50 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1064 gange.
Dekoration af endegrej. 
Indsendt Fredag d. 7 oktober 2016 - af  Per Karlsen

Dekoration af endegrej.

Jeg har hen ad vejen givet mit bud på, hvordan man evt. kunne dekorere sit endegrej, og jeg har et tiltag, som jeg godt vil dele med ligesindede.

Når talen er på dekoration af endegrej, er der jo i dag mange måder, at gribe tingene an. Lige fra at fiske med umalede rå blink, hvor det er støbemetallets farve, som udgør farven, men der jo også grejmagere, der er uhyggelig dygtige, til at male og dekorere sine ende grejer.

Jeg har i mere end 40 år, haft dekoration af endegrej, som en del af hobbyen, med at blandt meget andet, at lave blink og wobler selv. Det har mest været støbte ting, men også halvfabrikata i woblere, såsom woblere lavet af garn flydere, og så også skafter fra skeer og andet bestik, det hele virker, men der er ingen tvivl om, at et stanseværktøj, til ens blink er sagen, men det begrænser sig, da det et dyrt produkt, men op gennem årene, er det da blevet til et par gode værktøjer, men da jeg er værktøjsmager, så var det jo ganske naturligt, at der også blev stanset blink ud.

Behøver man at male sit endegrej? Nogle mener absolut nej, og mange siger et stort ja, og det mener fabrikanterne også, bare se på tavlerne rundt om i butikkerne, og på nettet, der er simpelthen alt mulig i dekoration og farve, og meget af det er taget op efter de folk, som dekorerede deres hjemmelavede ting, så i dag er det en kæmpe industri.

Personlig synes jeg at meget af det, er utrolig flot og i de senere år, er der kommer mere 3D, så de ende grejer, er jo snart lig de ægte byttedyr, og er man til soft udførsler, så kommer man vel ikke nærmere naturen, og dog! vi skal jo stadig slæbe ende grejet ind, så lidt arbejde er der da endnu, før fisken hugger til!

En ting er sikkert, når talen er på maling af ende grejet, det sviner og lugter, uanset om maler i hånden eller med spray – Airbrush, og det kræver ofte et sted, hvor man kan have sit maleri i fred.

Jeg havde i mange år et godt malerværksted, med det hele til, også hvad angik sikkerhed, så den side, har for det meste været på plads, men i tidligere tider, hvor der ikke var så meget vandbaseret maling, ja da skulle man passe på sit helbred, også når man brugte neglelakker, og der er nok nogen af de gamle grejmagere, som fik sniffet lige lovlig mange dampe, og vi må håbe, at disse ihærdige mennesker, ikke har taget skade af de mange gode timer, med fremstilling af godt endegrej.

Kunne man reelt dekorere sit endegrej uden at male? Ja, jeg har måtte sadle om, da jeg flyttede i ny bolig, og havde afviklet mit malerværksted / støberi, og jeg har fundet nogle metoder til at dekorere, uden at skulle risikere alt for mange sammenstød, med husets frue, grundet maler dunst over hele huset.

Metoderne koster lidt, men jeg har forsøgt, at være lidt kreativ, med nogle af de ting vi har i huset i forvejen, så som en PC med printer, kan give nogle muligheder ved at lave dekorationerne med gennemsigtige labels, som printes ud på ens blækprinter. Den metode kræver også, at man kan bruge nogle af de programmer, som hører til ens computer, og jeg bruger meget flg. programmer.

Word – Photoshop7Pro – Paint, og så har jeg flere muligheder, for at få billeder organiseret billeder, såsom scanner, og Canon foto apparater.

Ud over ovenstående, så er nettet også et godt sted at søge, og vis man lige tager hensyn til ophavsretterne, så er der mange ting, som kan bruges til eget brug.

Jeg har op gennem tiden lavet en del artikler omkring emnet dekoration, vis man kunne ønske sig lidt inspiration, så kig forbi den søgning her:

https://se linket HER

Ud over at dekorere blink / wobler, har jeg i mange år dekoreret stumperne, som hører til vores rørfluer, og netop de små tilbehør til rørfluerne, kan være meget besværlig at dekorere med maling, det tager alt for lang til, at male hver enkelt, og med spray, går det bare ikke, der spildes alt for meget maling, så evt. maling af mange stumper, skal foregå ved at dyppe emnerne, men jeg har valgt helt andre fremgang måder, som jeg mener er hurtigere, og emnet skaller ikke af!

Rørfluernes tilbehør, kan jo købes i alle mulige udførsler farver og andet, men jeg vil godt ”lege” lidt med tilbehørets dekoration og farver, så jeg gør ganske enkelt flg.:

Jeg har købt mig til klar krympeflex, der passer ind over emnerne, når disse er beklædt med –sugerør – labels – folie og andet. Det betyder så, at stumperne er dekoreret med forskellige tiltag, og så forseglet med krympeplasten. Det betyder, at tilbehøret ikke bliver slået i stykker på elvens / kystens sten, altså ingen afskalning, af maling ved kontakt.

Blinkene bliver i dag farvelagt ved flg. tiltag:

Blinket bliver normalt farvet, hvid som grunder – men vælger man, at ligge et lag folie på den rå flade (Husk at rense med sprit eller andet, så fladerne er 100% rene), så kan man helt undgå maling.

Jeg køber mit folie her:

http://tackle.dk/diverse/1644-refleksfoliereflexfolie-store-ark-kaempe-sortiment.html

Det er meget billigt, og gode store stykker, som holder fint.

Ægte folie, kan købes mange steder, jeg handler her:

http://ipixen.dk/shop/Folier-c4.html

Arbejdsgangen med ægte folie er flg.:

1: Det rå blink / rørflue tilbehør renses godt af, før folien monteres.

2: Vis man vil have dekoration på folien, eksempelvis skælmønstre, så sættes en labelen på folien, før der monteres på blinket / rørflue tilbehøret.

3: Ved rørflue tilbehøret, sættes krympeflexen over, og varmes med en varmeblæser. Jeg bruger normalt krymp i 1:2, men kan man til få fat i 1:3 krymp, så kan man virkelig få delene til at sætte fast. Husk dog, at eksempelvis rørflue rør i plast, skal varmes meget forsigtig, og ikke have mere end krymp i 1:2, eller bliver det hele mast sammen.

4: Når folie og label er sat på blinket, så skal man trykke folien godt ned, og undgå bobler. Nogle gange kan en våd overflade være bedre, at trykke på plads, men det kræver, at labelen er vandfast!

Når labelen / folien er på plads, så bruger jeg en skalpel til at skære profilen ren. Til sidst vælger jeg at forsegle det hele med en omgang vandbaseret gulvlak, fra Junkers, beregnet til parketgulve.

Den forsegling, har gjort, at nogle af mine blink, holder på 10. år, og det endegrej er flittig brugt.

Normalt forsegler jeg ikke rør fluens tilbehør, det klarer krympeflexen rigtig fint.

På billedet ses en 9g. Kobber Smelt, som har en fået engang fluo. grøn folie, med en label med skæl mønstre over, og så 3 gange lak, som forsegling.

Rørflue tilbehøret, her en 16mm. Bottle tube, har også fået samme mønster, som blinket, og så forseglet med krympeflex.

De løse dele til rør fluerne, monteres på et vingesegment, lavet i Det Fleksible Rørflue System (DFRS), så kan man have mange forskellige setup, hvor man så kan vælge forskellige kroppe og vinger. Vinge røret er bundet på et 1,7mm. rør, og låses bagest med en gummi perle.

Håber, at ovenstående giver et tiltag til dekoration uden at male.

Ønsker man at lave skygger på sine blink, så gør jeg tit det, af jeg lige giver blinket en beskyttelse med afdæknings tape, og så tager jeg en vandfast tusch, og streger op, så er der en fin afgrænsning / ryg, når tapen tages af, og man er klar til aktivt fiskeri.

Knæk bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard