38 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 610 gange.
Tørfluer, med printet vinger. 
Indsendt Fredag d. 4 juni 2021 - af  Per Karlsen
En venlig sjæl, som interesserer sig for tørfluer, både til praktisk brug, og til fluebinding, har lagt en forespørgsel ud til mig på mail, om hvordan mine tørfluer, med printet vinger, ser ud i virkeligheden.

Vedkommende var interesseret i, hvordan jeg evt. bygge mine imitationer op, som lå udenfor døgnfluerne, og det vil sige markinsekter og andet, som ikke lignede døgnfluer, vel vidende, at der ind imellem er andet på fiskenes spiseseddel end døgnfluer

Jeg ville da gerne dele mine erfaringer, men det skulle lige vendes før det kom på skrift, mest fordi jeg i mine år, som tørfluefisker, har fået mange oplevelser, netop med fluemønstre, som ligger langt væk fra døgnfluerne. Området er stort, så der er mange muligheder, men jeg har været så heldig, at jeg på mine faste fiskepladser, har haft et rigtig godt fiskeri, med især Stone Fly og Sedge typer, ofte med fangst at flotte, meget store Stallinger og Bækørreder i det sene efterår. Nogle steder har jeg også være meget heldig med opgangs havørreder, især i de små bække, og det fiskeri, er også foregået med Sedge og andre typer, ofte i meget store størrelser, og ja når sådan en blank havørred på de små 4kg. drøner til tør fluen, så sker der ting og sager, det er en sjælden god oplevelse, at få chancen, med den størrelse fisk på tørflue!

Som jeg har redegjort for i mine artikler, så laver jeg vingerne til tør fluerne på min printer. Det er yderst simpelt, idet jeg på forhånd, enten har tegnet, eller fotograferet, de insekt vinger, som er brugbare, og det er vingens form / farve / struktur, jeg forsøger at efterligne, men vingerne behøver ikke at ligne 100 %, det er nok med insektets mest karakter bestemte udseende, og ligner det ikke helt, så betyder det ikke noget, for når fisken har snuppet fluen, så er det reelt ligegyldigt, hvor godt fluen er bundet, fisken har forstået ideen, og er fanget, sådan, nemmere bliver det ikke, efterligningen er fuldendt, som ved alt fluefiskeri!

Mine print ligges over på et A4 ark, som er beregnet til labels, til eksempelvis vindus dekorering. Labelen, har klæb på bagsiden, og printet er sat til den bedste papirkvalitet, ikke fotopapir, der ingen grund til at ofre det helt dyre papir, og printerens blæk ikke så meget bedre, at det er værd at koste mere på blæk og papir, det giver nogle fine aftryk, hvis forarbejdet er gjort. Jeg arbejder i Photoshop7.0 Pro / Word / Paint, men det kunne have været så mange andre programmer, men de gamle programmer er jeg vanlig bruger af, så de er blevet hængende, og har gjort et stort stykke arbejde op gennem åerne.

Mit fotogrej er gamle EOS Canon, men de moderne mobil telefoner, ja de tager altså også fremragende billeder i dag, dog synes jeg, at det vigtigt, at kunne efterbehandle sine fotos rigtigt, så får man et godt resultat.

Når man printer med blæk, ja så er det selvfølgelig ikke vandtæt, men da har jeg brugt en ganske simpel løsning, nemlig almindelig pakke tape, gerne i så tynd en udgave, som mulig. Jeg taper printsiden først, og tager beskyttelsen af labelen bagefter, og sætter klæb mod klæb, husk at trykke luften ud under tapen, jeg bruger bare en flad hånd, men den grafiske industri har værktøjer til dette, men jeg har valgt ikke at investere i dette!

Nu er der kun at klippe vingen ud, men en ny meget skarp saks, så har man de vinger, der skal bruges. Det tager tid at klippe vingerne ud af arket, men det er besværet værd. Jeg laver arket med en opstilling af vinger, der passer i farve / størrelser, og sætter ofte flere typer insekter på samme ark, mest fordi, der kan laves rigtig mange vinger på et A4 ark, men blander man det hele, så er der vinger til mange års fiskeri.

Har man mulighed for at lave sig et stanseværktøj, a la dem man stanser skumkroppe ud med, så kunne man lave værktøjet til vingerne, hvilket jeg dog ikke har gjort endnu!

Kan den tapede vinge holde? Ja jeg har i dag fluer, som har været i brug i mere end 10 sæsoner, så jo det kan holde, men man skal nok holde sig for øje, at den klare tape, kan reagere på temperatur forskelle, og så slipper tapen labelen, det gælder faktisk både klæb og blanksiden, men jeg vil tro, at jeg ud af 250 fluer, har haft 5 stk. som reelt er gået op i limningen, det kan jeg godt leve med!

I dag er der mulighed for at købe de fleste typer insektvinger. De er trykt professonelt, på det helt rigtige papir, det koster, men skal man kun have nogle få mønstre, ja så er det en investering jeg absolut kan anbefale. Laver man tingene selv, har man reelt fuld kontrol over sine vinger, det gælder især farver / størrelser, og ikke mindst de kroge man binder sine tørfluer på, det hele kan tilpasses ens fiskeri, medens de færdige ting ofte er tilpasset bestemte typer / farver og ikke mindst krog størrelser.

Tapen jeg bruger er i 80 % af tilfældene ganske almindeligt pakke tape, men er man lidt kreativ, så er der mange ting, som kan sættes på vingerne. Jeg arbejder med farvet tonet tape, iriserende væv, tyl, og reelt alt hvad der kan klæbes / tapes på labels, og som kan indgå i en flot efterligning af en insekt vinge.

Nogle fluebindere / tørflue fiskere mener, at når der kommer tape på begge sider at labelen, så bliver vingen alt for stiv. Nu betyder det ikke noget til markinsekter, men der er en metode til at undgå tape, men det er lidt mere besværligt, for under alle omstændigheder skal overfladen på labelen gøres vandtæt, og det gælder også vinger, til døgnfluer.

Jeg benytter decoupagelak, som forsegler, men det kræver flg. arbejdsgang for at funke:

Labelens print side skal males først, med et meget tyndt lag decoupage lak, i klar. Brug en meget blød pensel, og smør kun lak på en gang, eller tværes blækket ud, da det ikke er vandfast, lad det tørre, og når blæk siden, er helt tør, så tages klæbe siden af labelen, og der ligges decoupagelak på lim siden. Nu har man en vinge, som bare skal klippes ud. Er man tvivl om der er nok lak på vingen, må man give det en omgang lak mere, men det bedste med et lag, så løber blækket ikke ud

En metode, som jeg har overvejet i mange år, er at lave sine vinger med silketryk, og har man teknikken og materialerne, så det en mulighed, men økonomisk, har jeg ikke turde binde an med silketryk, men dem så har brugt det, har lavet meget fine vinger, lig Roman Mosers Dun vinger.

Rent bindeteknisk, så bruger jeg i dag kvalitets hane hackler fra Whiting Grad 3 eller lavere, og jeg køber tit 100PACk frem for hele nakker, mest fordi 100PACK, er størrelses sorteret, og en fjer giver ca. 10 fluer, så det er en billig måde, at få fine tørfluer på.

Når man binder Sedge / Stone Fluer, er der tit tradition for, at der kun er front hackel, i dag laves hacklet også med CDC, eller mixet hackler, hvor der blandes hår / hackel med i et setup, der passer i insekts farver.

På mine fluers thorax, er der tit og ofte påfuglherl, som insekts thorax, dels er det fint at få viklet hacklet op i + at bindetråden og afslutninger af bindetråden er pæne.

Da jeg fokusere meget på tørfluernes flyde evne, så kan jeg godt på de største Sedge og Stone Fly lave et krops hackel, dels flyder de absolut bedre, selvom det koster en ekstra fjer, men krops hacklet giver også mere fisketid, da fluen flyder absolut bedre / længere!

Ren teknisk, har det være kotume i generationer, at klippe hacklet på undersiden af palmer hacklet, mest for at få fluen til at ligge lavt, men jeg bruger en anden teknik, da jeg synes, at det er lige lovligt meget at klippe i vore dages meget dyre hackler. Jeg bruger et stykke velcroluk, sat på en ispind, og så børster jeg hacklet på over og undersiden af krogen, så er fibrene redet ud, og så virker det akurrart, som når der er klippet et V i hacklet, men fibrene er bevaret, det virker, og normalt har man velcro redskabet, da man frisere sine dubbing kroppe, med det også.

Nu er jeg klar over, at der er nogle tørflue fiskere, som siger, hvad med skum fluer? Ja, jeg bruger dem rigtig meget, til alle typer tørfluer, men det er et emne, som jeg vil tage op senere, mest fordi området med skum, indenfor tørfluer er så stort, at det kræver et godt tilløb, at få noget fornuftigt på skrift, så det tager vi en anden gang!

Jeg gør nogle gange det, at jeg også ser på en hurtigere, måde at lave insektkroppe på, det kunne være at printe strimler, som erstatter Biots / Quil / Hestehår, som ofte er meget korte til kroppe, så kan en lang farvet labelstrimmel, klare hele kroppens længde, en ting man værdsætter, når det skal gå hurtigt, og professonelt til!

Billedet af æsken, som i øvrigt er købt i Netto for en flad 10er, er vel et udtryk for, at det er det generelle udvalg af mønstre, jeg bruger, når det ikke lige er døgnfluerne, der er på. Der er Sedge / Stone Fly, med trykte vinger, og så hår vinget typer, og det hele er imprægneret med Mucilin, så er der gjort klar til oplevelser, og fangst af gode danske fiskearter.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Tørfluer, med printet vinger.af: Jesper Fohrmann
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard