25 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25618 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Fiskeri generelt
  Læst 886 gange.
En expert - hvad er det 
Indsendt Fredag d. 5 april 2002 - af  Øjvind Bejstrup
I en Forum-tråd ”hvad er dette” spindes der en ende over hvad experter er for en størrelse inden for lystfiskeriets ædle kunst.

Når man taler om experter i lystfiskeri er det min opfattelse, at vi er ude på tyndt vand alle sammen også Ulnits, Vestergaard og andre koryfæer. Jeg tror det vil være hensigtsmæssigt at skelne mellem experter og erfarne ud fra den opfattelse, at expertise er noget konkret og veldokumenteret. I visse kredse kaldes det også videnskab. Erfaring er naturligvis også konkret, men ikke nødvendigvis veldokumenteret og bygger vel i sin natur også meget på fornemmelser. Lystfiskeri er et begreb der har uendeligt mange facetter.

Man kan være expert i fluekast, kunne teknikken, lægge fluen præcis der hvor fisken ringer eller strække linen 50 meter ud og vise versa og dermed være en habil fluefisker, men hvad der skal bindes på enden af tråden er der næsten lige så mange meninger om som der er fluefiskere og dog viser erfaringen, at der er visse situationer hvor en bestemt imitation er god, for eksempel når børsteormen sværmer eller majfluen klækker. Man kan sige at der her er en gråzone mellem expertice og erfaring, hvornår er det det ene eller det andet, men herudover ved vi så uendeligt lidt om det vi går og fisker efter og spørgsmålet er om det i virkeligheden ikke er det der er så fascinerende ved lystfiskeri. Erfaringen viser, at hvis vi smider noget i vandet med en krog på, så kan vi være heldige at få fast fisk, men vi ved ikke noget om hvad der udløser hugget. Vi ved ikke hvad der får en farveblind fisk til at fare efter et grønt blink. Vi kan have en fornemmelse af at fisk hugger på alt hvad der bevæger sig. Vi har bare en erfaring der viser at visse former og metoder kan give bedre gevinst.

Jeg købte en gang en bog der hedder noget i retning af ”Havørred havørred”. Den slags bliver jo købt af uvidende novicer som mig fordi på et eller andet tidspunkt må der sgu da være en forfatter der har fundet de vise sten. Den ene af forfatterne gik i bogen så vidt at han ophævede tyngdeloven. Han påstod i ramme alvor at et blink farer ud gennem luften med den tynde ende forrest!!!!! Han havde beviset. En pil flyver jo med den spidse ende forrest!!! Han havde lige glemt at fotografere den mens den fløj i luften og han havde også lige glemt hvad han lærte i fysik om massefylde og bevægelse og at den tungeste ende af en pil netop er spidsen. Er han expert fordi han har skrevet en bog eller hva’.

Sandheden er jo, at i lystfiskeri gætter vi os frem til en masse og nogle gætterier kan komme til at ligne sandheder og nogle er det måske også uden at vi ved det, fordi vi ikke lige har tænkt over at dokumentere det. Og det kan der vedblivende skrives meget om. Men så længe vi mangler viden og har gætterierne, lige så længe er det spændende og lige så længe vil bøger, artikler og forumindlæg være spændende læsning og det skal det blive ved med.

Og her en konkret eksakt viden - ROLK har jubilæumsreception på søndag kl. 14-17.
Knæk og bræk – ha’ en go’ weekend


Læs mere >> 

<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard