21 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25618 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 818 gange.
Mere vand skal redde snæblen 
Indsendt Søndag d. 14 marts 2004 - af  Michael Sibbesen
Det handler om strøm. Både i de små hjem og i Varde Å og Holme Å. De små hjem fik strøm til stikkontakten, mens strømmen og vandmængden faldt i først Holme Å fra 1921 og fra midten af 1940´erne i Gl. Varde Å. De små hjem suger stadig kraften og livet ud af de to åer. Kraft og strøm som leveres fra vandkraftværket Karslgårdeværket, der ejes af Sydvest Energi, og som nu giver lidt af vandet tilbage til åerne. Især fiskene i Holme Å klapper deres små gæller ved udsigten til, at Holme kanalen lukkes fuldstændigt, så Holme Å får alt sit vand tilbage.

- Vi har den eneste vildlevende bestand af snæblen i verden. Derfor har vi internationalt en større forpligtelse, siger Thyge Nielsen (V), formand for miljø- og teknikudvalget i Ribe Amt.

Kølig modtagelse

For netop snæblen, en totalfredet laksefisk, er den direkte årsag til, at der efter mange års forsøg iværksættes et større naturgenopretningsprojekt til cirka 18 millioner kroner. Et projekt, der af Danmarks Sportsfiskerforbund får en kølig og noget negativt modtagelse, da forbundet er vred over, at Karlsgårdeværket, der samfundsøkonomisk ikke har nogen betydning, ikke lukkes helt, så Gl. Varde Å for alt sit vand tilbage. Men formanden for Varde Sportsfiskerforening Jørgen Bohnensach går i rette med sit eget forbund.

- Jeg vil sige, det er en rigtig god begyndelse, som vores forening har kæmpet for i mange år. Det her er et rigtigt skridt på vejen. Jeg synes, at sportsfiskerforbundet er helt urimeligt negative. Det, synes jeg, kan man ikke være bekendt fra forbundets side, siger Jørgen Bohnensach.

Tikkende miljøbombe

Årsagen til Danmarks Sportsfiskerforbunds kritik skyldes, at de mener, vildlaksen ikke tilgodeses i projektet, da Varde Å på strækningen fra Ansager stemmeværk til Karlsgårdeværket afgiver to tredjedele af sit vand.

Men det er ikke uvilje fra Ribe Amts side, at Karlsgårdeværket ikke lukkes helt.

- Hvis man ikke har råd til en Rolls Royce, så kan man da udmærket køre i en Volvo. Vi har ikke en kinamands chance for at lave det hele på en gang, siger Thyge Nielsen.

Han påpeger samtidig en anden væsentlig årsag til, at man ikke her og nu tør lukke for Karlsgårdeværket og derved for vandgennemstrømningen i Karlsgårde Sø. På bunden ligger en tikkende miljøbombe af de store. 4000 kilo uforgængeligt og giftigt kviksølv, som Grindstedværket ledte ud i 1960´erne.

- Det vil være tåbeligt at lukke søen. Hvis vi ikke har en vandgennemstrømning i søen, frygter vi en bundvending, siger Thyge Nielsen. Snæblen

Snæblen er en fiskeart i slægt med helten, og den indvandrede til Danmark under sidste istid, da alle vadehavsvandløb tilhørte en del af Elben-flodsystemet. I begyndelsen af 1900-tallet var arten almindelig i de hollandske, tyske og danske dele af Vadehavet, men i løbet af 1920´erne og 1930´erne forsvandt fisken gradvis fra de hollandske og tyske flodsystemer.

Snæblen, som er en af de mindre kendte laksefisk, findes kun et eneste sted i verden, nemlig i det danske Vadehavsområde. Den vokser op i Vadehavet og formerer sig i de store sydvestjyske vandløb, der udmunder i Vadehavet. Før i tiden var den en eftertragtet spisefisk og vidt udbredt i hele Vadehavsområdet fra Holland i syd til Skallingen i nord. I dag er snæblen totalfredet, men alligevel er den fortsat stærkt truet. Tilbagegangen skyldes sandsynligvis en forringelse af gyde og opvækstområderne på grund af hårdhændet vandløbsvedligeholdelse, forringet vandkvalitet, opstemninger der forhindrede fisken i at nå frem til gydepladserne, kanaliseringer samt heraf begrænsede vinteroversvømmelser og dermed manglende opvækstområder for ynglen.

Kilde:
Miljøministerie,Sportsfiskeren og Jyskeveskysten


<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Mere vand skal redde snæblenaf: Steen Lindkvist Nielsen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard