Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
  FAQ FAQ  Søg i forum   Kalender   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Klamt

 Besvar Besvar
Forfatter
christian svendsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
fisher

Tilmeldt:: 11 Dec 2006
Geografisk: sønderjylland
Status: Offline
Beskeder: 195
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér fisher Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Emne: Klamt
    Sendt: 16 Sep 2012 kl. 20:06
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.8323608
 
Endnu en grund til at holde sig fra den slags
 
VH Christian
Til top
Henrik Hvass Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
Hvass

Tilmeldt:: 18 Feb 2009
Status: Offline
Beskeder: 94
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Hvass Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 17 Sep 2012 kl. 00:01
Det er en god nyhedWink Det kan måske få forbrugerene til at droppe laksen fra opdræt.LOL
Til top
Michael Ladefoged Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
Michael Ladefoged Avatar

Tilmeldt:: 14 Dec 2006
Status: Offline
Beskeder: 322
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Michael Ladefoged Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 17 Sep 2012 kl. 06:58
Hej Christian.

Ja det er godt nok mere end klamt. Desværre er den alm. forbruger nok overhovedet ikke klar over/opmærksom på sådan nogle ting!Confused


Noget der måske kunne få øjnene op på mange forbrugere ville være hvis man udprintede denne artikel og vedlagde/hængte denne ved "produkterne" hos alle supermarkeder der sælger disse affaldsprodukterDead

Det ville sikker have meget større effekt end at vi lystfiskere skriver til hinanden inde på et lille forum som herBig smile

Tænk hvis hver af os herinde på en og samme dato, og fordelt i hele landet printede eksempelvis 10 af denne artikel ud og lagde dem i køle/frost montre hos de nærmeste omkringliggende supermarkeder, som eks. Aldi, Fakta, Lidl, Rema1000, Netto, Brugsen, Føtex, Bilka, osv.

Og så på samme dag sendte denne artikel til redaktionen på alle landsdækkende dagbladeLOL, for at gøre opmærksom på denne lille "AKTION"
DET TROR JEG VILLE  få øjnene op på et utroligt stort antal forbrugereEmbarrassed

Det var da forsøget værd eller hva`?





Med venlig hilsen
Michael Ladefoged
FluefiskeriKursus.dk
Til top
Michael Starbæk Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
Starbaek

Tilmeldt:: 14 Mar 2011
Geografisk: vissenbjerg
Status: Offline
Beskeder: 29
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Starbaek Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 17 Sep 2012 kl. 09:12
Det er rigtig ulækkert det der! 

Men jeg kan ikke se problemstillingen i brug af opdrætslaks?(Har ikke undersøgt det overhovedet) For mig virker det som en god idé at bruge opdrætslaks som supplement i sin kost da den rigtige laksebestand ikke ville kunne bære det. Eller er jeg helt galt på den? :D 

Til top
Jeppe Lyngsø Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
Swebbe Avatar

Tilmeldt:: 25 Apr 2003
Status: Offline
Beskeder: 614
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Swebbe Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 17 Sep 2012 kl. 15:00
Slå nu lige koldt vand i blodet... Hvis man kan blive oprørt over et fund af rundorme i fisk, har man vist ikke fanget og hjemtaget nok fisk til middagsbordet fra de danske farvande!

Det er mere end hyppigt at finde rundorme i sild, makreller, torsk, sej osv. fra de danske (og norske) farvande.

Nogle fisk har ingen (som der også står i den norske artikel) og andre har mange i sig. Det er mildest talt ikke særligt lækkert, men desværre for os der skal spise fiskene ganske normalt.

Har ikke kendskab til hvordan der bliver sorteret og kontrolleret for orme og andre parasitter i de fisk man kan købe hos danske fiskehandlere, men synes ikke det er noget man lægger mærke til i disse "køledisk-fisk". Når man sammenholder med andelen af fisk der har disse parasitter i sig, undrer jeg mig personligt lidt over hvor og hvordan man gør med fisk til salg? Bliver de fisk med tegn på parasitter kasseret, bliver de synlige "uappetitlige" partier skåret fra eller har de fisk der fanges langt fra kysterne bare meget få parasitter i sig generelt?
Nogen der kender noget til procedurerne her?
Til top
Peter P. Dahl Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
P Dahl

Tilmeldt:: 07 Jul 2010
Geografisk: København
Status: Offline
Beskeder: 63
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér P Dahl Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 17 Sep 2012 kl. 15:13

Omtalte parasit er ganske normal i danske farvande og ses bla i torsk. Derudover findes der et hav af andre parasitter (nogle ser man og andre gør man ikke). Parasitter er en helt naturlig del af faunaen og ganske rigtigt er fordelingen af parasiterede dyr typisk fordelt med nogle få parasitter i mange dyr og mange parasitter i få individer - dette gælder både for landdyr og vanddyr.

Parasitten findes i bughulen og tages ofte ud sammen med organerne ved rensning. Ved lav iltspænding (hvis fisken har hængt i bæltet død en halv dag), kan den vandre ind i filletten, men den dør og er ufarlig ved tilberedning. I øvrigt samme grund som at sushifisk skal fryses et døgn (det er dog en anden rundorm man typisk er bange for i suhsi, nemlig anasakis).
I øvrigt estimeres det at ca 20% af en normal befolkning er inficeret med rundorme - så hvor mange af jer er i såfald 'klamme'Wink
 
Måske er det en anelse konspiratorisk at linke normale parasitter sammen med opdrætsfisk...
Til top
Søren Nielsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
skn

Tilmeldt:: 12 Dec 2003
Status: Offline
Beskeder: 182
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér skn Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 17 Sep 2012 kl. 16:01
Citat: Starbaek

Det er rigtig ulækkert det der! 

Men jeg kan ikke se problemstillingen i brug af opdrætslaks?(Har ikke undersøgt det overhovedet) For mig virker det som en god idé at bruge opdrætslaks som supplement i sin kost da den rigtige laksebestand ikke ville kunne bære det. Eller er jeg helt galt på den? :D 

 
Til Michael

 

Du har principielt ret i at opdrets Laks burde være en god opfindelse fordi de ville Laks skånes.

Derfor var vi også rigtig mange der jublede, dengang opdrets anlæggene kom i gang.

 

I dag er det dog slet ikke så lyserødt!

Opdrets anlæggene ligger i vandet ofte tæt på Lakse førende elve. Opdrets anlæggene er bla. skyld i følgende:

·         Massiv spredning af Lakse lus – der er så talrige at smolten fra vild Laksen dør. Man mener desuden også af Lakse lusen er den væsentligste faktor for at havørrederne i Norge er på kraftig tilbagetog.

·         Massive mængder af opdrets Laks slipper fri fra opdrets anlæggene. Disse Laks går op i elvene og giver en genetisk forurening af Laksestammerne. I flere elve er over halvdelen af opgangen opdrets Laks!

·         Der opfiskes fødefisk til opdrets Laksene i enorme mængder, dette ødelægger fisk bestandene  i mange områder (der skal mellem 4-5 kg fødefisk til for at få 1 kg opdrets Laks!)

·         Der er talrige eksempler på at firmaerne bag opdrets anlæggene direkte ødelægger miljøet, der findes flere kilder der dokumenterer dette

Nej opdrets Laks er – som opdrets anlæggene drives i dag - ikke godt for naturen, det bedste du kan gøre lige nu for at støtte vild Laksen er at boykotte at spise Laks!

Kan det lykkes at få Norge til at indføre strenge regler for opdrets anlæggene, således disse kommer på land med filtrering af vandet, vil det hjælpe rigtigt meget.

 Søren

 

Yderlige information kan bla. findes her:

http://www.sportsfiskeren.dk/ekstreme-maengder-lakselus-draeber-norske-havoerreder

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hordaland/1.6888215

http://www.miljostatus.no/Tema/Hav-og-kyst/Fiskeoppdrett/lakselus/

http://www.nrk.no/magasin/natur/1.6856896

Til top
Tommy Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
tolund

Tilmeldt:: 26 Maj 2007
Status: Offline
Beskeder: 1475
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér tolund Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 17 Sep 2012 kl. 16:55
Når man renser fisken straks efter fangst, så følger de fleste med tarmene ud. Fiskehandleren fjerner de synlige orm, inden fileten bliver lagt til salg i køledisken. Mange steder bruger de et bord, hvor der er lys under pladen. Så de kan gennemlyse fileten og spotte parasitten. Eller de skærer buglappen væk, det er gerne her de sidder i kødet.  
Til top
Palle Johnsen Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
PJ Avatar

Tilmeldt:: 11 Jun 2007
Status: Offline
Beskeder: 82
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér PJ Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 17 Sep 2012 kl. 18:02
Har i prøvet at kigge på holdbarheds datoerne på frossen laksestykker i Brugsen og andre steder?
De skriver at de kan holde i 2 år??
Hvem F..... spiser så gammel fisk og så er det kemikaliefisk, VELBEKOMMEAngry
 
 
 
    mvh
Kun en tåbe frygter ikke haven
Til top
 Besvar Besvar

Skift forum