20 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25618 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

-
  Læst 1220 gange.
Hexen et alternativt fluemønster. 
Indsendt Fredag d. 29 januar 2010 - af  Per Karlsen
Hexen et alternativt fluemønster.


Det kan være, at man lige studser over navnet på fluetypen Hexen, men søger man på Hexen ude i den store Google verden, vil man få flere svare på, hvad Hexen betyder, lige fra den oprindelige heks, til fysiske formler. I min hverdag, var det et slang ord, som omgangskredsen brugte, når man ønskede at vide, hvad man lige pt. gik og roede med, så var spørgsmålet næsten 100 %, ”hvad går du og Hexer med”, eller ret oversat, i en fluebinder og fluefisker verden, har du nye ting og projekter i gang, og det man sige at undertegnede og omgangskredsen, konstant har haft, og på sin vis også har i dag, nemlig at finde på nye ting med vores hobby.
Fluemønsteret Hexen er mange år gammel, og er i sin enkelthed en type mønster, som næsten aldrig ville kunne udvikles, så det er færdigt.
Kendetegnet for mønsteret er, at det kan bruges til alt fiskeri, ud fra et simpelt grund mønster, er tanken, at mønsteret kan bygges op og udvides, alt efter ens temperament.
De første mønstre var rettet imod kystfluerne, hvor vi havde vores hyr, med at få børsteorme efterlignet ordentlig. Vi havde jo i længere perioder lagt mærke til, at under vores blink fiskeri, var det de lange blink, som virkelig fangede fisk, når der var børsteorm, og det er jo blinktyper, som de originale blanke 15g. Smelt, som lige havde været en tur på kogepladen, som fik børsteorm farver. Var det muligt, at få lavet nogle farver og typer kystfluer, som kunne komme i nærheden af børsteormene, både i farver og størrelse?
Der er jo forsøgt med mange indfaldsvinkler til netop ormene, og i dag er der jo fremragende mønstre, som fanger vældig godt, både simple mønstre, og meget kompliceret, men i slutningen af 70erne og 80erne, da eksperimentere vi faktisk temmelig meget med flue typer, der var rettet mod børsteorme. I starten var det store streamers med Matuka vinger, hvor vi forsøgte, at ramme den brun grå – rødbrune farve, som nogle typer børsteorme har, og Matukas virkede udmærket, dog holdt de ikke så længe. Rørfluer var også på programmet, og da var der ingen tvilv, med 3 krog, var det en fluetype, som gav nogle gode krogninger.

Hexen nr. 1 var egentlig et oplæg til de børsteorm, som vi var en lille flok, som ønskede at imitere med flue, det flg. opsæt i en helt rå testudgave, lavet omkring 1977, og er så lige så stille blevet forbedret efterhånden, som ny materialer og bindemetoder er dukket op:

Navn: Hexen nr. 1.

Kroge: Streamer Mudstad nr.79580 - str. 2 og 4.

Rib: 0,35mm. Platil snøre.
Krop: Ambulancefarvet snørebånd, i starten var krogen malet DFM Ambulancefarvet.
Matuka: Purple farvet hanenakke fjer, så bred som mulig eller en Junglecock hals fjer i samme farve. Farven var oprindelig Dylon farve.
Fronthackle: Purple hanehackle.
Bindetråd: Sort.

Hexen nr 1 er i den moderne verden lavet i en masse andre udførsler, men de 2 mønstre her, synes jeg har været de mest velfangne, og som alt andet flue halløj, så fanges der jo kun fisk på mønsteret, vis det bruges!

Navn: Hexen nr.1 Zonker.

Alle typer krog og rør.

Krop: Veniards Cactus Chenille 15mm. Fl. Pink. Chenillen vikles 2 omgange rundt imellem vingeroden og kuglen!
Vinge: Zonker strips Purple, bindes løsthængende.
Kuglehoved: 5mm. Farve valg fri!
Bindetråd: Hvid eller Fl. Orange.


Navn: Hexen nr. 1 med - Blishøne.

Alle typer krog og rør.
Krop: Ambulancefarvet snørebånd.
Vinge: Zonker strips Purple, bindes løsthængende.
Fronthackle: Stort hackle fra Blishøne – vindes ca. 3 – 4 omgange!
Bindetråd: Fl. Orange.

Fiskeriet i dag med ægte flue, kan gøre at mønsteret Hexen, kan bruges i å og elv også, og mit private fiskeri førte til, at vi i midten af 90erne, også brugte mønsteret til natfiskeriet i Karup å, da var mønsteret omsat til en rørflue, slet ikke så tosset, ved fiskeriet sidst på sæsonen.

Hexens opbygning med store vingetyper, både med fjer og hår, kunne jo også lægges om til rene kunsthår, og er forsøgt, men reelt kan jeg godt lide skindvinger, og i disse år, er det blevet mode, som jeg selvfølgelig velsigner, grundet fluernes popularitet, men det det er jo ikke nyt, men utrolig effektivt, som fangsterne også viser, og så er Zonker også rimelig nemme at gå til, for ikke øvede fluebindere, og man kan hurtig få bundet det antal fluer, som sæsonen kræver.

Hexen, kunne måske siges at have en opbygning og karakter, der er evig mulig at omforme, så man kan jo selv Hexe med mønsteret, og det var egentlig også det, som var meningen og ideen, for nu mange år siden, at bruge fantasi og evner til skabe sine egne favorit mønstre.

God fornøjelse med Hexeriet og knæk og bræk fra
P.K.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard