29 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1423
i dag: 0
25079 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

- Oplevelser med fiskeri
  Læst 1192 gange.
ET LIV I FISK 
Indsendt Onsdag d. 22 april 2020 - af  Per Jacomo
ET LIV I FISK
Forfatter: Gordon P. Henriksen
Fotos af: Columbus Leth


Gordons ny bog dufter af bog, ny og frisk - avisduft - og på små 240 sider omhandler den vores skønne danske natur, kammeratskab, mad og drikke samt ja en smule fisk. En bog om ”hvorfor fisker du og jeg?”.

”Et liv i fisk” er på forskellig vis rundt omkring miljø, det nære plus det fjerne og det som vi alle sætter pris på socialt som fysisk set.

Mit første indtryk ved at bladre bogen igennem en forårssøndag i april får mig i tanker om Albertes sang ”Lyse nætter” og det er bestemt ikke at foragte, tværtimod. Minderne bobler frem, ”et liv i fisk” minder. Nærværende, historisk og reflektorisk et absolut godt input til at tænke over at fiskeriet er så meget andet end fisk. Nøgleord: indlevelse, tilstedeværende, kultur og natur, leve livet hele livet.

Men det skrevne ord bærer ikke bogen igennem alene og det sørger Columbus Leth for via mange fine oftest varme fotos med fornøden indsigt, dybde og fokus på ”at der sker noget” via fotosne. Fotos som på fineste vis understøtter det skrevne ord. Ja, nogle fotos kan ligefrem stå alene – ord ville ødelægge det du ser og føler.

Livet derude ved fiskevandet, oplevelser sammen med fiskekammerater eller dine børn, følelsen af en særlig kultur ude i den skønne danske natur. Nærvær og samvær og indlevelse samt det at være til stede. Bogen har mange vinkler.

Spis fisk kære læser, omega-3-fedtsyrer er sundt og kan nedsætte risiko for eller lindre mange sygdomme, ”what’s not to like”. Omkring det sunde ud i at spise fisk vil bogen berige dig, herunder med skønne varme fotos af diverse retter, som får tænderne til at løbe i fiskevand.

Heldigvis til tider med tanker omkring lidt væske til fiskehelten - Porter eller hvad med Havtorn-Mimosa? - ved sin tallerken eller derude spisende nærmest på ryggen i naturen.

Jo jo, der er på mange måder tale om en fiskekogebog krydret med oplevelser før og efter tilberedningen af din fisk.

Struktur
i og gennem bogen er på mange måder på plads, men der er også plads til – heldigvis for det – en del ”hovsa og følelser” direkte fra fiske- som naturhjertet.

Meget der fænger og fanger
ses via ikke mindst mangfoldigheden, som ikke handler om, at så bruger du det blink, den flue og den teknik til at fange fisken, hér finder du de bedste fiskepladser, men alt det som er omkring et liv ud i fiskeriet.

Jeg falder blandt andet over, at du skal sørge for at holde mobiltelefonen væk, pakke den til side, at være til stede, mærke naturen og vinden og ikke mindst dine fiskekammerater for slet ikke at tale om dine børn.

Bogen handler blandt andet også om sikkerhed til søs, nej tak til garn i ferskvand, catch & release og det at kunne glæde sig over, at sætte fisken ud til den næste lystfisker og for den sags skyld næste generations store fornøjelse. Den ultimative bålkaffe, ”plasticinthebasket”, skateboard og lystfiskeri samt Street fishing m.v. berøres også. Emnerne i bogen er utallige, mangfoldige og skrevet med indsigt og følelse.

Det er en bog om lystfiskeri og ikke sportsfiskeri eller andre ”arvearter”. Bogen handler om lyst, lysten til at tage ud at fiske i naturen og tillige elske nul-ture. Ja, elsk dine nul-ture – de er nu nok flest.

Mange lækre fiskeopskrifter og fotos af samme, fylder i øvrigt små 40% af denne bog, hvor nogle er easy og andre lidt mere komplekse men frem for alt differentierede i set up og også fiskearter – hvad siger du til pighvar indbagt i saltdej, tobis med salt, citron og mayo eller hvad med sandart nuggets med kantarel, bøgeblade og honeymustard dip. Tænderne løber i vand og eksempelvis sandart er jo bare lækkert.

Citater
som jeg personligt finder værd at ”bide fiskemærker” i, et udpluk fra bogen:
”Vinterfiskeri – et sandt antidepressiv”, ”Nogle gange skal en fisk med hjem til aftensbordet, andre gange skal den ikke”. I forhold til fisketur med ungerne nævner Gordon i overskrift følgende elementer at være opmærksom på: ”Det er deres fisketur – ikke din”, ”vælg den rigtige fiskeform”, ”vær forberedt”, ”det er udelukket at blive kold”, ”hyg igennem”, ”vær fokuseret” og ”æd fisken”.

Fra en Møn-tur udtrykkes: ”Vi hygger og fisker igennem imens vi nyder synet af klinten som ikke bliver mindre imponerende når den betragtes 50 meter ude fra kysten”. Fra Bornholm lyder det: ”og så er der hyggen og menneskene. Bornholm har en charme der gør at man bliver lidt småforelsket i øen og længes efter at komme tilbage igen og igen”.

Lad mig lige runde af, at et af de fotos, som fortæller mig mest om fiskeriet – det berømte why – ses på side 220-221, I just love it. Køb bogen og se, føl og mærk selv efter, ”Et liv i fisk”.

Konklusion
Min konklusion er, at bogen vinder ved nærmere kendskab og derfor skal den også have et stort 5-tal med pil op af, altså 5-fisk. En bog som fænger og kan læses fra A-Å, men også bruges som opslagsværk ikke mindst i forhold til de mange skønne fiskeopskrifter samt ikke mindst fotos. Fotos som er varme - kunne godt have tænkt mig et par steder med ”skarpe” foto på glans Paper (blandt andet omkring ansigtsudtryk), men det krydrede og grynede look medvirker til indlevelse samt sjælen ud i at være lystfisker, herligt. Godt gået Columbus.

Gordon gør det i ord som i fotos, Columbus som i fotos og i ord. Favner læseren og bringer dig ind i at tænke over ”hvorfor fisker jeg?”. Der er plads til at du også ”lever bogen” qua din egne oplevelser og ikke mindst at gøre netop dine drømme til virkelighed.

Vidste du ikke hvorfor du fisker før du læste bogen, så ved du det nu ….. når du har læst bogen. Køb den før din nabo, nyd den ude på terrassen i det skønne forårsvejr, på sofaen, i soveværelset – det giver positiv energi.

Kan jeg anbefale den – så absolut ja, ja og atter ja – køb den, læs den og reflekter over dine næste skridt vs. det at være lystfisker og være derude i vores fortsat skønne natur såvel i ind- som udland.

Købes hos
Bogen kan du købe flere steder eksempelvis ved at gå ned til din lokale grejdealer (støt din butik), saxo.com, Magasin og du kan så også følge dette link og få en autograf samt et par ord med på vejen

http://megalops.dk/events/etlivifisk/

Pris
Jamen kr. 349- og hver en krone er givet godt ud. Flot bog til din fiskebogshylde.

Fakta
ET LIV I FISK, forfatter Gordon P. Henriksen, fotos af Columbus Leth, udgivet af gads forlag ISBN: 978-87-12-05981-3

Per Jacomo
en skøn forårsdag i april 2020, hvor corona virus skubbes til side samt mine 2 brækkede tæer på højre fusse og det smukke forår fornemmes i krop samt ikke mindst sjæl. Lystfisker for livet.
Klik på billedet, for større udgave.

Læs mere >> 

Vurdering (1-6 fisk):      

<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentarKommentarer:

Sommerhus på Langeland
Black Friday


Fluer.dk


Forest & Jagthuset


Traveller


GEOFF ANDERSON


© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard