38 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25613 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Laksefiskeri
  Læst 2021 gange.
Smukke Nausta – mange laks 
Indsendt Fredag d. 16 september 2005 - af  Mads Christoffersen
Drømmer du om at fange laks, endda med store chancer for flere laks på en uge, og vil du gerne gøre det i nogle af de smukkeste omgivelser overhovedet? Ja hvem gør ikke det, men hvem har den formue, det koster at have mulighed for det…? Hvis du læser videre her, finder du ud af, at det faktisk ikke koster en formue at fiske i en luksuslakseelv i luksusomgivelser. Beviset, ja det har 12 danskere i deres erindring, og på diverse billeder af laks taget i Nausta denne sommer.

Morgenlaks
Forestil dig, at du sidder ved morgenbordet. Der mangler ikke noget, der er varm kaffe, blødkogte æg og ristet brød. Du er lidt træt, da det blev lidt sent i går, og det er stadig tidligt, men du hygger dig ved at vågne stille og roligt. Der er et par stole, der er tomme. Du er ikke klar over, om de andre stadig sover, hvilket ville være meget naturligt, hvis det da ikke var fordi, du sidder 30 meter fra en af Skandinaviens bedste lakseelve. Det er dog nok mere sandsynligt, at de manglede morgenbordsmennesker står med fluestangen i hånden ved elven.

Du vågner helt ved, at en af de andre kommer ind af døren og sætter sig ved morgenbordet med et smil, der kun kan betyde en ting. Det velkendte ´´laskesmil´´ ved alle hvad betyder. Endnu en laks er faldet for fluen, og fortællingen går på, at der er vandret mange laks op i elven i nat. De der har været af sted, fra midt på natten til nu, har set rigtigt mange fisk og har også haft kontakt med flere. Pludselig er du lysvågen, glemmer helt, at der for 5 minutter sad en del træthed i kroppen. Nu kan det ikke gå hurtigt nok med at blive færdig med morgenmaden, før det er ned i tørrekælderen og hente dine waders og så af sted mod en af zonerne længere oppe af elven.

Omkring en halv time senere står du ved denne smukke elv. Der går et par timer, du observerer mange springende laks. Der er dog ikke nogen, der har vist interesse for fluen endnu, og frustrationen kommer lige så stille snigende. Du har fået en fin laks i zone 2 først på ugen, men mere vil have mere, og nu kunne det sagtens være tid til endnu en. Du bliver enig med dig selv om, at den dybe smalle rende i zone 5 skal prøves. Gæstebogen, der ligger i den lille hytte lige ned til zone 5, kan afsløre, at der er taget rigtigt mange fisk her siden sæsonpremieren. Der er da også nogle af de andre fra vores gruppe, der har haft pænt med succes her.

Heldigvis er du den eneste, der har fået lyst til at fiske denne zone lige nu, du kan fiske stykket igennem i dit eget tempo. 3. gang fluen driver hen over det dybeste sted, spænder stangen, og der er fast fisk. Den fighter godt i den stærke strøm, du presser den moderat, og den trætter sig selv. Den landes herefter uden de store problemer. En flot helt nystegen grilse på lidt under 3 kg. Endnu engang kan du nyde opmærksomheden, man får, når man vender hjem med nyfanget fisk. Det er værd at fiske i mange timer for.

Mange laks
Vi overtager Nausta efter en dansk gruppe på 6 mænd. De har fået en hel del laks, dog især på de nederste zoner.
Det første fiskedøgn vi opholdt os i Nausta fik vi 3 laks. Vandstanden i starten af ugen var bedst, da Nausta er afhængig af nedbør, og da der ikke kommer en eneste dråbe vand hele ugen, falder vandstanden mere og mere. Det virker dog ikke som om, det påvirker fiskeriet meget. Vi får laks hver dag. Dog snakker jeg løbende om fiskeriet og vejret med Atle, min gode ven og guide i Nausta. Han ærgrer sig for hver dag, der går. For, som han siger, hvis bare der ville komme noget vand, ville vi have meget større mulighed for at fange mange flere laks, end vi gør.

Vi er dog meget tilfredse, vi får næsten alle laks, nogle får mange, nogle bare en enkelt. Vi mister måske lige så mange, som vi får å¨land, og vi ser rigtigt mange laks, som ikke er til at få til at hugge, nogle endda meget store! På to uger i Nausta var der 17 danskere. De landede 25 laks op til omkring 5 kg. Størrelsen på de laks vi fanger er helt normalt her i Nausta, da den er betegnet som en små- og mellemlakseelv, hvor de fleste laks er mellem 3-7 kg. Der bliver dog hvert år fanget laks over 10 kg.

Endnu flere laks i fremtiden
Atle fortæller, at der i gennemsnit over hele sæsonen bliver landet 1 laks per stang per døgn, og er man heldig, er det ikke usædvanligt at fange flere end de tilladte fem laks om dagen. Ingen af os når dog fangstbegrænsningen, men nogle får 3 på en dag, mens andre får 2.
Atle siger også, at målsætningen for antallet af landede laks er 8.000 kilo laks om året, inden for de næste 5 år, hvilket er væsentligt flere, end der landes nu, så fremtidsudsigterne ser meget lovende ud for fiskeriet i Nausta.



Klik på billedet, for større udgave.

Læs mere >> 

<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard