Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
  FAQ FAQ  Søg i forum   Kalender   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Nye "gedde-fabrikker".

 Besvar Besvar
Forfatter
Bent Mollerup Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
B. Mollerup

Tilmeldt:: 09 Jul 2016
Status: Offline
Beskeder: 41
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér B. Mollerup Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Emne: Nye "gedde-fabrikker".
    Sendt: 04 Okt 2016 kl. 18:00
Biolog Jimmi Spur Olsen, biolog fra Vordingborg Kommune, fortæller idag, at 3 "gedde-fabrikker" nu endelig er i støbeskeen i området Præstø Fjord - Jungshoved Nor. 
Han fortæller endvidere, at han vil arbejde for en max hastighed på 7 knob på Stege Nor. 

Om projekt mærkning af brakvands-gedder fortæller Jimmi Spur, at flere hundrede gedder nu er mærkede, men at kun et lille to-cifret antal af gedderne er genfanget. 
Jimmi slutter med at fortælle, at en hel del brakvands-gedder døde af saltslåning i vinteren
 2014/2015, men at der stadig er en meget stor gedde-bestand i Stege Nor. - Men fiskene kan være meget svære i noret, siger Jimmi. - Gedderne har nemlig efterhånden lært de mest brugte agn at kende og følger ofte kun efter disse...så det er nytænkning - og nye agn - der skal til, hvis man vil i kontakt med "krokodillerne" i Stege Nor. 
Til top
Niels Riis Ebbesen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
NRE

Tilmeldt:: 18 Sep 2011
Status: Offline
Beskeder: 527
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér NRE Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 04 Okt 2016 kl. 18:54

Lystfiskeriforeningen har to foreningsbåde i Stege Nor, og jeg sidder her med Lystfiskeri-Tidende for oktober måned, og i det er der fangststatestikken for juli måned. Og medlemmer af LF var på 9 ture i Stege Nor i juli måned, hvor de sammenlagt fangede 103 gedder, det er et snit på 11,4 gedder pr tur, og det må vist siges, at være meget godt.


Men prøv at læse Ludvig Svendsens bog 'Geddefiskeri' fra 1940, i den forklarer han ret grundigt, hvordan bestandene af brakvandsgedder kan fluktuere, og han belyser også, at kraftige storme, som presser meget saltvand ind i Østersøen er hovedårsagen til massedød blandt brakvandsgedderne. 





Redigeret af NRE - 04 Okt 2016 kl. 20:53
Til top
Bent Mollerup Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
B. Mollerup

Tilmeldt:: 09 Jul 2016
Status: Offline
Beskeder: 41
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér B. Mollerup Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 05 Okt 2016 kl. 18:49
Under min samtale med Jimmi Spur fra Vordingborg Kommune igår, fortalte han, at han godt forstår de mange, der føler, at de har ventet alt for længe på "gedde-fabrikkerne".  Men som han også sagde: - Ingen er mere ked af det end jeg! Det perfekte område til den første store gedde-fabrik var fundet - og de 15 nødvendige millioner til projektet bevilget af den tidligere regering. Men så kom en ny regering til - og fra den ene dag til den anden blev tilsagnet om de mange millioner til projektet strøget...

Men Jimmi er ikke typen, der gi'r op, så nu er 3 nye gedde-fabrikker som nævnt i støbeskeen! 
På spørgsmålet om Jimmi Spur ser Dansk Brakvands Cup udvidet til at omfatte et større område og flere udgangs-havne, sagde han: - Jeg håber, at der i en ikke alt for fjern fremtid - bliver afholdt Dansk Brakvands Cup med hele 4 havne som udgangspunkt, nemlig: Præstø, Stege, Vordingborg/Nykøbing F. samt Næstved. Sidstnævnte udgangs-havn er naturligvis kommet med fordi Næstved Kommune nu også er med i Fishing Zealand. En meget glædelig ting da Næstved områdets fjorde (Karrebæk Fjord og Dybsø Fjord ) rummer et stort fiskemæssigt potentiale, der både kan udvikles og forbedres væsentligt - f.eks ved udsætning af ægte brakvands-gedder! 

Jo, biolog Jimmi Spur har særdeles spændende planer og visioner, der sikkert vil gøre det muligt for endnu flere at opleve Sydsjællands enestående natur og fiskeri fremover. Og mon ikke også det bliver muligt for flere at deltage i Dansk Brakvands Cup fremover😉!
Til top
Bent Mollerup Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
B. Mollerup

Tilmeldt:: 09 Jul 2016
Status: Offline
Beskeder: 41
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér B. Mollerup Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Okt 2016 kl. 14:50
Kære Jimmi Spur.

 

Tak fordi du tog dig tiden til at svare på alle mine spørgsmål igår. Jeg har meget let ved at forstå din frustration, da 15 millioner - til det store "gedde-fabriks-projekt" - fra dag til dag - forsvandt...Ja, man skal afgjort være både stålsat, optimist og lidt gal for at være i det her "game" 😉.

Vores snak har imidlertid også affødt en del konstruktive og spontane tanker. Her får du en række let usorterede input, der måske kan bruges til noget...

 

Facts:

En stor, livskraftig bestand af brakvands-gedder, i de områder hvor gedderne tidligere har kunnet leve godt, vil være til glæde for både:

 

Lokalturismen

Båd branchen ( elektronikbranchen )

Fiskegrejs branchen

Danske lystfiskere

Lokale fritids fiskere 

Lokale erhvervsfiskere

 

Det er min overbevisning, at der fra ovenstående grupper kan hentes betydelig økonomisk støtte til meget af det, der kan dokumenteres at bidrage markant positivt til en væsentlig forbedring af gedde-bestanden i de brakke områder.

 

Hvor DTU er henne i alt dette, med deres mange millioner fra Det Obligatoriske Fisketegn, er bestemt også en snak værd...

 

Den sortmundede kutling er en vidt udbredt - og hadet - invasiv art i bla. det sydsjællandske område, idet den truer både aborre-yngel, gedde-yngel, rejer, ål og muslinger.

 

Den sortmundede kutling er derfor - ikke uforståeligt - hadet af såvel lystfiskere, fritidsfiskere samt erhvervsfiskere. 

 

Den sortmundede kutling er en invasiv art og er som følge heraf omfattet af påbudet om bekæmpelse af sådanne arter i henhold til både FN/Svana, Ramsar-konventionen samt Natura2000. Der må derfor være betydelig kommunal og/eller statslig - økonomisk opbakning til projekter der effektiv kan bekæmpe- og holde den eksisterende bestand af sortmundede kutlinger nede - samt forebygge den invasive arts videre spredning.

 

Nogen mener, at vi mennesker skal vænne os til at spise sortmundede kutlinger og på den måde "æde" os ud af problemet...Men hvorfor ikke få nogen der allerede elsker de sortmundede kutlinger til at hjælpe os 😉. Brakvands-gedderne 😊!

 

Biologisk bekæmpelse er nøgleordet - præcis som når man anvender bladlusgalmyg til effektiv og giftfri bekæmpelse af bladlus.

Til bekæmpelse - eller decimering - af de sortmundede kutlinger, i de brakke områder, behøves altså "kun" tilstrækkeligt med sætte-gedder, der stammer fra ægte brakvandsgedder - selvfølgelig udsat i en størrelse, så de ikke fra dag 1 risikerer at ende i maven på en sortmundet kutling...

 

Skulle den nævnte type sortmundede kutlinger sprede sig til de store vestjyske fjorde, hvor landets største lakseåer udmunder, ja, så vil man også her kunne holde kutlingerne i ave med udsætning af ægte brakvands-gedder...noget der er af aller største betydning, da de sortmundede kutlinger elsker lakse- og havørred æg og da der er ofret millioner af kroner på at reetablere bestandene af havørred og laks, i de danske åer, gennem mere end 20 år. En investering der nødig skulle gå til spilde - ikke mindst fordi disse investeringer har vist sig at give afkast i millionklassen - ikke mindst takket være fisketurismen.

Til top
Bent Mollerup Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
B. Mollerup

Tilmeldt:: 09 Jul 2016
Status: Offline
Beskeder: 41
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér B. Mollerup Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 08 Okt 2016 kl. 15:39


Selv tak for snakken!

 

Jeg behøver ikke kommentere så meget på dine indput, fordi de går fint i spænd med alle de ting som vi allerede arbejder med eller forventes at tage fat på inden længe inden for kommunen og Fishing Zealand!l

 

Så det er bare dejligt ;-)!

 

Ha en god weekend! 

 

Venlig hilsen

Jimmi Spur Olsen
Sagsbehandler

Til top
 Besvar Besvar

Skift forum Forum Tilladelser Se Drop Down

Sport Dres