54 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Send nedenstående artikel til en fiskekammerat

Kammeratens e-mail:

Dit navn:  

-
  Læst 842 gange.
Plugs / Frances varianter. 
Indsendt Tirsdag d. 2 februar 2021 - af  Per Karlsen
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er stor fan af de forskellige typer Plugs / Francis varianter, og jeg har i snart 10 sæsoner, bundet og eksperimenteret, med de muligheder, typerne giver.

Dels giver fluetyperne mulighed for reelt at lave et simpelt setup, men udviklingen de sidste år, giver også mulighed for, at lave forholdsvis komplicerede udgaver, som sætter binderens evner på prøve, da det kræver oversigt, og sans for proportioner, før fluen er bundet rigtig, og ikke mindst viser, et godt fluebindings håndværk!.

For lige at være med på, hvad fluetypen Plugs / Francis er, så skim linket her:

https://se linket HER

Nu skal der med det samme gøres opmærksom på, at lige netop Plugs / Francis laves i utrolig mange setup, oftest er det binderens egne mønstre, som måske virkelig har givet oplevelser og fangster, som bestemmer mønstrenes sammensætning, og ikke mindst de mange belastninger, der i dag kan bruges.

Nu er det vel ikke nogen der løfter øjenbrynene, når jeg så går lidt andre veje, når der skal bindes Plugs. Min indfaldsvinkel, og erfaring kommer ud fra binding af de officielle Francis / Pigs mønstre, som der er lang historie og bindeerfaring med, og så fanger typerne bare fisk, en ikke uvæsentlig egenskab, ved et traditionelt mønster!

Jeg har skelet til, at mine personlige Plugs / Francis skal kunne indgå nogenlunde i DFRS, og jeg har samtidig valgt, at bruge så meget at mine restmaterialer, som mulig, det være sig skind / hår og belastninger, samt mixet det hele med flashdubbinger, og så som noget helt nyt, at bruge de forskellige typer pelsgarn, enten alene, eller ved at blande det hele.

Pels garn er i min verden et forrygende materiale, det findes både med og uden glimmer, i korthåret og langhåret varianter, er billigt, og kan bruge alene, som krop / hackler og vinger, eller klippes af og twistes sammen, men alle afskygninger af hår og glimmer. Det er nemt at arbejde med, og har man modet, kan det evt. twistes sammen med andre materialer, noget a la Alive børsteorme.

Skim linket her, og se hvad Pels garn kan dække over:
https://se linket HER

Jeg har måttet søge blandt de mange typer pelsgarn, som findes, og jeg er især glad for Sceepjes, og de forskellige typer Fake Fur garn. De kraftige farvet, Neon Pels garn, er normalt i korthåret udgaver, og uden glimmer, men kan så twistes sammen med glimmer garnene. Fake Fur garn har ”pels” på en smal strimmel, a la et skind vimpel, og jeg bruger Fake Fur Garn, både som hackler, og ikke mindst vinger på mine kystfluer. Fake Fur garn brugt som vinger, giver en utrolig livlig vinge.

Kroppene på Plugs, kan være sammensat af næsten hele pailletten af vægte til rørfluer, så de kan reelt være meget tunge, ikke en ringe egenskab, hvis man har fået val, hvor det kun er flue der må bruges, især ved flom, og almindelig høj vandstand er en nøjagtig vægtet flue guld værd.

Jeg satser så på, at nogle af mine personlige Plugs /Francis skal belastes normalt, til almindeligt fiskeri, og til mit sommerfiskeri her i Danmark, har jeg så valgt at bruge en anderledes løsning, på den koniske krop, som blandt andet Francis laves med.

Teknisk kan man i dag sagtens laves konussen med de typer binde tråde / uldgarner, der passer til den disciplin, men for at gøre det nemmere / hurtigere, at lave en konisk krop, uden overhovedet at ligge bindetråd på konussen, så laver jeg mine konusser ved hjælp af en pipette spids. Den er købt i en bulk, med 1000 stk. i 60 mm. længde i klar, og det koster ingen ting, hvis man søger lidt på nettet.

Sådan en pipette er inddelt i etaper med konisk stigning ud mod spidsen, og jeg bruger flere af leddene i mine Plugs / Francis afhængig af, hvor lange og tykke, jeg vil have mine kroppe.

De pipetter, som jeg har brugt på billedet, er den anden sidste tykke del, den giver en tilpas tykkelse / længde til Plugs til sommerens fiskeri, og er ikke så tung, som man ellers vil få vægten, hvis det var ren messing.

Pipettens dekoration, er en mulighed med alverdens typer tape, akkurat som det man dekorere andet endegrej med + jeg også bruge printet labels, og tapeter med klæb, og alt, hvad der kan klæbes på emnet.

Det hele forsegles med ø5 mm. klar krympeflex med krymp 2.1.

Jeg bruger min varmepistol, men det kræver stor opmærksomhed, når der varmes på plast, så man skal nok lige øve sig lidt, ellers smelter det hele.

Mit trick er, at holde øje med pipettens spids, den er tynd, og smelter først, så den er indikator for, hvor meget der skal varmes, når spidsen bukker lidt af varmen, så er krympet færdig, og så skal man holde, ellers sker katastrofen, og det hele smelter!

Jeg bruger normalt kun de 6mm. længde, som den andensidste konus har på pipetten, så jeg skære enderne rene med en hobbykniv, og det stykker har et indvendig mål, som passer så en stump ø 3mm. rørfluerør, kan gå i pipette stykket.

I Pipette stykkets brede ende sætter jeg en ø 3mm. rørflue kugle, så kan jeg sætte et ø 1,8mm. klart eller farvet rørflue rør igennem kuglen, og det lille stykke ø 3mm. rørfluerør.

Ved at bruge mine rørflue stumper, som styr i den krympede del, kan jeg få genbrugt alle mine rørflue stumper!

På det ø1,8 mm. rørflue rør bindes stumperne til hale og front hackel + vægt til front og evt. kineserhatte ved halen. Ønsker man mere vægt, så er der reelt frit slag, både foran hale hacklet, og i fluens front, men som skrevet, så skal de her typer ikke veje for meget.

Som en del af DFRD, så er tanken at fluens dele skal kunne skiftes, og normalt laver jeg Plugs /Francis sådan her:

På det klare / farvet ø1,8mm. rørfluerør laves fronten, evt. hackel og vægt. Hacklerne kan være traditionelle fjer, men oftest er det et twistet hackel med glimmer, og rester af hår. Vægten låses med en ø3mm. fluoriserende gummikugle, så kan vægten skiftes og frontdelen kan laves som lagervare! Typen med skift på fronten, har normal ingen hackel bagest, men er låst med en tilsvarende gummi kugle, som i front, og ved enkelt krogs montage, er der krogstyr på, men der kan selvfølgelig fiskes med løs krog, hvis man ønsker det!

Hele systemet kan laves omvendt, hvis man vil have, et hale hackel, og en disk på bageste del.

Ønsker man Plugs / Francis i fuld ornat, med det hele bundet på, så laver jeg ikke fluerne i DFRS, så bliver det traditionelt, hvor det hele et fast mønster.

Mine dekorations dele, som krympes på pipetten, indeholder også ø6 mm. plastsugerør. Der er rigtig mange farver, det er nemt at krympe, og det eneste man skal huske, er at klippe røret igennem på langs, før krympning, så folder det ikke på diameteren konussen, og krympet ligger rigtig fint, og plombere overfladen, så den også er nogenlunde vandtæt, hvad en printet label kræver, da blækket ikke er vandtæt. Sugerør køber jeg i bulk, mest fordi fremtiden nok går imod et engang plast forbud, så har jeg sikret mig, at have adgang til den type dekorations materiale!

Ud over sugerør, bruger jeg alle typer af flashrør – flex slange osv., det skal blot kunne låses af krympen, og give en struktur, som har mening på en rørflue krop.

Nu kan man jo spørge, hvad alt det dekoration, skal gøre godt for. Jeg plejer at forklare, at jeg hygger mig med den form for alternativ fluebinding, og jeg har sagt det før, jeg tror fuldt og fast på, at med alle de typer ende grejer, fiskene ser hver dag i sæsonen, så er det ikke usandsynligt, at hugget udløses på noget, som falder helt uden for skiven, hvorfor ikke, det skal da afprøves!

Typerne af mine personlige Plugs / Francis laves lidt forskellige. De mønstre, som ikke har front hackel, bruger jeg, hvor fluen skal ned i en bestemt dybde, det samme gælder egentlig for den montage, der ikke har hale hackel, men siger fornuften, at der skal bruges mønstre i fuld ornat, så bruger jeg de, det hele skal bare spille, og så er der jo ikke større triumf, end at når fisken har snuppet fluen og vel på land, ja så er teori og praksis gået op i en højere enhed, og det er vel det, som er meningen med at bruge så mange timer på sit endegrej!

Knæk bræk fra Per Karlsen.

NB: Her i en Covid 19 tid, pas på Jer selv, vi ses måske ved fiskevandet.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard