42 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25611 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

-
  Læst 1521 gange.
Kan man det? 
Indsendt Lørdag d. 20 april 2019 - af  Per Karlsen
Spørgsmålet er et udslag af, at jeg op gennem årene, tit har fået spørgsmålet på mine fluebindings kurser. Jo, det kan man godt, og spørgsmålet er denne gang, hvordan man kunne lave en flydende tørflue a la en Spent fly, et insekt, som er ligger fladt på vandet, normalt ud leget, eller ganske få krampetrækninger, eller dødt, altså naturens gang er gået, insektet er parret ud – hunnerne har lagt æg, og ja er færdig med livet! Men fiskene ved udmærket, at her er vitaminer i et rigtig godt måltid, og går amok i en æde rus, og det gælder fra de mindste døgnfluer, til de største majfluer, og det er så her, at lystfiskeren kan få sit liv fangst, ofte ret så store fisk, hvis vandløbet huser fisk af størrelse.

Igennem historien omkring mønstre til tør fluefiskeriet, har Spent Flys været et emne, og der er virkelig fundet på mange gode tiltag, oftest fra meget dygtige fiskere / fluebindere, og i dag er er der et rigt antal mønstre, som virkelig kan fange fisk.

Prøv at kigge på det link her, og se hvad der egentlig figurere ude hos de praktiske lystfiskere:

https://se linket HER

Jeg har fisket med tørflue siden 1958, og har været helt tosset med det fiskeri, og det samme har min familie og nærmeste omgangskreds, og som professonel fluebinder, havde jeg i mere end 40 år, den fornøjelse at forsyne forretninger, og udenlandske lystfiskere, med alverdens typer tørfluer.

Det kan jo ikke undgås at der er kommet mange tiltag, fra de mange meget dygtige fluebindere ude i Europa, og inspirationerne har været mange, noget rigtig genialt og andet bare logik for perlehøns, men det har været meget inspirerende, at kende de mennesker, så som Hans van Klinken – Roman Moser – Preben Torp Jacobsen - Morten Øland – Jens Stål, og ja man kunne blive ved.

Hver især har disse dygtige fluefiskere / fluebindere bidraget med et utal af mønstre, også til Spent Fly.

Jeg har alle dage være fascineret af, at kunne skabe tørfluer, der virkelig passer ind i systemet med det naturlige insekter, og det er der jo mange før mig der har forsøgt, og de traditionelle gamle mønstre, kunne reelt bare tages i brug, og alligevel fange fisk, det har de gjort i flere menneske aldre, men de moderne materialer, giver lige det trin op, hvor noget, som flyde evnen er meget forbedret.

Jeg kan godt lide de mønstre, som er lavet med skum – CDC – Snesko harer og andet, som forbedre flyde evnen, og samtidig, er der kommet mange nye typer flydemidler, som kombineret med de nævnte materialer, giver tørflue fiskeren mulighed for at fiske hele dagen, uden at fluen reelt synker, efter den er druknet eller er blevet ædt. Et par blindkast og man er har igen en velfungerende flue.

Jeg har i min hverdag brugt en del tid på at lave / binde fluer med skumprodukter, og ud over, at man reelt kan købe alt i dag, så er skumprodukter et meget stort område, og koster reelt ikke meget, men noget af det kan forbedres, og det er her, jeg har ”forsket” lidt.

Jeg bruger meget gerne Eva skum fra Klip klap sandaler, det er billigt, og kan i perioder fås i alverdens farver, og med en almindelig hug pibe, kan alverden størrelser / diametre laves.

Eva skum laves i mange varianter, men det, som bruges til fodtøj flyder, og så har man et glimrende produkt, til at lave flydere til vores tørfluer, og til mange andre flue typer også.

Jeg har i en del år, forsøgt at få de hvide poly kugler til at virke til en type Spent Spinner, hvor jeg ønsker at sy Spent vingen ind i kuglerne, men det kan ikke holde, så jeg hoppede over i Eva skummet, og så var det på plads, det kan limes med sekundlim, og der kan laves mange tiltag, hvor flyderen er centrum i integreringen af vingen.

Nu må jeg lige gøre opmærksom på, at Spent Fly findes i mange størrelser lige fra Caenis på få mm. til rigtig store Majfluer, og nedenstående type, er beregnet til de store majfluer, men er man lidt om sig og kan kopiere tingene ned, så kan man godt lave skumfluer, til de mindste typer, men man skal være over dimissionerne, ellers bliver det nogle sære skabninger, man får skabt.

Man skal bruge en Eva skum cylinder på ca. 10 mm. højde og ø6 mm. i tykkelse, i en given farve, som matcher det insekt, man vil efterligne.

Vinge materialet, som jeg bruger, er det polygarn, som var i det gamle Mylarrør, det er lidt grovere, end de man køber i dag, men det er fint i farven, og tager gerne imod farve fra fluebindings tusch, så der er rige muligheder for, at få de rigtige vingefarver.

For at kunne trække vingematerialet igennem flyderen, bruger jeg en Maskenål, som har en fornem anordning i spidsen, så nålen kan åbnes / lukkes.

Det kan betale sig at lave hullet i skum cylinderen med nål, før Maskenålen sættes i, og jeg plejer at lave hullet ca. 4 mm., oppe på skum cylinderen. Så sættes Maskenålen igennem skum cylinderen og poly garnet fanges og trækkes igennem. Jeg laver en forholdsvis kraftig vinge, mest fordi, den så kan tage imod flydemidlet, som jeg benytter (Musilin flydende).

Resten af fluen bindes almindeligt, med 3 haler af vildsvinebørster, rib også af sort vildsvin børste, medens kroppen laves af mange forskellige typer kropsmateriale, som er højt flydende. Jeg binder normalt halen på først, og så skum cylinderen, som kan være tilpasse ved, at jeg trækker en fusionsline hele vejen igennem på langs, så der kan laves en lykke, som sættes ind over krogen, så kan snøren trækkes til, og bunden ad cylinderen limes, på oversiden af krogen.

Teknisk kan krop dubbingen ligges på under siden af skum cylinderen, ved at krydsvikle materialet, så der kommer dubbing på hele fluens underside.

En anden måde er, at dele Skum Cylinderen ved at skære en skive på 2 mm. højde, og så lime den på overdelen, så der limes på over / undersiden af krogen, men så har jeg ikke noget dubbing på undersiden.

Metoden her giver en høj flydende flue, som kan holde længe, man kan få sine vinge til at sidde helt korrekt, og man kan hvis det ønskes, præparere hele sektionen, hvis man ønske dette.

(Se illustrations billedet)

Når man bruger Eva skum fra fodtøj, kan der foretages mange tiltag. Det kan ofte være svært, at se fluen i svagt lys, eller op til mørke skrænter, eller under træer, men så er der jo ingen der forbyder en, at forbedre Skum Cylinderen, så den kan ses!

Jeg bruger ofte fluoriserende neglelak, på mine skum cylinderen, men ønsker man kun, at der er en lille prik, så man kan følge fluen, så maler jeg kun enden af Skum Cylinderen. Jeg har ofte haft held med at lave Skum Cylinderne 2 farvet, og da limer jeg en stærk farve på den sidste1/3 af cylinderens top, så kan jeg normalt have øjenkontakt med fluen, under hele fluens drev, og det betyder tit, at jeg kan sætte krogen hurtig, og så have fast fisk, men om den stritter af igen, er der ingen garanti for, desværre!

Nu er det ikke kun strømvand jeg bruger de her skumfluer, for i P&T vande, kan sådan en flydende fætter, virkelig sætte de større fisk på finnerne, men det kræver lidt teknik, at få fluen fisket rigtig, i stille vand, men det virker, hvis man får lidt bevægelse i fluen, så kan fiskene ikke lade den være!

Nu er der jo, som sædvanlig mange måder, at lave de her tiltag på, men den løsning her, har virket for mig – simpel, og så kan ens Skum Cylindere, bruges til andet end Poppers.

Håber man kan få noget fornuftig ud af ovenstående, og skulle man have andre tiltag a la Spent Spinners, så lad os dele de oplysninger der er, man kan altid lære noget nyt.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard