49 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 543 gange.
Børsteorme. 
Indsendt Onsdag d. 29 december 2021 - af  Per Karlsen
En af lystfiskernes store øjeblikke, kunne være når børsteormene sværmer, eller når isen smelter. Under isen, er der ofte sket klækning af børsteormene, og når isen så går, så er det dækket op i naturens eget køleskab. En situation, som lystfiskerne gennem årtier har udnyttet, men store fangster, af især havørred, i alle mulige udgaver. At de fleste børsteorme er døde, inde under isen, genere ikke fiskene, det er blot en frostvare, som ryger lige i halsen, når tiden er til det!

Andre fiske arter, benytter også chancen, når der er børsteorme, og mange arter, lever af det kosttilskud, når der mulighed for det.

Biologi:

https://se linket HER

Billeder af naturlige børsteorme:

https://se linket HER

Børsteorme, som blink:

https://se linket HER

Børsteorme efterlignet i fluemønstre:

https://se linket HER


Nu er det også sådan med børsteorme, at man skal være der, når det sner, og det betyder så ikke, at fiskene bare hugger i et væk. Det er næsten det samme, som med Majfluerne, fiskene skal lige vende sig til situationen, men så sker der virkelig noget. Om man kan få fiskene til at hugge? ja både og, nogle dage er det det rene svir, mens andre dage er helt håbløst, uanset hvad der bydes ind med af ende grej.

Da jeg begyndt mit kystfiskeri i starten af 60erne, var der nogle af de gamle kystfiskere, som bød ind med ideer på, hvad der kunne bruges af imitation, af de lange børsteorme, og også Sandorme, og siden er der virkelig fundet på, og mange blink er i facon / farve målrettet børstenormen. Da kystfluefiskeriet for alvor slog igennem, i slutningen af 60erne, ja så var børsteormene også på tapetet, og her er der i den grad også fundet på, og i dag er der rigtig mange virkelig fine bud på et fluemønster, der ligner en børsteorm.

En ting man skal være opmærksom på, er at Børsteorme farvet blink, som har meget mørkebrune farver og meleringer, sandsynligvis tages for Sandorme, og man kan i perioder være heldig, at fange havørreder, der udelukkende har Sandorme i maveindholdet.

Jeg vil i denne artikel beskæftige mig lidt om udviklingen i blink til børste orm, de nyere typer børsteorme fluer, er nemmest at Google på nettet, og da har man rigelig af erfaring over nyere tid, så blink til børsteorme, er noget jeg har haft tæt inde på livet, mest fordi jeg, som blinkstøber, op gennem årene, har fået mange gode brugbare typer, mest fra venner og bekendte, men også fra de meget aktive lystfiskere, der levere hjemmelavet ende grej til butikkerne, rundt om i landet, eller rettere over hele Norden.

Desværre forsvandt, der et udviklings område, da blyforbudet kom, men som jeg ser det i dag, så er der stadig kreative tanker hos de fabrikanter, der laver købe blink, så noget sker der, mest fordi man professonelt på male / dekorations området, i dag har nogle helt unikke muligheder med print i 3D, + så meget andet!

De første blink, som skulle efterligne børsteorme, var i min omgangskreds noget i stil med den oprindelige udgave af Smelt, mest i el poleret rustfast stål. Der blev oftest lavet en blå eller rød stribe på blinkets bagside, og det gav i mange år de fisk, som hørte til Børsteorme fiskeri. Nu skal det siges, at netop den ægte 15g. Smelt blev brugt rigtig meget, især på Fyn, og der er sikkert mange fisk, der er fanget på en kobber / sølv Smelt, men især de rustfrie Smelt, blev der hekset meget med.

Sagelige Jens Ploug Hansen, gav under besøg i vores lejede sommerhus, et forrygende godt tricks, men en 15g. Smelt i rustfri blank udførsel. Man lagde ganske enkelt Smelten på komfurets kogeplade, lod blinket få så meget farve, at der kom blå og grøn blå farver af varmen. Den ide’ bredte sig med lynets hast, og har været brugt, i mange sammenhænge siden.

Jeg og min omgangskreds, lavede så også messing blink, i tynd plade, i flere længder, disse fik også varme, men med blæselampen, og så fik vi et interval, med mange farver, hjulpet godt på vej af lidt linolie, eller brunerings salt til jagtgeværerne.

Senere lavede vi et værktøj til udstansning af mini Smelt, til det tidlige Ul fiskeri, det var blink i tyndplade i kobber / messing og rustfrie plader. Disse blink var 90mm. lange, og lavet i forskellige tykkelser materiale, så svingede vægtene fra 4 – 11g., perfekt til UL spin + de mindste, til kast med boble flådet.
De små Smelt gav et fint fiskeri, når de små børsteormene sværmede, de blev også malet / brændt, og mange har dem i æskerne i dag, stadig fangst bare!

Når talen er på farve til imitation af børsteorme, så har vi min omgangskreds, været meget begejstret for ABU farven BGL, og det er ret så mange havørreder, der har snuppet blink, med den farve, mest i 7g. / 10g. / 12g. Toby, men da den forsvandt i de gamle modeller, lavede vi forme, hvor rent hvidmetal, gav en flot naturlig sølvfarve, hvor vi så lærte, at lave BLG farven med en spray. Den dog var lidt mørkere, end den originale BLG farve. Farven hørte oprindelig til et fransk bilmærke (Peugeot) i en blålig farve, som i dag er erstattet af Motip Industri RAL 5007 spray, 400 ml.

Vi brugte mest 12g. Toby på det lave vand, og i fjordene var det et rigtig godt våben, dels går de modificere 12g. Toby højt i vandet, også når der spindes langsomt. Den 10g. er mere kompakt og går lidt dybere, og der skal arbejdes lidt mere med indspinningen. Når man støber i hvidmetal, kan man få vægtfylder på så 7,5, det betyder at original vægtene, i alle typer blink, kan bevare volume / længde, mens vægtene kan blive minde, en klar fordel, hvis man ønsker at fiske lidt anderledes, eller på steder med meget tang / ålegræs.

Vores Toby har vejet ca. som beskrevet her:

Org., vægt 12g. støbt i hvidmetal Bera X ca. 10g. / Org., vægt 10g. støbt i hvidmetal Bera X ca. 8g. / Org., vægt 7g. støbt i hvidmetal Bera X ca. 5,5g. Når jeg skriver ca. vægt, er det fordi jeg tilsætter rent tin til hvidmetallet, så løber det bedre ud i formen + at overfladen bliver lidt mere, i retning af rent ægte sølv.

Nu er det ikke kun BGL farven, der sætter standarden – sort – gul / grøn, orange / sort / Ambulance farvet fluo / sort, alle med lidt glimmer i lakken, og ja, mange andre farvesammensætning, har været brugbare, og det er ikke kun blink, men også woblere der har fanget fisk, når der Børsteorme i omløb.

Nogle typer wobler, med de rigtige farver, har fanget fisk, især på dage, hvor fiskene æder helt op i overfladen, det kunne type på, at en langsomt synkende Wobler, i en given farve, da foretrækkes af fiskene, og wobleren er ligesom blinket, ofte slugt helt, så fiskene ved nok, hvad de foretager sig!

Ud over Toby blinkene, havde vi her i Sønderjylland flere grejmagere, som fokuserede på Børsteormene:

I den lille landsby Råde, ved Råde strand ud til Lillebælt, havde vi Poul Erik Schmidt, kaldet ”Kaptajnen” han lavede nogle typer Smelt, af skafter fra skeer + disse var malet med nogle forrygende farver, sandsynligvis i glasmaling. Der var en hel serie fra 12g. - 18g., og jeg er i dag den heldige ejer, af de originale udgaver, et flot stykke støbearbejde, som jeg og min omgangskreds, virkelig har fanget fisk på.

De originale P.E. blink er lavet i flere plade tykkelser, flere vægte er meget S formet, og det giver en meget fin gang, hvis man ønsker at efterligne Børsteormene. De kan være vanskelige at støbe, da godset er tyndt, men kommer man eksempelvis 20 % loddetin i legeringen (Knæk tin), så er legering så tilpas, at man kan ændre formen, uden at blinket knækker.

I dag laver jeg de fleste P.E. blink, som falske gennemløbere, både med limet tyller, og boret huller med rørfluerør. Jeg synes, at de falske gennemløber, absolut går en del bedre, til gengæld er der ikke synderlig forskel på kastelængden!

Jeg satte Poul Erik Schmidt i forbindelse med forfatteren Jens Ploug Hansen, da vi lavede bogen ´´Sølvtøj´´. På side 68 i bogen, er der vist nogle af P.E. blinkene, som blev solgt i byens sportsforretninger, især hos Antons Jagt & Fiskeri i Haderslev.

Skulle man have lyst til at læse om hjemmelavet ende grej, så indeholder bogen ”Sølvtøj” en væld af detaljer omkring grej, og personer / grejmagere, jeg vil på varmeste anbefale, at læse bogen! Selvom bogen er udgivet i 1981, så mener jeg stadig, man kan få gode in put der.

På illustrations billedet har jeg vist lidt af de tiltag, som jeg og min omgangskreds, har brugt / bruger. Det er i grunden, hele paletten af kendte / ukendt blink fra 5g. - 40g. – hvor der er taget hensyn til farver / dekoration / blinkenes gang, og kaste egenskaber, og så er der også taget hensyn til, om man fisker med fastspolehjul, eller multihjul + tungt fiskeri, og ikke mindst UL spin.

Hvis man tager et kig på billedet, kan man se mange kendte blink, og ja det er vel ikke underligt, at de velkendte ting, også fungere med farver / dekorationer til Børsteorme, det ville næsten være mærkeligt, om et normalt top blink også fungere, med andre farver, det har i hvert fald virket for os, i mere en 40 år.

Et lille fif, når der bruges gennemløbs tackler til ens gennemløber blink. Mit tackle til mine gennemløbere, er meget simpelt, da jeg fisker med enkeltkrog, så består tacklet af 1 stk enkelt karpe krog str. 1 eller 1/0 + 2 stk. ø6 mm. fluo. gummikugler, snøren er ca. 30cm.lang, gerne 0,45mm. Sufix nylonline, og en svirvel i passende størrelse. Jeg sættere en ophænger øverst i svirvlen, og jeg bruger et meget simpelt mønster, en streamer krog i str. 6, med brun marabu hale + brun pelsgarns krop, og den kombination, har især, når det er koldt, givet en del flere fisk, og skulle man være heldig at få en duble, så er det kun, at lade fiskene køre hinanden trætte, eller have et godt stort net, eller have så meget is i maven, at man kan lander fiskene direkte i bølgeslaget, det kræver, at man har sans for at beregne situationen, ellers kan man risikere man, at begge fisk smutter, men det er en chance man kan tage, vis man tør!

Nu er der jo mange typer lange blink, som efterligner Tobisen, disse kan selvfølgelig også med lidt god vilje, og evt. lidt anden dekoration, så de kan bruges som børsteorme, men generelt, er det vel med blink / farver til børsteorme sådan, at man ikke helt ved, hvad fiskene egentlig reagere på.

Jeg har da fået en 3,5kg. helt blank overspringer, i marts måned, på en helt Ambulancefarvet Silling på 28g.! ja og fisken havde vommen helt fyldt med havbørsteorme, og blinkfarven passede bare ikke, men ok, den gav en forrygende fight, og i røget stand, var den et perfekt måltid!, jo jeg har tit tænkt på, hvad der gik helt galt her!

Som det kan ses af ovenstående, så kan der foretages mange tiltag med fødeemnet Børsteorme. Jeg laver i dag mange af mine blink dekorationer, med printet label, som krop, det giver mulighed for, at blande gamle male teknikker, med ny moderne print teknikker, og om fiskene værdsætter en fluoriserende farve, frem for en rå metal plades farve, kan man jo sikkert diskutere i al evighed, men fakta er, at i mange situationer, så har de illustrere blink givet bonus, og så er det ok for mig, som grejmager!

Som altid, tingene ovenstående, kunne være så meget andet, og teknikkerne lige så, men selve det, at kunne lave noget hjemmelavet, som kan fange fisk, er stadig i min verden, en vigtig / livsbekræftende del, af en aktiv lystfiskers liv.

Knæk bræk
en lystfisker hilsen fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard