36 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25618 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Natur genopretning
  Læst 1155 gange.
Karup Å har fået det bedre 
Indsendt Søndag d. 6 februar 2005 - af  Kim Holm Boesen
Viborg Amts undersøgelser viser, at sjældent insekt har fremgang mange steder i Karup Å

Der er klare tegn på, at vandmiljøet i Karup Å bliver bedre og bedre. Viborg Amts biologer har i hele Karup Ås hovedløb fundet mange larver af et følsomt og sjældent insekt.

- Mange har snakket om det, men det er dejligt at få det dokumenteret – Karup Å har virkelig fået det bedre, siger Bjørn Westh, formand for Miljø og Teknik i Viborg Amt.

- Det viser, at vores lange, seje træk med at forbedre vores vandløb, nytter noget. Og da vi har sat flere penge af til vandløb i de kommende år, håber vi, at resultaterne bliver endnu bedre fremover, slutter Bjørn Westh.

Det følsomme insekt er en slørvinge, der ikke har noget dansk navn, men som hedder Isoptena serricornis på latin.

Isoptena serricornis i Viborg amt:
I Viborg amt har den hidtil været fundet hist og her enkelte steder i Karup Å. Men nu har Amtets biologer fundet den på alle de faste målestationer i Karup Ås hovedløb - fra Trevad Bro i syd til Lundsbjerg i nord.

Fundet af slørvingen på alle de undersøgte steder i Karup Å fortæller, at åen generelt har fået det bedre. Arten er nemlig en særdeles god såkaldt ”indikator-organisme” for et rent og godt vandmiljø.


Isoptena serricornis og vandmiljøet:
Denne slørvinge-art stiller store krav til sit levested: Den skal have tilstrækkeligt store vandløb med lange vandløbsstrækninger med rent og hurtigt strømmende vand. Dens larve lever nedgravet i bunden, hvor den kræver groft sand, som gennemstrømmes af iltholdigt vand.

Det gavner derfor arten, når man ikke graver og regulerer i vandløbsbunden. Ligeså gavner det også arten, når vi fjerner spærringer i vandløbet.

Man skal også slå grøden meget skånsomt eller slet ikke for at give arten så gode leveforhold som muligt.

Alt det tager Amtet selvfølgeligt hensyn til i vedligeholdelsen af Karup Å.

Har den sarte og krævende slørvinge det godt, er der også mange andre krævende dyr og planter, der har det godt, fx Karup Ås enestående bestand af havørreder.

De mange insektlarver er fundet i forbindelse med den såkaldte NOVANA-overvågning, hvor amterne undersøger den danske naturs tilstand på land og i vand i hele amtet.


Isoptena serricornis og international naturbeskyttelse:
Den sarte og sjældne slørvinge Isoptena serricornis er sjælden på europæisk plan. I den nationale såkaldte ´´rødliste´´ over sjældne planter og dyr er den anført som ”sårbar” og i ´´gullisten´´ som ”national ansvars-art”. Dvs. at vi i Danmark har et særligt internationalt ansvar for at passe på den.


Læs mere om vandløb og slørvingen Isoptena serricornis:
· se linket HER
· se linket HER
· se linket HER
· se linket HER
· se linket HER

Kilde: Pressemeddelelse fra Viborg amt af 2. februar 2005.


<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard