28 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Havfiskeri
  Læst 2590 gange.
Havfiskeri i døgndrift 
Indsendt Mandag d. 15 september 2003 - af  Rikard Jensen
Dubler og tripler af sej over 10 kg. Sej på 5-7 kg der springer fri af vandet i jagten på småfisk. Stortorsk der sluger en hel 2 kg’s sej i en mundfuld. Spjutskallen, Hausen, Niels Petetersen-skallen og alle de andre ”skaller”. Små bidske brosmer der inhalerer alt mindre end den selv. Havfiskeri i den absolut bedste klasse, 24 timer i døgnet. Det var de meldinger der i sommeren 2002 fik mig lokket med på en tur til Røst i Lofoten.

Øen Røst er på trods af beskedne 11 kvadratkilometer og 650 indbyggere et livligt ø-samfund. De ernærer sig primært ved fiskeri, og særligt ved eksport af tørfisk til bl.a. Italien og Nigeria.

Turen går over Oslo til Bodø, hvorfra man kommer det sidste stykke til Røst i en Dornier 228, hvilket bedst kan beskrives som en trang bus med vinger. I stort set alle fly får man udleveret noget mad, men her bliver der kun sendt en kasse med ørepropper rundt. Som følge af den lille flyvemaskine kom alt vores grej ikke med, hvilket betød at ca. halvdelen af deltagerne manglede essentielle dele bl.a. stænger og pirke. Der var dog nok grej til at alle kunne låne sig frem til et komplet sæt, inden vi ville få det resterende grej dagen efter.

I lufthavnen på Røst hilste vi alle på Trond Storåker, der var kommet for at hente os. Trond er manden bag Røst Havfiske Camping, der som navnet antyder, primært henvender sig til havfiskere. Trond er en utrolig ildsjæl, og en mand der kan nogle fantastiske historier fra hans hovederhverv som skipper.

Trond gav os 2 timer til at pakke ud, hvorefter vi straks skulle ud efter storsejene. Fantastisk at man blot 12 timer efter at have hilst på sidemanden, stod på dørken i en lille jolle, på vej mod havfiskeeventyr.
Trond har en række både, han lejer ud til besøgende, ligesom det er muligt at have sin egen båd med. De både vi benyttede var Osan, Spurven og Sjøheim. Osan er den største båd, og indrettet på erhvervsfiskeriet, hvorfor der ikke er lige god plads overalt ved rælingen. Sjøheim og Spurven bruges primært til fiskeri med pirkemaskiner. Der er derfor bedre plads her.

Alle bådene er naturligvis indrettet med VHF, ekkolod, gps osv. Tidevandet er altafgørende for fiskeriet på Røst. Ifølge Trond er fiskeriet bedst i stigende tidevand, så vi sejlede når tidevandet passede.

Tidevandsforskellen er noget større på Røst end i Danmark. Forskellen ligger omkring 3 m. Inden den første fisketur nåede vi at hilse på nogle andre danskere der boede på campingpladsen samtidigt med os. Der var et hold fluefiskere der havde taget turen helt til Røst for at fange sej på flue og en småbåd ”Team Perletand” med Lars Nielsen og brødrende Michael og Brian Lorentzen ombord. De kunne alle berette om glimrende fiskeri dagene før vi var ankommet.

Grejet til Røst adskiller sig ikke væsentligt fra det der bruges i Danmark. Det skal dog bemærkes at kvalitetsgrej er alfa og omega. Man kommer ikke langt med billigt grej, hvilket et hold svenskere beviste da de knækkede 3 stænger under fight med fisk på én dag.
Hjulene bør være af typen med en rigtig god bremse. Fx. Ambassadeur 7000 og større, Shimano TLD, Speedmaster o.l., Penn i forskellige størrelser, Daiwa osv. Af stænger går de fleste an, i klassifikationer fra 12 til 30 pund.
Det er ikke nødvendigt med kraftigere stænger, da man som regel kan presse fiskene rigeligt med disse. Får man endelig en kæmpeflynder på, så nytter en 50 punds stang ikke meget. Desuden er fighten sjovere med lette stænger.

Linen skulle helt sikkert være flettet, alt andet ville være spild af tid, dels pga. den ret så kraftige tidevandsstrøm der var på pladserne, dels pga. faren for linebrud i forbindelse med storfisk.

Som endeagn havde vi medbragt masser af gummishads, alt for mange viste det sig, men det er jo dumt at have for få. Gummishadsne kunne enten fiskes som ophænger, eller monteret på et jighoved. Vi havde til turen fået lavet nogle 200g’s jighoveder, hvor vi selv monterede en 12/
0 Mustad O’shaugnessy på. De fungerede helt perfekt til de store shads.
En del havde også store wobblere med, f.eks. Rapala Magnum i forskellige størrelser og farver.
Endelig havde alle medbragt pirke i forskellige vægtklasser til torskefiskeriet, når tidevandet ikke passede med sejfiskeriet. Det skulle senere vise sig at disse pirke blev meget værdifulde.
Der er også gode muligheder for fluefiskerne. Fiskeriet foregår ved at man firer sin synkeline ned i dybet, med et kraftigt forfang og en kæmpe flue. De fluefiskere der boede på campingpladsen samtidigt med os fangede også masser af målersej.

Læs MEGET MEGET mere HER



Klik på billedet, for større udgave.

Læs mere >> 

<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Havfiskeri i døgndriftaf: Rasmus Hansen
RE: Havfiskeri i døgndriftaf: Karsten Abrahamsen
RE: Havfiskeri i døgndriftaf: Rikard Jensen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard