50 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1431
i dag: 0
25604 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

For at skrive kommentar skal du oprette dig som Aktiv Bruger på Lystfisker Forum.

Du kan tilmelde dig HER

- Andet
  Læst 871 gange.
2. Retro fisker? 
Indsendt Torsdag d. 7 juni 2018 - af  S. Jørgensen
Jeg var ellers rimeligt sikker på, at jeg havde nået en alder hvor mit ”fiskeri”, ikke ville ændre sig afgørende men jeg blev så klogere. Jeg har nemlig, for ikke så lang tid siden, fået en ny fiskemæssig kategorisering hængt på mig, af et par confidente fiskere i tyverne. Jeg var en ”Retro-fisker”?

Jo jeg var blevet en ´´Retro fisker´´ og dette angiveligt fordi, at jeg i andres øjne gik med så gammeldags grej, så det ikke alene havde været fuldstændigt udfaset, igennem længere tid, men at det nu også var blevet en slags ”kult” igen. Dette på samme måde som blikskilte, emalje køkkentøj, Winblad platter og palisandermøbler og tak for den.
Den skulle lige vendes nogle gange før jeg kunne sluge den, ”Retro” har jo en klang af noget excentrisk og små forskruet.

Retro grejet
Hvad var så det grej som udløste denne nye kategorisering. Tja, jeg havde denne dag haft lyst til at gå med en smule kraftigere grej, da jeg kendte nogle standpladser lidt længere ude, som jeg gerne ville fiske. Det var blevet til en 9,5´ældre veltjent kulstang fra halvfjerdserne, der kastede fra ca 7 gram, hjulet var et af mine bund solide gamle ABU 444a hjul med monofil 0,16. Jeg fiskede med en gammel rød/gul Fynsk kystwobler og en muddler minnow med længere hale som ophænger. En kombination som har givet godt med fisk, hvert år, siden halvfjerdserne. Så for mig at se, var der ingen chance tagning, men et sats på det sikre og jeg havde da også haft en vis interesse, ude fra pladserne.

Da vi helt naturligt så kommenterede vore respektive grejvalg, tog jeg selvfølgeligt udgangspunkt i egne grejer, ud fra logisk rationelle argumenter, som holdbarhed, pålidelighed, pris, adgang til reservedele, det intime kendskab til grejet og dets begrænsninger, som opbygges over et årti eller tre. Kort sagt alle de parametre der knytter sig til brugen af de samme længerevarende forbrugsgoder.
De yngre tog et lidt anderledes udgangspunkt. Selvfølgeligt var det et forsvar for deres dispositioner og ligeså naturligt var de fleste argumenter med udgangspunkt i ”tidens nyheder”, som var af samme slags som de vel altid har været.
Argumenter som havde det til fælles, at ingen teknisk funderet person nok ville benytte dem. Jeg mener; ”at sikre en mere jævn indspinning, igennem et ekstra kugleleje under håndtaget”, - helt ærligt. Eller at årets kamuflage farve var afgørende bedre end sidste års, implicit, du bør altså skifte hjul hvert år.
Og det er jo det der er hele humlen, nutidens hjul skal tjene penge til Producent, importør og detailhandel igennem disse hyppige genkøb, nøjagtigt som I-phones og lignende. Hvor eneste kunst er at finde den psykologiske højeste pris, man kan få staklerne til at give og til den laveste levetid man kan få samme til at acceptere. Fra et merkantilt økonomisk synspunkt, så er det den selvindlysende position at tage, for alle andre er denne overgangsperiode fra kvalitet til shit, en konfliktfyldt periode, der skal bearbejdes.


“To bee or not to bee”
At jeg nu så var en ”Retrofiske”, i nogle andres øjne, kunne jeg sagtens leve med. Det hører vel også såvel, min generation, som min person til - jeg mener med klart +50 år som ørredfisker så giver det en vis ballast, så der er ingen psykologisk risiko der.
Og for andre, som måske ikke har samme ligegyldighed overfor bagateller, kan dette prædikat måske virke intimiderende. Det var hvad jeg kunne fornemme på andre, som jeg delte oplevelse med.
En af mine mindre tykhudede fiskekammerater, som netop fisker en del på denne kyststækning, solgte sit trofaste Cardinal 55, til fordel for et ”Shit-me-sukiaki”.
Da jeg blev præsenteret for dette hjul, så kørte det da også perfekt, de første femten fisketure. Så begyndte det at ”disintegrere” stille og roligt og han oplevede hele skyggesiden af disse ekstra letløbende hjul, med den logiske indbyggede maksimum levetid.
Som jeg husker det, var det Tidligere DAIWA direktør Kaj Harbo, der anskueliggjorde netop denne problemstilling med det ekstra lette løb. Han sagde at denne fnuglette indspinning, kun kunne lade sig gøre ved en meget lille kontaktflade mellem gearene i hjulet. Dette havde den ulempe, at kravene til en vis holdbarhed, var tæt på urealistiske, netop på grund af for stort slid på de små berøringsflader. Hvorimod det typiske snekkedrev sikrede den ”silkebløde” indspinning, p.g.a. større berøringsflade, som dog medførte en krafttab bagud, langs spoleakslen. (Beklager Kaj hvis jeg husker helt forkert). Altså at det var ren fysisk mekanik, der satte grænserne for holdbarheden af det ekstra let løbende fastspolehjul.

Så igen, hvis ”Retro” fisker betyder en afklaret (og ikke kun bagud skuende) tilgang, så bruger man netop de rationelle argumenter og fravælger at ligge under for idiotisk gruppepres og salgsbluf som ikke engang tv3, ville være bekendt. For mit eget vedkommende, til vælger jeg, et klassisk kvalitativt bedre og meget bredere sortiment af grej og så vedkender, jeg mig som den første, at være retro fisker.

Så hvordan bliver man retro fisker
Tja, det var egentligt nemt nok for mig. Jeg har altid kun købt nyt grej, hvis der var et klart praktisk formål med det og helst hvis der var tale om kvalitative fordele, for mit fiskeri og hvis der ikke har været det, så har jeg undladt.
Som en naturlig konsekvens af denne tilgang, ja så er mine grejæsker til åen og kysten, i dag fyldt med spændende, europæisk fremstillede, kvalitets spinnere, -blink og -woblere, som besidder reelle forskellige egenskaber. Diversiteten er laaaangt større, i mængden af grejer fra hele den sidste halvdel af nittenhundrede årene. Holdbarheden er som regel betydeligt større. Selvfølgeligt var der også ”mishaps” fra denne produktudviklings periode, men de fleste af grejerne er bare bedre kvalitet. Også fordi netop ”kvalitet og holdbarhed”, var nøgle parametre i produktion og markedsføring dengang. Det er den ikke, med samme tyngde i dag, hvor man fra producent side selvfølgeligt er bevist om fakta.

Hvis man er retro fisker, så undgår man nok også dette dybt forstemmende og dræbende kedsommelige syn af ”ens” grej hos grejhandleren. Hvor række efter række af eks. spinnere, alle lavet med for tynd og for blød vire, ditto ske blik med de billigste, nær acceptable krogløsninger, som vidner om at de ikke alene kommer samme sted fra, de er sågar lavet på samme maskine, (hvad de fleste faktisk også er) de har bare fået anden emballage.
Igen er der tale om, ”smid bare skidtet ud”, ”low value” produkter som hurtigt mister centrale dele af holdbarhed og appel.

Dette er igen i skærende kontrast til retro grejerne, disse er mange gange indhandlet med omhu fra grejauktioner eller ”grej byttedage”.
Det er ikke for ingenting, at mange af de gamle reelle top fangere, som årti efter årti har bevaret deres status, som Mepps spinnere, Jensen woblerne, ABU top hits som Droppen, Salmo Toby, Refleks, Atom, fra original perioderne, for slet ikke at tale om Rapala og HI-LO woblere eller de rigtige hjul: Suverän, Quick, Ambassadeur, Mitchells ditto, for blot at nævne enkelte, bare holder og holder og ikke alene prisen, den stiger også.
Eller hvad med de engelske fluehjul, med Hardys klassiske i spidsen. Disse sidste er til forskel fra de fjernøstlige plastik fluehjul, lavet af forskellige alu legeringer og bygget til at holde længe.
De nye, kan som oftest købes for klart under en flad tier, hos producenten og for ti øre ekstra kan du få dit eget private handelsmærke sat på.
Puha, der er lavet så meget godt grej, så hvem pokker gider at bruge tiden, på fjernøstligt POS. Specielt da når du kun kan gå med et stykke af gangen.

Nyt grej kan genskabe liv for gammelt ditto
Selvfølgeligt er der også reelle grejmæssige nyheder, der sætter en ny dagsorden og som kan være med til at gøre udfasede grejer aktuelle igen.
I halvfjerdserne måtte jeg og andre Ul fiskere (selv om det ikke hed sådan dengang) droppe Hardys mindste fibalite spinnestænger, fordi de blev for bløde og sammen med den nødvendige monofil 0,15 eller 0,20 line, kunne de ikke kroge ordentligt. Det var ganske simpelt bare for sjældent at en rimelig ørred blev hængene.
Da så fletlinerne dukkede op, gik der ikke så lang tid, før de gamle Hardy stænger så småt dukkede frem igen. De uelastiske fletliner kompenserede for de svagere krogningsevner og vejen var banet for at nyde fiskeriet med de letteste spinnere, fra 0,5 og op til 1 gram og nogen af de lækreste stænger.

Retro grejet af i dag, var revolutionerende i går
Det var et kvantespring og et paradigmeskifte for kystfiskeriet, da vi i første halvdel af halvfjerdserne, gik med på første bølge af det lette kystfiskeri.
Dengang ændrede ”havørred fiskeriet på kysten” sig, med et og for bestandigt. Specielt stængerne skulle være helt anderledes let kastende. Hjulene fik et hak eller to nedad, og 0,20 linen viste sig at være fint på et Cardinal 33 eller 44.
De tunge blink på 25 til 30 gram forsvandt som dug for solen. Mine trofaste Slusken, Slager, o. andet, blev pensioneret ”over night” og mit lidt kraftigere efterårs å-grej blev hevet med på kysten. Kassen med gamle kyst blink og woblere, forblev lukket og glemt og nye æsker med Mepps 2, Wipp, Refleks samt mange 4 og 7 grams små Norske blink, Toby, Salar samt selvfølgeligt en strøm af nyudviklede grejer blev fyldt i.
Stort set alt grejet var skiftet ud i løbet af kort tid. Bortset fra fangstnet og polariserende briller, var det anderledes grej end det var i går. På trods af al arbejdet, anstrengelserne og innovations grejerne, så blev disse alligevel til retro grej, som tiden er ”løbet fra”.

I dag som dengang, skifter mange grej og metode, alene fordi nyt grej bliver talt op, men af hvem? Mange gange er det et behov for selvpromovering, simpel indtjening eller tidens vidt spredte usikkerhed som styrer flere og mere, end tidligere og oftest overflødigt. Likes og ”vær den første af vennerne der anbefaler dimsen”, er ekstremt effektive handels parametre blandt de usikre.

Konkluderende
Så hvis ”Retro fisker” trenden populariseres, åbner det døren for at flere får øjnene op for de ældre grejers kvaliteter, fint  Dette vil selvfølgeligt hæve prisen, lidt, men det går nok når man tænker på antallet af producerede enheder over årene, så er det nok lidt. Den anden vej rundt, kan man anlægge en ressourcemæssig tankegang, hvorfor købe dyre dårlige kortvarige produkter, når man kan købe billige, langtidsholdbare kvalitetsprodukter, hvad sparer mon mest på naturen?

Tight lines fra en ny ”retrofisker”


<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

RE: 2. Retro fisker?af: Jesper Fohrmann
RE: 2. Retro fisker?af: Thomas Harbo
Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard