46 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1467 gange.
Flet liner rester, genbrug eller? 
Indsendt Fredag d. 19 september 2014 - af  Per Karlsen
Fletliner rester, genbrug eller?

Jeg hører til dem, så blev meget begejstret, da der i sin tid kom flet liner frem. Jeg var så heldig, at være med på nogle af de testhold, som selvfølgelig fik chancen, til at bruge linerne, før de store reklamer trådte i kraft.

Min begejstring skyldes mest en faglig / professionel indgangsvinkel til tingene, da jeg havde kendskab til processerne, i fremstillingen af de nye liner.

De første prøver var fra Fireline, og de første var nu ikke imponerende. Sorte, som smittede godt af, og en lidt tvivlsom holdbarhed, men til mit spindefiskeri, var jeg hurtig med på, at jeg især på Ul området kunne få noget længere kast, og at linerne var utrolig stærke, så der blev ikke mistet, så meget endegrej ude i den kraftige blære tang.
De største problemer, var egentlig at få bundet nogle ordentlige knuder, men her kreerede jeg mit eget system, som reelt var dødsdømt af fabrikanten, men har været brugt i eget regi lige siden, og det holder!

De første liner var i 0,17 mm. udgaven, og er jo siden lavet helt ned i 0.06 mm. i en utrolig holdbarhed. Der er kommet rigtig mange alternative mærker, og jeg har personlig holdt mig til Stren og Fireline, men kunne vel have valgt alle mulige andre mærker.

I dag er flet liner jo en integreret del i hele vores fiskeriet, men dog ikke rigtig slået an, som forfang indenfor fluefiskeriet, men jeg har dog afprøvet nogle typer forfang, som er snoet, men ok, det funker ikke helt, desværre.

De fleste hjul i dag kan jo bruges til flet liner, og mine gamle Cardinal hjul – og Michel er også blev fyldt op med flet liner, og er til min store glæde velfungerende, og reelt meget langt kasten.

Multihjul? Ja, nogle typer line har jeg kunnet bruge, men som rutineret kaster med multihjul, er jeg mere til nylonliner, men jeg er ikke i tvivlsom, at nogen eksperter har flet linen som 1. valg, også multihjul.

Med så stærke snøre, har jeg alle dage været på vagt overfor bortskaffelse af aflagte liner. Jeg har af gammel vane, med nylon liner, klippet flet linerne ned til ganske små stykker, som er røget i kassen til genbrug.

Desværre er det ikke alle, som passer på med linerne, det gælder både nylon og flet liner, så man kan nogen gange godt få at se, hvor frygtelige konsekvenser, sådanne moderne liner har på vores fugleliv.

Jeg fandt en voksen svane, som var fuldstændig viklet ind i noget flet line, og den havde i kampens hede fået linen viklet så meget ind i hals og overkrop, at der var rene snit helt ind til benene. At den havde lidt en langsom død, er jeg 100 % sikker på, ærgerligt, at man ikke tænker sig om. Jeg vil helst tro, at linen har været knækket, ikke af det blot har været smidt tilfældig, men de vides så ikke med bestemthed.

Hvor bliver restliner af, når vi spoler om?

Ja, jeg ved ikke helt, hvordan man bortskaffer flet liner, hverken privat eller i forretninger med spolestationer, men om der er tale om evt. genbrug kunne måske være en viden, som alle kunne bruge, men jeg har for nu mange år siden, genbrugt de fleste af mine flet liner.

Hvordan? jo jeg bruger mine restliner til binde tråd i min fluebinding, og det skyldes mest, at jeg laver mange fluer med twistet vinger – kroppe og hackler, og her er flet liner, især i de små diametre, forrygende gode, og det holder, vis man lige kombinere det med en lille klat 10 sekunders lim.

Fordelen ved så stærke binde tråde, er få vindinger på fluen, og så kan det holde, også til skarpe fisketænder.

Jeg vil da anbefale, at genbruge restliner til fluebinding, frem for at smide det i naturen.

Jeg ligger flet linen over på symaskine spoler, så er der rigtig mange brugsmuligheder til ens binderi.

Billedet viser lidt fluer bundet med restliner, og her er hele fluen bundet med 0,10 mm. Flet line.

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard