33 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

-
  Læst 865 gange.
Hjemmelavet flueæsker! 
Indsendt Tirsdag d. 23 oktober 2018 - af  Per Karlsen

I den senere tid er der flere brugere, på 123nu, som har ønsket at have indflydelse på egne flueæsker. Dels at lave setup til ens egne behov, og også modificere de æsker, som kan købes i dag.

Jeg har rodet med mange former for flueæsker, deres opbygning, og også brugt masser af fabriks lavede flueæsker, og af de mange, er der er ganske få, som har bestået, når talen er til praktisk brug, men noget er selvfølgelig generelt gangbart, såsom Wheatley æskerne, og C&F design, men også mit gode venskab med skaberen, af de danske Danica æsker, Johnny Fisker, gav mig mulighed for, at byde ind på ændringer og muligheder, i gode flueæsker, og som altid når Johnny Fisker havde noget nyt klar, var det rigtig godt gennemtænkt, og meget funktionel, og ikke mindst til at betale. Jeg har stadig de første Danica æsker, i min samling, godt brugte, men stadig brugbare.

Hvis man vil have et nogenlunde overblik over, hvad der er tilgængeligt i flueæsker, sig kig på den søgning her:

https://se linket HER


En hjemmeside, jeg godt vil henlede opmærksomheden på, når talen er, flueæsker med tråd, og i øvrigt mange andre gode tiltag, er denne hjemmeside:

se linket HER

Til hobby folket, som ønsker at lave egne setup, i deres flueæsker, kan her få meget inspiration!

Med alle de typer og udformninger, som i dag kan købes i flueæsker, så kan man vel sige, at der ikke skulle være grund til at rode med æsker selv! Jo det er der faktisk, netop at kunne lave sit helt eget setup, som bare passer til ens personlige fiskeri + at man ikke helt skal se bort fra økonomien, det koster kassen, at få flueæsker med de rigtige mærker, og gør man som undertegnede, at købe æsker op, enten meget let brugte, eller på tilbud, så er der kasser, som reelt er lig de dyre, men uden mærker, og ja, så kan jo lave om på indmaden, som man nu lyster.

Man skal nok ikke begynde at sælge, de ting man flækker sammen, så ryger man ind i problemer, med ophavsret og patenter, men til ens eget private brug, så kan man bare klø på, og der er faktisk mange ting, man kan fremelske, til ens private setup.

Desværre, er der mange døgnfluer, også indenfor flueæsker, men det følger vel alt anden masse produkseret tilbehør til fiskeriet, men noget af det bliver trods alt hængende, og det må jeg tolke sådan, at det dur, og bruges dagligt rundt om i verden.

Et af de firmaer, som jeg har lænet mig meget op ad, er C&F Design, både deres originale æsker, men også deres tilbehør. I dag er de fleste af mine æsker laver med C&F designs spare foam changer.

I mine dobbelt æsker, har jeg en side med Spare Foam Changer med en skumdel limet på et stykke Polycarbonat, og skummet er fra de tynde pilatis måtter, og så har jeg et Design Fly Filing System, både til små og store æsker, så kan jeg bytte rundt med skumdelen, i alle æsker, når det er aktuelt.

Er man lidt fiks på fingrene, så kan man lave sine spare foam changer selv, med bukke værktøj af Polycarbonat, og pladen på 0,1 mm. tykkelse, kan erhverves her:

se linket HER

I part 2 har jeg forskellige typer setup, mest den originale skum kam med slidser, men også indbygget tråd systemer, og her er
de nye Plan D æsker absolut forgangs tanken, i mine nyere setup, men ideen med tråd, er her i huset meget gammel, fra midt 90erne, prøvede vi at få det til at virke, men vi må er kende, at de først indenfor de sidste 10 år, er lykkedes nogenlunde!

http://skagitanglers.com/articulated-fly-box-plan-d-fly-box-pland001.html

http://flywithus.ch/catalogsearch/result/?q=plan+d

Forløberen for mine typer Plan D box opstod fordi jeg på et tidspunkt, havde adgang til svejsetråd i en bestemt diameter 0,8 mm., men i dag kan tråde købes ved Korsholm, da de også bruges til spinner fremstilling:

https://se linket HER

Billedet viser, hvordan min proto type, med brug af tråd, til at holde rørfluerne virker. Der skal bruges et stykke aluminium liste, fra et gardin ophæng. Jeg har tilfældigvis en meget let og fin udgave, som har de mål, der er vist på tegningen.

Ud over alu skinnen, skal der bruges noget Eva skum, helst med lukket skumceller, så kan man stikke tråden igennem gentagne gange, da skummet hele tiden lukker sammen igen. Mit skum er sort, og jeg har skummet tilpasset i en firkant, som er ca. 0,5 mm. bredere, end alu skinnen, så presser skummet fint i skinnen. Skummet er limet med PATTEX Super Strong & Easy lim, det gælder også fæstningen i flueæsken.

I min proto type har jeg bevaret den originale hvide bundplade, og limet Alu skinnen direkte på den, og der kan opbevares 14 stk rørfluer i den side af æsken. Jeg har bevaret 3 rækker splittet skum rækker til opbevaring af kroge.

Alu skinnen kan evt. laves så den placeres på den lange side, der ville jeg så sætte mindre rørfluer på her, vis det skulle være aktuelt.

Skulle man ønske at sætte alu skinnen på et sæt Spare Foam Changer, så bruger jeg et stykke Polycarbonat her også, så kan det hele flyttes rundt enten rene skum sider, eller blandet tråd / skum eller rene tråd indsatser.

Plan D originale æsker har nogle tilkøb – blandt andet tråden, men om selve indstiks delen til tråden kan købes løs, har jeg ikke kunne registrere, men en original indstiks del, ville jo være fin, at få fingre i, da sådan en støbt sag er mere elegant end Alu skinnen.

Som altid, så kan det her jo laves på mange måder, og min proto type mangler jeg at bruge ordentlig til praktisk fiskeri, men foreløbig, har det virket fint, især er det en fordel, at fluen er hævet over underlaget, så kan den tørre uden at blive mokset sammen, og så er det bare, at børste fluen godt ud igen, inden brug næste gang.

Er der andre gode idéer, om brug af tråd i flueæsker, så lad mig hører, der kan altid læres noget nyt, og jeg er egentlig ked af, at de æsker med tråd, som kom frem i sin tid, ikke var bedre, de holdt ikke ordentligt på fluerne, og tråden var desværre ustabil, med den følge, at fluerne røg af tråden, og jeg mener, at min proto type, som beskrevet ovenfor måske, er et bedre valg, også økonomisk + at det er nogenlunde hurtigt, at lave stumperne selv.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard