20 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Havfiskeri
  Læst 5709 gange.
Hvarrefiskeri, og sådan laver du et hvarrerig - Ny udgave 
Indsendt Mandag d. 31 marts 2008 - af  Rolf Sørensen
Jeg har fået fantastisk mange og meget positive reaktioner på artiklen om hvarrefiskeri, og mange af jer har stillet mange gode spørgsmål som lige fik en til at tænke sig lidt om, og mange af disse overvejelser, vil jeg gerne dele med jer, det kunne da være skægt at være med til, at flere fanger hvarrer og får del i dette spændende fiskeri.
Så hermed en opdateret artikel som jeg håber, er bedre og svarer på nogle af jeres spørgsmål.

Hvarrer fra kysten og båd

Først af alt så er der flere hvarrer end vi går og drømmer om og de er ofte på det helt lave vand langs kysten, jeg ved fra dykkerne at store hvarrer i perioden fra april til oktober oftest findes helt inde på 1½ meters dybde.

Grunden til at vi ikke fanger så mange hvarrer ved traditionelt fladfiskeri er, at de foretrækker fisk som agn, og de foretrækker de er i bevægelse. Så jeg fisker med hel død tobis eller lange hornfiskelapper, monteret på nedenstående rig i en tavs på ca. en meter efter et synkende bombarda flåd. Kyststrækningen der vælges skal være med grus bund og der skal være strøm henover, fidusen er at lade riggen bumpe henover bunden, mens der hele tiden holdes stram line er riggen rigtigt sammensat vil bombardaen gå i bund først, så det er begrænset med bundbid og lad være med at opsøge de store sten, pig- og slethvarre ligger såmænd oftest på den flade bund.. Rykket kommer enten som en modstand i bevægelsen, her gives lige lidt line, hvorefter der sættes ind med et kontant tilslag, eller rykket kommer meget hårdt, her gives kontant tilslag med det samme. Tilslaget skal være hårdt, hvarrerne er hårde i munden.
Fra båd eller flydering fisker jeg riggen på en 60 cm lang tavs monteret ca. 30 cm over loddet, der skal være så stort at jeg holder bund.
Riggen egner sig ikke til levende tobis, det er lidt makabert at spidde dem med agnålen, så fisker du med levende tobis, vil jeg vælge en anden metode.

Hvor

På sjælland er der masser af pig- og slethvarre på hele Nord kysten fra Hundested til Helsingør, og så vidt jeg har hørt er det meste af Storebælt kysten også fyldt med gode pladser. Djursland skulle være fyldt med pladser, og jeg er sikker på, at disse store fladfisk findes og fanges næsten overalt, når lokalkendte begynder at interesse sig for det.

Mine erfaringer med bådfiskeri er ikke så store, men her skal man opsøge skrænter på 6-12 meter med grus bund og igen er det vigtigt at der løber strøm.

Monteringen af riggen

Den hvarrerig jeg har konstrueret er monteret med en lille dobbeltkrog til at fastholde tobisen fortil og en størrelse 8 trekrog bagtil, beregnet på hvarren, men der er ikke noget i vejen for, at vælge sin egen størrelse krog og jeg har erfaret at mange foretrækker enkeltkrog. Den kan selvfølgelig også monteres med to ekstra trekroge i forreste øje i en lille tavs a la Drachowitch, men jeg foretrækker min facon, jeg kan godt lide det også ser ordentlig ud og jo flere kroge, jo mere møj skal jeg pille af undervejs.
Den lille hængslede forsats med perlerne giver riggen en mere naturlig gang, og hvis du hører til dem, der mener at alt det julepynt bare skræmmer fiskene væk, så lav hængslingen alligevel, men undlad perler og plasticslange.

Jeg laver riggen til hvarrefiskeri i ca. 12 cm, fordi det passer med gennemsnitsstørrelsen af de tobiser jeg kan få fat i.

Hvad fanger du og hvad kan riggen også bruges til

På riggen her fanges også torsk og havørred, og den er faktisk også ganske anvendelig til sandartfiskeri, hvor tobisen udskiftes med en skalle. Til geddefiskeriet kan den også bruges, men her foretrækker jeg lidt kraftigere wire og her monterer jeg med trekroge både fortil og bagtil i størrelse 1/0 som hængsles i en springring, Jeg har også lavet nogle små nogle i 5 cm, som jeg bruger til åle fiskeri med små skaller og løjer, her bruger jeg dobbeltkrog str. 12 fortil og trekrog str. 12 bagtil., til ål bruger jeg hverken perler eller plastslange. Åle størrelsen er faktisk anvendelig til montage af fjordrejer også, Jeg har prøvet det og de sidder fint, men jeg har ikke fisket med det efter fladfisk eller ørred men mon ikke det fungerer fint.

Billedforklaring:

1.
I ægte Olsen-banden stil. - Du skal bruge et stykke 0,6 fjedrende wire, nogle perler, et stykke plasticslange, en trekrog str. 8 og en dobbeltkrog str. 12.
2.
Start ca. 4 cm inde med at forme et lille øje på undersiden og trekrogen trækkes på
3.
Luk nu øjet med tre tørn rundt, således øjet sider på undersiden og wiren stikker op, bøj ned så der er en lås. Sæt et ca. 8 cm stykke plasticslange på
4.
Med en spidstang laves nu et fjeder øje ved at dreje 1½ gang rundt.
5.
Den øverste del kan nu placeres i låsen og det overskydende klippes af
6.
Dobbeltkrogen klikkes på, og perleforsatsen monteres, hægte montagen er med til at give en livlig gang
-o-
Til sidst den færdigmonterede rig med en død tobis

-Og så er det jo bare at sige held og lykke og håbe I kan få glæde af ideerne.

Rolf




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Hvarrefiskeri, og sådan laver du et hvarrerig - Ny udgaveaf: Henrik Dons Christensen
RE: Hvarrefiskeri, og sådan laver du et hvarrerig - Ny udgaveaf: Ole Christensen
RE: Hvarrefiskeri, og sådan laver du et hvarrerig - Ny udgaveaf: Daniel michael heinrichsen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard