20 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25613 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Spinnefiskeri generelt
  Læst 1204 gange.
UL - Spin giver større oplevelser! 
Indsendt Søndag d. 7 april 2002 - af  Ib Dyhr
Fisk fanget på for tungt grej, giver næppe nævneværdige oplevelser - men bliver de fanget på UL-grej er det en anden sag!

UL - Spin giver større oplevelser!

99% af de spinne fiskere jeg møder på kysten benytter 8-10 fod lange stænger med kastevægte op til 30-40 gram, liner med >10 kg i brudstyrke og tilsvarende hjul.

Begrundelsen for deres valg af grej er mange og individuelle,
sjældent har begrundelsen dog noget med ørredernes størrelse at gøre.

Over 80% af de havørreder, som vi lystfiskere går og fanger mellem år og dag på kysten er under 50 cm, i Limfjorden og Mariager fjord ofte en del under.

Havørreder, fanget på det ovennævnte grej, giver næppe nævneværdige oplevelser - men bliver de fanget på UL-grej er det en anden sag.

Havørredfiskeri kan kræve lange kast, men fluefiskerne har for længst bevist at det ikke (altid) er nødvendigt med ultra lange kast for at få en god fangst.

Når jeg første gang møder andre lystfiskere på kysten, så stirre de vantro på min 4,8 fods stang og mit minihjul og de går nærmest i koma, når de høre at jeg bruger 0.14 line(nylon)og at mine blink vejer 4 - 6 gram!

Efterfølgende tager nysgerrigheden så over og når de opdager at jeg mener det seriøst og ikke er gået forkert i byen, er der mange der gerne vil høre lidt nærmere om det jeg går og laver, - eventuelt de hvordan det ser ud når jeg får fisk på.

Jeg er dog ret sikker på at de ryster lidt på hovedet af mig, når jeg vender ryggen til: Det er for skørt - det kan man ikke.

Men det kan man godt, også fange stor fisk uden at det bliver hasarderet. Min personlige rekord er en havørred på +75 cm og det skete helt uden problemer.

Det skyldes naturligvis ørredens vane med at kæmpe pelagiskt, oppe i vandet og gerne langs med kysten.
Her tager det lette grej, den fine bremse og linens elastisitet stille og roligt pippet fra fisken, ofte uden de vilde spring og udløb som ellers præger en havørred fight.

Grejet jeg benytter er afpasset efter hinanden: en 4,8 fods stang i kulfiber med helaktion, et lille godt hjul der rummer ca. 150m 0.14 line og blink der vejer 4-6 gram og udstyret med sylespidse ørneklo-kroge.

Linen skal være af nylon, den korte stang kræver linens elastisitet for at fungere optimalt. Jeg bruger Siglon 0.14.
Linen fornyer jeg for hver 3. fisketur, så er den altid frisk.
For at minimere slidt på den tynde line, knytter jeg yderst 2 meter 0.20 line som ”slagline”.
Det stykke fornyer jeg ofte under en fisketur, særligt hvis der har været lidt nærkontakt med en sten eller hvis jeg efter mange kast fornemmer at den er lidt ”træt”.

Siglon 0.14 linens brudstyrke er 4 lbs/2 kg og det stiller store krav til knudernes kvalitet, sjusk forbudt! En omhyggelig bundet uni-knot holder næsten 100% brudstyrke på Siglon.

Bremsens indstilling er kritiske: stram nok til at jeg kan sætte krogen på lang afstand og blød nok til at kunne klare et mega-hug på nært hold.

Derfor stiller jeg bremsen rimeligt stramt, frakobler bagspærren og bruger hjulets håndtag som supplerende bremse a la laksehjul
- det har der været brug for et par gange.

Jeg har fisket UL-spin på kysten siden midten af 80erne, næsten altid med korte stænger og har fanget mange fisk.(Havørred /horn-fisk samt en enkelt torsk på et par kg)og kun mistet en fisk på grund af grejsvigt(linebrud), hvilket var selvforskyldt da jeg havde undladt at skifte linen, selv om jeg vidste at den var slidt.

Ønsker du som lystfisker større oplevelser og nye udfordringer, så prøv UL-spin, når forholdene tillader det, og det gør de tit.

Knæk og Bræk
Ib Dyhr

<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard