28 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25608 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Send nedenstående artikel til en fiskekammerat

Kammeratens e-mail:

Dit navn:  

-
  Læst 921 gange.
Fluebinding – restmaterialer! 
Indsendt Onsdag d. 1 april 2020 - af  Per Karlsen
Efter mere end 50 år med daglig fluebinding, kan det ikke undgås, at man ligger inde med en guds velsignelse af rester, i alle typer materialer, og hvad bruger man så resterne til?

Ja, jeg har været så heldig, at jeg professonelt bandt fluer ud af huset, til mange forretninger og private, og i årenes løb, er der kommet rigtig mange ideer fra kunder og bekendtskaber, som eksperimenterede med deres rest materialer, og det har ført til mange rigtig effektive og sjove mønster, som vel i de fleste tilfælde må siges, at rammen en del uden for skiven, men tag ikke fejl, nogle af disse mønstre, er faktisk storfangere, men ikke kendt af så mange fluefiskere, da de ofte kun bruges af lokale, som faktisk tror på, at de fluer er absolut brugbare.

Jeg har altid eksperimenteret meget med fluer / mønstre og ikke mindst materialer, og jeg havde også muligheden for, at få tingene afprøvet, mest fordi jeg gennem små 25 år, havde små 250 fiskedagen om året, så der var masser af fisketid, til at afprøve tingene i praksis.

Samtidig var jeg så heldig, at være tilknyttet en forretning, som gav mulighed for, at være blandt de første, som fik nye materialer i hånden, og ja selvfølgelig var man så reelt testfisker / binder, men der faldt altid noget af, som måske senere viste sig, at blive det store hit, hos ligesindede.

Jeg har så i min binde verden, mixet de nye materialer med noget kendt, eller fundet på noget, som jeg troede på, kunne gøre tingene mere interessant, desværre lever vi jo her i Danmark i jantelovens land, og det gav hen ad vejen, nogle voldsomme diskussioner, om man nu kunne tillade sig, at diske op med den ene eller anden form for nytænkning, indenfor fluebinding.

Nu har jeg også levet et liv i top idrætsverden, og her er, om noget janteloven mere reglen end undtagelsen, men jeg har altid sagt til omverden, at det rager mig en høstblomst, hvad meningsdannere kan få ud af sådanne situationer, så det har vel reelt reddet mange situationer, at men har holdt ved, uanset hvad andre mener / tænker.

For nu mange år siden begyndt vi min omgangskreds at lave nogle tiltag, hvor skum indgik i vores mønstre. Vi mente generelt, at de kunstige materialer sagtens, kunne have en plads i den moderne fluebinding, og det var der også andre ude i verden der mente, og den erfaring vi fik dengang, har vi bredt ud over mange nye tiltag, over de sidste 30 år.

Tænk bare på, hvor populære skumfluer blev til tørflue fiskeriet, efter havørred i sø / å / elv / og på kysten + hvordan skumfluer blev implementeret i P&T fiskeriet, jo der blev fisket rigtig meget med skumfluer, også her i Danmark.

Jeg havde den fornøjelse i midt 80erne, at fiske havørred på skumfluer, i de små vandløb, både her i det Sønderjyske, men også på nogle rigtig vellykkede ture i åer, som Trend å – Lerkenfeld å, og ikke mindst de Nordjyske år. Daværende var der ikke ret mange, som fiskede dagfiskeri, efter havørred. Der var en spændende disciplin, med ret så gode fangster, og som tørflue fisker, så var man virkelig på dupperne, når en 4 kilos. havørred røg på skumfluerne. Det er ikke meget tørflue fiskeri, der kommer op i den størrelse fisk, og det skete forholdsvis tit, at vi fik kontakt med sådanne nyopstegne, og blanke ørreder. Grejet var 9’ til 11’ stænger i kl. 5/6, og det gav nogle fighter, som altid vil blive husket, en dejlig tid, som gav den mulighed, at kunne eksperimentere med fluer / mønstre / materialer, som dengang ikke var helt på plads.

Samtidig havde jeg i mine hjemvand, omkring Haderslev, muligheder for et eventyrligt tørflue fiskeri på kysten, både havørred / Stealhead, og hornfisk, og nogle gange også makrel, var med på at underholde, når der var chance for tørflue fiskeri. Grejet blev nedjusteret fra kl. 6 til kl.3 / 4, da de fleste havørreder var under de 50 cm., men det gav os nogle vilde fighter, både nat og dag.

Inden for de seneste 10 år, har jeg forsøgt, at ligge nogle af de erfaringer vi fik med skumfluerne, over på andre typer fluer, mest for at få brugt det rest materialer, som man uundgåeligt får, hvis man binder mange fluer.

Jeg har alle dage være glad for haler, i samme typer, som den oprindelig fluewobler blev lavet med. Desværre var materialet i en type latex / gummi, som med tiden rådnede væk, akkurat, som et almindeligt gummibånd. Det duer ikke til praktisk fiskeri, så der måtte findes på noget, der kunne erstatte de oprindelige haler, og her blev prøvet mange ting, men de badehætter, som konkurance svømmerne bruger, kunne bruges, det var lavet af silicone materialer, og rådner ikke. Bageren bruger i dag slip let ting i silicone, også hele plader, i mange farver, så også her, var der brugbare ting.

Nu er det sådan et nogle af de sidste typer Fluewobler haler, er udstanset af en type Fitness Elastik, og er noget mere holdbare end den originale ballonhale, men da jeg er den heldige ejer af det originale hale stanseværktøj + 4 meget store ruller, af det omtalte originale fitness elastik, så bruger jeg mest værktøjet til at stanse halerne ud med, så er det ens, i længde og bredde.

I de fleste tilfælde kan man være heldig, at især Netto butikkerne, har forskellige typer Fitness elastik, i mange farver, og bredder, og da er det med at slå til, for så kan man lave alverdens typer haler, enten til fluens haler eller vinger, men også som skørt på sine spinnere.

Normalt er Fitness elastik til klippe i, men det skal være en ny og skarp saks, men skal man bruge mange, så kan det betale sig at lave en udstansnings værktøj. Jeg lavet et ganske simpelt værktøj, af noget 10mm. akryl plade, og selve skæret, laver jeg at et sæt barberblade, der hører til en 150 mm. vindue skraber. Den vimpel jeg stanser ud, ligner nøjagtig den vimpel, man skære ud til skindvinger, og den monteres lige sådan, på rør fluens rør!

Jeg sætter hale på meget at mit endegrej, og tit er halen bare bundet på de tilhørende kroge, så kan man flytte rundt på krogen, som man vil, og en blød fluoriserende gummikugle, sat på halens nedbinding, giver et fint fikspunkt + afslutter nedbindingen!

Illustrationsbilledet viser et tiltag, som evt. kunne bruges, hvis man vil bruge noget af sine restmaterialer.

Til eksemplet her skal flg. bruges:

1 stk ø2 mm. rørflue rør, i klar udgave.

1 stk. 12 mm. uisoleret tyller, i sølv

1 stk. rør fluekugle i ø5 mm. – i selvvalgt farve.

1 stk. halevimpel, fra Fitness Elastik ca. 50 mm. lang og 6 mm. bred.

1 strimmel guld flash, gerne holografisk.

1 bundt fluo. gult kunst hår.(Skal twistes, som hackel)

1 stk. overskåret 6 mm. gummiperle, i en selvvalgt farve.

Ved enkelt krog montage, sættes et siliconestyr på rørflue røret!

Ydermere skal der bruges en bøde nål, med lås, den skal trække flashen igennem vingen.


Fluen bindes med krop af tyller rør, og foran tylleren, sættes rørflue kuglen, det hele limes på røret.

Vingen af Fitness elastik bindes på, som vinge, og op i vingen spids, trækkes flashen igennem med Bødenålen. Jeg limer flashen på begge sider af vingens spids, med 10 sekunder lim. Flashen klippes af i samme længde som vingen.

Det hele afsluttes med en ½ ø6 mm. gummi perle.

Ovenstående er, som sådan grundmodellen til et setup, hvor man enten kan nøjes med kun at have en vinge af Fitness Elastik, eller man bygger videre med en overvinge af hår / skind / parykker / craftfur. Det forbydes jo heller ikke, at have en blød undervinge, så man ender op i måske 3 stk. vinger, det afhænger af, hvad man i sit eget setup ønsker at fiske med!

Personlig blander jeg gerne de gamle vinge setup, med de nye og moderne, såsom Michael Frödins hårvinger, og de helt nye vinge setup med skind vimpler eller strimler, disse kan sagtens fungere med de gamle setup. Det her gælder også valg af materialer, alt hår og skind, samt kunstigt hår bruges, og blandes så med alverdens typer glimmer / flash.

Selve hacklerne, på især mine rørfluer, er lavet af alle typer materialer, det være sig hår hackler, fjer hackler og helt bløde materialer, som underuld og marabu. Jeg er meget begejstret for twistede hackler, og det betyder, at nogle af mine mønstre består af alle typer hackel materialer i samme hackel, som så er twistet sammen, i en volume, som passer til mønsteret.

Ønsker man en flue i DFRS, så låses røret med en gummikugle i begge ender, så limes tyller og rørflue kugle ikke, da man så kan skille dele hele ad, ved at tage gummikugler af, så kan man montere forskellige setup, en fin løsning, hvis man vil have adgang til flere setup. Ydermere har man den fordel i DFRS, at ens vinge setup kan laves særskilt og sammensættes med kroppene i den sammenhæng man nu ønsker.

Jeg har i mine flueæsker løsdele, altså kroppe / vingesektioner + ass. gummiperler, og kan lynhurtig sætte et mønster sammen, som nøjagtig passer til forholdene ude ved vandet. Desuden hører der en ladenål til røret, så er det nemmere at samle det hele ind over rørflue røret + en lille saks, og et silicone styr, da jeg kun bruger enkelt krog, så er man kørende, og har helt check på, hvad man fiske med!

Ideen med at placere kuglen foran røret er flg.:

Ved kast, så synker fluen med det samme, da fluens krop står lodret ned i vandet, med vingen foldet ud. Ved indtag, vil vingen komme på plads, og sidde korrekt, og fluen fisker rigtig med det samme.

Tiltaget med at sy flash i vingens spids, gør at fluens flash / glimmer, bliver meget livlig, og der behøves ikke mere end 4 – 6 strå, før det virker, en dejlig levende vinge, med glimmeret / flashen rigtig placeret + at man kan bruge alle sine rester!

Et tiltag, for at få fluen til at stå endnu mere lodret, når den rammer vandet, kunne være at sætte kuglen helt bagud, men så vil det kræve, at man har ekstra fart på drevet tværs over åen, men fordelen ved den montering er, at pauser man indtagningen på tværs, vil fluen hænge med ”røven”, men samtidig åbne vingen, og det kan i perioder få fisken til at hugge meget voldsom, men metoden med at placere kuglen helt bagud, kan også være til besvær, især hvis der er meget grøde, da hænger fluen i grøden!

I vore dage, er det muligt, virkelig at give fluen ekstra vægt, nemlig ved brug af tungsten, og har man vandet til det, så kan det ikke skade, at have en ekstra tung udgave, af ens setup, men tungstens belastninger kræver så, at man kasteteknisk kan omstille sig, og beherske grejet, det er ofte meget tunge sager der bruges, så styrthjelm og sikkerheds briller er nok en god ide’, hvis man ikke lige har tjel på ens kastestil!

Længden på vingen, lavet af Fitness Elastik, kan selvfølgelig øges, det kommer an på, hvor meget længde man kan styre. Mine geddefluer har 11cm. vinger og nogenlunde samme længde er monteret på krogen, og gedderne kan godt være hårde ved halerne, men da det er nemt at skifte halen / vingen, så er det i praksis ikke et problem.

Skulle man have lyst til at læse / se på nogle af de tiltag, som jeg har lavet op gennem årene, så har jeg i en del år været tilknyttet en hjemmeside, drevet af Finn Nielsen. Desværre er siden ikke aktiv mere, men hjemmesiden indeholder stadig rigtig mange guldkorn for fluebinderen / fluefiskeren, og artikler og tips, er stadig tilgængelig.

Søg evt. på denne tekst:

http://scan-aqua.dk/index.php/pk-fluer-per-karlsen-mainmenu-81


Til sidst som altid, ovenstående kan sikkert laves på mange måder, og det er som vanlig kun ens fantasi, som sætter grænserne!

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard