33 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25611 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1625 gange.
Praktisk fiskeri med gennemløbere. 
Indsendt Torsdag d. 28 april 2022 - af  Per Karlsen
Her i år 2022, er der vel ikke nogen tvivl om at blink typen gennemløbere, har en stor plads, i alle typer fiskeri med ende grej. Det er hele paletten rundt, og der findes et utal af typer / størrelser / varianter / farver, ja man kunne blive ved, og så er der dem, som jeg som hjemmestøber har dyrket i rigtig mange år, nemlig de falske gennemløbere, som findes i mange udgaver, men mit fiskeri er foregået med 2 typer, fastlimet tyller i blinkets ender, eller som ryg monteret, hvor tyllerne sidder på emnets ryg. Herudover bruger jeg en meget gammel metode, som stammer fra Remi Garders tid, nemlig at bruge hullerne til springringene, som så fyldes med et rørfluerør, som brændes med krave på over og undersiden af blinket, og på blinkets bagside, laves hullerne til montage af snøren.

Mine tyller er næsten altid foret med et ø1,4 mm. rørfluerør, så er snøren beskyttet, medens de blink som har rørflue røret sat i de udstansede / boret huller, i sig selv er så bløde, at der ikke behøves beskyttelse af snøren, da røret i sig selv, er blødt nok til at beskytte snøren.

Jeg fisker med begge typer falske gennemløbere, men købe blink med stansede huller har den fordel, at næsten alle typer blink med stanset huller, kan laves til gennemløb, og det giver i min verden nogle fordele, mest fordi jeg oplever, at nogle blink går bedre, som falsk gennemløber, men det er min personlige opfattelse.

Nu er det ikke kun blink, som jeg bruger, men mange woblere er også lavet som gennemløbere, og de typer, der har en nogenlunde lige ryg, som ikke er født gennemløber, kan laves til falsk gennemløber, ved at lime 2 tyller på ryggen, og herved fås en wobler type, der går forrygende, uden at miste sine kasteegenskaber.

Fanger man mere? Kroges fisken bedre? Mister man færre fisk? Er der færre fejl krogninger? Ja alt det her kan jo kun diskuteres af folk, som vedvarende har sine gennemløber i brug, så den snak lader jeg stå helt åben!

Men en ting er sikkert, ved brug af ende grej mistes en del, og når en ringmonteret blink sidder fast i tanget, eller smækkes af i kastet, så er der ikke meget at komme efter, det ende grej er tabt for evigt, og med de priser vi har på ende grej her i år 2022, så kan det virkelig koste kassen, at miste sine ende grejer.

Situationen med at miste grejet, er jo til stor ærgrelse, både blandt store og små lystfiskere, mest fordi det som går tabt, måske af økonomiske grunde, men også rent mentalt, så ens ende grej har givet en masse oplevelser og gode fangster.

Er der noget man kan gøre for at mindske sine tab af ende grej? De omtalte blink / woblere med springringe, er der nok ikke noget at gøre ved, det høre med til fiskeriet, at miste ende grejet, men med gennemløbere, så kan der faktisk laves tiltag til, at ens ende grej kan reddes, hvor tabet i første omgang er krogen, og montage dele, som perler og andet, som bruges til ens gennemløbs setup.

Jeg havde for nu mange år siden kontakter til de lystfiskere, der var på det danske mede landshold, de gutter kom med mange gode trick omkring grejet, og et af de input, var at bruge de såkaldte ”bussemænd” – flådstop, til andet fiskeri, end medefiskeriet.

Det er altså noget så simpelt, som et flådstop, som evt. kan redde ens dyrt indkøbte gennemløbere, det gælder både de ægte gennemløbere, og også de falske.

Jeg har nu brugt flåd stopperen, som rednings planke, i mere end 20 år, og ja jeg har reddet mange af mine gennemløbere på denne måde:

Ægte gennemløber, får en flådstopper sat på snøren, jeg sætter den imellem de 2 perler, mest de bløde silikone kugler, og mit setup, har en et rig med 0,45 mm. nylonsnøre, så har jeg sørget for at mine flådstop, har så meget styrke, at de kan trækkes på en 0,45 mm. snøre, uden at gå i stykker.

Flådstoppernes gennemgående hul, skal være så småt, at det sidder fast på snøren, men ikke så stramt, at det ikke kan flyttes.

Der er i dag mange typer flådstop, så man skal lige føle sig lidt frem, og finde det, som enten passer til ens rig, eller til de snøre man bruger til praktisk fiskeri.

De tynde fusions liner, kan være svære at takle med flådstop, da linen simpelthen er for glat, og linens lille diameter, gør det svært at låse linen, men jeg har gjort det, ved nogle typer fusions liner, at jeg sætter et lille stykke nylon snøre ca. 0,40 mm. i flåd stoppet, så klemmer flådstop om fusions linen, og kan evt. redde blinket!

Falske gennemløbere monteres med flodstoppet på linen, imellem enten tyllerne eller rørflue røret. Det betyder så at gennemløbs effekten bliver den afstand, som er imellem tyllerne / rørflue rørene, så her det blinkets længde, der afgøre hvor meget ende grejet kan bevæge sig på linen.

Når jeg montere ægte gennemløbere med 2 stk. ø 6 mm. gummikugler, så sker der det, at flådstoppet kan gemmes i gummikuglerne hul, da flådet passer ganske let ind i hullerne, og hvis blinket sætter sig, vil krogen og den nederste perle gå til, og så sidder flådstoppet så fast, at selve blinket kan hales ind, så er det reddet, og man kan montere det igen

De falske gennemløbere kan evt. monteres på samme måde, som de ægte gennemløbere, men jeg har hidtil brugt den metode, at flådstoppet sidder imellem tyllerne / rørflue rørene, så går flådstoppet på mod den sidste holder, og så er det blink også reddet!

Alt det her virker jo kun, hvis linen springer i krog afsnittet, sker det ovenfor blinket, ja så et væk, og det er der så ingen løsning på, desværre!

I stedet for flådstopperne, så kunne man blot lave en ganske simpel knude på linen, evt. placeret imellem perlerne, så kunne både falske og ægte gennemløbere redes!

Illustrations billedet viser, hvordan jeg bruger flådstopperne, til at redde blinkene, hvor linen sprunget, bag blinket.

Jeg håber, at ovenstående, måske kunne være med at rede ens ende grej, frem for, at de blot forsvinder ud i bølgerne.

Som altid, ovenstående kan sikkert laves på flere smarte måder, hvis man har input omkring ovenstående, så lad os dele den viden, så alle kan få gavn af erfaringerne!

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard