29 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Fluebinding
  Læst 972 gange.
MONSTER FLUER 2. 
Indsendt Onsdag d. 6 januar 2016 - af  Per Karlsen

Monster fluer 2.

Når man bruger Monster fluer til sit Gedde fiskeri, kan der i visse situationer, være brug for at kunne veksle farver – størrelser osv., og da er fluer bundet i DFRS, et glimrende middel, til at kunne gøre dette i praksis.

Hele ideen i DFRS, er som bekendt, at man kan skifte sine dele på rørene, og ja det er heldigvis sådan, at de store udbydere af fluebindings materialerne, har fået øjnene op for den del også, nemlig at kunne bytte rundt på sit flue setup.

Lige omkring Monster fluerne, ser jeg fordele ved at kunne skifte skørterne, og selv kroppenes setup, mest fordi, man kan indsnævre sit ”lager” af løsdele, og efterhånden få sit favorit setup, så det ikke fylder så meget, især en fordel, vis man vader + er ude i sin BellyBoat.

Nu er mine måder, at forberede og bruge løsdelene, kun en ting ud af mange, som så kan laves i masser af varianter, men det her virker, især vis man ønsker kun at bruge flue delen til ren flue, da er stumperne til at kaste med, vis man får styr på, hvad klasse i stænger, der kan bære en våd flue.

Jeg bruger en gammeldags 11’ Kunnan fluestang, som har et stift rodstykke, og den er en kl. 8/9, og kan bære de lidt tungere typer af rørfluer, både i å og på kyst, og så til den her form for Gedde flue fiskeri, både fra land og fra BellyBoat.

Hvad vejer så en Monster flue? Ja, det kommer an på, om det er i våd eller tør tilstand, og hvad den er lavet af, men jeg vejer normalt mine fluer, især når de er så store, som Monster fluerne, og vægtene er ca. i den kategori her, når kroppens rør er ca. 40mm. til 70mm. lange:

Tør ca. vægte 1,4g. – 1,7g.

Våd ca. 3,5g. - ?

De vægte, er ikke så meget forskellige fra almindelige belastede almindelige moderne rørfluer, hvor der evt. er Coneheads og Us tuber påmonteret, men forskellen er, hvor meget skørterne på Monster fluer suger af vand, og hvor meget vand fluer smider af, når der kastes, så det er sådan lidt teoretisk, men dog en oplysende information, er en god lede tråd til at få at vide, om ens grej kan klare vægten på fluerne.

Jeg gør nogen gange det, at jeg tager 2 håndstangen i brug, men de fleste gange, er løsningen at sætte en spinner eller en anden belastning på, for ikke at belaste ryggen alt for meget.

Til Monster fluerne bruger jeg en stump ø3mm. rørflue rør, på ca. 10mm. – 12mm.- længde til skørtet, og jeg bruger en hærdet tilslebet rørfluenål, som er tilpasset rørets inder diameter, så trykkes røret ikke sammen af bindetråden, og man er sikker på, at inderrøret på ø1,8mm. altid kan gå i, og tingene kan skilles ad.

Den del, hvor skørtet er sat på, kan tunes færdig med et twistet hackle, som kan være alt mulig, såsom ren Flash – blandet flash og hår, eller reelt alt, hvad der kan være en mulighed, som en form for hackel.

Det hackle, som er sat på foran skørtet, er dels til at dække nedbindinger, men også for at få et reelt hackle.

Ud over skørtet, så sætter jeg forskellige perler og kroppe på, meget lig almindelige rørfluer, men altid med den tanke, at det hele skal kunne tages af det lille krops rør, og skiftes eller byttes rundt.

Som lås, bruger jeg forskellige typer / farver / størrelser i gummiperler, og de låse kan placeres i begge ender af røret. De limes ikke, men da de klemmer fint om røret, så bliver gummiperlerne, hvor man ønsker det!

Til dekoration af røret, er jeg blevet glad for de perler, der benyttes på fladfiskeforfang, men de kan ikke gå direkte på et ø1,8mm. rørflue rør, så de skal bores op, og til det har jeg et lille smart snap værktøj, som kan holde kuglerne, som bores i en søjle boremaskine med et ø1,9mm. bor. Det tager ikke mange sekunder, at bore disse kugler op, og med deres mange farver i fluoriserende farver, så er der mulighed for at få nogle farvestrålende kroppe, som Gedderne værdsætter.

Ud over kugler i gummi og plast, så bruger jeg det meste af det, som er til rådighed til almindelige rørfluer, men refleks ting til cykelhjul, er fremragende, som krop til Gedde fluer. Det er de pinde i sølv, som sættes på egerne, som jeg bruger, og de passer direkte på et ø1,8mm. rør, og giver et forrygende glimt i fluen.

Det skind, der bruges på skørterne, er normalt kaninskind i 3 mm. strimler. Dem køber jeg op, når de er på tilbud, men har man hele skind, så kan man blot skære dem op. Ud over ægte skind, så bruger jeg meget Craftfur, både som strimlet skørter, og som twistede hackler. Craftfur findes i en ekstra lang version, og er fremragende til skørtet, da de findes i alverdens farver.

En ting, som jeg har haft glæde af, som en form for skørt, er en ballonhale, akkurat, som de gamle fluewoblere, men ballon holder ikke så længe, og bliver flået i stykker af fisketænder, så jeg bruger en badehætte, den type, som konkurance svømmerne bruge, så er der hul igennem, mest fordi badehætten ikke gnaskes i stykker.


Jig haler i lange udførsler, er ved at blive afprøvet, både som ægte flue, og med forskellige vægte, men fluedelen er kun på test stadiet, men jeg tror på, at jig haler også kan bruges til Monster fluer.

På billedet er forskellige grundtyper vist til setup til krop og skørt, og som nævnt, kunne det være alt mulig andet, men det er reelt sådan at jeg sætter tingene sammen.

En ting er at lave fluedelen, og kombinere farver og andet, men et teknisk problem, som opstår med Monster fluer, er krogmontagen.

Jeg har ikke udfordringen med, hvad kroge, der skal bruges, idet jeg udelukkende fisker med enkelt krog, men med skørter af lange skindstrimler, er placeringen af krogen vigtig, for krogning af fiskene, og der skal tages hensyn til om skind strimlerne hægter op + at krogen skal placeres, så fiskene bliver hængende, når de knalder til agnet.

Jeg bruger en forholdsvis stor krog, med stort gab, en Mudstad Beek Hook 553S str. 1/0, og jeg har normalt klemt modhageren ind + varmet øjet og klemt det lige, så fjoller krogen ikke rundt!

Så stor en krog, vejer lidt, og hidtil har det været sådan at krogen er tøjret med en 0,43 mm. almindelig nylon snøre, både som forfang, og sat på eksempelvis en spinner, og krogen har normalt hængt lidt under skindstrimlerne, under indtaget, og har så nogenlunde kroget fiskene fint, og især Gedderne hugger de store Monster fluer med et brag, og er oftest kroget fint, og kan genudsættes hurtig, da modhageren er klemt ind.

Problemet med kroge opstår, vis der er meget grøde, og her har jeg valgt den løsning, at grødesikre krogen, med et stykke 0.70mm. stift nylon snøre, og det betyder også, at der er færre skindstykker, der hægter op, især vis krogen placeres midt i mellem skindstrimlernes længde, så virker det, men blæser det meget, kan det være lidt af en udfordring, da skindstrimlerne kanter sig ind under grøde beskyttelsen!

Krogmontagen, kan altid forbedres, og det er noget jeg eksperimentere med under praktisk fiskeri, og håber at finde noget brugbart og varigt, det må tiden vise.

Jeg håber ovenstående giver lyst til at afprøve en alternativ måde at få lavet Monster fluer på, nemlig ved at bruge ideen med DFRS, men der er jo mange måder, at lave det her setup på, har I nogle forslag til forbedring af setup, og især krogmontage, så lad os hører om det, der kunne jo være en, som har guldægget, til løsning af dette.

En lystfisker hilsen
fra Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard