40 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

-
  Læst 1027 gange.
Spc. Rørfluer. 
Indsendt Fredag d. 20 oktober 2017 - af  Per Karlsen

Spc. Rørfluer.

Der er vel ingen tvivl om, at vi i dette våde efterår, har haft problemer med at finde fluer og grej, som har kunnet klare vandløbenes meget høje vandstande.

Det har oftest været svært, at finde åen grundet uhyggelig meget vand, og når forholdene har været til fiskeri, så har man skulle overveje, hvad der kunne fiskes med.

Nu er moderne fluegrej heldigvis indrettet til næsten, hvad som helst, også meget voldsomme forhold, så reelt kan man godt finde liner og fluer, som kan komme ned i vandsøjlen, men spørgsmålet er, om ens fiskeri er lige så behageligt, som man ønsker.

Jeg er til gengæld nået en alder, hvor jeg absolut ikke kun fisker med flue, selvom jeg meget gerne vil, så kakao farvet vand, og færden langt inde på markerne, gør at jeg sagtens kan finde ud af, at skifte til andet endegrej, såsom spin, men skal der absolut fiskes flue, så er ens erfaring med forårets høje vandstand, ofte meget brugbar, i de situationer, hvor efterårets regn, giver høj vandstand.

Jeg vil koncentreret mig, om nogle specielle typer rørfluer, som jeg synes, er rigtig gode til netop højvandstand, og noget uklart vand, og resten af udstyret, vil jeg overlade til hver især, for line valg, er i de situationer her, meget forskellig, afhængig af, hvad hver især, er tilhænger af, og i øvrigt har grej til.

Nu er situationen med høj vandstand jo ikke nyt, det sker i perioder hvert år, om ikke andet er sæsonstart ofte begrænset af meget vand, især vis der har været meget sne, men over sommeren, har vi i min omgangs kreds holdt skarpt øje med vandpytterne!

Hvorfor det? Jo en god regel i mit område (Sønderjylland), har altid været, at når vandpytterne er tørret ud, så vil der på 2. dagen herefter, sandsynligvis være fiskbart i de lokale åer. Vi regnede med at åens vandstand var sunket små 30 cm. og sigtbarheden så ville være de små 40 cm., og det har egentlig passet fint, mest fordi vestvendte åer, tømmes fint, vis hav slUSerne åbnes hurtigt, men det afhænger jo så også af vejret, hvor normalt vandstand, og ikke for meget vesten vind, har god indflydelse på vandstanden i åerne.

I begyndelsen af 2004, investere jeg i en meget stor portion Conehead – US Tuber – kugler, og Bottle tube, og investeringen var møntet på mit proffessonelle liv, som fluebinder, og jeg bandt daværende, rigtig mange rørfluer, med alverdens typer vinger / kroppe og belastninger.

En del fiskeri, var rettet mod havørreden, især natfiskeriet i Karup å og Gels å, og jeg kom i nogle situationer til kort med fluernes opbygning, når vandstanden var høj, og begyndte at spekulere i, om man kunne ændre fluerne, så de hurtigt kunne komme ned i vandsøjlen, og så fiske effektiv, fra det øjeblik de ramte vandet.

Det, som var tanken, var at finde en flueline, som var behagelig at kaste med på en 2 håndstang på 12’ – 13’, og jeg tilpassede en let synke 2 line, så den var ca. 9 m. lang, en god line til forholdsvis korte kast, i nattens mulm og mørke. Et forfang på 1½ m. fluorcarbon 0,37mm. blev det foretrukne, og så var der kun, at finde ud af hvilken flue type, der skulle smides ud til fiskene.

Det første fluer med skind strips, blev ikke klippet ud af skindet, men var købt / lavet i strimler, både Cross og almindelig, normalt i 3 mm. – 6 mm. bredde, og jeg klippede allerede dengang, mine skindstrimler spidse, så alt det tekniske, var på plads.

Nu skal selve fluen have sine vægte, og jeg valgte at lave prøverne, hvor der både var Conehead (ø 6mm.) og ø5mm. kugler, ikke tungsten, men almindelige standard tilbehør.

Fluerne blev bundet på et klart ø1,8 mm. / ø 0,8 mm. rør, ca. 12mm. lange, hvor kuglen var placeret helt henne i rørets ende.

Det vil sige, at det lille rør var lavet, så det gik igennem kuglen, og havde så mulighed for, at få sat et krogstyr på.

Vingedelen blev bundet traditionelt med stripvinge (Forholdsvis lang!), og så glimmer og forskelligt hår, som undervinge, men ingen materiale på kroppen. Hacklet var twistet, og placeret foran og bagved vingen i en arbejdsgang. Det betød så at også hacklet kunne være meget forskellig med glimmer og flere typer materialer i dubbing løkken.

Jeg brugte mest rævehår spundet sammen med struds og fasanfibre + det tyndeste flash, så fik man et flot hackel, som man kun gøre tyndt eller kraftigt, hvad der nu faldt for, dog viste det sig, at en lidt tynd udgave, var bedst, vis fluen skulle hurtig ned.

Hvorfor kuglen monteret bagest? Jo jeg havde en ide’ om, at en kugle placeret her ville gøre flg.:

1: Ved kaste til modsat side, vil fluen dykke med det samme.

2: Vingen ville løfte sig, og være i bevægelse, før den kom i drift.

3 Fluen ville i teorien være i rette dybde, når den svinger ud fra startstedet.

Jeg blev kritiseret dengang for, at lave det her setup, men det virker, og her i 2017, ja da bindes det setup, af nogle bindere, som standard, bare for at konstatere, at det virker, oftest falder hugger lige, når fluen starter driftet, fra modsat brink, og fisken hugger ofte med et brag, den ved nok, at vis den ikke knalder til, ja så forsvinder fluen!

En anden god ting er, at som undertegnede, kun fisker enkeltkroge, er krogningen oftest i fisken overmund, fint, både ved genudsætning og hjemtagelse. Jeg mister desuden ganske få fisk, selv buldrende mørke, så enkeltkrogen er bliven i mine setup.

Nu fandt jeg så ud af, at selv om jeg brugte 1 stk. Conehead og et styk kugle, så kunne vægten godt i visse situationer øges lidt, især på strækninger, hvor åen bliver smal, her er overflade strømmen stærk, og det kan være vanskeligt, at få fluen til at synke med det samme.

Jeg prøvede lidt tungsten i de forskellige typer Conehead, men, jeg synes det blev for voldsomt, og ville prøve noget andet.

Da, jeg havde rigeligt af Coneheads og andre vægte, havde jeg en tanke om et meget kort setup, hvor hele vægten sidder op ved vingen, altså noget a la med vingen bundet foran Coneheaden, og samtidig lidt mere vægt.

Nu er det sådan, at jeg har et lille værktøj, hvor jeg kan sætte Conehead – US tuber – Kugler og Bottle tube i, så hullerne kan bores op, og jeg bruger det meget, dels for at have mulighed for, at ændre hullerne, til eksempelvis de størrelser, som skal bruges til vatpinde.

Med masser af Coneheads og US rør, var min tanke, hvad vis man kunne presse et US rør ind i Coneheaden? Så fik man jo lidt mere vægt + at vingen kunne bindes på US røret, foran Coneheaden.

Der blev boret et ø3 mm. hul i Coneheaden, og hullet med rejfet med et 60 graders pinol bor. Nu blev US røret presset i med en konisk stift, sat i borepatronen, så der var lidt styr over presse operationen, og så valgte jeg at trykke US tuben ned, så bagenden flugtede med Coneheadens bagkant.

Nu skulle der bindes, og jeg fandt hurtig ud af, at det var lidt bøvlet binde på US tuben, idet der ikke var en krave, som kant, så jeg valgte, at forer røret med et lille klart rør. Det blev limet i US tuben, og så brændes en stor krave, og samtidig lader jeg det gå igennem røret, så kan der sættes et krogstyr på også

Den måde at lave en kort vægtet udgave, var en god løsning i mange år, og den fluetype synker også med det samme, og det virker.

Vis man har værktøjet, så kan man bore samtlige typer hoveder op, dog er tungstens hoveder lidt besværlige, men et diamantbor kan bore i tungsten, dog er det svært, at bore et præcist hul i tungsten, så jeg bore ikke tungstens vægte op. Jeg har dog holdt mig til standard Coneheads, men kan se de spændende udgaver i andre hoveder, mest for farverne om at gøre, så her kan der laves mange tiltag, vis man har lyst.

Senere lavede jeg den type fluer, til kystens hornfisk, på et strømsted, var den type fluer uhyggelig effektiv, og gav mange hornfisk, og senere, under et besøg på vestenkysten, viste makrellerne også interesse, så det var en positiv tanke, jeg fik den gang.

I dag er det gamle setup sat i system, sammen med mange andre måder, at få vægtet små fluer på, og ja det kan jo selvfølgelig købes færdig.

Se et par eksempler her, hvordan det er muligt, hurtigt af få små effektive rørfluer:

Lindstrøm Zonker: https://se linket HER


FITS Tungsten Turbo: https://se linket HER

Nu er der så det med Frödins udgaver af Tungstens Turbo, gjort rede for, hvad Coneheaden egentlig gør ved vingen. Den teori havde jeg ikke gennemtænkt, da jeg lavede mit setup med Conehead / US Tube, men jeg skal ikke sige mig fri for, at den teori gør at mit eget setup er velfangen, måske også, fordi vingen kom i bevægelse, hvem ved!


Billedet viser lidt, af de omtalte tiltag.

Nu er der igen, der siger, at der ikke kan laves andre tiltag, enten når man selv laver sine Turbo Cones, eller køber dem færdig.

Jeg har lavet en del bulefluer, hvor jeg foran vingen, har sat et ¼ hætte fra en pipette, det flytter vand, og bundet, så kort, som mulig, med fyldigt twistet hackel, så har man en fin buleflue, som buler lige under overfladen, selvom den er belastet!

Det, at kunne ændre sit tilbehør, har altid været en udfordring for mig, og der er ikke ret meget, som ikke kan laves i hobby rummet, og vis man kun skal have få stumper, ja så kunne man jo betale sig fra det, hvad de fleste også gør, men dels giver det mig en udfordring, at kunne lave stumperne selv, tilpasset mit personlige fiskeri, og så er der også lidt økonomi i det, de løsdele koster trods alt, så en tur i hobby rummet, kan spare penge, og der går meget god tid, med at lave sine egne ting.

Håber der er lidt ideer til at få lavet rørfluer, som også kan bruges i høj vandstand.

Mvh
Per Karlsen




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard