35 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1816 gange.
Jig fremstilling. 
Indsendt Fredag d. 18 marts 2016 - af  Per Karlsen
Jig fremstilling.

Det at lave sit ende grej selv, har i mere en 50 år, været en del at min hverdag. Min erfaring stammer fra blink støbning, og har bredt sig ud over meget af det ende grej, vi selv kan lave, såsom fluer – wobler – spinner – Jigs osv.

Det er blevet en del af hverdagen, at lave stumperne selv, og som faglært værktøjsmager, har et lang liv, som onkel opfinder, været vejen frem til rigtig mange praktiske tiltag, til eget fiskeri.

Da jeg gik på efterløn, var min tanke, at mit gedde fiskeri skulle genoptages, og til det var det aktuelt, at lave et sæt Jig hoveder, som skulle passe til de mange fine gummidyr, der var adgang til.

Jeg havde en ide’ om, at det bare skulle købes, men jeg indså hurtigt, at det blev alt for kostbart, det koster virkelig kassen, at købe ende grej til moderne gedde fiskeri, men det er vilkårene, så jeg tænkte, at det at lave det selv, måske var løsningen, og så går tiden jo fint med det!

Nogle at tingene eksisterer i forvejen i form af silicone forme. Blandt andet lavede jeg i starten af silicone æraen en form af hovedet på Mørrumspinneren, og den havde jeg været så forudseende, at lave, så der kunne støbes den originale udførsel, med tråd til spinner bladet, men også som gennemløber, så hovedet kunne bruges, som synk til spinner og blink, altså ikke kun til Mørrumspinnerens originale hoved.

Da jeg altid har kunnet lide Jig hoveder i kugleform, skulle jeg lige overveje, hvordan forme af disse skulle rettes til. I sin tid lavede vi disse form i alu på en fræser, med en kuglefræser, men de forme var foræret til klubbens juniorer, så jeg var på bar bund, med netop runde Jig hoveder.

Skulle jeg lave en flok forme i silicone, eller skulle jeg rette blikket ud i verden efter færdige forme? I tidligere tider, havde vi i Danmark, nogle firmaer der lavede pirke forme, men efter lidt søgning på nettet, lod det ikke til, at der i Danmark rigtig var noget at købe sig til, så et gammelt link fra Tyskland, gav løsningen, der var alt, hvad hjertet begære her:

se linket HER

F135 Rundkopf Jig, var den form jeg kunne bruge til mit normale geddefiskeri, og vægtene var fine 4g. ; 6g. ; 10g. ; 16g. ; 21g. ; 30g. og prisen var fin, små 225 kr. med det hele.

Nu havde jeg en tanke med at købe netop den form, for jeg havde mulighed for at lave den lidt om, da formen var i letmetal, så kunne der bores, og fræses i den, uden at det hele gik op i hat og briller.

Formen er selvfølge konstrueret til en bestemt type Jig krog, som så også koster, men de originale kroge er fine, men vis man fjerne center knopperne i formen, som centrerer kroges øje,, så kan alle typer kroge, ligges i formen, bare de er bukket til formen. Jeg bruger en ganske lille 2 skærs fræser, til at fjerne knopperne med.

Ud over de originale Jig hoveder, med indstøbte kroge, så kan en gennemløbs kugle uden krog, være god til mange ting, og den type form her, kan meget hurtig laves om, så man også kan lave gennemløbs bly.

Man gør følgende:

Man skal bore hul igennem formen, med en størrelse bor, der passer til den gennemløbstråd man ønsker. Jeg bruger en ganske simpel løsning, idet min gennemløbs tråd, er en popnitte. Den kan tåle varme, er knokkel stærk, og hætten sidder på nitten, og danner et naturligt stop, på formens bagside.

Når hullet bores, jeg bruger et ø2mm. bor beregnet til aluminium, så skal den side af formen, der skal bores ligge løs på planet til søjleboremaskinen, så trykker man forsigtigt boret ned i hulningen, og da hulningen er kuglerund, så fanger boret meget nøjagtig i centeret, og man bore helt igennem. Man bore alle huller i den ene form part først, herefter sætter man formen sammen, og bruger de forborede huller, som borelære, og så er man nogenlunde sikker på, at hullerne ligger over for hinanden.

Nu er der kun at sætte popnitter i hvert hul, og så evt. spray nitterne med Alu pasta spray, så nitten ikke støbes fast. Man fylder nu hele formen, og jeg plejer lige at dreje popnitten, når materialet er størknet, det letter udtrækningen af gennemløbstråden. Jeg har formen fastspændt i et maskinskruestik, og jeg tager alle popnitterne ud, før jeg tager formen ud af skruestikket.

Nu skulle der gerne kunne udtages en serie gennemløbsbly, som blot skal have rejfet hullerne og evt. males.

Nu kan man så spørge, hvad sker der, når man ønsker at støbe almindeligt med krog? Vil blyet ikke løbe ud af hullerne? Jo da har jeg en simpel måde, at plombere hullerne på, jeg stikker en tilpasset træ tandstik i hullerne, og sætter et stykke tape på formens bagside, så tandstikken ikke falder ud, under støbningen af Jig hoved med krog.

Som det kan læses af ovenstående, så kan den her type form bruges meget alsidig, med ganske få ændringer.

Jeg støber med en legering der består af 20 % afbalancerings klodser og 80 % rester – tin – trykmetal – hvidmetal osv.

Mit store problem er at få malet mine Jig hoveder ordentligt, og jeg vil gerne have at malingen ikke bliver smadret, men her jeg foreløbig på det eksperimenterende stadige. Jeg bruger spray og Akryl maling, som forsegles med Junkers klare gulvlak, til briketgulve, men der ikke helt godt nok, da der stadig sker afskalning ved sammenstød med sten og andet, så mine overvejelser går på, at prøve Pulver lak, men nu må jeg se, hvor længde den almindelige maling kan holde

Hvad monterer jeg på mine Jig kroge? Ja, alt mulig - Shads – Jig haler – gummi orm osv., altså meget alsidig, og kugle Jig, kaster bare langt, går hurtig ned, og det virker, men andre former for Jig hoveder kunne jeg godt finde på at lave, og der kan sagtens købes andre forme, med fine typer af Jig hoveder.

På billedet er vist, noget af det, som er omtalt ovenover, og jeg håber, at det her evt. kunne give inspiration til at lave sine Jigs selv.

Nu skal måden jeg arbejder på ikke stå alene, der er jo rigtig mange løsninger, og ja, lad os hører, det er altid spændende at høre om, hvad andre finder på.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Jig fremstilling.af: Jonas Holck
RE: Jig fremstilling.af: Henrik Lippert
RE: Jig fremstilling.af: Frederik H
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard