30 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25618 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Fluegrej
  Læst 1561 gange.
Rørfluer – opbevaring. 
Indsendt Søndag d. 23 september 2012 - af  Per Karlsen

Rørfluer – opbevaring.

Jeg har tit fået spørgsmålet: ”Hvordan opbevarer du dine rørfluer?”, ja det er jo da i den grad et spørgsmål om smag og behag.

Jeg har set mange tiltag omkring opbevaring af rørfluer, lige fra, at de blot var smidt i lommen, til nogle meget smarte æsker, og jeg har prøvet mange ting op gennem årene.

Jeg har altid været varm på æskerne fra Wheatley, og har vel altid haft en eller anden af deres, desværre ret så dyre æsker i min samling, og har det stadig, men de begrænser sig, når talen er på meget langvingede fluer, men det har man løst indenfor skum og plast, så også Wheatley har det hele, vis man altså vil betale!

se linket HER

se linket HER

se linket HER

Det, som altid har været hagen ved rørfluerne, er at der skal løsdele til, det værre sig kroge og krogstyr + til DFRS, en hel del mere ”løsøre”, og da er spørgsmålet, hvor skal man gøre af tingene, så det er praktisk, at bruge, ikke mindst under nattens fiskeri.

Jeg har op gennem årene, lavet mange tiltag, hvor jeg har tilpasset de originale æsker til mit private brug, det være sig Wheatley boxe, og ikke mindst de fremragende plastæsker, som Johnny Fisker lavede.

se linket HER

Da man begyndte at få løse indsatser i skum, ja så var der rigtig mange muligheder, og nogle indlæg var lavet til Alu boxe, så der var muligheder nok.

Det jeg, som fluebinder, var lidt ærgerlig over, var især, hvordan vingerne så ud, når det hele var pakket vådt sammen, ja efterfølgende lignede fluen jo noget, der var kørt over af en kampvogn, og især langvingede fluer, var meget medtaget, vis man ikke var over dem, og evt. fik det hele tørret, men det var jo ofte ikke muligt i regnvejr og flere dages fiskeri, så var en dampning over kedlen, nok det, som reddet flest rørflue vinger op gennem tiden.

Man kunne også lade som igen ting, og så bare smide dem i baljen næste gang, det var aktuelt, uden at gøre noget ud af det, som en gammel havørred fisker tørt konstaterede: ” Herre gud, de skal jo være våde igen – så retter de sig af sig selv, og når fisken hugger, når den ikke at opdage, den detalje med vingen!)

Under de sidste års brug af rørfluer i det fleksible system, det være sig mit eget + ProTubes og andre, er der jo kommet mange dimser, som tilbehør, og har man ikke bundet dem på fluen, hvor er de så?

Ja, så plastposer er jo prøvet, men våde og kolde fingre er ikke sagen, når lynlås poser skal åbnes i buldrende mørke, så det er ofte æsker med små rum, men jeg synes det er lige så svært at rode i de rum med kolde og våde pølsefingre.

Jeg troede jeg havde fundet en rigtig god måde, at få tinge organiseret, så de var til at komme til, nemlig det system, hvor rør og tilbehør var sat i æskens skum med en nål.

se linket HER

Det var også fint, indtil man tabte nålen, og hele sektionen faldt ned i beplantningen, og i nattens mulm og mørke, ja der blev der jo bandet temmelig højt, det var næsten umulig, at finde løsdele i græs og andet, så den mulighed med nålene, var kun brugbar, som buffer / lager.

Der er ingen tvilv om, at de seneste års plastæsker, tilpasset de moderne rørfluer, er den oplagte mulighed, og der er mange bud på, hvordan æsken kan være udformet, og samtidig være i fluevesten.

se linket HER/

Jeg har især til DFRS, været lidt trængt af, at jeg skulle have fuldt overblik over indstik – kroppe – løsdele, og da jeg tit laver delene selv, var jeg på jagt efter mit eget system, hvor jeg havde det personlige krav, at jeg skulle kunne overse kroppe – vinger og løsdele på en gang, evt. i 2 æsker.

Efter mange forsøg prøvede jeg flg.:

Jeg havde en gammel Wheatley box, i dobbelt højde, som oprindelig var født med skum i begge sider. Den box var ovre det med hensyn til skummet, så jeg pillede det ud, og havde i tankerne, at nogle at de færdige indlæg, fra især 3BBs serier, ville kunne bruges.



Jeg valgte så, at bruge, den type skum, med udstansede riller i, og så fik jeg et fif, hvad angik ”nål” til at sætte rørfluer, og tilbehør på, man bruger bare en overklippet hårnål.

Se det var smart, for en hårnål er bukket på den ene del, og glat på den anden, så den bukkede del kunne have bløde ting på, såsom rør kroppe, og den glatte del kunne have stive rør – kugler - tubes og andet på.

Jeg ville så prøve om jeg kunne lime hårnålen fast i skummet, så jeg klipper hårnålen spids, sætter den ned i rillen, og trykker den ca. 5 mm., ind i skummet. Det virkede rigtig godt, idet hårnålen har en profil, der får limen til at fæstne rigtig godt.

Jeg bruger blot Loctite Super Attak ti sekunders lim.

Hvad har man så? Jo på den bukke del af hårnålen er de kroppe, som man nu ønsker, og hårnålen trykker ganske let indvendig i røret, uden det ryger af.

Den glatte del får de forskellige løsdele sat på, og da man alligevel, skal bruge et krogstyr, ja så sættes krogstyret i enden af hårnålen, og man har så et stop + alle dele til netop den valgte flues krop.

Man kan selvfølgelig have ens standard fluer, på den bukkede hårnål også.

Hvad så med vingeindstik på de tynde rør? ja da har jeg så valgt, at monterer vingen med et krogstyr, sætte krogen i styret, og så sætte krogen i skummet, så har man altid kroge, og krogstyr til rådighed, og fuld overblik over de vinger, som er til rådighed.

I den seneste tid, er der kommet flere æsker, med pinde til at sætte rør og løsdele på, jeg har testet dem til mit private fiskeri, men jeg er ikke tilfreds.

J.F. æskens pinde, er reelt et fint produkt, men pindene lukker ikke ordentligt af, da de ikke klemmer ned mod lanet, og så ryger rør og løsdele af, under brug. Dog kan man bukke hver pinde lidt, så den klemmer ordentligt, men det er jo ikke det, som er meningen.

se linket HER

Scierra rørflue box med pinde, er en type med noget længere pinde, og er på sin vis rigtig god, til det langvingede rørfluer, men pindene sidder for tæt, og man risikere, at nabo tråden lukker op, og så ryger delene rundt i lokalet.

Scierra rørflue æskens pinde, er låst i enderne med en et lille hak, det er ikke lavet ordentligt, da tråden, går for let ud af låsen.

Jeg havde også den oplevelse med Scierra æsken, at et hårdt stød på æsken, også åbnede trådene, så det projekt blev annulleret også.

se linket HER/

Er det nu sådan, at alle de moderne rørflue boxe er helt til rotterne? Nej selvfølgelig ikke, nogen vil jo ikke gå så højt op i de detaljer jeg beskriver, og jeg kunne da se, at min verden ville de boxe være gode opbevarings steder, hvor man så kunne tage sine fiskefluer ud, når man skal i gang med sit fiskeri, men skal man have æskerne i fluevesten, ja så vil jeg have det funker, uden at det er forstyrrende for fiskeriet.

Er æsken, med hårnåle så det eneste lyksaliggørende? Nej slet ikke, det er blot en ide’ blandt mange, og jeg kunne jo forestille mig, at det kunne være en billig måde for juniorer, og nybegyndere, til at få den første rørflue box, og så måske på vinterkurset få noget at lave, til sine rørfluer.

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Rørfluer – opbevaring.af: Jesper Rasmussen (*)
RE: Rørfluer – opbevaring.af: Per Karlsen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard