58 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

-
  Læst 2178 gange.
Laks - kontra falske gennemløbs blink. 
Indsendt Torsdag d. 16 maj 2019 - af  Per Karlsen
Jeg har fået et par tekniske spørgsmål, til mine artikler, angående falske gennemløbere, til eksempelvis, laksefiskeriet i Norden.

Det har ligesom ligget i spørgsmålene, om man overhovedet kunne tænke den tanke, at en stor lakse ske kunne støbes, og så laves til en falsk gennemløber.

Min måde af lave falske gennemløbere laver jeg på 2 måder, dels Remi Garders gamle trick, med at sætte en stump rørfluerør i det originale hul, hvor springringen normalt placeres + at jeg limer et lille terminal rør (Tyller), på blinkenes bagside, eller på blink / woblernes ryg.

Prøv at skimme de link her, så kan man nogenlunde danne sig et overblik over, hvad teknikken med falske gennemøbere går ud på:

https://se linket HER

Reelt er der vel ingen, der skulle have noget imod, at også lakseblink laves, som ægte gennemløbere, med hul hele vejen igennem blinket, men det kræver, at der er godstykkelse nok, til at sætte en tråd i, så hullet kan laves.

Hvorfor gennemløb? Jeg tænker mere på, at fluefiskerne i de sidste årtier, er gået fra krogfluer til rørfluer, og rørfluer er jo også en del at gennemløbs tanken, og fungere upåklageligt, så hvorfor ikke også gennemløbs blink i ferskvand!

Nu er det jo ikke nyt, at bruge støbte emner til laksefiskeri, men det har altid været et problem, at blink som var støbt, blev smadret mod stenene, og det kan de reelt ikke holde til, næsten uanset hvad type man laver blinket i, men der kan laves nogle tiltag, som gør, at enderne især fronten, ikke så let smadres.

Jeg har før på bestilling lavet støbte blink til fiskeriet i Norge, ved at man i springring hullet, sætter en rustfast nitte, med bredhoved i hullet. Det er bedst at lime, og så slibe kontur og længde af, mest fordi det er vanskeligt at pop nitte korrekt, uden at kvase materialet, men en rigtig nitning ville jo være sagen, da begge sider så er lukket rigtig af. Hullet i nitten skal være ca. ø 2,5 mm. så rørflue røret kan komme i.

Jeg limer i dag med Loctite 454, det er lidt pebret i pris, men det er montage lim, som er meget stærkt, og det løber ikke, da det er gel.

En anden måde, at beskytte enderne blinket mod stenene, er at sætte en gummiperle fast på blinket forende, så kommer der en stødpude, og jeg gør så det, at jeg på forenden af blinket, ikke har en tyller i metal, men et 2mm. stift rørfluerør, som jeg lader være så meget længere, så perlen kan sættes på røret, og brændes i enden. Jeg vælger gerne en fluoriserende gummiperle, i ø 6 mm. Nogle mener at begge ender af blinket skulle monteres med perler, både for og bag, så har man også et par faste hug punkter, og det er måske slet ikke så tosset en ide’!

Hvad har så været tanken med støbte lakse blink? Jo man har vel alle dage skullet betale ved kasse et, når talen på ægte forsølvede lakse blink, så der kan være lidt økonomi i, at støbe sine blink i hvidmetal uden bly, evt. blandet med 10 % ren tin, så kan man med lidt god vilje, få en fremragende sølv over flade, som med et par strøg med stålulden, konstant vil have det rigtige sølvglimt.

Selve dekorationen af lakseblinket, foregår som alle andre typer støbte blink, se linket her:

http://123nu.dk/lystfiskeri/aktivbruger.asp?placering=artikler&menu=AktivBruger§ion=2&mode=vis&ID=16663

Selve formene, synes jeg skal laves i det røde silicone, mest fordi temperaturen kan være høj, når man laver brede lakse skeer på måske 30g. - 60g., så skal der passes ekstra på formen, og jeg laver normalt forhalv parten ca. 15 mm. tyk, men har man råd, så må der gerne være 20 mm., men silicone koster.

Er man villig til at vente lidt på sin silicone, så kunne denne forretning i Tyskland, være et godt sted at handle, fin service og hurtig levering, og en masse tilbehør, til hobby folket:

https://se linket HER

Fordelen ved at støbe sine egne blink er i min verden, at hvidmetal, kan købes i forskellig vægtfylde, og det metal, som har vægtfylde 7,3, kan så benyttes til lavere vægte. Har man tin og trykker metal, så kan man selv lave blandinger, som ligger tæt på originalernes vægt, men man skal lige sikre sig, hvad blinkene er stanset i, normalt messing eller kobber, og nogle nyere blinktyper, er lavet i rustfast stål, og alle de metaller, kan blive lavet i forskellige vægte, hvis man har check over vægtfylden, når man støber. Skulle man få købt fabriksstøbt lakse blink, så er de normalt trykstøbt i en zinklegering, og da kan vægtfylden være meget forskellig, men man kan altid ”hekse” med vægtene, og det kan være spændende, at finde lige nøjagtig den vægt, som passer til ens eget setup.

Hvidmetal? Ja, det er blevet en lidt dyr affære, at købe det i standard barer, men man kunne jo også vende blikket mod andre støbere, som måske vil af med noget fra lageret. Desværre er det ikke altid man så kender vægtfylden, når der handles ude i støbe kredsene, men jeg har flere gange købt privat, og været tilfreds, men i dag satser jeg på produkthandlere, som sælger hvidmetal i spåner til små 100 kr. kg.(Afhængig af dagspriserne) + moms + forsendelse, men fragten kan være dyr, hvis man ikke lige selv kan afhente:

Jeg handler hvidmetal her:

se linket HER/


Da lakse blink generelt er udsat for voldsomme kræfter, så ville jeg nok ofre lidt på slut finish, måske flere lag epoxy, men alternativet har været, at vi bruger blinkene, så længe det kan lade sig gøre, støber dem om, og tager en ny fra lageret, frem for at ofre dyr maling, til finish.

Falsk gennemløb, hvad fordel er der ved den type blink? Jeg synes, at nogle typer / mærker blink i købe blink, går markant bedre, med isat rørfluerør i hullerne, det må så komme an på en prøve, om man fanger mere.

Fordelen er så, ar næsten alt, hvad der har montage af springringe, kan laves om til gennemløb.

Støbte emner, har altid risikoen for at knække, både ved mekanisk belastning, og når der er fisk på krogen, men her ser jeg det sådan, at knækker blinket, så bliver det hængende, så længe krogen er på plads, og så må man ofre blinket, men normalt bliver der en stump hængende, som går i støbe gryden igen.


Montage af falske gennemløbere foregår, som det man bruger til ægte støbte gennemløbere, men jeg bruger så forstærkede kroge, men da jeg kun fisker med enkelt krog, har jeg fundet nogle kroge, som er ekstra stærke, og dette er også muligt i trekroge, men det koster kassen, men det er vel ok, at ofre det, på en fin laks!

Når jeg monterer mine falske gennemløbere, forgår det normalt på to måder, enten en færdig rig, som sættes på et rigbord, klar til brug, eller ved at montere det hele på hovedlinen. Jeg bruger normalt kun nylonline, men de moderne fletliner, kan sikkert også bruges, jeg synes så, at de nye fletliner kan være svære at montere på løsdelene, men er man til fletliner, er det absolut også en mulighed, de er meget stærke, og har man for øjet, at nogle typer fletline til havfiskeri, faktisk ikke er tosset til ferskvand, så har man noget vælge imellem.

Montagen af falske gennemløbere med, især rørfluerør kræver lige nogle tiltag, hvor montagen tillader, at krogen sidder ordentlig.

Det isatte rørfluerør, skal være så langt, at der på bagsiden, kan sættes en eller to perler på snøren, så perlen støtter på rørflue rørets side. Skal man samtidig, have beskyttet blinkets ender, uanset om der er sat en nitte i, så ville jeg sætte en rund perle forrets, og jeg ville vælge en ø6 mm. i blød udførsel. Normalt har jeg samme perle montage i bagenden også, men det er mest vigtigt, at fronten får den rigtige beskyttelse, ved hjælp af perlerne.

Montagen på bagenden af blinket kan være ret så vigtig, hvis krogen skal sidde rigtig. Ønsker man en løst hængende krog, så bruger jeg en Rappala knude på krogen, men normalt vil jeg godt låse en blink knude, der trækkes ind i perlen, så kan krogen vende opad, og kroge i overmunden! Nu er der heldigvis flere typer bløde perler, også i fine fluo. farver, så man kan lave mange ting. Jeg gør nogen gange det, at jeg skære en oval perle midt over, så er der en større flade, som kan støtte på rørflue rørets side, og det er vigtigt, at rørflue røret er så langt, at hullet i røret placeres, så perlerne ikke støde imod blinkets bagside, ellers kan glide effekten, begrænses væsentligt.

Hvis man tror på de nye tiltag, hvor man mener, man får 50 % flere fisk hængende på krogene, så kan de fleste Connectorer bruges i ens setup, hvis man bruger falske gennemløbere. Knot Cover Knudebestytter, bruger jeg også på mine gennemløbere, mest fordi de har en fin farver, og god størrelse, og kan kombineres til mit setup, og de er egentlig ikke beregnet til blink, men fungere trods det, udmærket.

(SE ILLUSTRATIONS BILLEDET!)

1: Release-Connector, til blink:

https://se linket HER#imgrc=ooKiouZlpChDbM:

2: RADICAL BENT HOOK:

https://se linket HER/

3: KNOT COVER -HOOK GUIDES – KNUDEBESKYTTER:

https://se linket HER/

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard