Hej Anders.
Vejret og tørfluefiskeri? ja det kan være noget mærkeligt noget, men lidt logik omkring vejret + dagsrytmen, er værd ai vide lidt om.
Jeg synes jo det bedste fiskeri er fra kl. 18, og til en time efter det er mørkt.
Ikke for meget vind, ellers blæser insekterne af vandet + at det jo rent kastemæssig er lettere at kaste uden for meget vind.
Tiden man bruger på tørfluefiskeriet, kan være vigtig ren koncentrations mæssig.Er man træt, ja så er der tit ikke nogen teaming, og så gider man ikke det halløj, ret længe.
Så reelt 2 timers effektivt fiskeri, kan give nogle meget store oplevelser.
Klækningerne kan selvfølgelig være på alle tider af de lyse timer, men her skal man have helt tjek på, hvornår der sker noget i ens favoritvand, og samtidig skal man sætte lidt tid af til at lære insekterne at kende, det kan være vigtigt, at ens mønstre er lig det, som er på overfladen.
Regnvejr? ja her kan der pludselig være rigtig gang i den, dels bliver insekterne slået ned på vandet, fiskene er ikke så sky, da overfladen er urolig, og efter regn, kan der være et rigtig godt fiskeri, så man skal ikke holde sig tilbage.
Sent fiskeri, kan i perioder være et lotteri, dels bliver det pludselig koldt, når mosekonen brygger, og dels kan skyerne gå væk, og en kold nat er undervejs, altså ingen aktivitet, men nogle steder, vil der være nogle lune lommer, i indgangen til sving og op ad siv, og her kan der være meget aktivitet, men så skal man virkelig kende sin å.
Jeg plejer at sige, at skal man have noget ud af sit tørfluefiskeri, så skal man være god til at kaste på kort afstand, det kræver megen øvelse på ude ved åen og på græsplænen.
Man skal afse tid til at læse vandet, og lære vandløbets insekliv + den rytme insekterne har sæsonen igennem.
Er man ikke fluebinder, så køb dine fluer hos større forretninger med specialister ud i tørfluefiskeriet, fortæl, hvor du skal fiske, så er man godt hjulpet ved valg af fluetyper.
Få grej der passer nøjagtig til dig, det er et arbejdsredskab, se bort fra fancyt grej find noget der er effektivt, og sæt eventuel sættet sammen, så du kan fiske alle steder med det.
Jeg har i mere end 20 år haft et setup, der siger en 11' Rst stang kl. 5 /6, et System2 hjul kl. 7 og liner, der nøjagtig passer til min kaste rytme.
Jeg bruger en lang stang, for at kunne kaste over beplantningen, og for det meste kaste udenfor indhegningen + at mit grej passer til natfiskeriet efter havørred. Her skiftes kun spole, til skydeline.
Mit setup kan sagtens tumle rørfluer, og havørreder op til 10 pund.
Jeg håber det her given en ide' om, hvad der skal til tørfluefiskeri, det behøves ikke, at være nørdet, jeg har op gennem årene haft kollegaer, der absolut ikke aner noget om insekter, men de er forrygende kaster, kan tænke selv, og så får de alligevel deres tørfluefanget fisk, ofte fine fisk, som så er en decideret flidspræmie, men er man tilfreds med den type fiskeri, så er det vel også ok
Mvh
P.K.