39 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 695 gange.
 
Indsendt Lørdag d. 20 marts 2021 - af  Per Karlsen
Moderne tørflue fiskeri.

I denne covid 19 tid, kunne det måske gå hen, og blive en ekstra lang fluebinder sæson, så måske er der nogen, der lige skal have lidt tørfluer i æskerne. Jeg lever i konstant isolering, så ja, jeg er røget på tør fluerne igen, og har måske lidt at give videre til andre fluebindere, som er i samme situation, som mig.

Tørflue fiskeri a no 2021? Ja, det kunne der nok, skrives mange bøger om. Jeg vil prøve, at liste lidt betragtninger og tricks op omkring tørflue fiskeriet, som jeg har dyrket siden 1962, og så har jeg i mere end 40 år fisket danske tørflue vande tynde, med min familie, som er lige så bidt af den gren af fiskeriet, som undertegnede!

Nu er det ikke kun selve fiskeriet, der giver hobbyen, men også insektlære og fotografering, af fluer og insekter, har der været brugt meget tid på, og min inspiration, er kommet over tid, med især Preben Torp Jacobsen - Jens Stål – Hans Van Klinken, og en masse andre meget dygtige fluefiskere, som har inspireret mig, op gennem tiderne.

Nogle mener, at tørflue fiskeriet er alt for nørdet, men ok, det kan det også være, og heldigvis for det, det giver en god snak, og mange gode kontakter.

I tidernes morgen, var tørflue fiskeriet vel forbeholdt ferskvand, altså sø – å og elv, men i mange år, har der været et ret så omfattende tørflue fiskeri i P&T vande, og er utroligt spændende, og ikke mindst effektivt.

Kystfluefiskeriet giver også mulighed for tørflue fiskeri, og dyrkes i dag mere og mere, et spændende fiskeri, som jeg stiftede bekendtskab med i midten af 70erne, og som herover tid, er blevet forfinet, og nydes i fulde drag, når tiden er til det. Det er ikke kun ørred, men også hornfisk, og andre arter, som kan fanges på tørfluer, så her er der dømt sjovt fiskeri.

Det omfattende fiskeri efter laks i hele verden, har også ført til mere laksefiskeri med tørflue, dels vil man prøve nye grænser af, dels er det en gammel tradition, i nogle vande blusset tørflue fiskeriet op igen, med nyt grej, og nye moderne fluer, som giver nogle forrygende fangster, og oplevelser.

Havørred fiskeriet i danske åer, har også fået tilføjet en del mere tørflue fiskeri, og jeg har siden 1980, dyrket havørrederne med tørfluer, især ny optrukne fisk, kan i perioder give et forrygende fiskeri, og mit fiskeri foregår oftest i de små tilløbs åer, hvor gin klart vand, og masser af beplantning / grøde, gør livet usandsynligt svært for lystfiskerne, men når så fætter havørred banker på, så får man fisk i en størrelse, som selv ikke bækørreden, kan hamle op med.

Nu er området tørflue fiskeri, så stort, at jeg kun lige vil berøre nogle helt specielle områder, indenfor især fluer og flue mønstre, resten må man selv opsøge ude på nettet, eller læse sig til facts, der er rå mængder af rigtig godt materiale, i form af bøger og video.

Nu er jeg så gammel i gårde, at jeg har oplevet hele den moderne tilgang i tørflue fiskeriets verden, både med fluer / grej, og mit fokus er dag på tør fluens flyde evne, både de små størrelser, og ikke mindst de store majfluer.

Moderne flue mønstre / kontra traditionelle gamle mønstre, er jo en verden til forskel, både hvad angår flyde evne, og ikke mindst materialer. Det er i dag en fornøjelse at være fluebinder, når talen er på tørfluer / nymfer, der er simpelthen det hele, og man skal nok, som ny fluebinder, sørge for at specialisere sig, eller bliver man kulret, over alle de muligheder, der findes.

Der findes stadig på, når talen er på nyheder indenfor tør fluerne – nano teknik – 3D print og ja, der er nok ikke meget, som ikke kan fremtrylles, om ikke nu, så i fremtiden.

Jeg roder, som sædvanlig med teknikker og materialer, som i min verden, gør fluebindingen lettere / nemmere, oftest med hjemmelavet ting, som er specielt lavet til netop mit personlige fiskeri, men noget af det, kunne evt. bruges af andre også, så jeg byder lige ind med nogle ideer omkring de ting, jeg tit og ofte har rodet med i rigtig mange år, men som grundet den tekniske udvikling, først er taget i brug, indenfor de senere år.

En ting, som skum produkter til tør fluer, er i dag anerkendt, og der er virkelig mange ting, som skumfluer kan bruges til, og der findes stadig på nye ting, så reelt kunne man i dag lave sine tørfluer, udelukkende af skum produkter.

Når jeg gør i skumprodukter, er det oftest, som flyde middel, det være sig til strømvand, og også stille vand, og det område er meget stort, og de fleste fluefiskere har deres egne ideer omkring, hvad og hvordan skum bruges.

Jeg bruger meget Eva skum, det flyder / suger ikke vand / kan limes med 10 sekunders lim / er nemt at klippe til / fint at lokke i / stanse ud / findes i mange farver, og i nogle tilfælde kan de også købes meget billigt.

Alternativet til Eva skum er Mos gummi. Det mosgummi jeg har brugt op gennem tiden, er normalt i plader, forskellige størrelser / farver / tykkelser, og så kan pladerne limes sammen med dekorations lim, og så er man ovre i, at også Mosgummi kan bearbejdes, og laves i cylindre, og andre udstansede / lokket faconer, som tilpasses de mønster typer, som tør flue mønstrene kræver.


En rigtig god ting omkring skum, er at næsten alt kan købes i dag, i meget fin kvalitet, i alle afskygninger / faconer, og noget af skummet, kan udstanses, med færdige insektfaconer, i helt nøjagtige værktøjer. De færdige produkter koster, og man må så vurdere, om det er prisen værd, at investere i tingene, men jeg er som værktøjsmager, og onkel opfinder, oftest mere til, at lave tingene selv, så ved jeg at tinge fungere, og omkostningerne bliver tit, til at overskue.

https://mistpool.com/advanced_search_result.php?q=cutter

Mit fokus har ofte været vores hjemlige majflue arter. Dels har jeg siden 1972, haft måske Danmarks bedste majflue fiskeri, lige udenfor døren, dels er der hvert eneste år, det helt store ædegilde, når fiskene går ombord i vores største døgnflue arter, nemlig majfluerne, og den begivenhed, vil jeg ikke gå glip af. Førhen var majfluerne oftest lig med fangst af de største bækørreder / stallinger, men i dag, er der nogle søer og P&T vande, der også byder på et fantastisk maj fluefiskeri.

Maj fluen, som mønster, er et gammelt traditionelt kultur mønster, og der er virkelig fundet på, når dette store insekt skulle udmøntes i brugbare fluer, og der er mange mærkelige ting, som er brugt til fluerne. Hovedfokus har vel været, at kunne få flyde evnen høj og stabil, og blandt flyde midler, til især de store fluer, har der op gennem årene være ret fremtrædende, og i dag er der rigtig mange typer flyde midler, som man imprægnere maj fluer med, mest for at få høj flyde evne, gerne til mange timers fiskeri.

En del af flyde evnen, på store tør fluer, har også noget med fluens haler gøre, men op gennem tiden, er der forsøgt meget, og traditionen byder, at majfluer har 3 stk. fasankok fibre til haler , men også fjerfibre, og meget andet er brugbart, men holde det kan det kun i begrænset omfang. Jeg har i de senere år brugt en del andre typer materialer til haler, på tør fluer, såsom grævlinge hår – barberkoste – gode kunstige hår fra malerpensler osv., men da vi begyndte at bruge vildsvinebørster, i større omfang på vores Plugs lakse fluer, så prøvede jeg igen, at give især mine majfluer, haler af vildsvine børster. Det har virket, både som hale og rib + ben på stankelben – biller og meget andet. Når man farver vildsvinebørster, bliver de så tilpas bløde, at der kan slås knuder på dem, og så er de brugbare til stankelben, og andre insekter, der har den type ben. Vildsvine børster, fås i mange farver, så der er mange muligheder med dem, i tørflue bindingen også.

Normalt er de traditionel haler, på maj fluerne meget voldsom beskadiget, når fisken har inhaleret fluerne, men vildsvine børster er meget holdbare, og sortere man tykkelsen på børsterne, så kan man få virkelig fine fleksible hale tråde, til næsten alle typer tør fluer, der skal have haler! Samtidig er halerne ikke så sårbare, når de ligge i flueæsken, her er vildsvinne børster med holdbare.

Jeg bruger i dag flere typer imprægnering, mest fordi der er flydemidler, der er specielt rettet mod de materialer, som fluerne er bundet med, alle er super gode, og mit universalmiddel er i dag Dry Fly Silicone Mucilin, det kræver blot, at fluerne dyppes / sprays, og tørres helt i forvejen, så kan de bruges næsten hele dagen, et fint flyde middel, som kan anbefales.

se linket HER/

Nu er der nok nogen fluebindere der siger, hov – hov ingen imprægnering tak – der kan købes 1. kl. materialer, som ikke behøver imprægnering.

Jo da! Men den praktiske erfaring siger mig, at nok så meget dyrt 1. kl. materiale, gør det ikke, jeg har ikke oplevet, at de store maj fluer typer, har kunnet fisker igennem, uden på et eller andet tidspunkt, at synke, og det skulle imprægneringen, så kvittere for!

Nu kender jeg jo godt argumentet om, at man selvfølgelig binder tørfluer i serier, så fluen kan skiftes, når den synker, eller er gnasket godt og grundig, af kroget fisk, men jeg tror stadig mest på, at en effektiv imprægnering, virker bedre i det praktiske fiskeri.

Jeg vil følgende give mit bud på, hvordan man kunne løse flyde evnen, på større tørfluer, men først skal vil lige se på, hvad for typer skum og andet, som fremsynede fluebindere, har brugt op gennem tiderne. Prøv at skimme disse link:

Oliver Edward:

https://se linket HER

Goddard:

https://se linket HER


Roman Moser:

https://se linket HER


Der ingen tvivl om, at man i fluebindings øjemed, har haft skum, som flydemiddel, det har så også været noget så dagligdags, som de hvide flamingo kugler (Krøyer kugler), men der er masser af skumtyper, som er brugt, og der kommer selvfølgelig flere typer skum til!

Jeg har brugt flamingo kugler meget, men de har nogle begrænsninger, som jeg i dag har fundet erstatninger for. Krøyer kuglen kan ikke limes med sekundlim, da den smelter – den går let i stykker, hvis man ikke beskytter kuglen, eventuel med at kapsle den ind i et stykke nylonstrømpe.

Plade skum findes i mange varianter, er rigtig godt, at arbejde med, og hvis man vil nøjes, så kan plade skum reelt bruges til det hele, altså man behøver ikke andet, da det teknisk er muligt, at lave alverdens tiltag, både kroppe og ben osv.

Jeg er gået en lidt anden vej, mest fordi jeg til mine egne popper, bruger Eva og Mos skum, og har de nødvendige værktøjer til at bearbejde de materialer. Eva / Mos skum findes i flere kvaliteter, og alle, som bruges til hobby brug, mener jeg er gangbare.

Mit Eva skum kommer fra klip klap sandaler, de er ca. 15mm. tykke, og findes i alverdens farver, og så foam fliser i 10mm. / 12mm. tykkelser.

Foam fliser findes i alverdens farver, også forskellige kvaliteter, men holder man sig til foam måtter, så er man på rette vej. Ud over, at foam måtter købes i speciel butikker, så kan man i perioder, få disse måtter i Netto / Aldi / Lidl, og det til helt andre priser, men det er samme kvalietet!

For at kunne lave de tiltag, jeg vil omtale her, skal vi ud over Eva / Mos gummi have adgang til noget værktøj:

Gerne en bænk / søjle boremaskine, da det er bedst, at værktøjet sidder i borepatronen, og det skum, som skal lokkes ud ligger på et plant underlag!

Lok piber ø2 – ø12mm.

Bindetråd i 0,07mm. – 0,18mm. fusionsliner!

Materialer / kroge til større tør fluer, evt. løsdele til vinger fra:

https://se linket HER

10 sekunders lim.

Small Loose Hair Tool:

https://dreadheads.dk/shop/37-vaerktoej-amp-tilbehoer/?gclid=EAIaIQobChMIz9yek6u37wIVHQCiAx08dwoYEAMYASAAEgKiLPD_BwE


Jeg bruger lok piberne, til at lokke Eva skum propper ud af de plader / sandaler. mm., jeg har til rådighed. Størrelsen / højden af propperne /cylinderne, tilpasses den type / størrelse flue, jeg vil binde.

De cylindere, som laves her, er erstatninger for Krøyer kuglerne, men absolut mere holdbare, og som skrevet, så kan de limes med 10 sekund lim, og males, hvis det skulle være aktuelt!

Illustrations billedet, viser cylinder placering - Krøyer kugler formonteret – brændte / udstansede vinger, og ass. cylindere med poly vinger – hale af vildsvinbørster, og en kasse med købte skumprodukter!

1: Cylinderen lokkes ud med lok piben, i den ønskede størrelse / diameter. Jeg har lok piben spændt fast i borepatronen, og lader maskinen kører rundt, ved lav hastighed, herved fås en fin skåret cylinder.

2.: Placeringen af cylinderen ses på illustrations billedet, normalt sættes cylinderen ovenpå fluens thorax. Jeg laver et hul igennem cylinderen med en nål, herefter sætter jeg Hair Tool værktøjet igennem cylinderen, og trækker et dobbelt lagt fireline i 0,18mm. igennem cylinderen, så linen får en åben lykke, under cylinderen.

Nu sættes snøren henover fluen bryst / thorax, ca. 1/3 ind på krogen, fra krog øjet. Nu får linen en lille klat sekund lim under cylinderen, cylinderen trækkes ned med fluens bryst, og får en klat ti sekunders lim oven på cylinderen, fusionslinen klippes af, oven på cylinderen.

Der kan nu laves hackel, det kan være en twistet CDC / hår, eller almindelig hackel fjer. Teknisk, må man selv lige finde ud af, hvordan hacklet monteres, før det vikles rundt. Jeg binder normal hale på først – så krop, så hackel, og ligger cylinderen på over thorax, når cylinderen sidder fast, vindes hacklet på undersiden, af cylinderen, tråden virker som rod, for vindig af hacklet, og jeg slutter med nedbinding, af hacklet ved krog øjet. Det bedste er, at bindetråden låses ovenpå krogen, så glider tråden ikke – jeg lakere hovedet, med en ganske lille klar 10 sekunders lim – (Brug en nål – til at ligge limen på nedbindingen!)

Alle tiltag med at give fluen ” tøj” på, et selvfølgelig en personlig smag, man kan lave sine egne mønstre, eller følge de anbefalede tiltag slavisk, der er frit valg på alle hylder!

3. / 4.: Cylinderen, som flyder, er fremragende, og kan man drosle / skalere sine cylindre ved hjælp af lok pibernes diametre, så kan man reelt lave det hele, i alle størrelser farver, og med masser af vingetyper, både traditionelle, og så selvfølgelig, de nye trykte / brændte vinger. Jeg bruger typen med cylinderen, for at undgå for meget bindetråd, og limen hjælper her, så det hele sidder ordentligt fast.

Når man bruger cylindere i forskelle størrelser / højder, må man lige skele til den type krog, som fluen skal bindes på, for flyderen skal selvfølgelig tunes til, at kunne bære fluen. Jeg bruger gerne hvide flydere, da de ses bedst på vandet, men nogle flue typer laves med andre farver, også for at kunne se fluerne bedre, men af og til skal der lidt mere til, at se flyderen, og her bruger jeg en ganske lille meget fluoriserende skive, der stanset ud med en ø2mm. Lok pibe. Det lille mærkat limer, jeg på cylinderens ende, så kommer der en lille selvlysende plet, som gør, at flyderne ses rigtig godt i svagt lys. Særlig sikkerheds tape til trapper og lignende er meget fine, det skal ikke have Uv lys men lades af den til en hver tid tilstedeværende lyskilde!

https://se linket HER

Skum flydere, kan også bruges til nogle typer nymfer, og i P&T vande laver jeg en type nymfer, der fisker små 10 cm. under overfladen, og til at bære fluen, så har jeg en lille 10mm. hvid flyder, bundet på hovedlinen, over nymfen, og flyderen låses, med et lille gummi flåd stop. Nu fisker nymfen nær overfladen, men ligger ikke og skvulper i evt. bølger. Normalt er flyderen hvid, og ca. 10mm. høj, men for at se den bedre, så kan skrappe fluo. farver på selve flådet, være fint, så kan man se, hvor flyderen er + være over tingene, når fisken hugger. Metoden kan være meget effektiv på bombardo, jeg bruger så lette klare bombardo flåd, så er fisken ikke så sky. En ting, man opleve er, at fiskene slår efter flyderen, men det sker jo også, med andre typer flåd!

Hacklerne er et kapitel for sig, køb noget rigtig kvalitets hackel og man kan virkelig lave sine egne setup, med alverdens typer materialer. Nu er det absolut ikke nødvendig, at have hackler på alle typer tør fluer, mest fordi nogle insekter, ligger lige i overfladen, enten dødfødte, eller ikke færdigudviklet, og det ved fiskene, og æder lystig, når den form for klækning sker!

Tiltaget med skum cylindere, kan laves på mange måder:

Hvis der laves ”cylindere” af skum plader, så kan skiven laves i forskellige diametre. I midten af skiven ligges en streng poly fibre – i en aktuel farve, trækkes igennem skiven med Hair Tool, og det øje, som kommer under skiven, trækkes ind over fluens thorax, når vingesektionen trækkes til, tvinges skiven ned mod thorax, lim i hullet på skiven, og træk til, så er skiven låst på fluens thorax.

Vingen kan laves på flere måder, lader man vingematerialet stå lige op, kan der klippes en flot silhuet vinge, som hører til den døgnflue art man vil efterligne. Lader man vingematerialet dele sig, så det ligger fladt, ja så er der spent vinger – husk også her, at lime i hullet ovenpå cylinderen. Spent vinger kan klippes så de får, det rigtige silhuet!

De moderne plast vinger fra J:Son, er nemme at integrerer, under skum cylinderne. Jeg plejer, at lave et hul i sammen føjningen, af vingerne, så kan tråden trækkes igennem vinge og cylinder, og når vingen er rigtig centret over thorax, trækkes cylinderen ned og klemmer vingen, Jeg limer vingens rod, når hacklet er vundet på plads, det er samme typer hackler, som de andre flue typer.

Man kan godt lave tiltag, med skiver lavet af skum plader, og så ligge plast vinger under skiverne. De brændte plast vinger, er fine spent vinger, mest fordi det ligner det ægte insekt, og samtidig har vingen stor bærer flade, som øges, hvis man pensler vingerne, med Dry Fly Silicone Mucilin

En plastvinge under skum cylinderen, kan justeres så døgnflue vingen står korrekt, det gøres ved at klemme vingen sammen om skum cylinderen, og give vingen, en lille klat sekund lim (Lim kun nederst på cylinderen)

Ud over de brændte vinger, så bruger jeg også brændte vinger fra hackel fjer, men da de er brændt hver for sig højre / venstre, så skal de tøjres på fluen, på en anden måde.

Normalt bindes hver vinge side ned på krogen, men med en skum cylinder, har man andre m muligheder:

Man kan sørge for, at de brændte vinger har en lang hackel stilk, så kan vingen sættes i skum cylinderen, enten i toppen eller mod halen, ved at bruge en nål, så der kommer hold, til vingens stilk. Der limes med ganske lidt 10 sekunders lim. Vinger på denne måde, kan gøre, at man kan lave tiltag, hvor vingerne position, efterlignes meget nøjagtig, og man kan få fluemønstret i hvilken som helst stadige, af insekts naturlige. Når der limes med sekundlim, så har man bedre muligheder for at vingen sidder korrekt. Ved normal nedbinding med bindetråd, kan vingen blive skæv, det giver tit meget snoet forfang, med limet vinger, er det meget sjældent, at vingen snor forfanget!

De vingesektioner, der købes færdig, kan man også lave selv. Jeg printer mine vinger, på en blæk printer, og de fleste vinger, er egne fotos, som er skaleret ned. Jeg får et A4 ark for små 20 kr. med måske 100 vinger, så økonomisk, er der noget at hente, hvis man gider rode med det! Når vingen skal bruges, skal den klippes ud af arket, men med print, kan man lave sine egne vinger, som man nu selv vil, til alle typer fluer, også Stankelben – Sedge – Myre – Stone Fly osv.

Nu er det i dag heldigvis sådan, at det meste skum kan købes i butikkerne, enten klar til at tildanne, eller færdige produkter til haler / kroppe og ben, så reelt kan man gå direkte i gang, uden at skulle hekse alt for meget, men som skrevet, så er det at ” finde på” også en del af ens fluebinding.

Det var så lidt om hvordan, jeg bruger skum i min fluebinding, og hvordan det kunne fremstilles, og som sædvanlig så kan ovenstående laves på 1000 andre måder, men det her virker for mig. Fiskene tager de her typer fluer, nøjagtig som andre typer tør fluer, om jeg fanger mere? Nej det er ikke det, som er formålet, det er mere det, at man bruger sit grej – sin erfaring, og når så der sidder en stor Stalling / Bækørred / laks / havørred i enden af forfanget, ja så er det lykke, at kunne tage den modhageløse krog ud i af fiskens mund, og sætte den uskadt tilbage i sit rette element. Jeg har fanget de mad fisk, der kan tilkomme mig og min familie, i dag er det vigtigere, at der er fisk at fange!

Knæk og bræk fra
Per Karlsen – en tosset tørflue fisker!




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard