29 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25610 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Send nedenstående artikel til en fiskekammerat

Kammeratens e-mail:

Dit navn:  

-
  Læst 714 gange.
Kan man det? 
Indsendt Søndag d. 13 marts 2022 - af  Per Karlsen
Jeg har i tidlige artikler spurgt til fluer / fluebinding og fluefiskeri, ”kan man det”, og denne gang, er der igen noget at tage stilling til, mest fordi jeg igennem en årrække har fokuseret på, at prøve at finde nogle alternativer til det tilbehør, som i dag findes til binding af, især vores rørfluer.

Der er ingen tvivl om, at der i dag findes alt det, som hjertet begærer, når talen er på tilbehør til fluebinding, af vores rørfluer. Jeg er virkelig begejstret for det, som i dag kan købes, mere set ud fra, at meget af det, har været noget vi i min omgangskreds, har ”hekset” med i gennem rigtig mange år, men vi kan så konstatere, at selvom vi var på forkant med mange af de ting, som kan købes i dag, så er vi blevet overhalet indenom, af de rigtige professionelle grejmagere, og det er i grunden bare ok, men som jeg tidligere har påpeget, så har jeg ikke noget imod dem, som laver / sælger tilbehøret, men som fagmand, er jeg lidt forbeholden over for, hvorfor tingene skal være så dyre.

Nu er dyrt, jo nok et spørgsmål om fortolkning, især når talen på hvad det må koste at have en hobby, men jeg har så den indstilling, at skal man blot have tilbehør til ens fluer i sæsonen, og man ikke binder mere end der lige skal til for at holde tingene i gang, ja så er det vel i orden, at man skal have muldvarpen frem, og betale ved kasse et!

Til gengæld har jeg til mit personlige fiskeri, altid haft glæde ved at ”finde på”, ikke alene af økonomiske grunde, men oftest fordi jeg til mine personlige ting, lige nøjagtig får tingene lavet, så det er tilpasset mit fiskeri. Det samme gælder i mine nære omgangskreds, her bliver der virkelig ”fundet på”, og det skyldes ofte, at de mennesker er professionelle, da de er uddannet inden for fagene, men absolut ikke er bange for at udveksle ideer, og det har jeg i mere end 50 år, virkelig haft glæde af.

Hvad kunne man så bidrage med i denne omgang? Jo jeg har i nogle år forsøgsvis lavet en del typer diske, som kunne fremme mine flue typer, især til natfiskeriet på kysten og i åen.

Da min bedre halvdel, ud over at være ivrigt lystfisker, også har snuden i et stort hobby område, nemlig syning, så har jeg fået mange gode in put derfra, også de omtalte diske, kommer fra syningens mange artet verden, hvor der findes et hav af muligheder, der kan bruges i vores fluebinding.

Det der er tale om her, er noget så simpelt som knapper i plast, normalt støbt, og lavet i noget holdbart plast, da en knap i sagens natur, skal være slidstærk. Jeg ved ikke om vi vore dage, får knapper lavet genbrugs af plast, men uanset, hvad plast der tale om, så har jeg nu mange år, brugt knapperne i min fluebinding.

De knapper der er tale om her er typen trykknapper, og de består af en overdel med en tap på undersiden, som presses ned igennem stoffet, og låses fast i en støbt underdel.

Til fluebinding, kan både over og underpart i tryklåsen bruges til diske, på fluernes front, men det kræver lidt omtanke, da disse knapper, ikke kan bruges direkte.

Ud over knapperne, så har jeg foruden de sædvanlige typer af rørfluerør valgt lidt andre tiltag til den her type mønstre, nemlig brug af Popnitternes hoved, enten i Alu / Rustfast / Kobber.

Ass. trykknapper i plast:

https://se linket HER

For at få lette fluer, i de her typer, har jeg valgt enten at bruge traditionelle rørflue rør, til at sætte i løsdelene, men for nu mange år siden, var der en elektriker, der gjorde opmærksom på, at u isoleret Tyllere, kunne bruges, som krop på fluerne.

Jeg bruger u isoleret Tyller, i den blanke udgave, i 12mm. – 20mm. længde, med en inder diameter på ø2,5mm. Tylleren fores med et ø 2,2mm. rørfluerør, normalt i klar udgave, men reelt er farven ligegyldig. Det ville have været bedre, at rørflue røret var ø 2,4mm., men det er lidt svært at skaffe,

U isoleret Tyller i praktisk brug i fluebinding:

se linket HER

Hvorfor et ø 2,2mm. rørflue rør? Jo de her små fluer, er lavet i DFRS (Det Fleksible Rørflue System), skal altså kunne skilles ad, så man kan skifte krop / vingesektion / front tilbehør osv.

Når man har delene, så er der egentligt et helt blankt lærred, som man har u anede muligheder for at fylde ud, alt efter ens energi og fantasi, men mine tiltag, er altid rettet mod, at ende grejet, skal kunne bruges til praktisk fiskeri!

I forbindelse med brug af en trykknap, skal der forskellige værktøjer til, for at presse knap låsen sammen, her er der i dag lavet flere hjælpe værktøjer, selvfølgelig er en hammer stadig lige ved hånden, men når det plast, så smadres knapperne, når hammeren bruges, så der skal helst det rigtige værktøj til, og et af de bedste værktøjer, er den tang, som købes sammen med trykknap sættet:

Trykknapsæt med tang: https://offers.kd2.org/da/dk/aldi/phXOZ/

Nu findes trykknapper i alverdens farver, og overdelen med tappen, i mange faconer, jeg satser på faconen med den helt runde ø12mm. skive, i aktuelle farver, købt enten i det omtalte sæt, eller i særlige udvalgte farvekombinationer.

Nu kommer der et tiltag, som skal gøre knappen brugbare, til diske på vores rørfluer. Der skal hul i den 12mm. runde knap, og her er der nogle tiltag, som jeg har løst på forskellige måder. Man kunne godt bore i knappen, men dels er knappen svær at holde, og dels er boring ikke sagen, da der kommer grater på emnet. Det bedste er at stanse hullet ud, og her har jeg lavet værktøj, hvor et ø 2,5mm. bliver spændt i søjleboremaskinens borepatron, boret sættes omvendt i, så det er borets hals ende, der stanser hullet. Som underpart bruger jeg en ø 2,5. lok pibe, som spændes op i en skruestik, som sættes fast på boremaskinens plan, og bor og lok pibe centreres, så værktøjet man virke, som en lokker.

Den ø12mm. knap har en spids på undersiden, den sættes bare direkte i lok pibens hul, og når hullet er stanset falder spidsen og hul affaldet ned i lok piben, og når man sætter knappens spids i lok piben, så centreres knappen, og hullet er lokket i midten.

Nu kan jeg bruge boremaskinen håndtag, og trække boret ned igennem knappen, og ned i lok piben, og ja der kommer så et nydeligt rent ø 2,5mm. hul, i knappen. Jeg gør det samme med tryklåsens bagside, så har jeg reelt 2 diske, at arbejde med.

Se illustration nr. 3

Nu har man 2 muligheder, som knapperne kan bruges til, Man kan enten bruge et almindeligt rørfluerør, eller man kan bruge omtalt u isoleret Tyller, jeg bruger begge dele, men Tylleren skal have en forring, med det omtalte ø 2,2mm. rørfluerør, så Tylleren har jeg valgt, at skulle presses i den ø12mm. runde knap, Tylleren skal sidde fast i knappen, så de dele, som bruges til Tylleren i DFRS, har knappen fast på Tylleren, medens inderrøret gør, at de hele kan skilles ad.

Den ø12mm. knap er rundet på forsiden, og nogenlunde plan på bagsiden, men ønsker man, at give fluen en anden gang, så er der forskel på bevægelses mønstret, om skiven vender den ene vej, men det skal der tages hensyn til, når Tylleren presses i. Jeg har ca. 90 % af mine knapper den runde side fremad, men til nogle specielle fiskesteder, så vender jeg knappen, så får fluen en lidt anden gang, mest afhængig af fiskevandets strøm.

Man kan vælge, at binde fluen på selve Tylleren, oftest meget let påklædning i form at eksempelvis twistet Marabu med glimmer, eller man kan vælge, at binde vingesektion på Tyllerens inderrør, så har man en front der kan skiftes + at al dekoration, og skiver kan placeres i fluens front, man låser delene i front og bagtil, med en ø 4mm. fluoriserende gummikugle, så kan det hele skilles ad ved fjerne gummi kuglerne, og stumperne kan byttes rundt, hvis dette er et ønske!

Jeg fandt hurtig ud af, at mønstre med så stor en disk, da er fluens mønster bedst tjent med, at være meget simpelt, såsom en twistet udgave, hvor ren Marabu kunne være hele fluens materialevalg, gerne med lidt glimmer i twistningen, så skal man ikke bekymre sig om fluen står korrekt, for det er ligegyldigt, hvordan fluen vender, den står altid korrekt, og ja fanger fisk, gør det her setup også.

Når man binder fluemønstre traditionelt på Tyller, med vinge, så skal man lige overveje, hvad type vinge der kommer på fluen, det er ikke alle typer vinger, der centrerer fluen korrekt, men det må man lige prøve sig frem med. Jeg bruger gerne vingestrips / skumvinger / traditionelle rævehårs vinger, de plejer at få fluen i balance, uden de store problemer, selv om man bruger en ø12mm. disk.

U isoleret Tyller:

https://se linket HER

En ting man vil opdage, når Tylleren skal sættes i plastdelene, er at det ikke sådan lige at styre, dels er selve Tylleren lavet med meget tynde vægge, disse bøjer nemt, hvis man vælger at bruge en tang, eller en hammer, for få den i plasten. Hullet i plasten er en lille smule minde end boret, så Tylleren skal presses i knapperne, men her er værktøjet lige ved hånden, nemlig den Knaphuls tang, der med i sættet, den er beregnet til at trykke tryklåsene sammen, men en lille ændring i værktøjet gør at man i stedet for tryklåsen sætter Tylleren i den runde knap, og bruger værktøjet til at presse Tylleren nøjagtig ned, i den runde knap!

Ændringen i værktøjer er meget simpel, der skal blot en M4 bolt i overparten med en møtrik, og underparten skal have et ø 5mm. gennemgående hul, så er der plads til, at Tylleren kan nå igennem den runde knap. Møtrikken på overpartens bolt, bruges til at justere boltens vandring, så Tylleren trykkes i bund på knappen.

Nu har vi så en disk, med et hul, som kan bruges som den er, men jeg gør nogle gange det, at jeg på diskens front sætter en eller anden form for dekoration. Jeg laver en rund skive ud af forskellige typer tape, med en ø10mm. lok pibe, sætter den på diskens forside, og laver herefter det lokkede ø 2,5mm. hul, når tapen er sat på.

Ud over tapen, så kombinere jeg med et yderligere tiltag, jeg sætter en fluoriserende paillet foran dekorationen, de pallietter er hule, og passer fint sammen med låseperlerne, da pallietterne er tynde og fleksible, så hjælper de til med at gummikuglen sidder rigtig godt fast.

Skulle man evt. have et ønske om, at ens let bundne fluer, skal hurtig ned i vandsøjlen, så er der ingen hindring i, at have både diske og en høj vægt placeret foran, det kunne være en tungstens kugle eller kineserhat, men det klare DFRS også, det er her kun et spørgsmål om, at inderrøret er langt nok.

Angående låsning af små rørfluer med Tyller, så er der ingen der siger, at fluens dele kun skal låses både foran vingen, nogle typer mønstre, især med lange vinger, de låses kun med en kugle bag kroppen, fluens front er låst almindeligt, med rørflue røret brændt og løsdele placeret normalt.


På illustration 7 er der vist en større del at de muligheder, jeg op gennem årene har brugt sammen med Tyllerne, også dekorationerne, kan varieres i det uendelig. Mine dekorationer er ofte lavet af de rester, som jeg har liggende fra min blink dekorationer, og der kan virkelig laves mange tiltag med dekoration på den ø12mm. knap, er det nok fantasien der sætter grænsen!

Grunden til at lave en dekoration på fronten, er at vi især til nattens fiskeri opdagede, at et lille glimt i det sparsomme lys udløste et voldsomt hug, også fra åens mere træge havørreder, men den dekoration var også fin på kysten, også i dagslys.

Hvorfor lette / små rørfluer? Ja, jeg mener, at i det praktiske fiskeri, kan man jo stå med en meget lav sommer vandstand, i å og elv, og så synes jeg, at det er rart, at have noget ende grej, der kan bruges under sådanne forhold. Samtidig vil overnævnte tiltag også give mulighed for at bruge de lette fluer, under normale og høj vandstand, hvis man laver sit setup, så fluen kommer ned i vandsøjlen, og det kan jo let gøres i dag, da flueliner og forfang, kan købes til næsten alle forhold ude ved vandet, uanset og det er høj eller lav vandstand, så er der en løsning, grejet skal blot tunes til opgaven, og moderne fluefiskere indordner sig under forholdene, og får deres gode oplevelser og fangster.

Ovenstående kan jo som altid laves meget anderledes og meget mere smart og professionelt, men det jeg her fremligger, kan laves i et hvert hobbyrum, der skal ganske få hjælpemidler til, gerne en søjleboremaskine, og noget håndværktøj, og så en god portion
”finden på”, så kan man skabe mange gode brugbare ting til sin fluebinding og sit flue fiskeri.

De små Tyller, har i øvrigt været gode til at binde kystfluer på, de giver muligheder for mange typer kystfluer, som jeg har haft mest held med inde i fjordene, hvor Tyllerne har været fine til fluetyper, der skal bruges på lavt vand, og da en Tyller ikke er længere end 12mm., så er krible krable mønstre, som Mysis / Kobberbassen / små Tobis og Kutlinger osv. rigtige effektive, men simple mønstre som Red Tag – RTP og små rejer er også på hitlisten.

Illustrations billede:

1: Original u isoleret Tyller – ø 2,5 mm. indvendig x 12 mm. / aluminium.

2: Lokke nål til under del af knap ø 2,5mm.

3: Lokke nål til rund knap – ø 2,5 mm.

4. Emner rå her knapper ø12mm. - med center lok på ø 2,5 mm.

5. Monteret Tyller, med inderrør ø 2,2 mm. + lås ø 4 mm. gummikugle og front under del af knap!

6.: Knap huls tang, modificeret til presning med standard Tyller ø 2,5 mm.

7: Eksempler på montage af Tyller og skiver, front dekoration i ass. tape med stærk lim.

8: Eksempler på flue typer / mønstre med krop af Tyller, samt forslag til dekoration af skiver / krop mm.


Alle mine rørfluer bundet på, eller med Tyller, har en modhageløs karpekrog i str. 10 eller 8, og de kroge har så lille et krogøje, at krogen kan gå direkte ind i det ø2,2mm. rør, Tylleren fores med. Ud over at en Tyller brugt uden materiale ligner en fisks krop, så er krogens placering i røret en del at DFRS, nemlig at krogen sidder så fast i inderrøret at man kan vende krogen, så den sidder i de retninger man ønsker.

Jeg har tit fået en god krogning af fisken, hvis jeg vender krogen ind mod den side, hvor man formoder fisken vil angribe, det sker især hvis man affisker områder med meget blæretang, her kan man få glæde at vende krogen til højere eller venstre, og det giver tit en krogning i fiskens mundvig, især når den kommer farende ud fra en tangbusk.

Jeg håber at ovenstående giver mening, og så ønsker jeg knæk og bræk for sæsonen 2022 – og pas nu på Jer selv – måske ses vi ude ved fiskevandet.

Mvh
Per Karlsen.




Klik på billedet, for større udgave.
<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard