36 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25612 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

-
  Læst 965 gange.
Teknik, ved binding på små tynde rør. 
Indsendt Lørdag d. 26 maj 2018 - af  Per Karlsen
Når man binder mange rørfluer, så kan man i perioder have brug for at gå under standard størrelser / tykkelser i ens setup, med rørene.

Teknik ved binding på små tynde rør.

Jeg har i mange år eksperimenteret med meget små rørfluer, dels har jeg til mit kystfluefiskeri ønsket, at være meget fleksibel, men jeg har ikke ønsket den noget voldsomme volume, som eksempelvis en lakse rørfluer, normalt er født med.

Ud over de våde rørfluer, så har jeg også med stor glæde dyrket tørflue fiskeriet, med fluer bundet på rør, mest fordi at laks og havørred sagtens kan fanges på de typer fluer, og ikke og forglemme, der kan faktisk fanges meget store fisk på disse typer tørfluer, og i dag har man slet ikke det fiskeri efter Bækørred / Stalling, de fisk når slet ikke op i samme størrelser.

Vis man vil lave rørfluer til tørflue fiskeri + mini rørfluer, så mener jeg, at det kræver nogle rør, som er lidt nede i diameter, og de har været svære at finde, men de moderne lystfiskere har i dag adgang til rigtig mange typer specielle diametre på rør, så de små detaljer, kan sagtens laves på de rør, som er til rådighed i dag.

Hvorfor små rør? Jo man jo komme i en situation, hvor vallet har meget lav vandstand, og spritklart vand, så kan man med de små fluer, alligevel få et fint, og meget spændende fiskeri.

Rørfluer, som tørflue, er ikke i alle tilfælde lig med meget små fine fluer, idet en ordentlig brumbasse, meget vel kan få fiskene på finnerne. Et fiskeri, som er meget spændende, og også givende i de rigtige situationer.

I den tid hvor Hornfisken husere på vores kyster, ja da kan en velfisket tørflue, sagtens give et spændende fiskeri, og af og til er fætter havørred også med på den galej, især nattens fiskeri med gammel kendte mønstre som Cigar fluerne, er fine og bundet på rør, kan man lave nogle tiltag i bindingen, hvor fluens materialer kan tøjres ekstra godt, og holde meget længere.

Havørred fiskeriet i efteråret i små bække, er en forrygende oplevelse med tørfluer, og jeg bruger normalt tørfluer på rør i 15 mm. længde, og oftest små Bombers / Edderkopper og så selvfølgelig mange varianter af skumfluer.

Binder man skumfluer, parret med hår kroppe, så er man på rette vej, dels flyder de fantastisk, når der er præpareret rigtig, og er man omhyggelig med bindingen, så kan de fluer holde til mange fisk.

Nu er det så sin sag, at binde på et rør med ø1 mm. hul. Jeg har kæmpet en del med at finde rørflue nåle, der ikke knækker sammen, og hidtil har jeg brugt dukke nåle, og andet, som er tilpas i lænden, men i dag har jeg fundet en løsning, som har givet ro på bindingen, men det har taget sin tid, at få det på plads.

Jeg har alle dage brugt HC rørflue stikket / Danvise 2000, især den udgave, hvor selve stikkes hoved, er skruet på med et 6 mm. gevind. Da det er lavet i aluminium, så er det muligt, at lave ekstra tilbehør til stikket, og jeg har lavet rigtig mange specielle ting, som kan holde alverdens rør / tyller, og andet tilbehør.

Det har krævet en drejebænk, at få de ting lavet eller, som jeg i de seneste år har brugt, at få tingene lavet ude byen, især Peter Falkenberg fra Nexø, laver nogle flotte og proffessonelle ting, som jeg gerne vil betale for.

Til det små rør ø 1,4 mm. /1,00 mm., har jeg måtte tænke mig godt om, før jeg fandt min måde, at få et stabilt ophæng på det rør, hvor jeg uden problemer kan binde de helt små rør fluer.

Først lidt henvisning, som kan give lidt info om de forskellige ting:

Indsats boremaskine:
se linket HER/

Rørfluerør ø1,4 mm. / ø1,0:

https://se linket HER


Danske rørflue stik:
https://se linket HER:


Nipsenåle lange.

se linket HER

Lakse tørflue bundet på rør – eksempler:

https://se linket HER

https://se linket HER..2.0.0....0.Q58k6_CNS6s

Mit setup til binding består pt. af et modificeret HC Rørflue stik.

Jeg har boret hovedet op til ø 2,5 mm. så kan der bruges et rustfrit ø2 mm. rør, som til styr, både for røret man vil binde på, og samling, at de nødvendige ting, som holde på rørflue røret.

Jeg har valgt at bruge en messing indsat til en boremaskine, mest fordi der hører forskellige klembøsninger til sættet, og til ø1,4mm. rør bruger jeg en indsats med et ø1,5 mm. hul, så kan røret sidde godt fast i bøsningen, da den rouliterede del, let kan spændes med fingrene.

For ikke at klemme røret helt sammen, har jeg valgt at bruge den Nipsenål, som er 50 mm. lang, den passer nøjagtig i det lille ø1,00 mm. hul i røret, og jeg sætter nipse nålen ind i fronten af røret, så kan jeg lige akkurat klemme røret sammen, så nålen sidder fast

Nu kan jeg binde løs på de 30 mm. længde af rørflue røret, som jeg bruger til de små rørfluer, og så bindes enten traditionelle rør eller tørfluer, og med nålen i røret, kan jeg binde det jeg skal, uden at nålen bøjer.

Ud over at jeg kan binde den normale længde af fluen, så har jeg yderligere den fordel, at hele røret, som normalt er 22 cm. langt, kan sættes i stikket i sin fulde længde, og så klippes den rigtige længde bare af, og røret rykkes frem til næste binding, altså ingen spild af rørflue materialerne.

Nu kan man jo diskutere om det er besværet værd, at lave det her setup selv, set udefra, hvad der reelt kan købes, af specielle fluestik til rørfluer, men jeg vil tro, at det har kostet små 100 kr. alt i alt, og set i lyset af den lille tusind krone, de fleste specielle stik koster, så kan jeg god investere tid i, at lave tingene, så de passer nøjagtig til mit behov.

Med hensyn til nåle, til at holde røret, så er der i dag, så mange muligheder, at der sikkert sagtens kunne findes en lettere, og billige løsning, end den jeg har valgt.

Illustrationsbilledet viser flg.:


1: Fast del, med spændeplade og låseskrue.

2: Front med ø2,5 hul for styr, rustfrit rør ø2 mm.

3 – 4 – 5 - 6. Adskilt indsats, for boremaskine + styr rustfri rør ø2 mm.

7: Komplet hoved med isat ø1,4 mm. / ø1,00 mm. klart rør – styr Nipsenål 50 mm. lang.

8: Uldsok Variant bundet på ø1,4 mm. / ø1,00 - Rør 30 mm. lang!

9.: Grøn Humpy, bundet på ø1,4 mm. / ø1,00 - Rør 15 mm. lang!


Ovenstående er altid noget, som jeg gør opmærksom på kunne laves meget anderledes, og som altid, er jeg meget åben overfor andre muligheder, lad mig hører, vis der blandt læserne er nogle guldkorn, vi bliver forhåbentlig aldrig for gammel, til at lære nyt.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.









































































Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard