64 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25617 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Miljø
  Læst 687 gange.
Vandmiljøets tilstand 2003 
Indsendt Fredag d. 3 december 2004 - af  Kim Holm Boesen
Vandløb
Miljøtilstanden i vandløb er gennem de senere år forbedret langsomt men stabilt. Ca. halvdelen af de danske vandløb opfylder nu de fastsatte miljømål. Forbedringerne skyldes en mere miljøvenlig vedligeholdelse af vandløbene, og en effektiv fjernelse af organisk stof og ammoniak fra byspildevand.

Miljøtilstanden kan især forbedres yderligere ved at der fremover kommer mere afvekslende fysiske forhold i vandløbene.

Grundvand
Det gennemsnitlige indhold af nitrat er faldet svagt i grundvand dannet siden 1985 under dyrkede marker. I det grundvand der dannes nu er indholdet af nitrat i gennemsnit lidt lavere end kravet til drikkevand. Der er imidlertid store variationer fra sted til sted, og mange steder er indholdet af nitrat stadigt højere end drikkevandskravet. I 2003 overskred indholdet af pesticider grænseværdien for drikkevand i ca. 1/10 af de analyserede indtag i grundvandsovervågningen. Antallet af overskridelser er steget svagt de seneste år.

Mængden af indvundet vand er faldet siden 1989. Det har mindsket presset på grundvandsressourcen, og mindsket indvindingens påvirkning af vandføringen i vandløb.

Søer
Miljøtilstanden i de fleste spildevandsbelastede søer er langsomt forbedret efter at udledningen af fosfor med spildevand er faldet kraftigt. I de øvrige søer er der generelt ikke sket ændringer i miljøtilstanden. Ca. 1/3 af søerne opfylder deres nuværende målsætninger. Det gælder især søer i skove og naturområder. Søer i landbrugsområder er forurenede, især fordi de får tilført fosfor fra dyrkede arealer i søernes opland. Dette dyrkningsbidrag er ikke mindsket, men i Vandmiljøplan III (VMP III) er der aftalt initiativer som på sigt skal mindske transporten af fosfor fra marker til vandområder.

Kystvande og åbne havområder
Kystvande forurenes især af tilførsel af kvælstof og fosfor fra de tilgrænsende landområder. Mest forurenede er fjorde med stor ferskvandstilførsel. Faldet i udvaskningen af kvælstof fra landbrugsarealer og i tilførslen af fosfor og kvælstof fra spildevand har generelt mindsket mængden af alger i fjorde og kystvande. Det har dog ikke forbedret iltforholdene i bundvandet eller øget udbredelse af planter på havbunden.

De åbne havområder er mindre forurenede end kystvandene. En vigtig forureningskilde for de åbne havområder er tilførslen af kvælstof via atmosfæren. Resultaterne af overvågningsprogrammet viser at denne forurening er faldet svagt siden 1990. Udenlandske forureningsbidrag har størst betydning i de åbne havområder, mens danske bidrag har størst betydning i kystvandene. Målsætningerne for vandmiljøet er ikke opfyldt i kystvandene, i de indre farvande og i Østersøen, mens de er opfyldt i de åbne dele af Nordsøen og Skagerrak. Forekomsten af tungmetaller og miljøfremmede stoffer er en medvirkende årsag til at målsætningerne ikke er opfyldt.

Kilde:DMU-Nyt Årg. 8, nr. 18 - 3. december 2004


<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard