41 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

-
  Læst 1438 gange.
Hjemme lavet endegrej! 
Indsendt Mandag d. 25 februar 2019 - af  Per Karlsen
Hjemmelavet endegrej dækker her over blink, altså støbte emmer eller udstanset, men ikke kommercielt lavet, men hvorfor gøre i det hjemmelavede?

Jeg har hele min karriere, som startede i 1958, lavet en del af mit ende grej selv. Mest har det været for, at økonomien skulle strækkes, en skole elev / lærling, havde begrænsede midler, at købe grej for, så vejen til lækkert endegrej, gik over det hjemmestøbte, og senere blev det mere professonelt, og i øvrigt også meget eksperimenterende, hvor støbeteknikken, var en stor del at hobbyen, samtidig med skulle man lære at male / dekorere, så der har altid været noget i gang, og så skulle der fiskes, rigtig meget, i lange perioder 285 dage om året, og jeg har reelt her på mine gamle dage, ikke noget til gode, mange fine fangster, gode naturoplevelse, og ikke mindst haft kontakt med mange meget dygtige hjemmestøbere, desværre er tiden gået, så mange er i dag fløjet op i den evige fiskehimmel, men har efterladt sig et sikkert aftryk i historien, når talen er på endegrej.

Jeg har været hele den tekniske del igennem, gips forme – tandlæge gips – alu forme – messing forme, og ikke mindst silikonens fremragende egenskaber, som form gods, men jeg har i tidligere artikler fortalt, om især silikonen egenskaber, og på nettet, er der mange muligheder for at få viden, ikke mindst forfatteren Remi Garder, var om nogen manden, der fik silikone på tavlen, og i dag er det en videnskab, så der findes mange typer brugbar teknisk silicone, til støbning, med lav temperatur, materialer såsom hvidmetal og tin mm.

Sjovt nok, fik jeg min viden om silicone fra mit job som værktøjsmager, og det var mest indenfor teater verden, at der skulle laves kopier, til de forskellige rekvisitter, men senere fik jeg lov at komme tæt på Remi Garder, og fik her lært en masse om formteknik, model fremstilling af blink, og da bogen ”Silicone Bogen” udkom, ja da var jeg ikke i tvivl om, at de blev ende grejets bibel, når talen var på hjemme støbning.

Over år, er der kommet mange gode artikler og bøger om ende grejet, og de fleste fiskeklubber med respekt for sig selv, har haft støbning på programmet, og jeg har op gennem årene, lavet mange hjemmestøbte blink, med foreningens juniorer, en hyggelig og givende del af foreningslivet, som oftest gav ungerne, deres første fangst af havørred.

En ting, som har ærgret mig meget, var da blyforbudet kom, det betød nemlig, at forretningernes lokale støbere var lost, der var ikke mulighed for, som sædvanen var, at gå i de lokale butikker rundt i landet, og se hvad de lokale eksperter brugte af endegrej, og meget af det var faktisk fantastisk lavet, set ud fra, at det var hobby folk, som kunne trylle, disse smykker frem.

I dag støbes i zink og hvidmetal, og det meste endegrej, er masse produkseret, så hvorfor egentlig blive ved med at støbe selv?

Personlig, er det som driver værket med støbt endegrej, at man kan få fingre i udgået rigtig gode blink, der kan laves helt specielle setup i farver, og man kan hekse med vægtene, afhængig af, hvad legeringer, der bruges, og man kan, hvis man har evnerne, skabe nye typer blink, til sit eget fiskeri.

Jeg har i den tid jeg har været ude af arbejdsmarkedet, satset på at lære støbe teknikkerne, og få lavet dekoration af ende grejet, som ikke lige er til at købe, men jeg har også skelet til, at man i dag kan lave sin dekoration, med blandt andet sin injekt printer, og det har giver mig en hobby mere, når jeg kan sætte en label på en støbt blink, og få en unik dekoration.

Nu kan man jo, som ofte spørge, fanger man mere med de tiltag her? Ikke nødvendigvis, men jeg hygger mig med tingene, og får oftest respons fra andre, som også tosser rundt, og leger med hjemmelavet ende grej.

I fordoms tid, var ende grejet tilvirket professonelt, og jeg havde i mange år en meget stor produktion, tilpasset de enkelt forretninger, men blyforbudet, satte en effektiv stopper for det, og i dag kan det reelt ikke betale sig, at lave ende grej selv, da er et stanset blink i østen, simpelthen er for billigt, og ønsker man kun seriøst, at fiske igennem, så må man betale for sit endegrej, og da kan det ikke betale sig, at investere i hjemmestøbning, det er simpelthen for dyrt, at købe maling – silicone – hvidmetal, og hvad der ellers kræves, af tilbehør til støbning!

Min interesse i hjemmelavet grej, dækker fiskeriet i fersk og saltvand, i hele Norden, så typerne har været meget alsidig, dækkende ringmonteret blink – ægte gennemløbere, og i de sidste 25 år, forskellige typer falske gennemløbere, enten ved at sætte et rørfluerør, i et boret blink, eller lime tyller / tynde rørflue rør, på blinkenes bagside.

Nu kan en falsk gennemløber også monteres anderledes, og vi har haft mange sjove oplevelser, hvor tyllerne, er monteret på blinkenes rygge, så står imitationen rigtig, og den kaster / går lige så godt, som originalerne.

Især imitationerne i form af Sild – Tobis og Hundestejler, kan få en god gang, med montagen på ryggen, og fiskene knalder til de variationer også!

De falske gennemløbere giver mulighed for, at næsten alle typer blink, kan laves til falske gennemløbere, og det betyder, at man kunne støbe sine blink netop til falske gennemløbere, eller man kan montere stumperne på købe blinkene, og der vil man opdage, at nogle typer blink, går meget bedre, som falske gennemløbere, om man så fanger mere, er vel et spørgsmål om tro, bruger man ikke en ny type setup, så sker der da slet ikke noget.

Montagen af løsdele på alle typer gennemløb kan være ens, prøv at Google montage af gennemløbere! Der en mange gode forslag, og mit indtryk er, at især specialisterne, har deres egne setup, som de tror 100 % på.

I de senere år, har jeg lavet en del eksperimenter, med dekoration af ende grejet, og man skal holde sig for øje, at man aldrig kommer i nærheden af det fabriks lavede, men det er i min verden heller ikke meningen, dels kan det ikke lade sig gøre på hobby plan, og dels er det vel kendetegnende for hjemmelavet ende grej, at det ligger lidt uden for normen, når man taler dekoration, og det synes jeg bevarer charmen, ved at lave noget selv.

Nu er det gode spørgsmål så, behøver man at dekorer sine blink? Nej egentlig ikke, og jeg har da tit brugt et blink lige fra formen, kun afgrateret og ellers bare beholdt støbematerialets farve, altså gråhvid, og de blink har også fanget fisk, så man kunne jo nøjes med det!

Jeg har arbejdet meget med Airbrush, men opgav, da jeg syntes, at alene rengøringen sent om aftenen, ikke var besværet værd, men netop Airbrush, giver nogle flotte overfalder, men i dag bruger jeg alverden spray maling – lakker på dåse, så også maling med pensel, er del at håndværket. Desuden kan Airbrush maling på vandbasis, sagtens ligges på emnerne med pensel, ligeledes porcelæns maling på vandbasis, og de to typer maling, kan give nogle særdeles flotte defuse dekorationer

Dekoration med alle typer tape / folier, giver en masse dekorations muligheder, noget af kan være meget omstændigt, men har man tålmodigheden, så får man nogle flotte dekorationer.

Overflader, som forsølvning - forkobring – camering, har jeg gjort en lille smule i, men hvis der er større mængder emner, så kan det ikke betale sig at rode med, da skal det ud til specialister, og der kan der virkelig laves noget godt. Jeg har fået lavet ekstra stærk forkobring, til mine lakse blink, hvilket betød, at selv støbte blink, kunne bruges i elvens sten, da kobberlaget var forstærket, så blinket ikke blev smadret, men det koster så, hvis man vi have den løsning.

En simpel måde at få sølv / guld overflader, er at bruge Mejerifolie, hvis man kan få fingre i det, men en erstatning er faktisk noget så simpelt, som almindelig alu folie. Selvom det er meget tyndt, kan man godt få noget fornuftig ud af dette materiale.

Jeg gør flg.:

Jeg tager et stykke alu folie, en del større end blinket, som ønskes dekoreret. Så folder / krøller man lige så forsigtigt folien, og retter det ud igen, så er der en lidt defus blank overflade. Det skal limes på blinket, normalt bagsiden, og jeg bruger dekorations spray, på både blink og folie, lader det tørre i små 15 min., så kan det med forsigtighed sættes på blinket, som er renset i Celluosefortynder. Nu klippes alu folien tæt af, på blinkets konturer, og så ligger jeg en omgang decoupagelak på folien, for at forstærke den, før den evt. dekoreres, er omgang gulvlak nødvendig, men der en god erstatning for fortinnet / forkromet overflader, og efter 5 gange lak, er det faktisk en overflade, der holder til mange timers fiskeri! Man kan også lime med standard kontakt lim, men jeg foretrækker lim på spray, dels lugter det ikke så slemt, og det virker fint.

I de senere år, er kommet rigtig mange typer pulver lakker frem, og de kunne også bruges til det støbte endegrej. Jeg har ikke investeret i grejet til pulver lak, men overvejer det, om ikke andet, så til mine Jig hoveder!

En sidste løsning har været at lave et værktøj til stansning af plade blink, også det er forsøgt, men generelt er et værktøj, lavet her i landet, alt for dyrt, også selvom man kunne lave det selv, hvad jeg gjorde, da jeg som værktøjsmager, havde adgang til bearbejdnings maskiner, og stanser. Det man lige skal huske, er at vil man lave værktøj, for at sælge kommercielt, så skal man være sikker på, at det ønskede antal emner kan sælges, og det mindste dækker fremstillings omkostninger, men Danmark er simpelthen for lille, så jeg havde ikke det endegrej, på markedet ret længe, der var ganske enkelt ikke salg nok i det!

Som hjemmestøber, har man nogle muligheder for at ændre de ting man bruger i dagligdagen, og jeg har haft meget glæde af, at lime forskellige former for løse køl, på især flade emner. Det giver nogle muligheder, for at endegrej, for en meget speciel gang, og det har været succes i både fersk og saltvand.

Kølen er lavet meget simpelt, idet det er en rillet træ dyvel, der er taget en afstøbning af, godt 40 mm. lang, og den støbte dyvel, slibes flad på båndpudseren, og klippes i de rigtige vægte, og limes på de blanks, eller blink man ønsker skal have en ekstra køl.

Når der kommer køl på et fladt blink, kan man prøve om man evt. kan styre både multihjul og fastspolehjul, især de små Ul blink, kan laves i vægte, som mutihjulet under normale omstændigheder ikke kan kaste, og virker det på multihjulet, kan man få nogle fine oplevelser, hvor hvert lille puf til blinket, bliver registeret direkte, i hjulets håndtag.

Jeg bruger en afstøbning af en blanks, til 10g. Krokodille blink, den er så helt flad, og på bagsiden klæber jeg en støbt køl, som får en given længde / vægt, og kølen limes fast med Loctite 454, og placeres så forskelligt, at alt efter, hvad gang jeg ønsker. placeringen af kølen, kan være justering på blinkets center, eller ved at flytte den enten frem eller tilbage i forhold til midten, men det kræver, at man kan teste, og når jeg tester, har jeg sat kølen fast med dekorations spray, så kan kølen tages af, og justeres ind, og til sidst markeres med en tusch, så kan kølen limes ordentlig fast, og dekoreres, og laves færdig.

Grundet kølen er køl siden næsten altid rå eller malet i en given farve, jeg taper aldrig køl siden, så det næsten er umuligt, at få tapen til at sidde ordentlig!

Alle typer med på limet køl er lavet, som falsk gennemløber, med på limet tyller, på modsat side af kølen.

Når man bruger tape / flextolit til dekoration, og så vidt også folier, vil man opdage, at har ens endegrej, mange vinkler / buer, så kan det være svært, at sætte dekoration ordentlig på, uden at der kommer vulker, altså luft under klæbedelen.

Jeg lærte af en skiltemager, at sådan en strimmel dekoration, meget nemmere kommer på plads, hvis der er lavet en række huller i strimlen, og jeg benytter en meget simpel metode, til at få huller i labelen / foliet.

Jeg har en fil, en rasp til træ, det er en halvrund, og så gør jeg følgende:

Jeg har et hård stykke træ, herpå ligger jeg et stykke 2 mm. Mosgummi, oven på ligges labelen, skåret til ende grejet, med tillæg i alle mål, så ligger jeg filen over labelen, og slå så ovenpå filen, med en plasthammer, så kommer der nogle små fine huller i labelen, og med lidt forsigtighed, kan labelen overføres på endegrej, og trykker man forsigtig på labelen, så klemmes luften ud, så labelen følger ende grejets kontur, og der kan lakeres, og dekoreres færdig.

De små prikker giver et fint mønster på labelen, så de er ikke skæmmende, på dekorationen.

Rasp til træ:

https://se linket HER


Slutfinish på hjemmelavet blink, har alle dage være diskuteret flittig, og kan være mange ting, men slut lakkerne, skal ikke opløse hverken label eller maling, så man skal tænke sig om, og få undersøgt, hvad der kan bruges sammen.

Jeg bruger i dag udelukkende Junkers gulvlak på vandbasis, og jeg dypper normalt 3 – 7 gange i den lak, som giver en færdig overflade, som jeg sagtens kan leve med, men vil jeg have en lidt kraftigere lak, så vælger jeg skibslak, og her bruger jeg Jotun Yachting Ravilakk Bådlak, som normalt dyppes i, 3 gange. Da skibslak først er hærdet op, efter ca. 48 timer, skal man holde fingrene væk, indtil emnet er hærdet færdig.

Spray lak i form af klare lakker, kan også være løsningen, men jeg bruger det sjældent, da de opløser, det tusch jeg maler ryg med. Skulle man flotte sig, og har mulighed for at arbejde med 2 komponent bil lakker, til ens slutfinish, så er der ingen tvivl om, at det er den flotteste lak, men jeg har aldrig brugt det, da jeg synes det er for længe om at tørre + at det er for dyrt, men godt er det, og flere og flere hjemmestøbere, bruger 2 komponent lak.

Angående trykte labels, så skal man være klar over, at det meste injekt blæk opløses i vand, så der skal laves en form for coatning på labelen, før den klippes ud, og sættes på ende grejet. Jeg børster normalt mine støbte blink på en stålbørste, hvorefter jeg dypper dem i hvid primer, så kan de enten få en label på, eller blive malet, hvorefter labelen sættes på, når malingen er helt tør.

Selve coatningen af labelen, kan foretages på flere måder. Man kan profilere labelen med omtalte huller fra filen, og så give labelen en omgang decoupage lak, når labelen er sat på blinket. Hvis ens endegrej, er nogenlunde plant, så kan labelen coates med klar tape, det skal ske, før labelen sættes på blinket.

En printet label, kan mixes med dekorations tape – folier – flextolit – glimmer lak – tapeter i guld / sølv – isolations tape + meget mere, og det er kun fantasien, som sætter grænsen for, hvad man vil sætte sammen med labelen, enten over en given farve, eller som ryg og kanter. Hvis man laver finish, med eksempel, visse gulv lakker, så er det klogt at dyppe 1. gang med en label, som ikke har dækket overfladet af andet end det tryk, og kun med decoupagelak. En serie dyp længere fremme i processen, kan der sættes ryg på, laves øjne og andre tiltag, og dyppes i lak, efter hver operation.

En printet label, hvor der kun er skæl i en given skala, giver rigtig mange muligheder, hvis labelen med skæl sættes over en given farve, eller på tape metallic farver, men der skal stadig decoupage lak til at coate, før man dypper, og dekorere færdig.

Når labelen sættes på, klippes overskydende materiale væk med saks, og man klipper bare efter blinkets kontur. Hvis labelen ikke er klippet tæt nok, så kan overskydende materiale files / brændes væk, men brænd kun, hvis materialerne kan tåle det.

I sagens natur, skal man bruge labels, som har det rigtige klæb. Nogle labels fås med ekstra stærk klæb, eksempelvis til vindus dekoration, dem køber jeg ofte i en A4 udgave, så kan man printe hele arket, og klippe tingene ud, når de skal bruges.

se linket HER.

Ønsker man at lave falske gennemløb, hvor der limes tyller på bagsiden, og samtidig vil have en dekoration, på samme bagside, så er det min erfaring, at det nemmest, at ligge label, eller anden dekoration på før man sætter tyllerne på, og limer dem fast. Det kan være lidt bøvlet, at få labelen sat fast imellem de 2 limmede tyllere, så labelen på først, så er bagsiden færdig, men man skal huske arbejdsgangen, med coatning osv., det er lige så vigtig, for blinkets bagside, at rækkefølgen følges

På illustrationsbilledet er vist nogle af de teknikker, som er omtalt oven for + eksempler på blink typer, og min måde, at dekorere ende grej på.

Diskussionen omkring endegrej, som man støber selv, har altid været, er det snyd at hugge en kopi, som er i handlen, eller er det ok til eget brug? Loven siger, at man ikke må lave kopier, især ikke hvis der er patent på varen, men det har alle dage være set igennem fingre med det, hvad der laves bag hjemmets 4 vægge, det kan reelt ikke kontrolleres, og jeg går ud fra, at man ikke sælger den slags kopier, da man ellers kan risikere, at få ørene i maskinen, især hvis der er patent på emnet

Er det så i orden, at lave kopier af udgået blink, hvor patentet for længst er udgået? Her mener jeg ja, det skal blot kun laves til eget brug, men der er lovgivningen, nok ikke enig!

Reelt så er der vel kun ens egne modeller, der kan tåle at komme frem i lyset, men man skal have dette for øje:
Nogle patenter dækker facon – kontur – volume – vægt, og flere andre ting, så man skal tænke sig om, og undersøge, om der er noget, på markedet, der ligner det man støber, det er lidt af en jungle, men man kan glæde sig over, at det faktisk er ret svært, og kostbart, at få patent på endegrej, så det er et sted man kan bevæge sig forholdsvis sikkert, hvis man støber til eget brug.

Ud over endegrej i blinkform, så er det jo også meget populært, at lave sine egne woblere – spinnere – Jigs og andet, så der er reelt rigelig med hobby ting, at gå i gang med.

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Hjemme lavet endegrej!af: Ørde
RE: Hjemme lavet endegrej!af: Per Karlsen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard