Bliv medlem 
Til forsiden Lystfisk.dk
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
  FAQ FAQ  Søg i forum   Kalender   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Nybegynder multihjulssæt til kysten

 Besvar Besvar
Forfatter
Martin Olsen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
cash

Tilmeldt:: 30 Jul 2011
Geografisk: København V
Status: Offline
Beskeder: 6
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér cash Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Emne: Nybegynder multihjulssæt til kysten
    Sendt: 06 Mar 2019 kl. 22:41
Hej

Jeg går normalt med flue på kysten, men kunne godt tænke mig et multihjulssæt til de dage/pladser hvor det bliver for besværligt fluestangen eller når jeg bare gerne vil lidt længere ud. Jeg er helt grøn ud i multihjul og kunne godt tænke mig nogle forslag til et godt begyndersæt - både hjul og stang.

Jeg vil hellere betale ekstra nu og få noget jeg ikke behøver at skifte ud senere, selv hvis jeg bliver så bidt af det, at det bliver mit primære våben. Jeg har ingen præferencer med hensyn til lavprofil eller ej, men synes at de runde er pænest ;)

Hvad skal jeg vælge af hjulstørrelse og modeller? Og hvad med stang? Hvis det kan lade sig gøre at få en stang der er mere en todelt, vil det være at foretrække, da det vil gøre det nemmere både at have fluestang og multisættet med. Jeg kan evt. bygge selv, hvis det giver flere muligheder.

Jeg forestiller mig primært at gå med gennemløbere på mellem 12 og 22 gram.

Jeg håber at der nogle af jer multihjulsentusiaster der vil øse lidt ud af jeres viden Smile

Mange hilsner,
Martin


Til top
Jens Olsen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
Faelix

Tilmeldt:: 05 Jul 2018
Geografisk: Aarhus
Status: Offline
Beskeder: 2
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Faelix Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 06:24
Jeg er ikke Multihjuls entusiast, men begynder som du selv. Jeg har været i gang en sæson (2018), og har gjort mig nogle erfaringer. Jeg købte et ABU lav profil hjul, mere specifikt et ABU ALX, som jeg fandt på et tilbud. Jeg havde sat mig ind i, at det skulle være mere saltvands venligt end sin storebroder GLX, og mente nok at det var det perfekte køb til det jeg ville foretage mig. Istedet fandt jeg en ret lunken kritik af dette hjul omkring på internettet, og grunden var, at ABUs magnet bremse ikke er så rost som andre systemer. Deriblandt ABUs egen centrifugal bremse, som er på deres GLX, og som de også benytter på deres nye (og billigere) Revo hjul.

Jeg vil kalde deres ALX hjul et ekspert hjul på den baggrund, da det er meget følsomt overfor overløb, hvis du løsner bremsen for at opnå bedre længde. Og ikke noget begynder hjul, så det har nok givet mig flere frustrationer end jeg havde behøvet.

Altså, har jeg kigget mig omkring, og ville anbefale Daiwa først og fremmest, Shimano sekundært. Jeg er blevet meget "bremse orienteret" :), og for Daiwas vedkommende er det SW TW systemet der er deres bedste.

https://www.ebay.com/p/Daiwa-Zillion-SV-TW-Baitcast-Fishing-Reel-1016shl-Left-Hand-7-3-1-ZLNSV1016SHL/1661070209

Zillion hjulet forefindes også i en HD udgave, der er saltvands resistent, men har deres gamle tromle, som dog også skulle være ganske god.

https://www.ebay.com/itm/NEW-Daiwa-Zillion-HD-TWS-Baitcasting-Reels-ZLNHD100HSL-LEFT-Hand-7-3-1-BIG-Sale-/131942514948

Der er kommet en Zillion HD 2018 udgave, der har det hele, men som er tungere, og dyrere.

HD hjulet er som sagt saltvands resistent, men hvis du er villig til at gå på kompromis der, kan du også få deres SWTW system på billigere hjul (Tatula)

https://www.waveinn.com/nautical-fishing/daiwa-tatula-sv-tw/137001868/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=7801632&country=dk&gclid=EAIaIQobChMIp_idrKTv4AIVAcKyCh3KNQumEAYYASABEgKUmfD_BwE&gclsrc=aw.ds

Shimano har en teknologi der hedder DC (digital casting), og den skulle være det mest begynder venlige system, hvor en digital chip prøver at forhindre overløb. Det kan kost lidt på distancen, i forhold til deres centrifugal system, der også er ret godt fungerende, på højde måske med Daiwa.

http://fish.shimano.com/content/fish/northamerica/us/en/homepage/Shimano_Product_Page.P-CURADO_DC.html

http://fish.shimano.com/content/fish/northamerica/us/en/homepage/Shimano_Product_Page.P-CURADO_K.html

Med hensyn til stang, brugte jeg selv en Berkley Skeletor 8 fod, og den er jeg ret glad for, jeg ønskede et system der vejede så lidt som muligt, til når jeg havde lyst til det.

Idag ville jeg nok lede efter 9-9.5 fods stang, da jeg gerne vil lidt længere ud. Der er ikke mange på det danske marked, der er multi hjul havørred-fra-kyst orienterede trigger stænger. Men jeg har da set denne Fenwick:

https://grejonline.dk/products/fenwick-ironfeather-iii-cast

Omkring på nettet, har jeg fundet en Sct Croix stang, jeg måske en dag ville købe (efter jeg har fået et bedre hjul), som jeg ville foretrække fremfor fenwick stangen.

https://www.jandh.com/products/st-croix-rods-avid-series-salmon-and-steelhead-casting-rods.html

Der kan du også vælge en model der er skrædder syet til dit fiskeri.


Til top
Per Karlsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
PK Avatar

Tilmeldt:: 18 Mar 2004
Status: Offline
Beskeder: 1536
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér PK Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 07:48
Hej Martin.

Når man er blitz ny ud i multihjulets velsignelser, så er der noget at tænke over.

Jeg har fisket med multihjul i mere end 50 år, både Ul og ja sådan set alle typer multihjul, bare ikke tun hjulWink

Jeg har været instruktør i kast med multihjul, og her har jeg desværre set mange af  de nederlag / fejl, som nybegyndere, selvfølgelig vil komme ud for.

Mit råd er:

Lån dig til et sæt med stang og hjul - træn på plæne - få en instruktør eller erfaren ven til at hjælpe dig.

Gør dig overvejelser over, hvad for type fiskeri du vil dyrke - å - sø - kyst, og få valgt det ende grej du vil bruge. Engegrejet, skal specialiseres til dit fiskeri, og det setup du vil bruge.

Ende grejet til multihjul kan blive en dyr affære, et godt blink koster i dag omkring 60 kr., men her er muligheden for at købe brugt, især her på 123nu, meget fine, og da er økonomien til at overse, og der kan i perioder købes meget fint endegrej til multihjul også.

Multihjul? ja, det er jo ren religion, forstået sådan at om noget, så kan det få sindene i kog, og det er også ok, da der er utrolig mange bud på, hvad der er brugbart.

Jeg er, som du fremfører opvokset med de runde ældre multihjul, mest ABU, og skal man investere i brugte multihjul, så er der faktisk, nogle fordele ved at købe brugt, hvis hjulet er behandlet ordentligt.

Man undgår tilkøringsperioden, som alle multihjul normalt skal igennem, og det man bruger er et unikt teknisk sammensat system, men når det først er kørt til, man siger det tager 2 år, med jævnligt praktisk brug, så har man et hjul, som kaster fremragende, og har den fordel, at det mindste pilleri ude ved ende grejet, går direkte i håndtaget.

Jeg ville give mig rigtig god tid, når tiden er til køb af hjulet. Her på 123nu, kan der i perioder være nogle meget fine multihjul til salg, også hjul, som er tunet op, i utrolig fin stand, og der er normalt mange kvalitets mærker.

Line til multihjul? her vil jeg altid vælge nylon snøre, og køb bare en specialiseret snøre, der er beregnet til multihjul, men køb rigeligt, en bulk spole på 5000 m. er hvad jeg normalt anbefaler.

Stænger? ja, jeg har nok en små 10 stk. til multihjul, alle speceilt købt til mit fiskeri, og især mit temperement, som har ført til en masse konkurancekast, i mine tidlige år, så stænger i dag, er et så stort område, at jeg ikke ville komme med et bud, det må komme an på, hvad man vil ofre, for også her er der en religion omkring, hvad der er korretkt / bedst til multihjulene, men tænk også her i brugt, mest fordi mange af dem som vælger multi fiskeriet fra, sælger nogle fremragende stænger, også de kan findes frem her på 123nu.

Hvis du vil have ekspert bistand, både til køb af hjul - snøre - service, så er Carsten Faber, fra Hvidovre Sport, en rigtig god kilde at opsøge, han ved en masse om grej generelt, men har også tit nogle ideer om, hvor man kan få fingre i det rigtige brugte grej.

Jeg ønsker dig held og lykke med multigrejet, og håber du får glæde af det, men der skal kæmpes i starten, for at få det til at virke, klø på, det er grej som giver store oplevelserTongue

Mvh
Per Karlsen.

Redigeret af PK - 07 Mar 2019 kl. 08:00
Til top
Martin Olsen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
cash

Tilmeldt:: 30 Jul 2011
Geografisk: København V
Status: Offline
Beskeder: 6
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér cash Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 11:00
Hej Jens

Tak for dit udførlige svar. Jeg havde ikke overvejet at der var hjul der var mere begyndervenlige end andre. Det er en rigtig god pointe. Jeg vil kigge nærmere på både Daiwa og Shimano hjulene. Hvad er en god størrelse til kysten?

Hvis bare de St Croix stænger var til at få her i landet... Udvalget er jo helt fantastisk. Fenwick stangen ser helt perfekt ud på papiret. Jeg er dog lidt lunken ved den efter at jeg prøvede en (fastspoleudgave) for en del år siden. Den virkede meget stiv og var ikke rigtig min kom te. Men serien er sikkert blevet opdateret flere gange siden, så jeg vil prøve at finde et sted hvor jeg kan få den i hånden :)


Til top
Peter Larsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
peterAlarsen Avatar

Tilmeldt:: 07 Jan 2008
Status: Offline
Beskeder: 731
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér peterAlarsen Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 11:22
Hej Martin

Før noget andet skal du sortere de hjul fra som ikke tåler saltvand. Mange Daiwa hjul og nogle Shimano hjul tåler ikke saltvand.

Så skal du vælge mellem rundt og lavprofil. Runde hjul er holdbare og ret billige, men ikke særligt ergonomiske. Lavprofilhjul tillader en lavere position for tommelfingeren, og er dermed mindre trættende. Og så kan de “palmes”, dvs. Man holder hjulet i hånden under indspinning. Det bruger jeg meget. Servicerer man selv hjulet er de runde lettere at adskille og samle.


Og så skal du vælge om håndtaget skal være i højre eller venstre side. Vælg hvad der falder mest naturligt for dig selv.

Til kystfiskeri ville jeg vælge ABU størrelse 4000 eller Shimano størrelse 200. Endeligt ikke for stort. Jo lettere spolen (med line) er, jo bedre kaster hjulet. Om det er magnet eller centrifugal bremset er ligegyldigt, bare bremsen er indstillet korrekt. Shimano DC system er det som er mest begyndervenligt, det giver samtidigt lidt længere kast. Daiwas T-wing system (f.eks. På Tatula) giver også lidt længere kast.

Som begynder skal man vælge en blød monofil line, 0,30 er passende. Senere kan du overveje fletline, men ikke alle fletliner fungerer godt på multihjul. Fusionsliner har jeg haft meget bøvl med.

Hvis du vil bygge din stang selv er der rige muligheder for at få en rigtig god stang. 4-delt er ikke noget problem, tackle24.de har adskillige 4-delte klinger. Jeg forsøgte mig for 3-4 år siden med en “acid rod” (amerikansk slang: acid=LSD) hvor nederste øje sidder oven på stangen og de næste gradvis drejer ned under stangen. Fordelen er at linen trækkes væk fra klingen når den flexer. Jeg ventede i starten at der ville komme sjove kommentarer, men ingen har nogensinde spottet de skæve øjner. Kork i høj kvalitet kan købes på ebay, hilevel.se har stort set alt hvad man får brug for. Alps laver nogle meget lækre hjulholdere i aluminium og kulfiber.

Min første acid rod byggede jeg på en billig 4-delt klasse 12 flueklinge. Resultatet var så godt at jeg efterfølgende byggede endnu en på en Sage XI2 #12 klinge og en laksestang på en bluewater klasse 16 flueklinge, også 4-delt. Den første kaster op til ca. 15 gram, XI2 blev langt bedre og kaster op til 25 gram. Øjerne på de to sidste er af recoil typen, lette og hvis de bøjes flekser de bare tilbage igen. De er laver at en nikkel-titanium legering også kendt som huskemetal.
Til top
Peter Larsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
peterAlarsen Avatar

Tilmeldt:: 07 Jan 2008
Status: Offline
Beskeder: 731
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér peterAlarsen Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 11:24
Hej Martin

Mit bedste forslag til hjul er nok et Shimano Curado DC, og til kysten gerne med høj udveksling.

Mvh. Peter
Til top
Per Karlsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
PK Avatar

Tilmeldt:: 18 Mar 2004
Status: Offline
Beskeder: 1536
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér PK Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 11:27
Hej Martin.

Stænger? Nu taler jeg på egne vegne, så stive stænger, som man kan forliges med! Hvorfor? jo hurtigere stangen står stille, jo mindre modstand på linen, især ved multi, det giver længere kast, og det er noget jeg værdsætter.

Jeg bruger ikke stænger med multigreb, kun almindelige håndtag, så kan stangen bruges til alt mulig fiskeri, men det er kun min personlige valg!

Jeg ville nødvendigvis ikke investere i en dyr stang til multihjulet, og det skyldes, at der i dag findes rigtig mange muligheder, med de rigtige stænger. Jeg er den type der er lige glad med om grejet er rødt eller grønt, hedder Kurt eller Maja, det skal bare passe 100 % til mit fiskeri, og det har sparet mig for mange udgifter.  

Special stænger til multi, kunne godt pege på det tyske marked, der har jeg en del stænger fra, men mange af dem forhandles desværre ikke i Danmark.

Jeg bruger i dag en 10' Sportex HM Turbo 15g. - 40g. med et Shimano Calcutta XT 200, specielt tunet hjul, og så en 0,31 mm. Gul Stren nylon line. Det sæt passer 100% til mig, med endegrej op til 40g.

Mvh
Per Karlsen.

Til top
Martin Olsen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
cash

Tilmeldt:: 30 Jul 2011
Geografisk: København V
Status: Offline
Beskeder: 6
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér cash Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 11:38
Hej Per og Peter

Også tusind tak til jer for jeres svar. Det er virkelig værdsat I tager jer tiden til at skrive :)

Per - Du har mange gode pointer. Jeg er helt med på at det ikke vil køre fra dag 1. Men det gør ikke så meget for mig. Oplevelsen af at lære noget nyt, er også en del af det for mig. Jeg fiskede med flue vel nærmest i flere år inden jeg sådan rigtigt fik styr på kastet og begyndte at fiske effektivt og fange fisk. Så den del af det er jeg ikke så bekymret for.

Jeg har ikke specielt travlt med at få købt noget, så jeg vil klart holde øje med, hvad der kommer til salg på brugt markedet. Jeg var ikke klar over at der er en indkøringsfase og at du faktisk kan få hjul der kører bedre ved at købe brugt :)

Peter - Tak for gode konkrete forslag :) Det en rigtig god ide at prøve at finde en #12/13 flueklinge og bygge noget selv. Jeg kan huske for mange år siden da det var moderne at bygge (UL) spinnestænger på flueklinger, at det var mange der afkortede klingerne lidt i spidsen. Har du gjort noget tilsvarende, eller bare brugt klingen som den er?

Jeg synes det er sjældent at finde ABU hjul i størrelse 4000. De fleste til salg er 5600 og opad. Men jeg vil klart prøve at kigge på Curado'en.

Endnu engang tak for svar!

Mvh.
MartinTil top
Martin Olsen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
cash

Tilmeldt:: 30 Jul 2011
Geografisk: København V
Status: Offline
Beskeder: 6
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér cash Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 11:42
Citat: PK

Hej Martin.

Stænger? Nu taler jeg på egne vegne, så stive stænger, som man kan forliges med! Hvorfor? jo hurtigere stangen står stille, jo mindre modstand på linen, især ved multi, det giver længere kast, og det er noget jeg værdsætter.

Jeg bruger ikke stænger med multigreb, kun almindelige håndtag, så kan stangen bruges til alt mulig fiskeri, men det er kun min personlige valg!


God pointe! Det er giver god mening at investere i noget der også kan bruges til andet end multihjul :) Sidderne øjerne ikke også tættere på klingen på triggerstænger? Men det har måske heller ikke det store at sige?


Til top
Peter Larsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
peterAlarsen Avatar

Tilmeldt:: 07 Jan 2008
Status: Offline
Beskeder: 731
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér peterAlarsen Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 12:25
Hej Martin

Generelt er øjerne på en triggerstang tættere på klingen og der er flere af dem. Og de har mindre diameter. Jeg har også brugt alm spinnestænger til multihjul, men er i dag i den situation at jeg aldrig benytter fastspolehjul, og derfor er der ikke behov for stænger som kan begge dele. Og man får et lidt bedre greb med et triggerhåndtag.

De øjer jeg bruger er etbenede slangeøjer som egentligt er beregnet til fluestænger. Bortset fra de to nederste som er tobenede skydeøjer, egentlig også til fluestænger. Fordelen ved disse øjer er at de er meget lette og næsten ikke til at ødelægge. Eneste ulempe er at de støjer når man bruger fletline.

ABU hjul i størrelse 4000 er lidt svære at finde, men jeg synes personligt at 5000 og især 6000 er overkill på kysten.

Mvh.Peter
Til top
Morten Drews Se Drop Down
Aktiv bruger
Aktiv bruger
Brugernavn:
fister Avatar

Tilmeldt:: 02 Dec 2014
Geografisk: Bornholm
Status: Offline
Beskeder: 70
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér fister Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 12:41
Hej .
En anbefaling herfra er en 9,6 fods St.Croix  avid. Kastevægt 7 til  21 gram.
Det er en helaktion men forholdsvis stiv.
Den kan erhverves i Polen for ca 2300 med forsendelse. 
Stangen hedder avc 96 mf2.
Dertil ville jeg finde et godt kvalitets hjul i 5000 klassen.
Jeg ejer selv samme stang og bruger et Amb ultra mag xl 2, også et hjul i 5000 klassen.
Det er min anbefaling. 
Mvh Morten 

Til top
René Hylager Carlsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
René H.N. Avatar

Tilmeldt:: 16 Apr 2007
Geografisk: Frederikshavn
Status: Offline
Beskeder: 1194
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér René H.N. Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 16:41
Der findes en del gode multihjul på markedet, særligt når vi kommer op i agn til det danske kystfiskeri er det nemmere og finde et egnet hjul

jeg selv har fisket målrettet med multihjul et par sæsoner, og fisker i dag udelukkende ul med multihjul. Har dog også kraftigere stænger, men får dem ikke anvendt ved mit normale å fiskeri

Hjulene er meget et religions spørgsmål, men flere snakker godt om Daiwa tatula type r modellen som skulle kunne klare saltvand. Prisen er heller ikke afskrækkende for et godt hjul. Derudover bør tatula faktisk også fint kunne komme ned og kaste med små 5-6 gram hvis du får lyst til at gå med en lettere stang til eksempelvis fjordfiskeriet

stængerne findes herhjemme, men desværre er næsten alle 2 delte. Derudover kan du udvide udvalget betydeligt ved at kigge til de andre lande omkring os

Herhjemme er det generelt de samme mærker som der normalt føres, men eksempelvis Lystfisk har G Loomis i casting modellerne. 

I Sverige kan du finde St Croix, der kan du søge på spinspö på google for og finde nogle af de store forhandlere. 

Mistpool har også en række modeller der ville kunne være anvendelige til den kastevægt du efterspørger

jeg har selv en Daiwa DXS mlfb962 som jeg i sin tid købte hjem fra fishusa, den kostede på tilbud inkl fragt, moms og gebyr under 800 kr. Fishusa har faktisk også i dag en række modeller der kunne være interessante, men desværre mener jeg at deres fragt er sat betydeligt op i forhold til dengang jeg købte

Jeg vil dog som andre også er inde på måske håbe der var en som havde noget grej du kunne prøve, så kan du bedre få en ide om hvad du kan lide og fiske med, og få lidt gode råd med på vejen. Du kan håbe Ole TC kommer forbi tråden, han er vist bosat i dit område og fisker med Daiwa så måske du kan få lov og se og mærke hans grej med hænderne før du køber  
med venlig hilsen
René Carlsen
Til top
Martin Olsen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
cash

Tilmeldt:: 30 Jul 2011
Geografisk: København V
Status: Offline
Beskeder: 6
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér cash Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 19:34
Tak for alle de gode svar Clap

Jeg vil starte med at få mig et hjul, og så skulle jeg nok kunne finde en passende spinnestang frem fra skabet, der kan bruges til at starte med. Og så går det nok selvbyg i den, så jeg kan få mig en 4-delt stage :)

Om det bliver et Daiwa, Shimano eller ABU kommer til at afhænge af hvad jeg kan finde og til hvilken pris. Jeg har nu nogle gode bud på modeller fra Daiwa og Shimano. Men hvad med de runde fra ABU, ville i vælge C3, C4 eller noget helt tredje?

Og så lige et sidste spørgsmål: Er det normalt at man holder stangen i den 'forkerte' hånd? Jeg er selv venstrehåndet og vil helt naturligt holde med venstre og spinne ind med højre. Er der nogen grund til at gøre det omvendt med multirulle?

Mvh.
Martin
Til top
Peter Larsen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
peterAlarsen Avatar

Tilmeldt:: 07 Jan 2008
Status: Offline
Beskeder: 731
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér peterAlarsen Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 07 Mar 2019 kl. 19:46
Der er ikke nogen forkert hånd. Jeg startede med håndtaget i højre side, men holdt også stangen i højre hånd under kast. Senere fandt jeg ud af at håndtag i venstre side virker bedre for mig. Gør bare hvad der falder mest naturligt for dig.

Mvh. Peter
Til top
Peder Zeuthen Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
Peder Zeuthen

Tilmeldt:: 31 Maj 2013
Status: Offline
Beskeder: 167
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Peder Zeuthen Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 08 Mar 2019 kl. 07:37
Hej Martin
Spændende projekt, jeg er ret overbevist om at du bliver grebet f det, selv fisker jeg også udelukkende med multihjul i dag. Har et blødt punkt for klassiske runde Ambassader hjul. Fordelen ved dem er at de er no nonsens, super nemme at vedligeholde, nemme at nørde med , alle reservedele er nemt tilgængelige og så holder de jo nærmest livet ud. Ulemperne kan være at de er lidt tungere, måske lidt kortere kastelængde end nogle af de nye lavprofil, men for mig er den vigtigste ulempe, at de kan være ret kolde at fiske med i de kolde måneder. Du skullekigge lidt på denne side...
https://sportfiskeboden.com/collections/spinnrullar
Micke som ejer biksen, har overtaget UT reel, som er et svensk firma specialiceret i at tune klassiske ambassader hjul. Af de klassiske runde, er Rocket  deres Rolls Royce, deres mest langt kastende hjul, Sportfiskeboden bygger et Rocket med UT dele til overkommelige penge, det er nørderi på et højt pla, men også hjul for livstid.
Kig engang...https://sportfiskeboden.com/collections/spinnrullar/products/ambassadeur-cs-pro-rocket-ut-edition
De har også mange fine lavprofil hjul til fornuftige priser. Feks deres Revo inshore.
Som andre har skrevet er stænger et kapitel for sig, men prøv at kig mod Sverige... og så det at du gerne selv bygger, det er et godt udgangspunkt. Men sonm andre har skrevet, lå dig lidt frem, på græs og monofil i starten.... så er det altså heller ikke sværer ...... held og lykke med det MVH Peder Zeuthen
Til top
Jørgen Riddersholm Se Drop Down
Meget aktiv bruger
Meget aktiv bruger
Brugernavn:
riddersholm

Tilmeldt:: 14 Feb 2008
Status: Offline
Beskeder: 198
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér riddersholm Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 08 Mar 2019 kl. 16:10
Citat: cash

Tak for alle de gode svar Clap

Om det bliver et Daiwa, Shimano eller ABU kommer til at afhænge af hvad jeg kan finde og til hvilken pris. Jeg har nu nogle gode bud på modeller fra Daiwa og Shimano. Men hvad med de runde fra ABU, ville i vælge C3, C4 eller noget helt tredje?

Og så lige et sidste spørgsmål: Er det normalt at man holder stangen i den 'forkerte' hånd? Jeg er selv venstrehåndet og vil helt naturligt holde med venstre og spinne ind med højre. Er der nogen grund til at gøre det omvendt med multirulle?

Mvh.
Martin


Hej Martin.  Det er vist helt oplagt, du skal bruge et hjul til højrehåndsindspinning.  I hvert fald, hvis du for tiden bruger højre hånd til indspinning på dit fastspolehjul.  Her er et link:

https://www.dogger.dk/rullar-och-spon/multirullar

Amb. Pro Rocket er deres absolutte top-model i runde ruller, og når man kan købe et for godt 1100,- kr er det latterlig billigt.  Mine runde Amba. ruller er op mod 30 år gamle, og de bliver bedre og bedre. Det er nemt at tune, f.eks. med en UT-spole, keram-hybridlejer, keramisk lineførerstift mv. - og vel at mærke, uden at hjulets medfødte driftssikkerhed bliver påvirket  Med lidt øvelse kan du kaste blink helt ned til 5 - 7 gram.  Hermed har du et hjul, som dækker alt fra ca. 5 gram til over 100 gram.  Pas på med RUNDE Ambassadeurer, som ikke er lavet i Sverige.  De er billigere.  Men noget lort.  Ved ikke, om man kan sige det samme om lavprofilerne fra ABU, jeg har kun en Shimano Curado 201 D, som der endnu ikke har været problemer med.  Den er så gammel, at den blev lavet i Japan af kvalificerede folk.

mvh jr
Til top
Christian B Christensen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
Christian BC

Tilmeldt:: 17 Jan 2015
Status: Offline
Beskeder: 8
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Christian BC Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 08 Mar 2019 kl. 16:23
Med hensyn til at bruge fastspolestang til multihjul er jeg ikke helt enig i at det er ligegyldigt med hvilken stang man bruger. rygraden af kligen sidder jo på hver sin side på de forskellige slags.

min erfaring er helt klart at hurtige stænger, stabilisere sig hurtigre og skaber færre overløb(i hvert fald når vi snakker kyst hvor man ofte kommer til at prøve at nå den meter længere)

Shimano DC til begynder?
Jeg fik det først som øvet (det er et ret omkostelig system)
og jeg har endnu ikke prøvet et kaste bremsesystem jeg hellere vil kaste med. ABU ultra mag fra 80erne står også mit hjerte nært, men de kan simpelhen ikke følge med den teknologi der er puttet i der fra shimano.
Kan kun anbefale det. men det er lidt et commitment da de ligger fra 2000kr og op efter.

Hvis du stadig er i tvivl om stang har jeg en fin ok billig stang til salg jeg selv lagde ud med og stadig bruger en gang imellem.
det samme gælder sikkert hjul har efter hånden ligesom alle andre multihjulstosser et eller 8 hjul for meget

Christian
https://www.facebook.com/cbcreelservice/
Til top
Christian B Christensen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
Christian BC

Tilmeldt:: 17 Jan 2015
Status: Offline
Beskeder: 8
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér Christian BC Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 08 Mar 2019 kl. 16:39
.  Hermed har du et hjul, som dækker alt fra ca. 5 gram til over 100 gram.  Pas på med RUNDE Ambassadeurer, som ikke er lavet i Sverige.  De er billigere.  Men noget lort.  Ved ikke, om man kan sige det samme om lavprofilerne fra ABU, jeg har kun en Shimano Curado 201 D, som der endnu ikke har været problemer med.  Den er så gammel, at den blev lavet i Japan af kvalificerede folk.

mvh jr
[/QUOTE]
min shimano calcutta 201 TE DC  er af nyere dato, og det er også produceret i Japan.
tror deres topmodeller stadig bliver lavet i japan af lidt mere disiplineret folk. men vil ikke lægge hovedet på blokken.

https://www.facebook.com/cbcreelservice/
Til top
Martin Olsen Se Drop Down
Knapt så aktiv :)
Knapt så aktiv :)
Brugernavn:
cash

Tilmeldt:: 30 Jul 2011
Geografisk: København V
Status: Offline
Beskeder: 6
Indlæg Funktioner Indlæg Funktioner   Citér cash Citér  BesvarSvar Direkte Link til dette Indlæg Sendt: 08 Mar 2019 kl. 22:32
Endnu engang tak til alle for input :)

Jeg har sammenfattet i følgende kandidatliste:

Ambassadeur 4600 C4 - fundet til 800,-
UT performance kit kan evt. tilkøbes for 1400,-
Pro: Billigt. En rigtig fin størelse synes jeg. Fedt med muligheden for at opgradere senere. God mulighed for at rode med det selv :)
Con: Ikke så langt kastende som de andre hjul på listen. Måske lidt dårligere ergonomi end lavprofil hjulene 

Ambassadeur 5500 CS Pro Rocket - Set til 1100,-
UT tuning performance kit kan tilkøbes for 1100,-
Pro: Super pris for et rigitg godt hjul :) 
Con: Måske en anelse stort.

Ambassadeur 5500 Rocket UT Edition - fundet til 2150,-
På forhånd opgraderet med UT Performance kit + let linefører og keramisk knivbolt (eller hvad sådan en hedder på dansk)
Pro - så bliver et Ambassadeur vist ikke meget bedre.
Con - Måske en anelse stort. Pris.

Daiwa Tatula CT TYPE R 100H set til 1260,-
Pro: Ergonomi. Langt og let kastende.
Con: Mulighed for at servicere og rode med det selv.

Shimano Curado DC 150 fundet til ca. 1775,- 
Pro: Det nemmeste at kaste med.
Con: Mulighed for at servicere selv. Pris. Måske lidt for selvkastende?! Det udsagn kommer jeg sikkert til at fortryde senere ;) Men jeg tænker at der måske er noget læring der går tabt, når der ikke er bremser der skal stilles og lign.

Der er lidt at overveje i weekenden ;)

Mange hilsner,
Martin
Til top
 Besvar Besvar

Skift forum Forum Tilladelser Se Drop Down

Altid sikker på et godt TILBUD!


Fluer.dk


FluePusher.dk


Fiskerejser.dk


GEOFF ANDERSON