32 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25613 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Fluefiskeri generelt
  Læst 1295 gange.
Rejer – Irlands Fluer – Inspiration. 
Indsendt Lørdag d. 24 maj 2008 - af  Per Karlsen


Rejer – Irlands Fluer – Inspiration.

Under en rund tur på nettets sider omkring fluer og fluebinding, er jeg havnet på Kent Andersens side om opfindelser af forskelligt grej, og hans omtale af Irlands Fluen, sætter min erindring i gang. Mest fordi jeg er opvokset med Irlands Fluen, som ophænger til det grove fiskeri med multihjul og store blink og wobler, og fangede i de sene 60er og i begyndelsen af 70erne, rigtig mange fisk på Irlands Fluen.
Jeg har desuden været tilknyttet flueteams, som bandt Irlands Fluer til præmierene i åerne, og der blev dengang bundet rigtig mange, til de rigs, der blev brugt i blandt andet Odense å.
Vi havde dengang adgang til Junglecock nakker, i en udsøgt kvalitet til en lille 100 kr., ja prøv at tænk, at i dag, så koster det som svarer til AA nakker nok mere end 1500 kr., og det var luksus fjer, der blev brugt til ophængere, ja i dag, er det forhåbentlig kun fluer til indramning, der får så flotte fjer.
Nu brugte jeg ikke kun Irlands Fluerne , som ophængere, men også til det tidlige og sene fiskeri i åerne, oftest på 2 hånds stang, og det var vandløb som Karup å – Gels å og Uggerby å, der blev brugt til at få nogle typer af Irlands varianterne kørt ind, og fluerne gav i perioder, nogle fine fangster.
I dag, kan man jo lave alverdens reje typer, og inspirationen kunne jo så være at tune Irlands Fluen yderligere, med lidt skæven til de moderne kystfluer, såsom Pattegrisen, og jeg lavede i en periode nogle forsøgs typer, som gav nogle gode oplevelser, og set i lyset af, hvad man sætter sammen i rejemønstrene i dag, så var jeg nok 25 år forud for tiden, men jeg er sikker på at grundmønstrene, vil kunne bruges af kreative fluebindere, så man kunne lave sine egne Irlændere.
Nu er Irlands Fluen nok et af de mønstre, som har set det meste af, hvad man kan variere en flue med, og jeg er sikker på, at uanset hvad man skulle mene, så er grundmønsteret et rigtigt hit.
Jeg har i dag, i mine æsker Irlands Fluer bundet på rør – som Coneheads - egentlig alle krogtyper i alle størrelser, og blandt alt moderne, så ryger der tit, det jeg kalder et rygrads mønster på forfanget, og ja, fætter havørred / laks er jo ikke klogere, end at der bliver knaldet til, og en oplevelse mere er inde på nethinden, og sådan skal det vel også være med et mønster, som har været brugt i generationer.

Det originale mønster, som hovedsagelig var beregnet til ophængere, både på enkelt og dobbeltkrog, bandt jeg sådan her:

Navn: Irlands Fluen.

Tag: Oval sølvwire.
Hale: Rød guldfasan brystfjer, vundet som hackle.
Krop: ½ gul flossilke + ½ sort flossilke.
Rib: Oval sølvwire.
Midter hackle: Badger – gerne blød hane!
Center fjer: 1 stribe rød gås eller kalkun.
Sides: 2 stk. Junglecock natur farvet.
Fronthackle: Badger – gerne blød hane evt - høne, vis det kan skaffes.
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.


Man kan sige at den her original, er i light udgave, det var et spørgsmål om at få noget fra hånden, men de helt originale, har mange tiltag, som weillings og andet.

Da vi havde Irlænderens Varianter i gang for alvor, havde vi nogle ønsker om at få fluoriserende materialer sat i, så vi kaldte mønsteret Ugly Fly, og man må bestemt sige, at fluerne ikke var for kønne, men fiskene var lige glade, så vi bibeholdt Ugly serien.
De bedste af mange farvevarianter af Ugly fluerne, så sådan ud i mønstrene:


Navn: Ugly Fly Hot Orange.

Tag: Oval guldwire.
Hale: Rød guldfasan brystfjer, vundet som hackle – i dag ville man nok vælge indfarvet orange guldfasan! + 2 orange atractorer i hot orange( ligner reje øjne)
Krop: ½ Fluoriserende hot orange plaststrimmel – her er brugt badehætter + ½ sort flossilke.
Rib: Oval guldwire.
Midter hackle: badger hane hackle.
Center fjer: 1 stribe orange gås eller kalkun + 2 orange atractorer i hot orange( ligner reje øjne).
Sides: 2 stk. Junglecock natur farvet.
Fronthackle: Hot Orange hanehackle
Bindetråd: Sort.
Hoved: Sort.


Navn: Ugly Fly DFM Lime.

Tag: Pearl Flash wire tynd.
Hale: Rød guldfasan brystfjer, vundet som hackle + få strå gul Krystal Flash.
Krop: ½ Fluoriserende lime flossilke + ½ sort flossilke.
Rib: Pearl Flash wire tynd
Midter hackle: Lime hane hackle + få strå gul Krystal Flash.
Center fjer: 1 stribe Rød gås eller kalkun.
Sides: 2 stk. Junglecock farvet kromgul.
Fronthackle: Badger hanehackle
Bindetråd: Gul.
Hoved: Gul.


Med hensyn til kroge og størrelser, så er der frit valg på alle hylder. Jeg bruger normalt Partridge laksekroge og Mudstad brune dobbeltkroge, men kan man finde WMC brune dobbeltkroge med øjet opad, så er det også en mulighed.

Jeg håber at Irlands Fluernes mønstre og varianter vil kunne inspirere en moderne fluebinder, fiskene er i hvert fald med på melodien, det kræver blot, at mønsteret bruges.

Knæk og bræk.

En lystfisker hilsen fra
P.K.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard