39 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1964 gange.
Skumfluer! 
Indsendt Søndag d. 5 maj 2019 - af  Per Karlsen
Når man i dag ser ud over de moderne fluer, og det materiale vi bruger, så vil en moderne fluebinder, ikke kunne undgå, at komme i kontakt med skumfluerne. De findes i et utal af varianter, størrelser og ikke mindst farver, og der er mønstre til bitte små døgnfluer, og kæmpe store gedde / laksefluer.

Jeg stiftede bekendtskab med skum meget tidligt i min fluebindings karriere, og har op gennem årene brugt / lavet mange forskellige typer fluemønstre, til næsten alt det fiskeri, hvor fiskene gider æde, de valgte fluer.

I dag, hvor vi har et fremragende laksefiskeri i danske vande, er skumfluer også en mulighed, for et rigtig spændende lakse fiskeri, men foreløbig er der kun få specialister, der tør binde an, med tørflue fiskeri, efter danske laks, men jeg tror det kommer, det er sindssygt spændende, at se sådan en stor klods af en laks ryge på en høj flydende skum flue, og ja havørred fiskeri både på kysten, og i danske åer, har nu i mange år stået model til brugen af skumfluer, og der er mange, som har fået deres første rigtig store tørflue fisk, under fiskeriet med skumfluer.

Min egen erfaring med laksen er desværre lille, i forhold til mine små 30 års fiskeri med skumfluer efter havørred, men det skal prøves, tænk evt. at snuppe en helt blank 10 kg. dansk laks på tørflue, jo den fantasi, er ikke utopisk, man skal bare være på plads, når det sker!

Nu er det jo ikke kun fedtfinne fisk, det gælder, også gedden og hornfisken, er vilde med skumfluer.

Gedde fiskeriet med popper, har jeg dyrket fra mine helt unge dage. Jeg var i mange år ejer af en husbåd, som lå en i meget store mose, og her fik jeg lov at bruge alle knebene, til fangst af gedder, også fluefiskeriet. Nu var bestanden af gedder meget stor, hvilket jeg kunne se på bestanden af gråændernes ællinger. Det var rigtig mange ællinger der forsvandt, så tanken om de helt store gedder, var ikke langt væk, og flere fisk på 11 kg. var også fanget på spin, og levende agn, men der var større fisk derude, de skulle bare findes og fanges.

Mine første gedde Popper var lavet af kork og balsatræ, sat på et rør fra en Parker kuglepen, og ja datidens stænger / liner var ikke for godt, men det virkede, og det sug man fik i maven, når en kæmpe bølge røg over Popperne, ja den følelse har jeg stadig i mig i dag, hvor vi har langt bedre udstyr, men spændende var det også dengang.

Hornfisk på små Popper har sin helt egen verden, usædvanlig effektivt, og fanget på let grej, ja så har jeg stadig det forhold til hornfisken, at det er en sjov fætter, at fange på fluegrejet, især varianterne af Popper giver smæk for skillingen, og jeg hører ikke til dem, så foragter hornfisken, kontra havørreden, jeg fisker bare havørreden på et andet tidspunkt af døgnet, og får så glæde af begge fiske arter, også når det er højsæson for hornfisk.

Selve fluerne, er i dag mulig at købe færdig, og nogle forretninger fører høj kvalitets fluer, og selvom det kan være kostbart, at investere i disse fluer, så vil det nok være et godt sted at starte, før man starter, som fluebinder, med indkøb, så man selv kan kreere, sit eget setup.

Prøv at skimme de link her, og se, hvad der bydes på, om ikke andet, så er der rigelig inspiration til at få bundet sine egne fluer også:

Nu er det jo ikke kun skum fluer, som virker, for i mange år har en hår fluer, været lakse fiskernes fortrukne tørflue, og det kunne se sådan ud:

https://se linket HER/

Bomber fra Korsholm:

https://se linket HER


En af fluebinderne / grejmager, som virkelig er fremme i skoene, når talen er på moderne fluefiskeri / fluebinding, er Peter Falkenberg, fra Bornholm. Han har virkelig bragt nytænkning ind i den moderne fluebinding, og jeg har benyttet ham, til rigtig mange ting, mest fordi han ikke er bange for at hjælpe en, og han har maskineriet til at lave et flot stykke arbejde, noget som jeg værdsætter, da jeg ikke længere selv kan lave tingene, da jeg ikke er på arbejdsmarkedet mere, men ok, så må muldvarpen op af baglommen, og tingene betales ved kasse 1, men Peter Falkenberg er yderst rimelig, med sine priser, så det bliver ikke bedre.

Prøv at kigge på de her tilbehørs dele, det er virkelig kvalitets varer:

Bomber kroppe:
se linket HER


Moderne Sort Cigar:

se linket HER


Soft Cones:

se linket HER


Fluer fra Peter Falkenberg:

http://scan-aqua.dk/index.php/203-falkenberg-fly-tools/peter-falkenberg-laksefluer-volume-1


Nu har jeg alle dage været lidt over det at lave tingene selv, altså lidt onkel opfinder, oftest set i lyset af, at al ting ikke kan købes færdig, så jeg laver mange ting, som supplere, det jeg kan købe færdig, og det betyder, at jeg får en hverdag, hvor mine stumper fungere til de praktiske fiskeri, men også til min daglige fluebinding.

Ofte er det et spørgsmål om, af lave stumperne, så de bliver mindre eller større / andre farver og materialer, men også økonomisk, er der mange ting, man kan lave selv, hvis man har de hobby faciliteter, som det kræver, for at kunne lave tingene selv.

Mange ting i forbindelse med skum fluer, kan man lave selv, det gælder fremstilling af eksempelvis de skiver, der bruges til, Bomber tør fluerne, og her bruger jeg ganske almindelig Mos gummi, og jeg vil kort vise, hvordan man simpelt, kan lave et værktøj, så man selv kan lave sine egne størrelser / farver, til fluerne.

Mosgummi kan købes mange steder, og det sælges i alverdens farver, også med glimmer og klæbende bagsider. De laves i tykkelser fra 2 mm. – 6 mm. og de fleste hobbyforretninger, har dem i A4 – A3 ark, ofte i bulk, så det er et billigt produkt.

Ønsker man tykkere emner, så skal man over i Eva skum, og da skal man lige søge godt efter det, da priser farver, og forhandlerne, er meget forskellige med, især priser / farver, men Eva skum er rigtig godt, og de billigste er faktisk, de klip klap sandaler, som i perioder kan købe hos Coop, de fungere udmærket, da sålen er lavet i flydende materiale.

Jeg køber meget gerne det billigste værktøj, velvidende at det så ikke er det mest holdbare, men til mit hobby brug, er værktøj fra Lidl / Netto / Coop rigeligt, og jeg vil derfor henvise til link, hvor man kan få det værktøj jeg bruger.

Ud over Mosgummi, skal man bruge hug piber, til at lave de runde skiver. Jeg køber normalt et helt sæt, da det er til at betale, og jeg køber de typer, der er med kort cylindrisk skaft, da jeg skal kunne spænde dem fast i boremaskinen (Søjlebore maskine).

https://se linket HER

Den eneste hug pibe jeg ikke køber i sæt, er en ø2 mm., den er lang + diameteren på skaftet, er nogenlunde nøjagtig, så den kan sættes fast i værktøjet, uden at skulle limes.

https://se linket HER

Et træ bor ø10 mm. til forsænkning i træ:

https://se linket HER

Hurtigsliber:

https://se linket HER/

En søjleboremaskine, og et maskinskruestik, er næsten ikke til at undvære. At bore skum rondeller i fri hånd, eller slå rondellen ud med en hammer, er selvfølgelig en mulighed, men jeg foretrækker, at spænde hug piben op i borepatronen, og så have skummet liggende på et stykke hård træ, en bambus plade, er fremragende, da bambus er meget hårdt.

Jeg bruger en hug pibe på ø10mm. indvendig, og når den kører rundt i boremaskinen, får man en fin rund brik, med glatte kanter.

Når man har den 10 mm. rondel, så er det sagen, at der er et hul i midten, og det kan være svært at ramme, hvis man ikke har en fast indretning, hvori rondellen er centreret.

Mine rondeller sættes på et ø 1,4 mm. klart rørflue rør, og jeg laver et ø 1,8 mm. hul, i midten af rondellen, på flg. måde:

Jeg har en delrin / kunststof klods, på 50mm.x50mmx30mm., hvor de 30 mm., er højden. Passende placere jeg er forsænket hul 3 mm. dybt, oven på klodsen, med et ø 10mm. træ bor. Herefter bores et pas hul, til den 2 mm. hug pibes top, og resten af hullet bores op bagfra, så skaftet lige kan presses i delrin klodsen. Hullet skal laves, så hug pibens skær, flugter med bunden, af forsænkningen!

Nu bores der et hul fra fronten, ind til hug pibens affalds hul, så kan affaldet falde ud af klodsen / hug piben, og bliver ikke stoppet til, med stanse affaldet.

Hug piben, isat delrin klodsen, sættes nu i et maskinskruestikket, og placeres på boremaskinens plan. I borepatronen sættes et ø 1, 8 mm. omvendt i, altså skæret op i borepatronen, og bores skaft rager ca. 25 mm., udenfor patronen.

Det er meningen, at borets hals, agere lok nål, når den er centreret ned i den 2 mm. hug pibe. Jeg plejer at spænde skruestikke fast på planet, så er det kun, at ligge en skive Mosgummi op i forsænkningen, trykke boret ned i hug piben, og rondellen, får så et lille fint hul i midten, og samtidig en fin centrering.

Se værktøjs tegning og billede!

Normalt har skumkroppe til tør fluer en bag ende og en front, de er lavet af 6 mm. hvid Mosgummi, og bagenden er rundet af med en R3 mm, laves ved at sætte den 6 mm. rondel, på et stykke metal tråd, og sat i hurtig sliberen, laves radiussen med et stykke sandpapir ca. korn 40. Fronten er ligeledes en 6 mm. rondel i hvid Mosgummi, den har normal en hulning, som også laves med et stykke sandpapir, og en hurtigsliber.

Se værktøjs tegning og billede!

Det gennemsigtig ø1,4 mm. rørflue rør køber jeg her, det er fremragende til tørfluer på rør, det bruges her til FC gennemløbs spinneren – spørg efter rørflue rør:

https://karlk.dk/

Når man laver Bomber tørfluer med skumskiver, kan man vælge, at lave dem uden indbundet hackler, men vil man have hackler mellem skiverne, så er hacklet vigtig. Hacklets højde skal være ca. 15 mm. på en 10 mm. skive, jeg vikler normalt hacklet 5 omgange, så plejer det at virke, hvis man lige dypper fluen i en omgang Mucilin Dry Fly Silicone, så flyder fluen rigtig længe.

Hacklet mener jeg skal være af god kvalitet, men det kan som skrevet undværes, skum alene flyder fremragende, og fisken skal nok tage fluen.

Krogene til mine Bomber skumfluer, er enkelt kroge, normalt modhageløse karpekroge, med stort gab, og jeg fisker krogen løs, men ønsker jeg, at krogen skal vende op ad, har jeg et lille silicone krogstyr, på røret.

De typer Bomber, som er lavet af hår, har normalt en whisker, i begge ender, oftest af kalvehale hår, men jeg laver mine Bomber af skum på en lidt anden måde, da jeg vil undgå at binde whiskerne ned på røret.

Jeg laver et ekstra hul i den 6 mm. rondel, med en bødenål trækker jeg et stykke poly garn igennem, så der rager ca. 20 mm. garn udenfor rondellen, så har jeg en whiskers, der ikke er fæstnes på røret, så kan ende rondeller sættes direkte på røret, og trykkets op til de rondeller, der danner kroppen. Jeg limer whiskerne i rondellen med 10 sekunders lim, og har klippet poly garnet meget tæt af, så rondellerne lukker tæt mod hinanden.

Nu er en 10 mm. rondel til skum Bomber, i nogens øjne, en ordentlig moppedreng, og det er også meningen, men ønsker man at lave volumen mindre på flues krop, så kan man i delrin klodsen lave forskellige diametre i forsænkningen, og så tilpasse helt sit setup, så det passer til ens forestillinger, om fluernes størrelse.

En metode til at undgå et stanse nye størrelser rondeller, er at sætte rondellerne på en svejsetråd, som sættes i hurtigsliberen, så kan man slibe rondellerne ned, i den ønskede diameter, med et stykke groft sand papir.

HUSK STØVMASKE OG BESKYTTELSES BRILLER, skum støv, er ikke godt for helbredet!

Farverne i rondellerne, er jo nok et spørgsmål om hvad man selv bedst kan lide. Jeg vil gerne have lys / mørk – eller skrappe farver. Synes man, at det tager for lang tid, at stanse rondellerne, så kan man lime flere lag Mosgummi ark sammen, afhænig af hvor tykke skiver man vil have. Jeg ligger gerne 3 ark sammen, så har skiven en god tykkelse, og har man hackler imellem, så flyder de ekstra fint. Jeg limer Mos gummiet sammen med dekorations lim i spray, det holder fint, også når hug piben har været i brug, limen skal være helt tør, ellers skiller det hele ad!

Gummiben på Bomber fluer? Jo da, jeg gør det, at jeg trækker benene ned imellem skiverne, og limer med Decoupage lim.

Jeg bruger ikke 10 sekundlim på gummiben, da de bliver helt stive og knækker, og er der hackler kan disse limes helt sammen, her er Decoupage limen suveræn, men der skal kun en lille klat lim på skummet og ben, ikke hacklet, jeg plejer, at smøre ganske lidt lim på skummet og benene, med en tandstik.

Opbevaringen, af så store fluer, kræve i min verden en æske, med mindst 30 mm. frirum, og fladt skum i bund eller låg, så kan fluerne holdes oppe over skummet, uden de dyre hackler bliver klemt.

Jeg plejer at have mine fluer monteret med krogstyr i sat kroge, så kan fluen holdes på plads af krogen, uden materialerne bliver klemt, og fluerne tørre hurtig, når der luft omkring dem.

Jeg håber, at ovenstående, giver lyst til at prøve, at binde og arbejde med skumfluer. Som altid, ovenstående kan laves på mange andre måder, men de metoder, der er beskrevet, fungere for mig, og mit fiskeri.

Knæ og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard