69 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1414
i dag: 0
24729 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1212 gange.
Spinner byg! 
Indsendt Mandag d. 12 august 2019 - af  Per Karlsen
En af de hobbyer, som er blevet ganske populær igen, er at lave sine egne spinnere, især kondom spinneren er hittet, og laves i et utal af varianter

Mine egne erfaringer med at bygge spinner, ligger mange år tilbage, og der var det en pludselig forsvinden, af de meget populære Meps spinnere, med røde og sorte pletter, i de store størrelser, der satte gang i en mindre hjemme produktion, som holdt indtil originalerne, var tilgængelig igen.

Nu er jeg absolut ikke specialist i, at lave spinnere, det er der til gengæld rigtig mange ude i klubberne, der kan prale af, men jeg har fanget rigtig mange fisk på spinnere, både på kysten – i å - elv og sø, og bortset fra en 15 år lang periode, hvor der kun stod fluefiskeri på programmet, så har jeg hen ad vejen brugt spinnere, til både dag og natfiskeri.

I dag er spinner mange ting, og der kan så i øvrigt købes alverdens ting, til ens egne spinnere, og alt tilbehør gør, at en spinner faktisk kan laves utrolig professonelt.

Jeg laver mine spinnere ret traditionel, i vægte fra 5g. til 45g., og jeg bruger i dag fortrinsvis spinneren til mit havørred fiskeri.

Når jeg køber løsdele, er mine spinner blade oftest uden tryk, altså helt blanke, i enten sølv – guld eller kobber, mest fordi de oftest er billigst, og jeg laver derfor trykket til spinner bladene, med en printet label, så kan jeg reelt lave min dekoration, akkurat til mit set up. Det vil sige, at Meps pletterne, og andet er lagt på label, og skal blot sættes på bladene, før spinnerne samles.

Spinner blade + dekoration er lavet med en finish, så de matcher hjemmestøbte blink, og den dekoration, kan holde i mange sæsoner!

I dag, laver jeg næsten ikke spinnere med tråd, idet jeg er dybt forelsket, i de forskellige typer gennemløbs spinnere, som er mulig at lave.

Jeg er rigtig glad for gennemløbs spinneren, da den kan laves i alle mulige opsætninger, i alle vægte, og montager, og så bruges både til op og nedstrøms fiskeri.

Jeg lærte i sin tid opstrøms spinne fiskeri, af nogle at de gamle garvede å fiskere, i Gels å, og jeg har virkelig fået gevinst, på den type fiskeri, men jeg mener, at det kræver nogle tilpasninger af spinnerne, før opstrøms fiskeriet bliver rigtig effektivt, men som altid, er der nogle specialister, der har ramt deres eget virkefulde setup.

For nu mange år siden, lavede vi en del tiltag, hvor der blev brugt en injektions sprøjte, til at lave, til dels rørfluer, men også spinnere, og her var fokus på, hvad nålen var i diameter + at nålene, er et tyndt rør, med en meget flot rustfri overflade, som gjorde, at de løsdele, som skulle rotere, gjorde det uden problemer, når de blev monteret, på selve injektions nålen.

En anden ting er, at de moderne injektions nåle, er lavet med en hætte, til at skrue pipette røret i, og det betyder, at emnet er forsynet med et godt krogskjul, både til spinner og rørfluer.

Jeg går efter injektions sprøjter, som har en lang nål, er billig indkøb + passer til mine løsdele, og da har jeg indtil videre brugt disse injektions sprøjter:

https://se linket HER

Der kan handles injektions sprøjter mange steder, og der er mange typer, og er man interesseret i ekstra lange nåle, så prøv at søge ved forhandlere af veterinære hjælpemidler, idet dyrlæge og dyrehospitaler bruger noget større injektions sprøjter!

Nu skal man lige sikre sig, at injektions nålens udvendige og indvendige mål, passer til ens behov. Jeg vælger nåle med ø0,8 mm. udvendig mål, og ø0,4 mm. indvendige hul, så passer de også til mine ø 1,4 mm. / ø0,8mm. rørflue rør, og det betyder, at ønsker man at benytte rørflue rør, til foringer, ja så passer det hele sammen.

Mine spinner kroppe, er både købt færdige, og støbt i Tin / Hvidmetal / Bismuth, og grunden til at støbe er, at jeg har formene til mange størrelser kroppe, og samtidig har man den fordel, med støbte kroppe, at de kan slibes, og tilpasses både i længderne, og i diametrene, det er en fordel, hvis man laver kondom spinnere, så kan det hele tilpasses, og så er kroppene ikke så besværlige, at beklæde med diverse silicone slangerne.

Hvis man bruger injektions nåle til kondom spinnere, og beholder krogskjulet på nålen, så lader jeg skørtet dække hele krogskjulet, så hænger krogen ikke fast i skørtet, da den glider op i krogskjulet!

Jeg bruger udelukkende enkelt krog til mit endegrej, og fordelen ved at bevare injektions nålens indsætnings del, er at enkelt krogen, kan låses i krogskjulet, og vende ud imellem kondom skørtets vimpler, hvilket ofte giver en bedre krogning. Jeg har normalt en gummikugle placet på krogens øje, så kan gummikuglen trækkes fast i krogstyret, og krogen vendes, som man nu ønsker! På mine kroge til almindelige spinnere, ikke kondom spinnere, har jeg ofte en vimpel bundet på krogens overside. Der er mange tiltag her, og jeg bruger normalt den type ballonhaler, som de gamle fluewoblere har, mest fordi jeg har det rigtige værktøj til at udstanse originalhalen, men også andre værktøjer, er lavet til lidt længere udgaver af halerne, og er man med på lidt eksperimenteren, så kan laks og havørred også overtales til at gå efter spinnere, med de mange typer Wiggle / Wolf / Swim / Wave Tail, som i dag kan købes, jeg bruger alle typer:

https://se linket HER

https://se linket HER-wiz-img.......0i7i30j0i7i5i30j0i8i7i30.qyAzYC4ClQQ&ved=0ahUKEwj6y_v76PzjAhUBuIsKHUKqB7EQ4dUDCAY&uact=5Monterings dele til mine gennemløbs spinnere er traditionel – en krop – en bøjle – et spinner blad, og så monteret kugler før og efter bøjlen, men om man bruger plast eller metalkugler, betyder ikke så meget i min verden, det er blot vigtig, at spinner bladet rotere lige så snart ind spindingen starter! Yderligere typer af kapper og kugler bruges af og til, afhænig af, hvor for en spinner type jeg ønsker.

Når man roder med injektions nåle, så skal man være forsigtig, det er lazer slebet spidser, og de er sindssyge spidse / skarpe, og man skal passe på fingrene.

Hvis man evt. vil korte spidsen af nålen, så er det er godt trick, at putte en kobber tråd inden i nålen, før der slibes, så kommer der ikke grater i hullet, når kobbertråden trækkes ud, efter slibning. Jeg sliber spidsen af med Dremmel diamant skære skive, og får også afgrateret med skiven.

Jeg bruger hele nålen, og sikre spidsen, med en lille stump klart rørfluerør. Det limes på nålen, og så sættes en gummikugle, uden på, så er både snøre og fingre, i sikkerhed, for skarpe kanter!

Billedet illustrerer, hvordan jeg laver spinnerne af en injektions nåle, almindeligt rørflue rør + Kondom spinnere, hvor kroppene er en enhed, der blot skal monteres med løsdele, som sættes direkte på linen, og hvor stop og afstande, udgøres af relevante ”bussemænd” i en ordentlig kvalitet gummi, der ikke går i stykker. Her er de gummistop, som karpefiskerne bruger, meget brugbare! Formen til støbning af spinner krop, er lavet i den røde silicone, og smurt med talkum, så får man en krop, som jeg normalt bearbejder både på længde og diameter. Kroppene kan benyttes rå, eller man kan selvfølgelig male og dekorere dem, som man nu lyster.

Hvorfor en injektions nål?

Min erfaring med, at lave gennemløbs spinnere, på de små ø1,4 mm. rørflue rør er, at skal man have sådanne spinnere ud af grøde / træer / siv og andet, så har røret tendens til at blive i en given vinkel, og meget svær, at rette ud igen. En injektions nål, ja da har man ikke de problemer, da det er et stift rustfast rør, så jeg vil hellere bruge injektionsnålen, end de tynde rørflue rør!

Dog kan de små ø 1,4 mm. rør være fine, at fore injektionsnålen med udvendig, og holde sammen på løsdele, og andet. Mine kroppe er boret ud med et 2,2mm. bor, det er meget svært, at få boret mindre huller, i støbte spinner kroppe, men har man teknikken, så støbes spinner kroppene, som gennemløbere, og da kan hullet sagtens komme ned i eksempelvis ø0,8 mm., da den diameter svare til rustfast svejsetråd, som er rigtig god, som gennemløbs tråde i støbeforme!

Traditionelle spinnere lavet på tråd, er som skrevet overtaget af spinner på injektions nåle, men skal spinnerne være ekstra store / lange, ja så er tråden stadig aktuel, især hvis man ønsker de helt store mega spinnere, til eksempelvis gedderne, da er injektions nålene ikke lange nok.

Jeg håber ovenstående kunne inspirere til, at lave et anderledes set up, til ens gennemløbs spinnere.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.
Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentarKommentarer:

RE: Spinner byg!af: René Hylager Carlsen
RE: Spinner byg!af: René Hylager Carlsen
RE: Spinner byg!af: Per Karlsen
RE: Spinner byg!af: René Hylager Carlsen
RE: Spinner byg!af: Per Karlsen
RE: Spinner byg!af: René Hylager Carlsen
Sommerhus på Langeland
Black Friday


Fluer.dk


Forest & Jagthuset


Emma-Line grej


GEOFF ANDERSON


© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard