29 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25618 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1168 gange.
Hjælpeværktøjer til DFRS 
Indsendt Lørdag d. 3 november 2012 - af  Per Karlsen


Hjælpeværktøjer til DFRS.


Under mit arbejde med pipetter til rørfluer( DFRS), har jeg over flere omgange måtte lave nogle hjælpeværktøjer, og et af den kom i brug, da jeg fik en henvendelse om, hvordan jeg fik lavet et hul i pipettens pumpe, altså den ende, der er modsat hæverten.

Henvendelsen gik på, at vedkommende havde endog meget svært ved at få hullet i midten, og vedkommende synes, det var noget rod, når pumpen blev brugt, som disk, da var det helt umulig, at få fluen til at gå ordentlig, når hullet ikke var i midten.

Jeg havde jo for længe siden fundet metoden, mest fordi jeg i min aktiv karriere, som værktøjsmager, har lavet masser af den slags små værktøjer, men her var det hobby, så jeg skulle have det til at spille sådan, at det var billigt, og nemt, og samtidig være til at bruge i et almindeligt hobby værksted.

Da jeg selv alligevel skulle have lavet værktøj til en lidt mindre produktion af diske og plast hoveder, så ville jeg lige skimme markedet for, hvordan man lettest kom i nærheden af et værktøj, som kunne klippe et hul i pipettes pumpe.

Mine krav var:

Brug af maskinskruestik – opspænding i borepatron, loknål ø 1,8mm. evt. i form at et highspeed bor, og en matrice i form af noget a la en hugpibe.

Jeg havde skrustik og søjleboremaskine + bor, så jeg skulle på jagt efter noget, der kunne bruges, som matrice.

Jeg havde i første omgang tanken på de revolver tænger, der har 6 stanserør til at lave huller i skind og læder, men det viste sig at de løse stanserør var lidt tricky at spænde op, da der var gevind, i de udskiftelige parter, så det opgav jeg.

Jeg var lidt rundt på nettet, og se på hugpiber, og jeg strandede ved Naturgalleriet, som har alle mulige dele til salg, også til knivbygning, og det kom mig for, at jeg havde set en knivmager lave skederne, med 2 mm. huller til syning, og ganske rigtig, her var den rigtige hugpibe:

http://thegoodstuffshop.dk/product.asp?product=11498

Nu skulle jeg bare have lavet et setup, hvor jeg kunne sætte pumpen på værktøjet, med matricen i midten, og der var en meget hurtig løsning til det, nemlig hætten fra en GXIN Permanent Marker.

Hætten er så fin i udvendig mål, at pipette pumpen passer ganske let nedover, da hætten fra tuschen er ganske lidt konisk, så kan pumpe delen komme let af og på.

Da skaftet på hugpiben er ø6mm., og der indvendig i tusch hættens top, er en indvendig neddrejning på netop ø6 mm., ja så var øvelsen bare, at stikke hugpiben ind i hætten, trykket piben ud igennem, og så stoppe, så hugpibens skær var i højde med tuschens runding, nemt og lige til.

Det, som sker nu med værktøjet er, at hugpiben med styr sættes i skruestikket, og boret på ø1,8mm. sættes omvendt i borepatronen, så bores flade ende, vender ned ad.

Nu kan skruestikket sættes ind under boret, og matricen fanges af boret, og så sættes hætten på, og boret trykkes ned i hugpiben (Matricen), og man har en pipette pumpe, med det fineste hul, placeret i midten, mere skal der ikke til.

Lok affaldet falder ud igennem hugpibens rille, så der kan hele tiden laves huller, da affaldet ryger under ud, inde i hætten.

Nu er en pippetens pumpe ikke så tyk i godset, og i en blød plast, så måden her er fin til at lokke hullet. Den ende hvor hæverten har indgang, har jo hul i forvejen.

Jeg plejer at klippe pumpen af i ca. 15 mm. længde, så tilpasser jeg den senere til fluen.

Hvad bruges pipettens pumpe så til:

Jeg bruger den til en form for plastik muddler hoved, det giver en flue, der flytter voldsomt med vand. Jeg har så fundet ud af, at jeg ikke kan lime øjne på plasten, og det er lidt ærgerligt, da hovedet indbyder til at gøre det, men jeg gør så det i stedet, at jeg først sætter en SoftCone med øjne på først, og så hatten fra pumpen henover, det er den nemmeste måde, for klæbe øjne sidder godt fast på SoftCones.

Vis man vender hatten omvendt, med åbningen ud af, så har man en disk, som også flytter meget vand.

Som disk er det en fordel at bruge den side, hvor hæverten sidder på, dels stives disken af, vis man lader 20mm. rør stå, det kan man binde på rørfluen eller krogen, og det er væsentlig stærkere, end vis man kun trækker hatten alene på krog eller rør.

Skal man fiske i meget stærk strøm, ja så bruger jeg at sætte to endestykker sammen, så klapper det ikke sammen.

Den sidste måde at bruge pipettens pumpe på, er som ske, enten på fluewoblere eller rør og krog. Også her kan man evt. sætte 2 ender sammen, og så klippe dem til.

Skeerne justere jeg ofte færdig ude ved vandet, og da er det kun, at tune lidt af gangen, så får man en fin ske.

Jeg har i tankerne at bruge skeen på en balsa wobler, men foreløbig er det kun prøvet med skumkroppe på mine fluewoblere.

En ting, som har vist sig at være lidt vanskelig, når man bruger pipetter, er limningen af forskellige dele, det er næsten ikke til at finde lim, som dur, idet sekundlim gør plasten hvid og ugennemsigtig, men det må man leve med.

Der skal nu nok findes lim, til den her type plast også, men det plejer, at koste det hvide ud af øjnene.

Det var lige et lille fif til at lave et centeret hul i pipettens pumpe, jeg vil mene, at ideen med bor og hugpibe, kan bruges til så meget andet, i vore fluebindinngs hobby, det er stadig kun fantasien, der sætter grænserne.

Billedet viser brug af pipettens pumpe dels som ske og dels som en form for plast muddler hoved.

Værktøjet til at lave hul med, kunne sikkert laves anderledes, men billigere end det billederne viser, tror jeg ikke er mulig!


Mvh
Per Karlen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard