22 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Havfiskeri
  Læst 5848 gange.
Facts og myter om Det gule Rev 
Indsendt Tirsdag d. 22 oktober 2002 - af  Rikard Jensen
En tur til det gule rev kan blive ens bedste eller ens værste tur nogensinde. Revet har alle de drømmefisk, vi så brændende ønsker. Det lykkes dog kun for nogle at få fat i dem.

Generelt kan man sige om alle havture at det gælder om at være 100% forberedt. På en revtur er dette endnu mere aktuelt, og der må simpelthen ikke være nogle løse ender i planlægningen.

Som det første skal man finde ud af hvad ens ambitioner er. Er man typen der slikker sig om munden, når man ser en lille torsk, eller er man gambleren, der gerne sætter et par håndfulde pirke eller 3 i jagten på en enkelt måler? Hvis det er første gang man skal på revet, så lad være med at sætte næsen op efter målere ad libitum, havblik og skjorteærmer. Man bliver ofte skuffet.

Hvis man skal afsted første gang, så er de store både lidt roligere i søen end de ´´små´´. Ved man derfor ikke om søsyge bider på en er det en god idé at starte på en af de store. Store både er Thailand, Tinker, Antares o.l. Store ombyggede fiskekuttere.
Er man derimod gambleren, så er de små både at foretrække. De banker i søen, pladsen er trang, gelænderet er sparsomt og dækket er glat. Hvorfor så bruge de små både?? De sejler hurtigere. Du kan nå flere vrag, flere stenknolde og generelt mere fisketid. Skipperne på disse både er ekstremt dygtige, rammer vragene præcist og fanger rigtig mange fisk. De små både er Mølboen, Bonito og Yellow Reef. Disse 3 både samarbejder internt og har 100% check på tingene.

En god ting er at være ude i god tid mht. bookningen. De ´´bedste´´ dage (lør-søn) er oftest væk halve år inden datoen. Sørg for at være 100% enig med skipper omkring vejrforholdene. Der er ikke noget værre end at stå i fiskehørmen i Hanstholm og se på de store flotte bølger, der umuliggør sejlads. Skal man afsted 1. gang er en klubtur det eneste rigtige. Der vil være folk til at hjælpe en med tackler, grej o.l., hvis der bliver problemer.

Vi nærmer os dagen, hvor søslaget skal stå. Skal man på en endagstur kan man vælge at overnatte på en campingplads, eller på sømandshjemmet i Hanstholm. Fordele: Frisk og veludhvilet. Ulemper: Koster lidt penge. Man kan også bare køre, så man er i Hanstholm i god tid. Alt afhængig af hvem man sejler med og hvor man kører fra betyder det afgang omkring kl. 22-05. Det betyder så også at man ikke er nær så udhvilet, specielt chaufføren. Førstegangsfiskere anbefales at tage overnatningen i Hanstholm. Du kan ødelægge en ellers god tur ved at være så træt at man ikke fisker effektivt. Kl.18 aftenen før ringer man til skipper (eller turlederen) og forhører sig om vejret. Blæser det for meget er turen ovre, hvis ikke kan man godt krybe til køjs...

Vel ankommet til havnen i Hanstholm, Hirtshals eller et andet sted, finder man båden. Jo før man kommer jo før kan man tage de gode pladser. Hvad en god plads er varierer fra person til person. Nogle er meget fixerede på plads til benene, mens andre gerne vil have fred og ro og stiller sig op foran. Der er ingen ´´suveræne´´ pladser på en turbåd, men generelt er pirkesiden nede bagved et godt udgangspunkt. Ekkoloddets transducer sidder oftest her og det kan betyde en fordel, hvis fiskene står tæt. Pak grejet ud stille og roligt og tag så en slapper. Sejlturen ud på revet tar som oftest 1-3 timer, alt afhængig af hvor det sker netop den dag.

Hvilket grej skal man så bruge?? Spørger man 10 havfiskere får man 10 forskellige svar, men hvis man sorterer lidt i det, så foretrækker de fleste garvede flg.:

Solidt havhjul: Penn: 310, 320 og nogle andre modeller
Shimano: Speedmaster, Tld-modellerne.
Abu: Ambassadeur 7000 og op.
Daiwa: SG47
Der er masser af andre hjul, der er fine til revet, dog skal man sikre sig: A) skal kunne indeholde min. 200m 0,35mm Line B)En supergod bremse. Alle de ovennævnte hjul opfylder dette.
Har man købt et af de sæt, der typisk koster 4-500 kr er det ikke ubrugeligt. Satser man dog på mere end bare et par enkelte ture kan det godt betale sig at kigge sig om efter et godt hjul. Havhjul til 3-400 kr går ofte i stykker. De kan simpelthen ikke klare belastningen. Jeg har endnu ikke oplevet et af disse hjul der ikke har skabt sig under fight medt stor fisk. Men de er som sagt anvendelige, og faktisk glimrende hjul til mindre fisk.

Stangen: Det fiskeri jeg har dyrket på revet har ikke krævet tungere stænger end 30 lbs. Nogle kan måske godt li at stå med en tungere pind (50 lbs), men det er ikke nødvendigt, og det trætter faktisk fiskeren mere end fisken. På mine næste ture vil jeg slæbe en 20 lbs med, da fight er meget sjovere med let grej.
Nogle stænger står der ikke pund-klassifikation på. En grov tommelfingerregel er flg.
50 lbs = 4-600g pirke
30 lbs = 3-500g pirke
20 lbs = 2-400g pirke
12 lbs = 1-300g pirke

Abu, Shimano, Ron Thompson, Penn og Daiwa laver alle glimrende stænger. Til en billig penge kan man faktisk få meget stang, så hvis man står og vakler mellem en god stang og et godt hjul, ville jeg 100% sikkert vælge det gode hjul. Stangen betyder ikke så meget som hjulet

Linen: Næsten 100% af de der jævnligt fisker på revet bruger spunden line af en eller anden slags. Nylonlinen er ikke relevant på revet mere, da de spundne liner har alle fordele og kun få ulemper.
En af ulemperne er prisen: 1-2,5 kr pr. meter kan mærkes i ethvert budget. Man bør ikke køre mindre end 200m line på hjulet, og helst det dobbelte. Selvom man ikke fisker på de dybder, så kan et bundhug betyde f.eks. 50 m mistet line. Kan man ikke nå bunden med pirken er der som regel ingen grund til at fortsætte fiskeriet. Det er stort set altid tæt ved bunden det sker.
Gode liner: Fireline 0,39, Whiplash, Pro Flex eller anden dynemaa-type. Dynacable. Kan linen tage 20-25 kg er den sikkert fin nok. Nogle tror at en line der kan tage 25 kg er bedre end en der kan tage 20 kg. Det passer ikke. Uanset hvor stor en fisk du får på kan den ikke knække en 20 kg´s line uden fejl. Hvis der endelig er en fejl i linen, så er der ingen forskel på hvornår de 2 liner knækker. Det kan godt betale sig at finde nogle venner og dele en spole line. 4 venner der deler 1000 m spunden line kan spare 250-600 kr.

Forfangsline: Bind dine forfang selv! Køb 10 m 1,0mm eller 1,2 mm og klip den i stykker af 2 m. Lav en god stor forfangsknude ca. 2/3 oppe. Når forfanget er færdig har du et forfang på ca. 1,5 m og en forfangsknude der er ca. 20 cm lang. Man kan binde svirvler i begge ender, men en løkke er som regel nok. En svirvel koster ikke så meget, men der kan hurtigt komme 4-5 svirvler på et forfang, og så er det dyrt at miste. Bind i stedet løkker, og sæt springringe i løkkerne. De er billigere.

Pirke: Alt virker på revet. Nogle sværger til bestemte pirke og bestemte farver, og jeg har da også mine favoritter, men alt fanger fisk. Sørg for ordentlige, rustfri kroge. Mustad rustfri i str. 7/0 og 8/0 er hadet af alle havfisk.

Ophængere: Sprutter, torskefluer, makker, div. gummidyr. Igen: Alt virker. Jeg starter som regel dagen med en selvlysende makk i str. 12/0, og skifter så jævnligt mellem de nævnte. Nogle dage er sort farven, mens rød også kan være suveræn på alle dybder. Prøv dig frem. Et generelt tip er dog: sort og selvlysende til sej. Rødt til lubber, Gult til torsk. Men det er bestemt en regel med mange untagelser.

Ordenlig beklædning: Tag ordentligt tøj med. Selv om der er højt til himmelen, så kommer der altid vand ind over dækket. Et ordentligt regntøj er derfor nødvendigt. Heldragt er lækker i den kolde tid, men som regel ikke nødvendigt om sommeren.

Mad & Drikke: Tag en ordentlig madpakke med. min. 1½ L vand er også nødvendigt. Øl og spiritus skader ikke direkte, men hvis du ikke er sikker på om du kan klare bølger OG øl, så lad være. Folk har knækket sig af mindre.

Plastposer: Der er altid nogle der liiige skal låne en sort pose til fangsten på hjemturen. Gør derfor dig selv den tjeneste at tage en rulle med.

Kniv: Fangsten skal renses hurtigst muligt efter fangsten. Fiskene ligger og rådner, hvis man venter til hjemturen, og hvem gider forøvrigt rense fisk, når alle andre sidder og hviler sig efter en hård dag på revet??

Sololie, solbriller: Er man så heldig at komme afsted på en rigtig sommertur med høj solskin er solbriller og solcreme nødvendigt for de fleste. 12 timer på søen slår hårdt, så det er også noget man kan bukke under på.

GENERELT OM SØSYGE: De fleste har været søsyge mere eller mindre. Det kan være alt fra generelt ubehag til vilde opkastninger og mavekramper. Piller skal tages en time inden sejladsen, og evt. suppleres op med en ny midt på dagen. Dumt at lade være. Plaster virker rigtig godt, men man skal have recept til dem. Det vigtiste for at undgå søsyge er dog at være VELUDHVILET, MÆT og ORDENTLIGT PÅKLÆDT.

GENERELT OM TURE PÅ REVET: Selvom blade og magasiner bugner af vilde fiskehistorier, så hænger de store fisk ikke på træerne. Tag det stille og roligt og fisk så meget du kan. Så skal de store bamser nok komme forbi. Det gule rev har noget af nordeuropas bedste havfiskeri, men det svinger meget. Nogle dage fanger man ikke ret meget, men det er en del af gamet.

Så slutter smøren fra mig. Jeg har sikkert ikke fået det hele med, og hvis der er nogen der har spørgsmål eller kommentarer, så er i velkomne til at kontakte mig på rik_j@hotmail.com

Update 27/10: Karsten Abrahamsen gjorde mig opmærksom på at jeg mangler noget om de spundne liner. Det kommer her: Spunden line er noget mindre slidstærk end nylonline, og derfor er det ekstremt vigtigt at 2 liner IKKE må krydse hinanden under f.eks fight. Linen knækker simpelthen. Får man bundhug har de fleste både små træstumper hængende fra rælingen som skal bruges. Jeg foretrækker en rundstok på ca. 30 cm, som jeg selv medbringer, da nogle både har nogle meget små rundstokke hængende. Linen vikles om træstokken, en 8-9 omgange er som regel nok, hvorefter man enten venter på at båden driver så meget at linen knækker, eller krogen kommer fri. Driver man ikke er der straks større problemer, og man kan bruge mange minutter på at få rykket krogen fri af bunden.



Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Facts og myter om Det gule Revaf: Rasmus Hansen
RE: Facts og myter om Det gule Revaf: Lars Matthiessen
RE: Facts og myter om Det gule Revaf: Karsten Abrahamsen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard