30 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Alt fiskeri
  Læst 2126 gange.
Montage af falske gennemløbere. 
Indsendt Tirsdag d. 14 februar 2017 - af  Per Karlsen

Montage af falske gennemløbere.

Kender man denne situation: Man vil meget gerne fiske med fusions liner, også når man fisker med gennemløbs blink!! Ja - ja, jeg har fisket med fusionsliner lige siden de kom frem, og meget længere med nylonsnøre og gennemløbere. Hvad er problemet så i praksis? - jo man har ualmindeligt svært ved at tråde, en normal støbt gennemløber, dels er hullet lille, og så er hullet knubret inden i, og det er så vilkårene.

Jeg gjorde det igennem en årrække, at jeg fik lavet mine gennemløbere ude i byen, hos nogle meget dygtige hjemmestøbere, og jeg aftalte så, at hullet i blinkene skulle være ø1,8mm., normalt den diameter, som svejsetråd i rustfast stål kan købes i, men begrænsningen lå i, at nogle blink var for tynde, til at kunne holde en ø1,8mm. tråd, så vi måtte finde på noget andet.

Jeg fik i en artikel serie i Sportsfiskeren kontakt med Remi Garder, og han havde længe lavet anderledes gennemløbere, såkaldte falske gennemløbere, og det var såre simpelt, det med de falske gennemløbere. Der blev brugt almindelige støbte blink, hvor man brugte det borede hul til at sætte et stykke rørflue rør i, og i al sin simpelthed, så blev røret brændt i begge ender, så den sædvanlige krave kom på røret, og så valgte man den side man ville have som arbejdsside, og så stak man en nål gennem rørene, trak snøre igennem hullerne, og monterede den falske gennemløber akkurat, som en ægte gennemløb, lige til at gå til, og det virker!

Senere forfinede vi måden, at lave falske gennemløbere på, nemlig ved at lime et meget lille 6 mm. langt terminal rør på blinket, i starten bare hen over blinkets to huller, og vi brugte Plastic Padding, til reparation af metal. De var fint og brugbar i rigtig mange år, men indenfor de sidste 10 år, er tingene blev yderligere optimeret.

I dag limer vi terminalrøret med 10 sekunders lim, og her bruges Loctite 454, som bruges i industrien i stedet for fast montage, som svejsning og popnitning. Limen er i Gel, og lidt kostbar, men er lavet så limen ikke løber, hvilket er rigtig godt, når små ting, skal limes.

Jeg limer terminalrøret direkte på blinkene uanset om det er støbte eller købe blink, men et par strøg med en lille rund nøglefil, gør at limen fæstner bedre, så der ikke er skidt og fedtstof på limstedet.

I mange år, var røret blot limet på, men vi fandt ud af, at nogle typer terminalrør havde en skarp kan i modsat ende af rørets opkravning, og den kan være skarp, og kunne i nogle tilfælde skære linen over, så vi måtte finde på noget, for at undgå, at linen blev skåret over.

Vi løste det ved at afgrater hullet i terminalrøret med et meget lille pinol bor, desværre et være pille arbejde, men det hjalp lidt på slidtagen af linen.

I dag er vi gået videre, i det vi forer terminalrøret med en tyndt rørflue rør, med en diameter på ø1,4 mm. / ø1 mm. , hvor røret blot er brændt i begge ender i terminalrørets længde + 2 mm., til at lave krave med. Nu er slidtage ikke et problem mere, og vi kan i dag lave falske gennemløbere på næsten alle typer blink, dog er de meget S formet blink, bedst med rørflue rør, som sættes i de originale huller. Det er blinktyper som Stripper og nogle af de norske pladeblink, der ikke virker så godt med terminalrør.

Når man forer sine terminal rør, med det lille rørflue rør, så har man igen problemet med at ens fusionsliner, har ganske svært ved at blive trådet, i de ellers udmærkede falske gennemløbere, men det er der råd for!

Under jagten på flueæsker til mit private brug, faldt jeg over denne hjemmeside:

se linket HER

og selvfølgelig havde man tænkt på, at øjerne er små på fluekroge, og kan være ganske besværlige at tråde, så der var selvfølgelig lave alverdens tråder, og nogle af dem er så lange, at de også kan bruge til at tråde vores falske gennemløbere med terminalrør.

Tråderen kaldes en SPARE THREADERS, og er tilbehør til flere af C&F Design flueæsker, og findes derfor i flere længder og udførsler.

Vis man bruge en sådan tråder, så er det ingen sag, at montere sine falske gennemløbe, men jeg gør det, at jeg ligger min fusions line dobbelt i en lykke, så er det hele nemmere at styre, og man har så kun en knude, som skal bindes ordentlig.

På billedet ses, hvordan jeg laver montagen på mine 2 varianter af falske gennemløbere:

1:Blinket monteres med fusionsline igennem de 2 terminalrør, og der sættes en stopperle på, hvori krogens øje kan gemmes. Jeg bruger udelukkende enkeltkrog, og her er det en modhageløs krog, med et lille lukket øje, fra Kamasan str. 6 (HUSK, AT VED AT BRUGE LØKKER PÅ LINEN,SKAL ØJET PÅ KROGEN, VÆR HELT LUKKET!) ELLERS RYGER SNØRER UD AF LØKKEN)

2: Spinner monteret på løs vægt, her et 21g. hoved, fra en Mørrum Spinner. Linen er også en fusionsline, og der er sat en sort ”Bussemand” foran vægten, og en blød oval perle mellem bagsiden af vægten, og fronten af spinneren.

3: Blink monteret med terminal rør. Her er også en sort ”Bussemand” monteret på den dobbelte line. Afstanden er ca. den samme, som blinkets længde.

4: SPARE THREADERS i aktion. Jeg bruger normalt fusions liner op til 0,20mm., og disse kan fint trækkes i terminalrørene!

5: SPARE THREADERS, i lang udførsel.

6.:”Bussemænd” i sort, kan købes i mange størrelser og farver, og er normalt monteret på en montagetråd af rustfast stål, meget tynd, men alligevel stærk!

7:Terminal røret er 6mm. langt og monteres med Loctite 454. (Ved montage af terminalrør, ligges den opkravede ende, lige ud over blinkets kant!).

Montage dele, kan man selv vurdere, hvad skal de indeholde. De viste dele, er blot nogle, jeg har haft god erfaring med, det samme med krogene, og her er der mange, som vil have krogen hængende løst, det er sjælden jeg har det, mest fordi jeg gerne vil have min enkeltkrog til at vende opad, så kroger jeg fiskene i overmunden + at jeg kan fiske tæt ved bunden, uden at krogen hænger i.

Som ved al anden brugt af gennemløbere, så er blinket tabt, vis krogen forlises, men det er så den ”erhvervsrisiko” man må tage med.

De viste vægte til blink og andet endegrej er omtalt i artikler på nettet, og ligeledes med brugen af gennemløbere generelt, så ønsker man baggrundsstof om falske gennemløbere, så prøv at Google artiklerne.

Jeg håber, at ovenstående giver en ide’ om, hvor lidt, der skal til, for at lave ens blink til gennemløbere, montere dem ordentligt, og er der nogle andre gode ideer til emnet, er jeg sikker på, at vi er mange der gerne vil lytte med.

Knæk og bræk

fra Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard