60 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1018 gange.
Gennemløbs endegrej? 
Indsendt Tirsdag d. 13 marts 2018 - af  Per Karlsen


Gennemløbs endegrej?

Jeg har fået en del henvendelser omkring det endegrej, som jeg bruger / laver, og om jeg vil redegøre for ideen omkring gennemløb, og hvordan man laver det, og også hvordan man montere det.

Jeg vil meget gerne fortælle om gennemløbs endegrej!

For at få helt fastslået, hvad gennemløb er i dag, så er der nogle facts, som man ikke kan komme udenom:

En ægte gennemløbs blink, har et ganske lille hul igennem hele ende grejets længde, oftest er det en støbt enhed, enten i plast – polyester (Eller anden plast), men som blink, er støbematerialet forskellige legeringer i hvidmetal – tin /zink eller aluminiums legeringer.

Købe blink i dag, skal være bly fri, som zink – tin – Bera X hvidmetal + andre metaller, bruges til at trykstøbe, de moderne blink, og tråden til at lave hullet, er en del at processen, med støbningen.

Disse emner er normalt meget ens i både vægt og udseende, og oftest meget nøjagtig støbt, det samme gælder woblerne, som støbes, i flere typer plast, mest for at få de styrker, der skal til de forskellige fiskearter.

Tropiske fisk, kan jo i den grad molestere ens endegrej, så der skal støbes af plast typer, der kan holde til det hårde miljø, som kæmpe store fisk / tænder, udsætter ende grejerne for.

Når talen er på hobbystøberne, så er materialevalget meget blandet, mest fordi det afhænger af, hvad hobby folket vil ofre på materialerne.

Jeg har siden bly forbuddet, holdt mig til hvidmetal legeringer, og jeg laver mange forskellige blandinger, lige fra rent tin (Så kan ende grejet bukkes / og bøjes lige så tit man ønsker) over rene typer hvidmetal, som Bera X (Til tyndplade blink).

Hvidmetal legeringer gør samtidig, at ens vægtfylde kan variere fra 7,3 til normale vægte, så jeg laver ofte mine støbte emner, så de har forskellige vægte, afhængig af, hvad de skal fiskes med, og selvfølgelig også med hensyn til, hvor ende grejet skal bruges.

Nogle typer blink, kan med fordel laves i letteste udgave, og give mulighed for at effektivt fiskeri over tangbælter og andet, så lave vægte kan gøre at ens favorit endegrej kan bruges uden at gå i bunden!

Et blink, som 12 g. Toby kan varieres i vægte fra originale 12g. og så hele vejen ned til 9 g., og en sådan variation i vægte, kan bruges til de fleste støbte blink!

Nogle typer støbte blink, er fremragende til multihjulet, og en del flere gram på en bestemt type blink, skader ikke.

I dag er der flere blink støbere, som laver deres blink i forskellige typer polyester. De blink kan være udført meget flot, med indstøbte rør, som gennemløb, og forskellige typer tilsætninger i polyesteren, som giver forskellige vægte, men de blink kan også støbes, så emnet altid står korrekt i vandet, uanset, hvordan man spinner ind!

Falske gennemløbere, har de sidste 25 år været en del af min hverdag, når talen er på gennemløbs blink.

Den mest simple måde at lave en falsk gennemløber på, er at bruge et originalt ringmonteret blink, tage ringene af, og sætte en stump fluebinding rør i blinkets huller.
Rørflue røret får brændt en tilpas rund krave, på begge sider af blinkets huller, og jeg plejer, at lave de indsatte rørflue rør ca. 6 mm. lange (Længden er efter smeltning af kraven, på begge sider). Når rørene har få et krave på, så vælger man emnets fiske side, jeg vælger normalt emnets bagside, og her stikker jeg en nål igennem rørflue røret på tværs, ca. 1mm., hævet over emnets bagside.

Nu kan blinket trådes, med enten nylonline eller fusionsliner, og jeg vælger normalt snøre med små 15 kg. brudstyrke, det kan holde til det meste danske fiskeri. Når fusionsliner skal bruges, uden forfang, så kan det være svært, at ”tråde” igennem de små huller, i rørflue røret, men et hjælpemiddel, som en tynd dobbelt lagt, kobber tråd / nylon snøre, eller en færdig støbt SPARE THREADERS STANDARD STANDARD (CF-601) klare opgaven fint, også ude ved fiskevandet.

se linket HER

Nu kunne man jo komme i den situation, at ens støbte emner slet ikke har fået boret huller, og at man slet ikke en ringmonteret blink, ja så er der flere muligheder for at lave en falsk gennemløber, på et helt emne.

Jeg bruger 2 forskellige typer gennemløbs modeller – en med på limet ø1,8 mm. rørflue rør, og en med et 6 mm. langt tyller rør i messing / alu. Disse typer limes på emnes fiskeside med Locktite454, en konstruktions lim i gel form, og den lim er utrolig stærk, og binder på de støbte emner, og er fin at grunde og male på.


De limede falske gennemløbe giver rigtig mange muligheder, med alverdens typer blink, men man opdager, at er blinkene meget buet, eller S formet, som vil linen ikke være fri på blinkets bagside, og så er effekten af gennemløber væk, og så må man lave en alternativ løsning, nemlig at kombinere, et boret hul med et rørfluerør + en tyller sat i en boret lille hul. På den måde kan næsten alle typer blink laves til gennemløb, uanset hvor buet / S bøjet, blinkene er!

Teorien omkring gennemløbere er jo en gammel sag, og man siger at blinket går mere frit / naturligt, og det kan man jo så diskutere, om den teori holder.

En anden teori er, at ved gennemløb, så tages brækstangseffekten væk, så krogen ikke flås ud af fiskens kæft, især når den springer, men jeg har i mine så 60 år, som kystfisker ikke ment at det er et vedvarende problem.

De fysiske love omkring gennemløbere, kan man ikke flytte rundt med, og dog, en ting er altid sikkert, og det er, at emnets tungeste del, altid vil vende nedad, og på et eller andet tidspunkt under emnets indspinning, så vil den tungeste del vende ned mod bunden. Det udnytter vi jo konstant, men varieret indspinning og stop, så det hele går jo, som sådan op i den højre enhed, at narre fiskene, gudskelov for det!

Ud over de oven omtale måder at lave gennemløbere på, så er der nogle hjemmestøbere, der laver et lille tiltag i deres støbeforme, nemlig at lave en lille pukket på emnets ender, og så bore et ganske lille hul i puklen, ca. i 30 graders stigning, med hullet placet rigtig, så emnets bagside bliver brugt, som fiskeside, Når man benytter de 30 graders borede huller, så husk at få alle huller rejfet, elles bliver snøren skåret over af graterne!

Den sidste måde, som jeg af og til forsyner wobler (Hingsten Rappen mm.) og meget brede / høje blink med, som Kniven og andre, er at placere gennemløbet på emnets ryg. Det kan være omtalte tynde rørflue rør og tyllere, som så limes med Locttite454.
Fordelen ved at placere gennemløbet på ryggen, kan være at emnerne går endnu bedre, og emnet står altid korrekt, da hele vægten er under linen.

Montagen af gennemløbere er meget individuel, sådan at forstå, at der er rigtig mange montage måder, men generelt så består et rig af en krog – en blød perle, men på falske gennemløbere, må man tit have 2 perler, en som støtter på krogen, og en ganske lille gummiperle, som fiksere gennemløbs rørerne i enden, så krogen sidder korrekt.

I de senere år, kan der erhverves de rigtige bløde kugler, som ikke deformere og så er der flere og flere, som bruger en fluesnapper til krogmontage.

Bruger man en fluesnapper, så vil jeg anbefale, at man lige låser fluesnapperen med et par omgange fusionsline, så kan fluesnapperen, ikke åbne sig, og det er let at skifte. Jeg limer normalt lige de viklinger, med en omgang 10 sekunders lim.

Et tiltag til at få tingene til at funktionere, især i den kolde tid, er at lave sine rig hjemme fra, så de blot skal bindes på hovedlinen.

Jeg har normalt mine rig monteret med en lille svirvel, så kan jeg hurtig binde hovedlinen på.

Riget er monteret på et rigbord, af Eva skum, og der er normalt 4 færdige rig på hver side i alt 8 blink / wobler og så er det hele lagt i en lynlås pose, så kan jeg have det i lommen, og hurtig skifte, vis det er nødvendigt.

Jeg håber ovenstående gav en let forståelig gennemgang af hvad gennemløbe er, det er i min verden, et rigtig godt tiltag, da nogle af de emner, vi laver om til falske gennemløbere, absolut fanger bedre, og nogle typer emner, giver en overraskende god gang i vandet, og ja synes kysten havørreder også det, ja så bliver det ikke bedre.

Et problem med falske gennemløbe, hvor der på emnets bagside, er en fri line, kan være at linen fanger driven grøde / fedtemøg, det kan være utrolig forstyrrende, at ens blink hele tiden er (Pyntet) med smadder, men jeg har valgt denne løsning:

Når man tråder sine falske gennemløb, sættes et rørfluerør / ledning uden indmad, ind imellem de 2 styr, så vil grøde og andet ikke nær så meget genere fiskeriet, mest fordi der ikke er luft til blinkets bagside, men blinket bevare stadig gennemløbs effekten, da der er rigeligt plads i de indsatte rør, jeg plejer at have ca. 1 mm. luft imellem styrene, det virker fint for mig, og der kan fiskes igennem trods drivende grøde!

Illustrationen viser nogle at de tiltag, som gennemløbere kan laves i, men som sædvanlig gør jeg opmærksom på, at det er min måde, at bruge / lave gennemløbere på, og det kan sikkert laves på masser af andre måder.

Knæk og bræk
Fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard