64 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1239 gange.
Det Fleksible Rørflue System – krog og rør montager. 
Indsendt Fredag d. 12 juni 2015 - af  Per Karlsen


Det Fleksible Rørflue System – krog og rør montager.

I denne tid er det små 10 år siden, at jeg begyndte en lang rejse, med at få sat lidt skik på ideen omkring det Fleksible Rørflue System (DFRS), og det har ført til mange forsøg og tanker, omkring typen af fluer, og så må det siges, at det er blevet spredt noget mere ud i typer og sammensætninger, end det egentlig var tanken, fra starten af.

I dag er DFRS taget ud i verden, og bruges af desværre af for få specialister, som kan se en ide i systemet, og det være sig både til å sø – elv – kyst, og i flere tilfælde også i det tropiske fiske.

Systemet fanger, akkurat som alt andet flue halløj, vis det bliver brugt, og jeg har så heller aldrig reklameret med, at det er det eneste ene, det må folk selv få erfaringer med, men jeg kan se på de mail, der kommer ind, at interessen er der + at artikler rundt om på de forskellige hjemmesider, har båret frugt i form af rigtig mange hits på netop DFRS, så det er jeg meget taknemlig for.

Det eneste jeg reelt har gjort ekstra omkring oplysninger på DFRS, er at tilføje introduktionen på min flue CD / DVD, og de nye oplag, har jævnt hen ad vejen ført til, at flere spørger til, om CD / DVD også har DFRS med, og det tager jeg som et tegn på, at systemet langsom vinder indpas.

DFRS var i starten sat op til at man skulle kunne gøre flg.:

Have et grundsæt, der består af en krop lavet på et standard rør , hvor et mindre rør passer inden i det store, så kan det skilles ad, vis det ønskes.

Hvad har man så? – man har en krop, som lavet rigtig, har to formål, nemlig at kunne fiskes særskilt, og så har man på det tynde rør, en evt. vingedel, som også kan fiskes særskilt, eller man sætter krop / vingedel sammen, og har en komplet flue.

Hvad fordel har man af grund systemet?

1: Man får reelt to fluer i samme opbygning – en krop, der eksempelvis fiskes som en hacklet flue, a la Red Tag Palmer.

2: En vingedel, eksempelvis en lang hvid vinge, med et brunt front hackel + et stk. ø6mm. kobber conehead.

3: Vingedelen bliver i de fleste tilfælde, en flue type, i en let udførsel, som evt. kan fiskes i sommer vandstand.

4: Samlet er eksemplet her, min version af en Hernings Fancy, en fremragende klassiker til laks og havørred, bare udlagt i DFRS.

Teknisk, har vi op gennem årene fundet ud af flg.:

Kroppen på det tykke rør, virker bedst, vis det kan sættes på det lille rør uden hensyntagen til, hvad der op og ned på materialerne. Det vil sige at siluettet, er ens hele vejen rundt, altså 360 grader.

Det betyder så at vingedelen, kan sættes direkte i kropsdelen, uden hensyntagen til, hvor løst det lille rør går i, det vil med andre ord sige, at man ikke er låst af at det lille rør absolut skal klemme / gå stramt i kroppen.

Nu er det sådan i praksis, at man har gjort noget for at krop / vingedel går tilpas løs, når delene sættes sammen. Dels bindes krops delen på en master / rørflue nål, der akkurat har det tykkes rørs indvendige mål – 0,1mm.

Ved at bruge en master, opnår man det, at man ikke klemmer røret sammen med bindetråd, og reelt lukker rørets inder diameter.

Nu er rørflue rør en svær størrelse at styre, mest fordi, der i fremstillingen af rørene altid vil være en + / - tolerance, og det kræver lidt forberedelse, at få tingene til at kunne gå sammen, men når man har sorteret de tykke og de tynde rør, er det bare at klø på med bindingen, og så huske, ikke at trække alt for hårdt i bindetråden, så virker det hele.

Desværre er det også sådan, at bestiller man rørflue rør, så kan der være forskel i målene på de forskellige partier, men det venner man sig til, at kontrollere om tingene, passer sammen.

Opstarten af DFRS, var egentlig kun sat til, at at bruge krop i de tykke rør, og vinge del på det tynde rør, men i nogle situationer, var kroppen ofte for tyk, og ja, så var det nærliggende, at binde kroppen på det tynde rør, og så bruge stumperne fra de store rør til vingedelen, herved opstod Det Omvende Fleksible Rørflue System (DOFRS).

DOFRS benyttes akkurat, som DFRS, men der er nogle begrænsninger, såsom belastninger med Conehead og andet, her er der i dag ikke ret meget, som passer til det tykke rør, men kigger man på det moderne tilbehør, til eksempelvis gedde rørfluer, så er der muligheder for at tilføre belastning til vindedelen, da hullerne i Coneheads, og andet er lavet til store rør diametre.

Vis man tænker sig lidt om, og laver sit eget flue setup, så kan der planlægges, så begge systemer kan bruges, og i min verden er mulighederne så også uendelige, både med størrelser – typer og valg af materialer, men alle standard mønstre, kan reelt bruges til begge systemer.

Undervejs, har jeg fundet ud af, at der flere måder, at samle sine rørfluer på.

De små rør har en yder diameter på ca. ø1,75 mm. +/- 0,05mm., afhængig af fabrikat, men på det tynde rør, ja der passer de bløde fluoriserende gummikugler fra firmaet Seafishingbeads:

http://seafishingbeads.dk/

De perler findes i forskellige størrelser og farver, jeg bruger alle størrelser og faconer, og de indgår i DFRS, dels som atraktor, og stop.

I DFRS bruger jeg perlen, som stop på vingedel, ved at lave vingen på det tynde rør, i en længde, som går ca. 15mm. igennem kroppen. Så har jeg faktisk to muligheder, nemlig at låse røret, ved at trække perlen på det tynde rør, og trykket perlen godt op mod kroppens ende, fiske fluen med løst hængende krog, enten i et krogstyr eller en knude, men der kan også benyttes et gammeldags silicone krogstyr, som sættes på det tynde rør, og trykkes op mod perlen.

Det hele kan så skilles ad, akkurat, som en flue i det oprindelige DFRS.

I DOFRS, ja da laver jeg det tynde rør, så det stikker igennem vingedelen, og låser så kroppen med gummiperlen. Det har så den fordel, at fikspunktet er forrest, men samtidig beskytter perlen forfanget, når fluen ramler ind i stenene i elven.

Vingedelens tynde rør, kan jo bruges som ren fiske flue uden krop, men alt tilbehør, såsom Conehead – Us tuber – Bottle Tube – Diske osv. kan jo bruges til det hele, vis man tilpasser rørenes længde. Samtidig kan omtalte gummiperler, også bruges til lås på alle typer løsdele, og det gælder begge systemer.

For at få perlerne på det tynde rør, er det absolut nødvendigt at røret har indvendig støtte, og hertil bruges laderen. Gør røret vådt, så kan gummiperlerne føres let ned over røret. Gummiperlerne klemmer lige akkurat, så meget omkring røret, at det kan skilles ad igen. Ønsker man, at perler skal blive der, hvor de er placeret, kan de limes med loctite.

Jeg har så taget nogle tiltag, for at udnytte systemer fuldt ud, nemlig, at kunne bruge alle fluerne til alle systemer, og her var tænkt på, hvad gør jeg med en vingedel, som kun er 10mm. lang i røret, brugt med monteret ø5 kugle for at kunne synke hurtig, ja jeg har så sat vingedelen i en traditionel krop, bundet på det store rør, og vælger så flg. som krogmontage, når delene er samlet:

Jeg kan vælge at krogen monteres direkte i kroppen, som traditionel krog montering, eller jeg kan vælge, at sætte endnu et tyndt rør ind fra enden, og så sætte et silikone krogstyr på den dele, som stikker ud af kroppen, så vil krogen holde delene sammen.
Dog vil jeg gerne have, at når der er flere tynde rør i brug, så skal de gå lidt strammere ind i kroppen, og det gøres ved, at brænde en ganske lille krave på det lille rør, så kan de klemme ganske let, når det sættes i.

En forudsætning for, at man kan sætte tingene ordentlig sammen, er at man kan styre indsætning, at det tynde rør. Der er ikke meget gods i de tynde rør, og de kan hurtig bukke, så jeg har en lader i form af et stykke ø1,8mm. svejsetråd, hvorpå der er limet en kugle i den ene ende. Jeg laver normalt laderen ca. 90mm. lang, og den virker ved at stikke laderen ind i røret, enten i vindedelen eller kroppen, afhængig af hvilket system, laderen skal hjælpe.

Jeg har normalt 1 stk. lader i hver af mine flue æsker, så er den altid klar til brug, og jeg er meget glad for det hjælperedskab, så kan man hurtigt få det hele på plads, også med kolde fingre.

Et godt råd er, at have en lader fast i sin fluvest, tøjre den godt, den er ikke let finde i græs og vand, vis man taber den!

Krogmontagen direkte i kroppen rør kræver, at røret er forberedt til det. Er røret ikke forberedt, så revner røret, når krog øjet trækkes i, så det er en ting man skal være klar over. Jeg bruger lidt bløde rør til systemer, gerne i form at rør fra pipetter, de er gode og billige, men lidt svære at brænde kraver på, da de fleste laboratorium slanger er brandsikret.

På kysten og i åen, er frostvejr ikke godt til nogen typer rørflue rør, de kan revne i frost, men desværre er der ikke mange forretninger, der ved om deres rør kan tåle frost, så det må man lige selv finde ud af, hvad der evt. er brugbart, i de kolde måneder.

På illustrationerne, har jeg vist, hvordan jeg sætter tingene sammen. Det kunne sikkert gøres anderledes, og mere effektiv, og er der gode ideer omkring andre måder, at montere på, så er man velkommen, til at byde ind med forslag.

Mønstrene her på illustrationen, er et udvalg af, hvad der kunne konstrueres, og som jeg bruger til mit personlige fiskeri, men der er mening med galskaben. De meget voldsom store fluer i typen Æslet, til blandt andet Karup å, laver jeg så krop og vinge kan deles, men med den tanke, at selve vingen, meget gerne skulle kunne fiskes alene.

Æsel typen, kan være vanskelig, at få krops hackler til, mest fordi de ikke findes så lange, som en 15 cm. krop kræver, men jeg har så valgt den løsning, at dele kroppen op i sektioner, hver bundet på det tykke rør, og så bliver begrænsningen de 22cm. som er det tynde rørs max længde. Jeg deler normalt kroppen i 5 cm. stykker, så kan man sætte en – to eller 3 sektioner sammen, og så bruge det antal sektioner, som vejret tillader. Jeg har selvfølgelig også ekstra vinger, hvor det tynde rør er tilpasset sektionens længde, og så kan man vælge, at sætte krogen direkte i det tykke rør, eller lade det tynde løbe helt igennem kroppen, og så sætte et silikone krogstyr på.

Da jeg udelukkende fisker med enkelt krog, er det kun et spørgsmål om skaftlængde på krogen, der giver rør længden i forhold til vingens længde.

Det tynde rør til sektionsdelte kroppe, har jeg tilpasset lidt stramt, mere så røret ikke drejer rundt, og det har virket fint, og skulle fisken lirke rundt på fluens dele, ja så går det nok, det kan rettes, når fiske er af kroget!

Fluetyperne på illustration her, er et udpluk, og dækker hele det spektre, som DFRS er rettet imod, altså både til salt og ferskvand.

Skulle man ønske, at få mere viden omkring DFRS, så er der mulighed ved at Google, og så vil man kunne nå artikler med hele systemet, dets virken – værktøjer – mønstre og hele ide grundlaget, omkring DFRS.

En lystfisker hilsen fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard