59 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

-
  Læst 751 gange.
FITS – Turbo Tubes. 
Indsendt Lørdag d. 28 april 2018 - af  Per Karlsen

FITS – Turbo Tubes.

Når man ser på, hvad tilbehør, der i dag kan købes til vores rørfluer, så er man nok nået dertil, at der ikke er ret meget, som mangler. Det er forbløffende, hvad der er lavet, og som værktøjsmager, er jeg meget begejstret for det tekniske, idet tilbehør der kan købes i dag. Binderiet med de forskellige tilbehør, er for mig, et meget spændende område, men jeg synes, at de forskellige ting er lige lovlig dyre, men ok, opfinderne af det forskellige typer tilbehør, skal også tjene på stumperne.

Nu har jeg som fagmand, tit og ofte fundet på noget selv, og op igennem tiden, er der flere ting, som har været ganske gode at benytte, især på vores rørfluer.

Når man ser på tilbehør til rørfluer, så kan man ikke komme udenom Michael Fröding, hans tilbehør er ofte virkelig testet og utrolig flot udført, men han ved så også hvad han vil have for sine ting.

Ikke et ond ord om det, for han skal leve af sine ideer, men trods den erkendelse, så synes jeg, at kan man lave alternativer til hans opfindelser, så kan man sagtens til ens eget brug finde på noget, som erstatning, uden at det bliver en dicideret kopi af originalerne.

Vis man kaster et blik på Michael Frödins Fits System (Frödin Improved Tube System), som er lavet i tungsten, så vil jeg godt give et eksempel på, hvordan ting uafhængig af hinanden, kunne frembringes.

I 2007, får jeg ved en fejl leveret, et meget stort parti Conehead, i Sølv og Guld, i en 6 mm. udgave, men med et for lille boret hul i hovedet, der var ganske enkelt ikke små rør, der passede til, da hullerne var ø1,5 mm.

Nu stod hvert Conehead ikke i mange basse ører, så min tanke var, at jeg sagtens kunne bruge hovederne, hvis hullet blev boret op. Jeg lavede så et lille værktøj, som holder 1 stk. Conehead, og jeg kunne så lave de huller, som nu kunne bruges, alt efter hvad rør man ønskede isat i Coneheaden.

Det værktøj viste sig så også, at kunne bruges til at bore kugler – fladfiskeperler – US rør – Bottle Tube osv. og alt muligt andet, så det var et rigtig godt allround værktøj, nemt og billigt, at lave.

Da værende kunne jeg af naturlige årsager ikke vide at Michael Frödin ville få sit FITS program på gaden, men jeg valge små 10 år før at lave min egen udgave ad det system, uden egentlig at vide, hvad FITS gjorde ved fluerne.

Jeg borede de omtalte Conehead, op til et 2 mm. klart rør, lod røret stikke ca. 6 mm. igennem Coneheaden, og limede de første forsøg med sekundlim, så Coneheaden sad fast.

Nu var ideen så, at binde en almindelig flue på røret, mest af høj kvalitet ræve hale hår, og med aktuelle kroppe, og med et hackel traditionelt bundet bag Coneheaden, men jeg valgte også at lave et hackel foran Coneheaden, på det 6 mm. stk. rør der ragede ud af Coneheaden. Det hackel var ofte ræve hår, men mest det lange under uld, som var på Cross bred ræv, det gav et fint hackel, og var man omhyggelig med fluens hoved, så kunne man brænde en fin lille krave på røret, og havde så en flue, som senere viste sig at give en forrygende effekt på den hårvinge fluen var lavet af.

I dag er de teknisk data til rådighed, på Frödins aktuelle hjemmeside, og illustrationen giver et udemærket overblik over, hvad de forskellige FITS gør ved fluerne.
Prøv at skimme den her illustration, og se, hvad effekten er på fluerne, med de forskellige FITS typer:

se linket HER

I 2007 havde jeg reelt ingen anelse om, hvordan belastningen og bindeteknikken med 2 hackler virkede, men i praktisk fiskeri var fluemønstre bundet med den teknik, faktisk meget velfangen, især i Karup å.

FITS str. L lavet i tungsten vejer ca. 1,4g., og vægten med et Conehead i messing, med et ø2,1 mm. hul, har en ca. vægt på 0,5g, der jo en tydelig forskel på tungsten, og almindelig metal, men i praktisk fiskeri, kunne man jo sætte en ø5mm. kugle imellem hackel og bagsiden af Coneheaden, vis det var høj vægt man ville have.

Det jeg er leder efter, er reelt prisen på en tungsten FITS, i str. L er godt 7 kr., og så en standard Conehead på ø 6mm., som koster ca. 3 kr., og ja jeg ved ikke om jeg i dag ville investere i en ægte FITS, frem for den omtalte Conehead!

Det omtalte værktøj, er blot et eksempel på, hvordan man ved lidt omtanke, kan bruge de eksisterende vægte til næsten alle typer / størrelser af rør, som i dag kan købes, og er man til vatpinde, fra eksempel Matas, så er det også muligt, ved opboring af vægtene, at bruge belastningen på en vatpind også, og så er man nede i omkostninger, som er til at forholde sig til.

Ovenstående blot et eksempel på, at nogle ting reelt længe er afprøvet, før det egentlig er sat i rigtig produktion, men jeg vil samtidig gøre opmærksom på, at jeg som fagmand, respektere en Michael Frödins opfindelser, han har mange gode ideer, og rigtig meget fint udstyr til fluebinding, så kan man mene, at hans ting er lige lovlig dyre, men det må man selv vurdere, om det er tilfældet.

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard