26 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25618 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Kost og Ernæring
  Læst 794 gange.
Nu må op til 6 kilo store dioxinlaks sælges til konsum. 
Indsendt Onsdag d. 21 september 2005 - af  Kim Holm Boesen
En ny måde at udskære laks på gør det muligt at fraskære de dele af store laks, som indeholder mest af giftstoffet dioxin. Derfor tillader Fødevarestyrelsen nu, at fiskerne må fange laks op til 6 kilo i farvandet omkring Bornholm og sælge dem, hvis de fileteres på den nye måde.

Store laks fra farvandet omkring Bornholm indeholder for meget dioxin. Siden marts 2004 har der været forbud mod at fange laks over 4,4 kilo i dele af Østersøen til konsum, fordi laksene indeholder for meget dioxin. Med den nye måde at udskære laks på er der fundet en løsning, så forbuddet ophæves for laks op til 6 kilo. Det betyder, at ca. 90 pct. af den samlede fangst kan anvendes. Laks på op til 4,4 kilo må fortsat sælges som hele fisk.

EU fastsætter grænseværdierne for dioxin i laks. Derfor mødtes familie- og forbrugerminister Lars Barfoed i løbet af sommeren med EU-kommissær for forbrugerpolitik Markos Kyprianou for at drøfte løsningsmulighederne.

´´Jeg er meget glad for, at EU-kommissionen har været positiv over for vores forslag om at løse problemet ved at udskære de store laks på en ny måde. Det er et fornuftigt kompromis, som både tilgodeser erhvervets interesser og forbrugernes sundhed,´´ siger familie- og forbrugerminister Lars Barfoed.

Ny metode til udskæring af laks
Den nye metode til udskæring af laksen er udviklet i samarbejde mellem fiskerierhvervet på Bornholm, Danmarks Fiskeriundersøgelser og Danmarks Fødevareforskning. Metoden beskrives i rapporten ´´ Trimningseffekt på dioxinindhold i laks´´. Den nye udskæringsmetode forventes indført fra 1. oktober, men fiskeriet af de store laks kan begynde fra i dag.

Dioxin ophobes
Dioxin ophobes i fedtvævet og opkoncentreres gennem fødekæden. Derfor er koncentrationen i de store fisk størst, fordi de spiser en masse små fisk, og dioxinen bliver tilbage i deres fedtvæv. Da laks både er en fed og stor fisk, er koncentrationen i dem stor. De magre fisk fra Østersøen, fx torsk, har ikke samme koncentration af dioxin.

Fisk er sundt
Fisk indeholder mange vigtige næringsstoffer og sunde fiskeolier. Danskerne spiser kun ca. 100 gram fisk om ugen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 200-300 gram om ugen og veksler mellem magre og fed fisk. Når der findes fisk med for højt indhold af et giftstof, kommer de ikke på markedet, hvilket jo også har været tilfældet med laksene fra Østersøen.

Kilde: Pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen af 15. september 2005

Velbekomme.......


<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard