32 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25611 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

-
  Læst 1428 gange.
 
Indsendt Torsdag d. 18 juli 2019 - af  Per Karlsen

Kunne man gøre sådan?

Jeg har tidlige ytret min begejstring for Michael Frödins måde, at få nytænkning ind over vores fluebinding. Han har mange gode ideer til alverdens nyheder, og man kan vel så diskutere, hvor meget almindelig dødelige fluefiskere, har brug for stumperne, men ok, stumperne er testet grundigt, så må man selv konkludere, om det passer til ens setup.

Jeg plejer at stille spørgsmålet: ”Kan man det?” og selvfølgelig kan man det, især som fluebinder, er der i dag ingen restriktioner, det er kun fantasien, der sætter stop for ens kreativitet. Nu stiller jeg spørgsmålet generelt ”Kunne man gøre sådan?” og det er set ud fra det synspunkt, at jeg har den mening, at nogle af tingene vi bruger til vores fluebinding, måske ikke behøver at koste spidsen af en jetjager, og at alternativer findes lige for, vis man blot orientere sig over i andre hobby faggrupper, og ja, der kan findes mange brugbare ting, til helt andre priser end dem vi normalt betaler i sportsforretningerne.

Jeg har et godt øje til hans TTT NOBODY System, som er i tungsten, og jeg vil lige ligge lidt links op, så man selv kan danne sig et indtryk at, hvad det hele går ud på:

Frit oversat, er introen til TTT NOBODY, nogenlunde sådan her:

”Dette er den nye flue type med lidt vægt, nu bundet på vores nye FITS Tungsten Turbo Tube TTT”.

”TTT er den nemme, effektive og holdbare løsning. Det vil både give en smule vægt, som åbner fluens vingematerialer, og giver en stor bred pæn svømmeprofil. Fluen fiskes løs krog, på forfanget, foran et kort rør, der fastgør krogen. Vi foreslår, at du fisker med en medium FITS slange, som krogholder, og krop. Varierer længden og farven på slangen, og du får en fleksibel, og nem måde, at fiske en moderne, gennemskinnelig, og et ekstremt effektivt flue”.

TTT NOBODY Series:

https://se linket HER

FITS Tungsten Turbo Tubes:
https://se linket HER

Tegning over Fits Systemet:

https://se linket HER


Hvis man vil have yderligere orientering om, hvad der er på markedet af belastninger til fluebinding, + vide hvordan det kunne sættes op, til ens egne fluer, så prøv at skimme det link her:

https://globalflyfisher.com/tie-better/discs-and-cones

TTT NOBODY typerne, er rigtig fine til praktisk fiskeri, synker med det samme, og folder vingen helt ud, men som fluebinder, har jeg problemer med den plads, som de originale TTT NOBODY har på fronten, men man kan selvfølgelig binde ud over hovedet, og så evt. binde på det ø1,4 mm. rør, som hovedet fores med, det er et spørgsmål om, hvor langt et udhæng man ønsker, men man skal være opmærksom på, at et sådan udhæng, ikke kan tåle ret mange stød mod sten, så bøjer / knækker røret!

Ud over lige lovlig lidt plads at binde på, så synes jeg i nogle situationer, at tungsten, er lidt for høj i vægten, så jeg har over tid lavet nogle tiltag, hvor jeg sætter en tyller i et standard conehead, så vejer vægt delen, kun ca. det halve af den originale tungsten TTT NOBODY, og det mener jeg, er fordel ved fiskeri i danske vande, især om sommeren.

Mit TTT NOBODY SYSTEM, har en tyller på 12 mm. længde, i Coneheaden, og så er det sådan, at tyllerens indvendig mål, passer nøjagtig til de rør, som selvlukkende vandballonner har, så det genbrug, er bare på plads, og virker.

Tyllere er et tilbehør, som elektrikerne bruger til montage af el ledninger, og de findes i mange brugbare udgaver, som kan bruges i vores fluebinding. Data til Terminalrør uisoleret 2,5/12,

De tyller jeg omtaler, er købt her:

https://bels.dk/produkter/7290-uisolerede-ledningstyller/

Jeg har tidlige omtalt arbejdsgangen, ved at ændre hullet i Coneheaden, og her er hullet ø 2,5mm., så kan tylleren sættes i hovedet, og limes. Tyller har en krave, som sidder inde i Coneheaden, og det rør der sættes i tylleren er brændt i enden, så passer rørflue røret perfekt ind i tyllerens krave, og sidder fint, når der limes, med 10 sekunders lim, og er en fin stødpude for krogene, uanset hvad type krog, der fiskes med.

Hvorfor en tyller? der kunne vel reelt bruges, et almindeligt rørflue rør, men her viser praktisk fiskeri, at støder fluen på stenene, så bøjer / knækker de tynde rørflue rør, det sker ikke, ved at bruge tyller, og selvom der evt. er lidt udhæng uden for tylleren, mest fordi rør fra vandballonner, er lidt stivere, end standard rørflue rør.

Den type tyller, som er sat i Coneheaden til TTT NOBODY SYSTEMET, kan bruges til mange ting, i vores fluebinding.
Det er billig løsning til blanke rørflue kroppe, og der kan købes flere længder / størrelser af den type tyller. Tyller findes også med plast ender, og disse kan bruges, som de er, hvor plastdelen virker, som krog skjul.

Jeg dekorere mine blanke tyller med trykte / printet mønstre på labels, og ligger så en klar krympeflex over, det giver uanede muligheder, og man kan også farve dem med glasmaling, så får man nogle fine defuse farver.


Nu er der ikke meget vægt i en tyller, men bruger man evt. tungstens belastninger, så kommer fluen ned med det samme, og især små rørfluer til sommerfiskeriet er gode, når de bindes på tyller. Jeg har til mit kystfluefiskeri, lavet mange fiskeimitationer, og typer, som Sunray Shadow i ca. 5cm. længde, har været fine til hornfisk og havørred, og her er de blanke tyller bevaret.

Jeg overvejer, at lave de små havørred fluer med sølvkrop til åen, til lav vandstand, og jeg tror på, at en 12mm. krop på rør, kunne friste fiskene, det skal da prøves!

Jeg bygger mine TTT mønstre op på den måde, at jeg laver vingerne, som Frödin i 3cm. – 6cm. og 12cm. længde. Jeg laver mine vinger af 25cm. lange fåre hår, og binder så vingerne ind i Tempelhund stilen, det vil sige at vingen foldes på midten, så den bliver dobbelt, en bindestil, jeg synes virker helt rigtig, når man bruger tynde lange hår.

Jeg har normalt 2 sæt vinger med flash og glimmer over, og vingen er ikke alt for kraftig. Fordelen ved at have lidt mere plads at binde på, foran Coneheaden, gør at jeg kan have 3 sæt hackler på, altså 1. hackel foran Coneheaden, herefter 1. vinge, så 2. hackel på vingeroden på vinge 2, og så et front hackel, som kan være mange ting, både normale hackler – twistede hackler og pelsgarn.

TTT typerne giver fluebinderen mulighed for at lave sine hackler meget livagtige, og lange, og jeg bruger meget fasan fjer, både fra krop og rump, og så er der Whiting Spay fjer, som med deres tynde stamme, giver fluen et forrygende svæv, og der kan laves mange tiltag, hvor man blander hackel typerne, så det er et område, hvor ens eget setup, virkelig kan udfordres. Nu skal man jo ikke glemme den gode gamle hejre fjer, når talen er på hackler, for kan man få hejre fjer i en ordentlig kvalitet, så er denne gamle type spay fjer endda meget brugbar, det kræver dog, at man teknisk kan bruge fjeren, de kan godt drille lidt, men er fremragende til levende hackler, og har været brugt gennem mange menneskealdre, til spay mønstre!

Jeg synes så, at man skal overveje, hvor ens fluer skal fiske, mest hensyn, mener jeg man bør tage til hvordan fiske stedets strømforhold er, og så tune hacklerne, så blødheden passer til forholdene. Jeg tror på, at en nordisk elv og en dansk å, er så forskellig i fluens opførsel, at det kan betale sig, at lave sine hackler, så de passer til forholdene, og i dag, kan man reelt erhverve lige den type hackle, som passer nøjagtig til forholdene.

Jeg bruger i øvrigt rigtig meget hår hackler også, disse er twistet, og akkurat ligesom hår til vingen, er det i dag muligt, at købe lige nøjagtig de typer hår, man har behov for, men det kræver enten, at sælgeren kan give den rette vejledning, eller man selv har så stor erfaring med hår, at man kan vælge en type ud, som er brugbar. En ting ved hår hackler er så, at man kan benytte alle rester, som er langt nok, og oven i, kan man blande alle mulige farver + blande almindelige fibre fra fjer, så et twistet hackel er meget alsidig, og bindeteknisk, kan et stort hackel fylde en del mindre på fluen, hvis man har den rigtige type twister. Jeg bruger en ombygget skægtrimmer, den lidt dyre model, har faktisk en ret kraftig motor, som fint twister det, som kommer i dubbing lykken.

Fisker man i vandløb med meget lidt strøm, evt. har en dyb langsomt flydende del af åen, så har jeg op gennem årerne haft rigtig glæde af, at lave mine hackler af Marabu, det kan i dag fås i en udsøgt lang kvalitet, især de stribede Jail House typer, og de meget lange Selected Marabu, giver en fin effekt i hacklet, og har man samtidig noget meget blødt hår, så kan man med lidt kreativitet få 2 typer meget bløde materialer twistet sammen, til et meget fint og brugbart hackel. At der så i twiste metoden, er plads til, at også hacklet indeholder alle typer flash og glimmer, gør det i hvert fald muligt for fluebinderen, også at bruge de overskydende flash stumper, der kommer fra vingerne!

Jeg binder normalt Junglecock, som er printet på labels, foran sidste hackel, og så sluttes af med en belastning, eller et Soft Cone hoved, men de lette kineserhatte, kan sagtens også bruges som afslutning, de vejer ikke alverden! I de senere år har jeg som afslutning på mine varianter af TTT NOBODY Systemet, sat en palliet foran fluens sidste hackel, det giver en spændende effekt via det lille glimt, som lyser giver i pallietten, men en variant er her 2019 trådt ind på scenen, nemlig en buet palliet, der dog kræver det tiltag, hvor man lavet et hul i midten, til den størrelse rørfluerør der benyttes, men det klares med en stor stoppenål. Denne palliet er fin, da den smyger sig om hacklet, og sidder helt tæt, men har samme effekt, som en standard palliet. Et lille fif med den buet palliet, er at vende den om, så hulningen vender fremad, så får man, på især mindre fluer, en Wiggle effekt. Vil man skifte farve på pallietterne, så er man ovre i DFRS, hvor delene låse med en gummiperle, i en stærk farve, det er en god måde, at lave sine fluer fleksible.

Pallietter:

https://se linket HER (Kig under Pallietter rund 6 mm. / 8 mm.)

Hvis man normal bruger MV-Disc fra Future Fly, som afslutning på sine rørfluer, så kunne man evt. se på dette alternativ - Katsuki perler, som jeg også benytter, ud over jeg også tildanner Hama perler, som MV-Disc:

https://se linket HER

I mine natfluer, har jeg tit, som afslutning, Soft Cones og popper hoveder af Eva skum, og det har jeg fordi vægten i fluen, er så høj, at fluen synker fint, selv med bulehoveder, og til natfiskeriet, er det ikke en dårlig cocktail, at der er lidt buleflue i mønsteret også.

En ting, som jeg har kæmpet med i TTT NOBODY typerne er krogningen af fisken, især havørreden hugger forkert, eller rettere fiskene napper i vingen, og det uanset, hvor lange vinger jeg bruger.

Jeg er på det rene med, at en original TTT NOBODY, vil have en 3 krog, som fiskes løs, men da jeg bruger enkeltkrog, så må jeg tænke lidt anderledes, når krogen skal monteres.

Enten lade krogen være i en lang løkke, så krogen rager udenfor vingesektionen. Den metode kræver en lidt stiv line, her har jeg forsøgt med Sufix i 0,45mm. men jeg synes, at krogen hænger, især ved stille vand, og her griber krogen grøden, som især er langs kanterne, her snakker jeg Gels å og Karup å, så jeg har valgt en anden metode, til især de 12cm., lange vinger.

Jeg har i mange år brugt et tyndt rørfluerør, som går igennem Coneheaden, til mine natfluer. Røret er så langt, at krogen er placeret efter vingen, og normalt har jeg på det tynde rørflue, rør 2 gummiperler, der låser Coneheaden på forside og bagside. Da jeg samtidig har et siliconestyr, på det tynde rør, så kan jeg låse enkeltkrogen, så den vender opad i vingen, det har så givet man flere krogede fisk. Samtidig kan jeg justere enkeltkrogen, hvis jeg opdager, at fiskene på modsat bred kommer ud fra grøden og angriber fluen, så vender jeg krogen, så den vender ind til den bred, der fiskes ud fra, og de fisk har været kroget i fiskens sider / overmund, ofte meget dyb krogning, men da jeg fisker med modhage løse kroge, er afkrogningen intet problem.

Nu kan man vel altid diskutere, hvordan en havørred angriber fluen, det er så vidt forskelligt, alt afhænig af vandløbs type, og hvor fisken står + om fisken er nyopsteget, eller den har stået længe i åen. Jeg har mine erfaringer fra mange års fiskeri i danske åer, og er der noget, som kan sætte ens tålmodighed på prøve, så er det, når fisker hugger forkert, jeg og min omgangskreds, har brugt rigtig meget tid på, at finde ud af, om vi kan få fisken til at blive hængende, og de små tricks med krogmontage, har ofte givet pote, men der er stadig situationer, hvor man undres over, hvorfor fisken stryger af, men sådan skal det vil være, i det praktiske fiskeri!

I dag har jeg valgt at kassere de gamle silicone krogstyr, og bruger i stedet et Stonfo Knot Cover, det sidder rigtig godt fast på det tynde rørfluerør + at enkeltkrogen sidder godt fast, og holder sin position, og da Knot Cover fås i meget stærk fluo. orange farve, ja så har man et fint fikspunkt oveni.

På illustrationsbilledet, er der vist, hvordan det rå setup med Conehead og tyller fungere, og fluemønstrene, er eksempler på, hvordan jeg laver mine TTT NOBODY fluer.

Mønstre kunne reelt være alt muligt. Michael Frödins mønstre til TTT NOBODY SYSTEMET er i lette udgaver, og de mønstre kunne man jo følge slavisk, det virker, også her i Danmark.

Med hensyn til at montere krogen på de omtalte tynde rørfluerør, så er jeg lidt i tvivl om det virker overfor danske laks, men hvorfor ikke, det skal da prøves, ellers må TTT Systemet fiskes med løs krog, det virker for Michael Frödin og andre, så mon ikke man også kan få det det til at virke, overfor en dansk laks.

Farven på Coneheaden, går jeg ikke så højt op, og dog! Jeg vil godt have, at farven matcher vingen, men de originale TTT NOBODY tungstens hoveder, har ikke så mange farver, men det gør ikke noget, det er begrænset, hvad fisken kan se af det, som skulle være ”krop”, og jeg tror på, at det er vingen og hacklerne, som giver fluen det liv, som udløser hugget!

Jeg har nu i del år lavet et tiltag på mine enkeltkroge, som i flere tilfælde har givet fisk. Jeg binder en vimpel af ballon materiale på krogens overside, gerne med en gummiperle, som dækker nedbindingen. Det set up, har sandsynligvis givet fisk, som under normale omstændigheder, ikke har villet hugge, og da jeg har erhvervet det stanseværktøj, der hører til den originale Fluewobler, så kan jeg lave de haler efter behov, men man skal lige være opmærksom på, at krogen helst skal være fri af vingen, ellers vikler vingematerialet sig ind i halen.

I øvrigt virker systemet med Wiggle Tail, til mange typer fluer, og der kan i dag købes rigtig mange forskellige, og er man lidt kreativ, så kan man selv lave dem, enten ved at klippe dem ud af de rigtige materialer, eller hvis man evnerne, og lave de værktøjer, som bruges, så har man muligheden for, at få alle halerne ens, hver gang.

De moderne Åle fluer, virker også fremragende med ballonhalen / Wiggle Tail / Wave Tail, både på krog – rør og Waddington, så jeg kan kun opfordrer til at prøve halerne på dem. Ålen er normalt en kæmpe Gedde flue, men drosler man materiale mængden / længden ned, så har man en rigtig giftig flue type, til de danske havørreder og laks, og skeler man til Sprutte fluerne, så kan en Åle flue sagtens beklædes med gummiben også, det gør i hvert fald ikke mønsteret mindre effektivt.

Wiggle Tail:

https://se linket HER

Wave Tail, er lidt længere i længden, men profilen, er nemme at klippe ud med en saks. Jeg har ballon materiale i store ruller i flere farver, men jeg køber af og til billige balloner, med lidt specielle farver, men der kan købes færdige Wave Tail, jeg køber dem her:

https://nordicanglers.com/da/catalogsearch/result/?q=wave+tail

Som altid gør jeg opmærksom på, at ovenstående kan laves på mange andre måde, men jeg håber, at man kan tilpasse stumperne til eget setup, og har man gode ideer til en anden indfaldsvinkel til ovenstående, ja så hører jeg meget gerne om det evt. kunne en personlig mail gøre det? Samtidig gør jeg opmærksom på, at de henvisende link, er helt tilfældige, og jeg på ingen måde er ”gift” med de forretninger eller firmaer, det kunne være en handel andre steder, end de henviste.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard