65 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Send nedenstående artikel til en fiskekammerat

Kammeratens e-mail:

Dit navn:  

-
  Læst 1210 gange.
Ålegræs. 
Indsendt Onsdag d. 7 oktober 2020 - af  Per Karlsen
Man kender situationen, uanset om man fisker fra land eller fra båd / BellyBoat, er der mulighed for drivende grøde, især ålegræs, kan var et muligt stop, for dagens fiskeri.

Nu er der ikke så meget ålegræs mere, men nogle pladser har stadig ålegræs, og ikke mindst, er steder med strøm i perioder virkelig plaget af løsreven ålegræs, og når en storm har hærget med pålandsvind, så er der næsten garanti for svæv i vandet, enten i form af fedtemøg – ålegræs eller. blæretang!

Jeg fiskede i rigtig mange år på Samsø, og der kunne i perioder med voldsomt vejr være utrolige mængder af drivende grøde, og daværende, var det en selvfølge at fiske med 3 kroge, og ja det var næsten umuligt, at fiske med al den grøde.
Nu var muligheden for at skifte plads jo en mulighed, da Samsø jo er en ø, men var vinden i en bestemt retning, kunne nogle af de bedste stræk, være blokeret af drivende grøde i flere dage, og som tilrejsende, var dette et mareridt, og der gik virkelig fisketid tabt.

Jeg beslutte daværende omkring 1980, at jeg ville gå helt over til enkelt kroge, og har siden næsten udelukkende haft enkeltkroge på mit endegrej! Nu hjælper enkelt kroge kun i en begrænset mængde grøde, især ålegræs, enten er det friskt eller ved højvande, hvor strandens opskyl stryger til havs, ja så kan et strå ålegræs i den grad hænge i alle steder, og selv en enkeltkrog, er så ikke et værn mod ophægtet grøde.

Kan man undgå det? Ja, der er fundet på meget gennem tiderne, og nogle få ændringer i form af grødebeskyttelse af krogen, kan gøre fiskeriet mere tåleligt, men helt udelukke stop i fiskeriet, skal man ikke regne med, men må leve med grøden, og give sig tid til at rense line I krog for drivgrøde.

En af metoderne til at lave grødebeskyttelse for enkeltkrog på både fluer og andet endegrej kan ses på det link her:

https://se linket HER


Der har altid været brok omkring måden, at lave den her form for grødebeskyttelse, da det kræver, at man kan bevæge sig ind i fluebindings verden, men så er det heller ikke være, end man lynhurtig kan lære den teknik, med at indbinde nylonsnøren, til beskyttelse af krogene.

Jeg opdagede på mine kurser, at det faktisk var et problem, at folk skulle ”binde” de grødebeskyttere, og i min omgangskreds, lavede vi mange forsøg med at finde en hurtig måde, at lave en grødebeskytter til enkelt krogene.

I dag er det meget simpelt, og lynhurtigt, at lave man skal blot have flg. stumper til rådighed:

1: 1 mm. bløde fluo. gummiperler (Fås i sæt med andre str. gummiperler)

2: De helt små Hama perler.

3: Rørfluerør i bløde udgaver i 1mm., gerne gennemsigtig.

4. 10 sekunders lim.

Nylonsnøre fra 0,45 mm. – 0,55 mm.

Det hele går ud på, at lave enten enkelt tråds grødebeskytter, eller en dobbelt tråds grødebeskytter, og jeg bruger reelt hele sættet af stumperne til at lave grødebeskytterne, det afhænger at typen på enkelt krogen.

Jeg er mest til enkelt tråds grødebeskytter, men er der voldsomt med grøde i vandet, så må dobbelt tråds beskytter på arbejde.

Nylonsnøren skal være så fleksibel, at grødebeskytteren klemmes ned over krogens spids, så fisken kan blive kroget, det er normalt ikke et problem, da fisken hugger til og klemmer nylonsnøren ned.

Jeg har altid mine enkeltkroge med ned klemt modhager, det hjælper også når grødebeskytterne skal monteres, så kan man frit trække perler og styr på krogene.

Arbejdsgangen med montage af grødebeskytteren er den samme uanset, hvad for type montage del man bruger.

Jeg bruger flg. montage metode til enkelt / dobbelt tråds grødebeskyttere:

Løsdele monteres på nylonsnøren, og jeg sætter først den løsdele på, som er tæt på krogens øje.

Jeg sørger for, at den lange ende af grødebeskytteren vender fremad under krogen, og tråden skal ligge midt på krogwiren, under krogen!

Herefter trækkes løsdel nr. 2 ind på krogen, over krogspidsen, og nylonsnøren skal være i montagedelen.

Jeg har bedst erfaring med at montagedelen, sidder lige i krogbøjningen, det giver en fin krogning af fisken, men husk så, at montagedelen på det sted her, så sidder på oversiden af krogen, så spiller det hele, hvis man lader nylonsnøre loope, så det ligger ca. 1 mm., under krogens spids!

På den dobbelte grødebeskytter, skal nylonsnøren side på siderne af krogskaftet, så er krogen beskyttet med et loop på begge sider af krogspidsen.

Jeg limer begge montage dele med 10 sekunders lim + at jeg brænder nylon stumperne efter afklippet, så løber montagen ingen steder, og er samtidig nem at reparere, da det hele kan skæres af.

Ens fluer kan sagtens monteres på samme måde, men jeg vil kun referer til blink montagen denne gang!

Illustration Billedet, viser montagen af enkeltkrogens grødebeskyttere, som jeg bruger dem. Der er både enkelt / dobbelt grødebeskyttere, og jeg har normalt mange størrelser enkeltkroge, i mine æsker, men mest karpekroge og rustfast kroge, men jeg er i de senere år begyndt at bruge de nye typer specielle kroge, som især er brugbare til gennemløbsblink.

De nye typer kroge er lidt specielle i bøjninger og udførsler, men med lidt omtanke, kan man sagtens montere grødebeskyttere, på dem også.

Nu er ovenstående metode, til at lave grødebeskyttere på, kun en ud af mange. Der er op gennem tiden fundet på mange løsninger, ikke mindst ABU har jo på flere af deres blink med faste grødebeskyttere, så der har alle dage været fokus på, at grøden kan drille!

Jeg håber at ovenstående, måske kunne være en hjælp, så dem som ikke behersker fluebinding, også kan få lavet et setup af kroge med grødebeskyttere!

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: Ålegræs.af: Jesper Fohrmann
RE: Ålegræs.af: Jesper Fohrmann
RE: Ålegræs.af: Per Karlsen
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard