49 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

-
  Læst 981 gange.
Dobbelt krogen! 
Indsendt Lørdag d. 7 november 2020 - af  Per Karlsen
Jeg har op gennem årene bundet rigtig mange dobbelt kroget vådfluer, både til å – sø og elv, og senest også til P&T, og så til kystflue fiskeriets, mere specielle mønstre.

I tidernes morgen, var dobbelt kroge til at betale, og de fleste størrelser var i bulk, altså 100 stk., måske 1000 stk. pakninger, men i de senere år, er priserne simpelthen eksploderet, så det rent økonomisk ikke er mulig med storkøb, det er blevet alt for dyrt.

Nu er en dobbelt krog jo i dag rigtig mange ting. Generelt er dobbelt kroget en sammenloddet krog, men man kan også få fingre i ikke loddet dobbeltkrog. De u loddet typer, er ofte betegnet specielle kroge, til blandt andet agning, og størrelsen i begge typer kan variere fra ganske små str.16 til tun ankre, så man kan reelt få, hvad man har behov for.

For nu mange år siden, kom jeg igennem det svenske firma Ken Hook, i gang med at købe / bruge de u loddede dobbelt kroge. Dels var prisen en hel anden, kontra traditionel loddet dobbeltkroge, men da der også var mulighed for storkøb, ja så røg jeg på de kroge, til mine daværende kunder.

U loddet dobbelt kroge kræver et tiltag, hvor man låser wiren, da den ikke er loddet. Jeg bruger den metode, at jeg laver en vikling henover krogskaftet, gerne med noget 0,10mm. flet line, så gives det hele en gang 10 sekunders lim, og nu er krogen klar til at binde, ganske normalt.

Vi har ikke kunne mærke forskel på loddet og u loddet, og over en 20 årig periode, har der ikke været en eneste krog, som er skilt ad, så anbefalingen er, at prøve de u loddet modeller!

Nu er firmaet Ken Hook desværre skrumpet meget, men der stadig lidt at købe, men ellers må man ud på nettet, og søge. Det er normalt, at de helt gamle kroge kan findes i samlinger på Ebay, og andre steder, og er man heldig, så er der stadig hele kasser, også i 100 stk., og det kan virkelig betale sig, at søge lidt.

En ting man lige skal være over, er Mustads numre på dobbelt kroge. De gamle numre, kan sagtens være udgået, og nye numre kommet til, og det kan være et større cirkus, at søge på nettet, da numrene ikke stemmer overens, med en moderne tid.

Nogle numre kan søges her:

https://se linket HER


Jeg har lagt lidt link ind på de omtalte kroge, prøv at se om der evt. er bid, der kan være guld, at hente ude på nettet:

Mustad-double kirby hooks:

https://se linket HER

https://se linket HER/

https://se linket HER


Mustad 3582BR BULK (100 pcs)

https://mistpool.com/en/product/2657/mustad-3582br-bulk-100-pcs.html


De u loddet kroget findes med flere overflade farver. Jeg bruger almindelig bronze coatet, men også fortinnet, rustfast og så både almindelige sorte og blue coated. Jeg søger gerne dobbeltkroge med lige øjer, så de er nemmere, at påfører de fluoriserende gummikugler, som jeg ofte bruger, som en slags butt / front.

Nu er de fleste dobbeltkroge, ikke ret lange i kroppen, dog er ægte laksekroge heldigvis i mange forskellige typer og længder, men de dobbeltkroge jeg kalder ørredkroge, er virkelig korte, og det anbefales, at tænke godt over, hvad der skal bindes på ens fluer, ellers får man problemer, med pladsen på krogene.

Mine personlige dobbelt kroge, reelt hele paletten rundt, er bundet af en miks af rester og levende materialer, som marabu – ræve hår, og så ikke mindst Opossum, som levere både vinge – krops og hackel materiale.

Mit Opossum stammer en gammel aflagt hel frakke, som har givet materialer an mas. Jeg har farvet et utal af farver, og desværre er sådan en frakke ikke særlig venlig til skindstrimler, men så har jeg investeret i hele opossumskind, der matcher de farver, som er til rådighed.

Teknisk, mener jeg at dobbeltkroge, skal have kroppen lavet med let hånd, ikke mere materiale, end det er nødvendigt, og så er hele pailletten ellers åben, idet dobbeltkroge, kan have alle typer kroppe, også med palmer hackler, både traditionelt + som twistede hackler.

Jeg laver en del at mine lakse / havørred fluer, med twistet hackler, uden vinger, det fungere rigtig fint, især med lav vandstand, og til situationer, hvor fiske strækket er meget trafikeret.

Hvad ville man så binde af mønstre? Ja ud over de traditionelle danske mønstre, som er rettet mod bækørred – havørred – laks og ikke mindst Steelhead, så ville jeg rette blikket mod de norske mønstre til havørred / laks. De norske mønstre, er fremragende til dansk fiskeri, og især de mindste krogstørrelser, har en fin opbygning, og de omtalte restmaterialer, falder fint i med, at binde de små krogstørrelser. Skulle der tænkes i farverige mønstre, evt. og rejefluer + traditionelle klassiske mønstre, ville jeg tænke i irske og engelske mønstre, der er mange fine mønstre, også til laks, som måske kunne være aktuelle, til det danske sommerfiskeri, i lav vandstand.

Dobbelt kroget mønstre Danmark:

http://scan-aqua.dk/index.php/121-pk-fluer-per-karlsen/pk-fluer-per-karlsen-bind-med-lektioner/703-bind-med-lektioner-per-karlsen--del-6

Skulle man have lyst til at prøve lykken, med at få et brugsmønster, skaleret ned til små dobbelt kroget mønstre, så har jeg en udfordring her, med en nu ældre serie fluer, som har fanget godt i årenes løb, det drejer sig om Soft Fly serien, som i små størrelser, kan bruges over hele norden:

http://scan-aqua.dk/index.php/pk-fluer-per-karlsen-mainmenu-81/113-pk-fluer-per-karlsen-fluebinding/560-soft--fluemnstre-med-twistede-hackler

Mine kystfluer, er normalt lavet på rustfaste kroge, gerne de små str. fra Loop, men kan man finde de gamle Partridge dobbelt kroge, som er Niflor behandlet, så er man godt kørende.

Er man træt af de høje priser på rustfaste kroge, så har jeg måske et lille tricks, som forhindre krogene i, at ruste!

Jeg bruger til slut lakering på mine støbte / malede blink, Junkers vandbaseret gulv lak, til briket gulv. Den lak bruger jeg til mine kroge, som bruges i saltvand, og jeg dypper bare krogen 2 gange, så kan lakeringen faktisk holde meget længe, og holde rusten væk! Husk at aftørre evt. dråber på krogene! Tørre tid ca. 4 timer!

Junckers gulvlak:

https://se linket HER/


Karpe kroge, som lakeres, kan justeres til 10 mm. gab, og bruges til rørfluer, i vestvendte åer. Jeg bruger dem i dag til alt mit endegrej:

https://tackle.dk/enkeltkroge/1737-nordic-specialist-medekroge-100-stk-fl-str.html

Nu er brugen af dobbeltkrog, ikke kun forbeholdt fluebinding, og u loddet dobbelt kroge, er også særdeles brugbare, til alle typer endegrej. Jeg gør dog det, at jeg sikre, at krogen ikke åbner sig, ved at give krogen et par viklinger med holdbar bindetråd, og så lakere med 10 sekunders lim, så kan det hele skiftes, hvis der er behov for det. Fordelen ved u loddet dobbeltkrog til endegrej, med især indstøbt tråd, er at man kan undvære springringene.

Mange bruger også u loddet dobbeltkrog til agning, og her er disse kroge især kendt for fiskeri med levende agn.

Nu er der op gennem tiden lavet tusindvis, af forskellige mønstre på dobbelt kroge, og illustrations billedet viser, en lille flig, af det jeg laver, til mit eget personlige fiskeri.

Jeg vil gerne til mit forår / efterårs fiskeri have noget med stærke farver, gerne a la Mickey Finn farver, og jeg bruger, ud over de omtalte hårvinger, også gerne Craft Fur vinger, og selvfølgelig skind strips, men det hele kan blandes, og ja, det er som al moderne fluebinding i dag, en skrue uden ende, men så er der heldigvis hele tiden noget at se til, også i denne corona tid.

Knæk og bræk fra
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard