Print side | Luk vindue

Dyre mærker. Er det blot mærkerne man betaler for?

Udskrevet fra: 123nu.dk
Kategori: Generelt
Forum navn: Lystfiskeri generelt
Forum beskrivelse: Generel lystfiskerdebat om løst og fast
Web-adresse: http://www.123nu.dk/lystfiskeri/forum/forum_posts.asp?TID=34087
Udskrevet den: 20 Maj 2024 kl. 11:28


Emne: Dyre mærker. Er det blot mærkerne man betaler for?
Besked fra: K_Jensen
Emne: Dyre mærker. Er det blot mærkerne man betaler for?
Posteringsdato: 13 Nov 2009 kl. 22:05
Hej folkens.

Jeg er fluefisker og jeg kan ikke lade være med at undre mig over hvorfor nogle mærker skal have så mega høje priser. Hvad er stængerne lavet af siden nogle stænger koster 5000kr eller mere? Er det grej luderne der skal betales for at sige at de aldrig har prøvet en bedre stang eller hvad? Er der forskel? Er øjerne lavet af titanium og belagt med hvidguld?
Mit indlæg virker måske en anelse provokerende:-). Jeg ved godt at man ikke skal købe det billigste man kan finde og så forlange at det er kvalitet, men kvalitet burde ikke koste så meget. Man kan vel kalde dem fluefiskerens ferrari? Blære stangen, som nok ikke kaster bedre eller længere end min stang? Jeg har aldrig haft fornøjelsen af at kaste med en så dyr stang, så jeg spørger jer der har, hvad er de lavet af? Står der i bunden made in taiwan?:-)



Svar:
Besked fra: karsten4
Posteringsdato: 13 Nov 2009 kl. 23:36
Hej Kim

Nej, ikke nu igen. Det emne kan der da ikke koges mere suppe på.

Mvh

Karsten


Besked fra: bartholin2
Posteringsdato: 13 Nov 2009 kl. 23:49
Hej kim.

Mit ? til dig er, er der forskæl på en bmw og en lada, ja ik.

Mit setup ligger på ca 11K og det er alle mine klasser om det er til kyst eller Å.

Der er kæmpe forskæld for dem som ved det ;)

Du må da meget gerne prøve sådan et setup (altså mit) hvis du kommer forbi ballerup en dag. Men du skal nok ha sparet lidt op, for når du så køre fra mig, køre du nok ind i butikken og bruger lidt penge ;)

Stang: Winston. Hjul: hardy. bagline: sa gelspon. line: sa trout.

mail mig hvis du vil prøve.

Tight lines . kristian

Green stick


Besked fra: Stone05
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 00:10
Hvorfor burde kvalitet ikke koste så meget???

Hvis man ser på omkostningerne ved at bygge en stang selv - jeg har f.eks. selv bygget en medestang, hvor klingen kostede 1500 kr. incl. forsendelse fra UK, øjerne + kork + hjulholder + bindetråd og lak kostede omkring 1200 kr. og her til skal man så lægge arbejdstimerne med at lave stangen. Stangen er sådan set ikke specielt blæret, men den er godt nok lækker og super at fiske med...


Besked fra: Enken
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 00:13
Hej Steen

Hvorfor købte du den ikke bare hos............ ;-)

Undskyld kunne ikke lade være

God weekend

Lars


Besked fra: Muste
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 00:31
Sjovt du nævner det.

I sommers skulle jeg købe ny fluestang. Jeg tænkte det samme, men blev slemt overrasket.

Jeg havde på daværende tidspunkt et startsæt - Scierra Avalance. Jeg havde en kanon instruktør (Christian fra Jan og Bo, Helsingør) som ikke var bange for at lade os prøve lidt af hvert.

Jeg havde på forhånd aftalt at han ville tage en Hardy Demon med og en Guideling Lpxe Rs med... og for satan....

Der var forskel - nu ved jeg godt at stængerne ikke er på niveau med Sage og G Loomis, men forskellen var der!

Det kan godt være de er ´´ Made in China´´ men udviklingen er et andet sted og her ligger forskellen...!



Besked fra: Rasmus Hansen
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 01:33
Forskellen er cirka den samme som på cigarer, du kan købe en fabriksrullet cigar for en 20'er, men vil du have en topklasse håndrullet i bedste kvalitet må du nok smide mindst det tre eller femdobbelte.

En del af forskellen er kvalitetskontrol og ensartet stabil topkvalitet. Udvikling af taperinger koster også mere end kopiering. Et godt navn har sit navn via en kvalitetskontrol der kun slipper 1. sortering igennem.

Et mindre godt navn slipper gerne afsted med en del 2. sortering eller dårligere.

Nogle mærker giver indtryk af at være en god cigar, men viser sig at være en fabriksrullet. ;-)

Jeg har oplevet at 5 stænger ud af 6 alle var skæve i toppen i et masseproduceret kopimærke i mellemprisklassen, men ikke hos dem der har udviklet deres egne taperinger i luxusklassen.


Besked fra: limfjord
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 07:41
Selvfølgelig er der forskel på div stænger, stort endda. Men en billig stang kan skam godt være en stor fornøjelse at kaste med. Hvis en fisker, med en dyr stang har et dårligt setup, i forhold til stang og kaste stil, mens ham med det billige har det modsatte, vil forholdene stærkt udvaskes, eller
vende til den billig stangs fordel. Det samme gør sig gældende når vi snakker evner som kaster, der er større forskel på fluefiskers kasteevner end på en dyr/billig stang.

Men det er da fedt, at stå med sin egen Ferrari(stang), i hånden og vide det ikke er alle mands eje.Det er da fedt vi har noget at drømme om, det ypperste, inde for sin hobby. Vi søger hele tiden det der er bedre, det nye der ´´BARE SKAL PRØVES´´ det er udvikling, og udvikling koster. Ellers kan man jo bare tage en bambusstang, og sætte en snor i toppen, jo den kan skam også fange fisk ;-)


Besked fra: MartinNørgaard
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 07:58
Arbejder i en virksomhed hvor vi bl.a. producere kulfiberemner.

Jeg kender vores kulfiber og epoxy priser. Vi har også en topseriøs udviklingsafd., kvalitetskontrol, dyrt produktionsapparat som udføres til dansk løn.

En fluestang som Orvis helios til ca.6000 og med en vægt på ca. 100 gram, giver en kilopris på 60000kr.

Det er på trods af ovennævnte langt fra den pris vi sælger det til.

Dermed ikke sagt at dyre stænger ikke er bedre, men er temmelig sikker på at vi betaler rigtig meget for den ekstra kvalitet.


Besked fra: botage
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 08:11
jeg mener at der er meget snobberi i fluestænger, der er mange der skal leve af det, og det skal vi forbrugere betale.
jeg har selv været på den og brugt urimeligt mange penge på opreklamerede stænger, som ikke er bedre, tværtimod, end den jeg bruger nu, godt nok er den af et kendt mærke, men den er købt brugt for 1000kr og har en line der passer perfekt, så jeg er blevet en dyr del klogere.
;-);-)


Besked fra: tolund
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 08:13
Du kan jo starte med at spørge ungerne og konen om hvorfor det betyder så meget, hvad der står på deres tøj. Hvorfor naboen har en Mercedes holdende i carporten og ikke en Fiat. Jeg køber dyrt grej, fordi det er en fornøjelse at gå med. Der er forskel på RT og Orvis. Det er ikke sikkert jeg kan kaste længere, men jeg kan gå en hel dag uden mit håndled begynder at klynke, og så syntes jeg det er fedt at mit grej kan provokere folk til at lave indlæg som dette.
Er det i grunden ikke ligegyldigt, hvad der står i bunden. Er du glad for dit grej og finder dig godt tilpas med det. Fange fisk, det kan man med en bambuskæp og en muresnor.


Besked fra: mc grecor
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 08:44
sæt et flag hvor der står orvis eller hardy eller sage I EN LORT så køber alle grej snoppeluderne lorten osse selv om den LUGTER


Besked fra: DNA7
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 09:16
Det er sgu ikke så svært, kvalitet koster, men dermed ikke sagt, at alt hvad der er dyrt er kvalitet, for sådan er det bestemt ikke !!


Besked fra: tolund
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 09:41
Og så var det lige denne debat blev useriøs for brian. Vi takker for bemærkningen og står af debatten ;-)


Besked fra: dmj
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 09:47
Det er vel fløjtende ligegyldigt hvad tingene er lavet af. Vil folk betale, så er der et marked og så bliver tingene produceret og solgt.

Hvis du synes det er for dyrt, så lader du være med at købe det, så let er det. Hvis andre ikke synes det er for dyrt så køber de det.

Er det ikke ligemeget om de køber det fordi de tror at de så kaster det længere, fordi de tror de så bliver en fandens karl eller fordi de bare har for mange penge. Måske de bare prioriterer deres hobby så højt at de gerne vil have grej der giver en stor tilfredsstillelse.

Der er nogle folk der prioriterer økonomien i en handel, der er nogle der er glade når de har købt det de selv anser for det bedste grej de kan opsnuse. Så er der alle dem der ligger et eller andet sted imellem.

Du har da helt ret i at vi allesammen vil kunne fange fisk på en stang de har smidt ud lidt nede ad vejen, den er gratis endda. Faktum er bare at det nok er de færreste af os der kun fisker for at fange fisk. Jeg har selv fiske med line oprullet på pinde og monteret med flåd og krog, det fangede jeg også masser af fisk på. Det beviser jo bare at man ikke behøver at kaste fantom langt eller have avancerede bremsesystemer.
Jeg må dog erkende at jeg godt kan lide følelsen af lækkert grej, jeg prioriterer mit fiskeri højt og derved er mit fiskeri en anseelig del af mit budget. Til gengæld kører jeg ikke Ferrari og ej heller har jeg et kæmpe hus. Hver mand gør med sine penge hvad han ønsker. Nogle køber fiskegrej, andre en stor bil, nogle et hus og nogle får besked på hvad de skal bruges til af konen. Nogle køber det hele fordi de har lidt mere end de fleste og andre kan ikke købe noget af det fordi de har mindre end de fleste.

Sådan er verden og det er ikke kun når vi snakker fiskegrej.


Besked fra: K_Jensen
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 09:48
Hej folkens.

Jeg tror vi er kommet forkert ind på hinanden. Jeg vil ikke angribe jer der elsker dyrt grej. Jeg vil bare gerne vide hvor meget al dette grej halløj er pustet op. Der er sikkert gjort meget research indenfor de dyre mærker og det er fedt nok, men når en stang skal koste så meget, så vil jeg gerne vide hvad den er lavet af siden det kan blive så dyrt. Aller helst ville jeg se specifikationer der kunne sammenlignes med alle andre fluestænger, men det er sikkert fabriks hemmeligheder?
Nu kan jeg ikke lige huske hvem af jer der skrev noget med at en stang kan være skæv, men det kan jeg nikke genkendende til på mine forrige stænger, dog ikke på min Shimano Biocraft XT #8 10' den er lige.
Jeg kan også godt følge påstanden med at man kan få ondt i håndledet af nogle stænger, men er det så ikke fordi man har valgt forkert? Jeg kan godt lide at der er rygrad i en fluestang og at den er hurtig, så derfor vil det være mit naturlige valg fremover også at gå efter. Men det er vel ligesom tøjmærkerne, de gør det samme, men de hedder blot noget andet. Om de er mere slidstærke end andre varer, det er der nok noget om, men når det handler mere om mærket end om selve varen, så er det lidt surt. Personligt ved jeg dog hvilke mærke fluestang jeg holder mig langt væk fra og det er Ron Thompson. Ikke at jeg vil starte en diskussion om dem, men der føler jeg at jeg skal gå udenom. Jeg vil da slutte af med at sige at jeg har også yndlingsmærke. Jeg har aldrig prøvet en bedre line end Loop Multi float/clear intermediate, så det vil være naturligt for mig at fortsætte med at anvende deres produkter (har ikke råd til at prøve alle fabrikanterne:-) )


Besked fra: Enken
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 10:03
Hej Dennis

Hvor er det befriende at læse dit indlæg, seriøst, velformuleret og lige på, uden at du lader dig provokere til usaglighed og ´´namecalling´´

Som altid en fornøjelse.

God weekend

Lars


Besked fra: dmj
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 10:11
Jamen Kim, som sagt så er det jo ikke nødvendigvis materialerne eller kost prisen der retfærdiggør at en vare er dyr.

Se kvindfolkene, nogle af dem betaler gladeligt 5-6000 kr for en taske fordi den hedder noget specielt og er moderne, det samme gør lystfiskere, golfspillere osv.

Om det er pengene værd at betale det ekstra er et personligt spørgsmål som er bestemt af din person, din økonomi, din passion for den type produkt og sikkert en masse andre ting som folk der har et større indblik i den menneskelige psyke kan fortælle om.

Hvis du ikke synes det er pengene værd at købe en stang til XXXX kroner, så skal du ikke gøre det, det ville da være dumt. Hvis du derimod synes det er pengene værd (og du har dem vel at mærke) så skal du selvfølgelig gøre det.

Jeg tror vi skal ned i ret billige stænger før at prisen kan retfærdiggøres udfra et rent materiale mæssigt syn. Derimod kan der være an masse andre ting der spiller ind for at folk folk køber dyrt.

Hvor stor er forskellen i materialepris på et alu-hjul til 2000 kr og et til 4000 kr? ( samme størrelse vel at mærke). Formentlig ingen. Det kan være at der i det dyre hjul er brugt flere penge på at optimere konstruktionen så man fjerner så meget unødig vægt som muligt. Det kan også være at det dyre bare har et finere navn. Det kan være det dyre er produceret for at kunne klare flere tæv. Der er masser af muligheder. Et produkt bliver ikke til ud fra et materiale, det er ofte bearbejdingen, distributionen osv der koster.

Faktum er at det er de færreste ´´luksusprodukter´´ hvis pris der kan forsvares udfra et materiale synspunkt. Og stort set hver gang du køber et dyrt produkt er det marginalt hvor meget mere du får i forhold til et godt mellempris produkt, men for nogle mennesker er det de ekstra penge værd.

Og i sidste ende er det vel for os andre ligegyldigt hvad folk bruger deres egne penge på.

Hvis du søger en retfærdiggørelse af at bruge så mange penge på grej, så skal du helt sikkert i grave hvilke materialer der er brugt ;-)


Besked fra: rickolie
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 10:26
Til Brian.
Tror måske dit intellekt står mål med dine udtalelser.
Fedt der findes nogle som dig,der bevæger sig i middelmådighed,og som bare prøver at trække alle andre ned på samme plan.
FJOLS.


Besked fra: tolund
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 10:47
Kim du kunne spørge om det samme, hvis det er biler. Hvorfor køber naboen en Mercedes, den har 4 hjul, en motor og man sidder i læ når man skal ned og hente den liter mælk.
Ham der har en Fiat, han får dækket hans behov for transport. Er ham der køber en RT mindre lykkelig, end ham der køber en Sage. Det tror jeg ikke. Der er forskel på kvalitet og sætter man et max beløb på 3000 kr, så kan man finde en rigtig god stang og udbudet er stort. Fra 3000 kr og op. Der vil jeg nok påstå at det er meget begrænset hvad man får ekstra, ud over glæden ved at eje noget seriøst godt grej. Jeg købte en Orvis, fordi den er utrolig let og man skal ikke arbejde sig halvt ihjel, for at få sendt linen ud over vandet. Den levere varen til mit behov.


Besked fra: IvanJeppesen
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 11:30
Jeg køber også altid kvalitetsgrej, ofte er der en garanti på produkterne udover den købeloven garanterer. Det koster jo også at forsikre sine ting.

Mvh. IJ


Besked fra: René v
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 11:53
Jeg tror at vi er ligesom kvinderne. De elsker tøj, tasker osv, og vi elsker fiskegrejet.
Denne diskution kan aldrig finde en ´´Vinder´´, for heldigvis er vi alle forskællige.
Nogle kører i bus, andre i Bentley.
Om det handler om snobberi eller ej, så er faktum det, at det er ikke stangen som kaster, det er ham der står med grejet i hånden.
Kvaliteten kan diskuteres i evighed.
Jeg har set en gammel gut for mange år siden tage røven på en masse blærerøve med dyrt grej.
Den gamle stod med en tohånds som minder om noget han havde fundet da de fandt gravballemanden, men faktum var, at han kunne pressentere bedre, og kaste længere, en dem med det dyre grej.........måske fordi han kunne :)


Besked fra: scott
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 12:03
Hej Alle.

Om nogle måtte tolke det jeg skriver her som reklame for et bestemt mærke eller en forretning er jeg faktisk ret ligeglad med, det er vel i den sammenhæng som ophavsmanden til tråden oprindeligt havde til hensigt også ret ligegyldigt.

For nogle mdr siden købte jeg en Winston Bll-X 909-4 inde hos....ja i ved nok.
For det første vil jeg indledningsvis lige påpege at man her handler med folk som virkeligt er fagligt kompetente og ved hvad de snakker om.

Efterfølgende modtager jeg en mail fra Winston om at min stang nu er registreret hos dem, de ønsker mig tillykke med min stang og fortæller at de altid står til disposition omkring kritik og spørgsmål om dette måtte være ønskeligt....det gav mig faktisk en betryggende og god følelse.

Omsider har jeg så fundet netop de liner som jeg synes at denne stang spiller helt optimalt med og jeg må sige at dette at fiske en hel dag med den er en nydelse ud over det sædvanlige.

Så er vi ved at være fremme ved spørgsmålet som det hele handler om....om eks denne stangs merpris ift andre mærker kan retfærdiggøres, og det mener jeg afjort !
For det første er her simpelthen tale om et produkt som er mere gennemført lækkert end man oplever i mellemprisklassen.
Lad mig skynde mig at sige at jeg bare ikke gider at indlede mig på en diskussion om ´´smag og behag´´ i denne sammenhæng, for oprigtigt talt er dette forums brugere med tilstrækkelig indsigt til at vurdere berettigelsen af denne merpris ikke ligefrem overrepræsenteret....hvilket denne tråd med al tydelighed så klart indikerer.

Helhedskonceptet ved at ofre noget ekstra på en virkelig passion frem for blot at ´´fiske´´ er ikke i min verden noget udtryk for at det ene er finere end det andet, men en bevidsthed om en kvalitetsoplevelse som starter allerede når jeg handler og som holder meget længere ud i fremtiden, at fiske med en stang som er udviklet af folk som virkeligt mener noget med det de laver, det kan faktisk mærkes og denne forskel finder jeg merprisen rigeligt værd.

Længe efter at prisen er glemt har jeg jo stangen.

Mvh.
Jim.






Besked fra: K_Jensen
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 16:58
Jeg siger tak for jeres synspunkter. Det har ikke været hensigten at slagte nogle af jer. Jeg bliver bare noget oprørsk når jeg får en mistanke om at det handler måske mere om navnet end selve produktet fra fabrikantens side. Om i vil købe dyrt grej eller ej er ikke noget jeg vil dømme folk for. Der findes dyre ting indenfor alt. Der må bestemt være noget betrygende i at vide at man har kvalificerede folk til at hjælpe en hvis man støder på problemer, men jeg er nu sikker på at min grejhandler vil behandle mig ganske fint hvis jeg kom med en ødelagt stang til 1000kr og gerne ville have den repareret.


Besked fra: Rasmus Hansen
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 18:30
Martin Nørgaard skrev: Arbejder i en virksomhed hvor vi bl.a. producere kulfiberemner.

Jeg kender vores kulfiber og epoxy priser. Vi har også en topseriøs udviklingsafd., kvalitetskontrol, dyrt produktionsapparat som udføres til dansk løn.

En fluestang som Orvis helios til ca.6000 og med en vægt på ca. 100 gram, giver en kilopris på 60000kr.

Det er på trods af ovennævnte langt fra den pris vi sælger det til.

Dermed ikke sagt at dyre stænger ikke er bedre, men er temmelig sikker på at vi betaler rigtig meget for den ekstra kvalitet.


Helt enig, hvis det ER kvalitet så betaler jeg gerne ekstra for den ekstra kvalitet. Der hvor det ind i mellem går galt er når noget i middel / mainstream kvalitet sælges som værende toppen af cremen, det er som regel ret let gennemskueligt for den erfarne, men desværre næsten umuligt for den uerfarne som endnu ikke har ´´valgt´´ mærke...

Når man rammer rigtigt mener jeg for de sidste par tusind blandt andet at have fået en stang med ´´feeling´´ fordi den passer mig og har det lille ekstra i forhold til det meste andet og desuden en velbygget stang som ikke knækker og skal byttes ind i mellem... og det med holdbarheden er ikke uvæsentligt efter min mening.

En bambuspind (eller tonkinrør) koster ikke meget men prøv at regne kiloprisen ud på en færdig splitcanestang i god kvalitet.
Godt håndværk og god kvalitetskontrol koster...


Besked fra: scott
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 20:12
Hej Henrik L.

Hvad er egentligt din baggrund for at udtale dig så skråsikkert om at ´´så gør man bare sådan og sådan, og det er fordi osv´´ ?

Nu vil du vel ikke benægte at det som du rent faktisk prøver at fortælle er at man udelukkende i kraft af smart markedsføring er i stand til at narre tusindvis af kroner op af lommen på folk uden at de reelt får mere ?

Det kunne da også være interessant at spørge dig om du også er en af disse ´´tosser´´ som har betalt 5000 kr for ´´100 gram kulfiberrør´´, eller om du klogeligt har valgt at spare 4000 kr for en stang som naturligvis er ligeså god ?

Mvh.
Jim.


Besked fra: dmj
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 20:31
Hej Jim.

Det handler om basal produkt segmentering, selvfølgelig er der forskel på de forskellige segmenter.

Man skal bare ikke lade sig narre og tro at producentennødvendigvis har en udgift der er 2½ gang så stor på en stang til 5000 kr kontra en til 2000 kr.

Der er jo ingen producenter som producerer stænger udelukkende for at gøre lystfiskerne en tjeneste. De er nødt til at tjene penge, det er der vel ingen der kan betvivle.

Der er, så vidt jeg kan læse, heller ingen der har påstået at der ikke er forskel på en stang til 1000 kr og en til 5000 kr. Det store spørgsmål er om man vil betale 5 gange så meget for relativt lidt. Som jeg tidliger ehar været inde på så er der nogen der vil og andre der ikke vil. Det udnytter producenterne selvfølgelig, det er klart. Det er altid dyrt at købe topmodellen, også dyrere i produktion/udsalgspris i forhold til de billere stænger.

Et meget godt eksempel er indenfor fotoudstyr hvor jeg også bevæger mig, et mærke som Canon er utroligt segmenterende i deres produkter og undlader bevidst features som er ´´gratis´´ på billigere produkter for at segmentere dem fra de dyrere produkter. Det foregår alle steder, nogle steder mere åbenlyst end andre.

Der er jo ikke noget galt med det, men man skal bare ikke forvente at hvis det koster 300 kr at producere en stang til 1000kr så koster det 1500 kr at producere en stang til 5000 kr.
Producenterne vil altid udnytte folks lyst til at betale overpris for topmodellen. Der er nogle der lever med det, der er nogle der prøver at bilde sig selv ind at prisen er sat udfra den reele produktionspris og så er der dem der nægter at betale så meget for så lidt.

Jeg betaler det glædeligt, men jeg bilder ikke mig selv ind at jeg bliver bedre, kaster længere eller får mere respekt ved vandet. Jeg køber det fordi det er min måde at forkæle mig selv lidt på (y)


Besked fra: jensfolmann
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 20:49
segmentering her og der. tal dansk mvh. jf.


Besked fra: dmj
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 21:17
Hej Jens.

Segment, hvorfra segmentere udspringer er nu et dansk ord på lige fod med alle andre ord i nudansk ordbog. Sproget udvikler sig hele tiden og det kan næppe forventes at der skrives rigsdansk på internettet.

Det undrer mig dog at du farer op omkring brugen af et enkelt ord, som jeg ærligt talt synes netop understreger hele humlen i debatten.

Hvis du er uenig med mine synspunkter er du mere end velkommen til at debattere dem, men dit indlæg beriger ikke ligefrem debatten.

Det er en smule ironisk at der jævnligt klages over tonen på forum, og så bliver et (i mine øjne) konstruktivt indlæg trukket af sporet fordi der benyttes et ord der ikke behager en forumbruger.

Nå, nu fik jeg selv kørt det lidt af sporet.

Jeg fortsætter gerne en eventuel debat af mit sprogbrug via mailcenteret, men tråden bør forbeholdes ting der har relevans for trådstarter.


Besked fra: msg1979
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 21:45
Det er noget fis det der ;)
Kan jo være a thans kastestil, teknik med mere ikke matcher dine sæt.


Besked fra: scott
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 22:15
Hej Dennis.

Jeg kan kun være ganske enig med dig i de erfaringer og iagttagelser du drager som parallel...eks fotoudstyr.

I mange år var jeg en uhelbredelig HI-FI nørd og købte mig nærmest fra hus og hjem for stadigt at få noget som lød bare lidt bedre...noget som kun de færreste kunne høre, sådan forholder det sig naturligvis også med fluestænger.

Og er man blevet ´´smittet´´ er denne forbedring som man betaler uforholdsmæssigt meget mere for naturligvis merprisen værd, og er man ikke...jamen så er det naturligvis ikke det mere værd, simpelt nok.

Kriteriet for at vurdere dette er bare så forskelligt at jeg alligevel ikke kan lade være med at hoste når nogle mener at der ikke er forskel...for det er der !

Hvor stor denne forskel reelt så er, er om noget... subjektivt.

Mvh.
Jim.


Besked fra: karsten4
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 22:42
Hej Dennis

Hvorfor reagerer du sådan overfor Jens Folman? Forklar ham dog hvad ordet betyder.
Jeg kunne også godt tænke mig at vide det.

Mvh

Karsten


Besked fra: dmj
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 22:55
Hej Karsten

Hvis han ville vide hvad ordet betyder kunne han have spurgt, istedet for at irrettesætte mig omkring hvilke ord der er tilladt at benytte ifølge ham. Desuden synes jeg nu ikke at jeg reagerer upassende, jeg argumenterer blot for min brug af ordet samt at hans indlæg er afsporende for en konstruktiv debat.

Eftersom ordet er en del af det danske sprog, argumenterede jeg blot for at det er iorden at benytte ordet uden at skulle forklare det yderligere.

Det er desuden et ord der er benyttet i flere bindebeskrivelser af såvel tørfluer samt nymfer.

Nu har du dog spurgt omkring betydningen af ordet og jeg vil da glædeligt være behjælpelig med at belyse dets betydning.

Ordet kan findes her:

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=segmentere

I forbindelse med denne tråd er det benyttet for at illustrere at grejproducenter segmenterer (opdeler) sin kundebase for at øge deres profit.


Besked fra: scott
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 22:59
Hej Karsten.

Det som Dennis mener med ordet ´´segmentering´´ er blot at man i sin markedsføring af et produkt sigter mod forskellige grupper af forbrugere...altså forskellige segmenter.

At segmentere...så siger resten jo ligesom sig selv.

Mvh.
Jim.



Besked fra: scott
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 23:11
Nå okay...troede at Dennis var hoppet af....derfor blandede jeg mig lidt. (y)

Jim.


Besked fra: dmj
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 23:18
Nej, jeg er ikke hoppet af endnu, sidder og binder lidt, så der er tid til at følge lidt med når der tørres :-)


Besked fra: ler
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 23:21
http://www.marketingsite.dk/segmenteringer.htm" Target=_blank>- se linket HER
hvis I vil vide noget om markedsmekanismer;-)


Besked fra: scott
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 23:25
Og hvilke segmenter i din fluesamling er så signifikant bedst ift årstiden...;-)

Nej undskyld....jeg kunne sgu ikke lade være.

Mvh.
Jim.


Besked fra: dmj
Posteringsdato: 14 Nov 2009 kl. 23:40
Jamen det er såmænd ikke engang årstidens fluer der bliver bundet, det er ganske enkelt arsenalet til vinterens New Zealand tur.

I det mindste er fluerne da segmenterede ;-)

Beklager Kim, normalt tager jeg altså ikke æren for at køre en tråd af sporet, men det må jeg dog gøre i dag. Jeg håber at du fik nogle gode svar inden tråden gik over i segmenter :-).

Nu tror jeg at jeg nærmer mig de sidste fluer for i dag, så sov godt derude.


Besked fra: Hoigaard
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 00:18
Er der ikke en der vil forklare mig hvad overpris så er ???

Jeg har lidt svært ved at se hvordan noget kan være overpris.

Alt afhængig af mærke, følger der jo mere med end stangen.
Service og garanti koster jo også noget.

Jeg har det nemmere med ordet overforventning.
Folk vil gerne købe en superstang til 1000 kr, men garantien skal være på livstid. Går stangen så i stykker, ja så skal den byttes uden at man skal vente på noget.
Mærkelig ord garanti har taget på en stang til 4000 - 5000 kr. Er der nogen af alle jer herinde der spørger om der er livstidsgaranti NQA hvis i køber et nyt fjernsyn eller måske en ny bil ?

Mvh
Frank


Besked fra: mc grecor
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 11:12
Ulrik P skrev: Til Brian.
Tror måske dit intellekt står mål med dine udtalelser.
Fedt der findes nogle som dig,der bevæger sig i middelmådighed,og som bare prøver at trække alle andre ned på samme plan.
FJOLS.

du blev ramt gjorde du er du så ikke en grejsnop


Besked fra: Creepy
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 11:15
Tror de fleste her blev ´´ramt´´ af den åbenbare mangel på intelligens i din post Brian.....


Besked fra: tolund
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 12:26
Ja Brian, så er vi mange der er grejsnop og jeg er en af dem. Hvilken jeg har det helt fint med. For du får ingen indflydelse på hvad jeg køber af grej.


Besked fra: sage
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 14:16
Såså gutter lad nu være med at prikke flere små flag i Brian.........har vel lov til at have en mening
;-)

Kunne ikke lade være


Besked fra: karsten4
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 14:57
Hej

Så, så, lad nu den stakkels Brian være i fred. Som jeg læser hans indlæg er det da blot hans mening han giver udtryk for.
Underskriften taler jo for sig selv!:-)

Mvh

Karsten


Besked fra: CarstenBeck
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 20:34
Hej.
Kvalitet/pris hænger da sammen.
Alle har vel også sagt det, men jeg synes, at der mangler en opsamling på diskussionen.

Hvad er kvalitet?
Kvalitet er reelt bare en opfyldelse af ens behov.

Behovene kan så lines op, og man kan sætte et flueben ud for de behov man har.

Behovene kunne så være:
Kunne kaste.
Længde.
Kastevægt.
Garanti.
Prestige.
o.s.v.

Ganske banale og reelle krav til en stang (eller meget andet).
Hvert behov koster penge, men behovet for prestige er måske det dyreste - uden at de basale kvaliteter er bedre!

Carsten


Besked fra: mosola2
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 20:54
Hej Carsten

For søren hvor er det præcist formuleret (efter min mening)!

Ligesom dig mangler jeg metaniveauet i den her diskussion; hvad defineres kvalitet som? Hvem skal definere kvalitet? Og på baggrund af hvilke parametre skal man (hvem ´´man´´ så end er) definere kvalitet?

Fedt at du sætter det op mod det individuelle behov.

Sådan (y)

Men der mangler måske lige den pointe, at ens behov (læs: smag) også formes efter ens økonomiske og kulturelle formåen (hvad har man råd til, og hvad er man opfostret til at synes er god smag).

Pointen er, at vi ofte retfærdiggør vores smag overfor os selv ved forsvare den, selv om vi gerne ville have mere (eller anden) smag, men ikke er økonomiske i stand til at få det.

Venlig hilsen
Morten


Besked fra: scott
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 21:44
Hej Carsten.

Hvad er det i grunden du prøver at fortælle ?

Mvh.
Jim.


Besked fra: CarstenBeck
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 21:49
Hej Morten.
Tak for svar.
Du har forstået det ret.
Økonomien har jeg måske glemt - nej jeg har!
Økonomi er bestemt også en del af kvalitetsvurderingen.
Kan et produkt til 1000,00 modsvare mine behov? Hvorfor skal jeg så give 5000,00 for samme vare!
Jeg synes selv, at dette element lå i mit indlæg!

Carsten


Besked fra: scott
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 21:58
Ups...jeg mente faktisk Morten.....


Besked fra: CarstenBeck
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 22:04
Hej.
Jim spørger om, hvad jeg reelt mener!
Jeg mener grundlæggende, at en fiskestang til en rimelig pris tilfulde opfylder de flestes behov!
Hvis man vil have beundrende blikke fra andre fiskere køber man så en stang til 6000,00 kr.
Jeg tror ikke på, at den i daglig brug er merprisen værd!
Men, den kan være lækker at eje!

Det er kun en opfyldelse af et behov!

Carsten


Besked fra: scott
Posteringsdato: 15 Nov 2009 kl. 22:13
Hej Carsten.

Det var en ´´navne-skrivefejl´´, det var faktisk Morten der skulle have stået.

Men alligevel Carsten...at jeg har stænger i den prisklasse du nævner her har absolut intet at gøre med at jeg forsøger at påkalde mig andres anerkendelse, eller beundrende blikke, den synes jeg altså at du slipper lidt for let over. ;-)

Om den så er merprisen værd ? Jamen det spørgsmål besvarer du jo faktisk selv.

Og ja....det er mit behov, kan man tænke sig en bedre grund til at eje en sådan ?

Mvh.
Jim.


Besked fra: mosola2
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 09:58
Hej Jim
Jeg forsøger at fortælle, at én måde at anskue problematikken er, at vores smag for dyrt eller billigt grej er formet af 2 ting:
1. vores viden om æstetik og god smag
2. vores økonomiske formåen

Ad. 1.
Hvis du er vant til at diskutere æstetiske detaljer og dermed formentlig har en interesse for det, vil du typisk vægte sådanne ting højt, når du køber grej.

Ad. 2.
Hvis du har økonomien til at investere i dyrt grej, vil du tilægge økonomien mindre eller ingen værdi, når du køber grej.

Omvendt gælder det, at:
1. Hvis du ikke er vant til at diskutere æstetik, vil du vægte det funktionelle højere end det æstetiske.

2. Hvis ikke du har råd til at købe hvad som helst (og jeg mener virkelig hvad som helst), vil du typisk se prisen som et parameter for dit køb.

Hvis vi tager yderpunkterne - de rige og de fattige - vil deres respektive smag være betinget af disse ting. De rige vil ikke tillægge prisen nogen betydning, for de har jo pengene.

De fattige vil derimod tillægge den betydning, fordi de vil stræbe efter at blive en del af den højere klasse gennem den høje pris, fordi prisen er mindre abstrakt at forholde sig til end en debat om æstetik.

Jeg håber, at det nu giver bedre mening. Mit udgangspunkt for denne tankegang er den franske sociolog Pierre Bourdieu.

VH
Morten


Besked fra: rasmusbech
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 11:20
For satan 123 !

Hvorfor er det at de fleste tråde skal tage denne drejning ?
Hvorfor er det folk opfører sig som kællinger ?

I laver jo ik andet end at rette på hinanden, og svine hinanden til ?

Det er fanme ærgeligt, da det er et fedt forum! Vil fanme hellere se på SEV's annoncer end alt dette mundhuggeri.
Ved godt jeg blir sablet ned nu. Men syntes fanme det synd!

Rasmus


Besked fra: mosola2
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 11:26
Hej Rasmus

Citat:
´´Hvorfor er det at de fleste tråde skal tage denne drejning ?
Hvorfor er det folk opfører sig som kællinger ?´´

Gider du at uddybe, hvad du mener med ovenstående?

/Morten


Besked fra: msg1979
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 11:49
Hov mit indlæd var svar til:
´´Hej kim.

Mit ? til dig er, er der forskæl på en bmw og en lada, ja ik.

Mit setup ligger på ca 11K og det er alle mine klasser om det er til kyst eller Å.

Der er kæmpe forskæld for dem som ved det

Du må da meget gerne prøve sådan et setup (altså mit) hvis du kommer forbi ballerup en dag. Men du skal nok ha sparet lidt op, for når du så køre fra mig, køre du nok ind i butikken og bruger lidt penge

Stang: Winston. Hjul: hardy. bagline: sa gelspon. line: sa trout.

mail mig hvis du vil prøve.

Tight lines . kristian

Green stick ´´

Kan se den kom som svar på selve spørgsmålet i trådforfatter ;)



Besked fra: scott
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 11:53
Hej Morten.

Fin og meget detaljeret redegørelse for et ganske nuanceret synspunkt som jeg sagtens kan tilslutte mig (y)

I din meget fine oversigt vil jeg mene at jeg tilhører ´´afd 1´´ i det at æstetiske detaljer som for andre kan forekomme mindre væsentligt, for mig er en meget vigtig parameter i mit valg af stænger, det er med andre ord helhedsoplevelsen som jeg også er inde på længere oppe i tråden.

Jeg tilhører desværre på ingen måde den kategori hvis økonomiske formåen er så ubegrænset at prisen er uden betydning, hvilket så meget desto mere understreger at mit/mine valg er betinget af de kriterier som jeg nævner.

I min samling har jeg da også billigere stænger som jeg absolut er ligeså glade for, i det at min indfaldsvinkel til at eje og fiske med disse stænger er foretaget udfra helt andre kriterier...hvis du kan følge mig, så for mit vedkommende er det ikke specielt abstrakt at forholde sig til min baggrund for det valg jeg træffer, hvor i mod prisen naturligvis kan være det.
Det er jo også dette spørgsmål som er omdrejningspunktet i hele denne tråd som jeg synes har været hyggelig at følge med i, samt at deltage i.....selv om emnet har været diskuteret til hudløshed.

Mvh.
Jim.



Besked fra: ljf
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 11:56
rasmus bech skrev: For satan 123 !

Hvorfor er det at de fleste tråde skal tage denne drejning ?
Hvorfor er det folk opfører sig som kællinger ?

I laver jo ik andet end at rette på hinanden, og svine hinanden til ?

Det er fanme ærgeligt, da det er et fedt forum! Vil fanme hellere se på SEV's annoncer end alt dette mundhuggeri.
Ved godt jeg blir sablet ned nu. Men syntes fanme det synd!

Rasmus


Rasmus jeg mener at du rammer helt ved siden af!!
Der er sq da ingen der bliver sablet ned eller svinet til i denne tråd. Faktisk syntes jeg at det her er en god tråd, hvor der krydses klinger på holdninger og ved hjælp af argumenter som deltagerne nu syntes er nødvendige i debatten.
At en enkelt lige træder ved siden af.... er ok for mig.

Med hensyn til om grej skal være billigt eller dyrt??? Det er jo i bund og grund smag og behag. Jeg har haft dyrt og billigt grej ind imellem hinanden. Ofte er det billige grej kvalitetsmæssigt på højde med grej i den dyre ende efter min mening, men der er altså et eller andet der gør at man føler sig som ´´åens konge´´ når man står med en Sage stang ved åen, selv om jeg er bevidst om at min Sodiac kan prc det samme.

Jeg er så i øvrigt i den situation at jeg ALDRIG til dato f.eks. har knækket en stang, hverken billig eller dyr. Det som ofte undrer mig er at jeg ofte har set i tråde at folk spørger til reservedele til rigtig dyre stænger som de har knækket, er de dyre stænger i virkeligheden ringere i kvalitet siden de konstant skal byttes på garantien :-)) smiler he he ....
frede


Besked fra: mosola2
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 14:03
Hej Jim

Ganske enig - der har været flere tråde om pris på grej, men jeg synes, at denne tråd er rigtig rigtig fin, fordi deltagerne argumenterer.

I mange af de tidligere (og sikkert også kommende) tråde oplever jeg, at det handler om at komme med sit statement (á la 'min far er stærkere end din' og 'mærke x er bare det bedste'), men her virker det som om, at vi kommer lidt ind bag problematikken og evner at stille et ret så simpelt spørgsmål til os selv, inden vi svarer. Spørgsmålet er: ´´Hvorfor mener jeg i grunden, som jeg gør?´´

Desuden er det også fedt, at i min opfattelse er en underliggende tone af, at vi ikke skal være enige.
Det gør debatten langt mere nuanceret, og det synes jeg er fedt!

VH
Morten


Besked fra: Stone05
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 15:09
Morten Larsen skrev: Hej Jim



De fattige vil derimod tillægge den betydning, fordi de vil stræbe efter at blive en del af den højere klasse gennem den høje pris, fordi prisen er mindre abstrakt at forholde sig til end en debat om æstetik.

VH
Morten


- Denne anskuelse holder ikke, da du derved antager; at de fattige alene skulle købe en dyr fiskestang, fordi de gerne skulle ville tilhøre en højere klasse...
- Man køber en evt. dyr fiskestang, hvad enten man er rig eller fattig fordi, at man gerne vil have en god og lækker stang, som kaster godt og ligger godt i hånden, ikke fordi den er dyr men på trods af, at den er dyr - og sådan er det bare, for lystfiskeri er jo en lidenskab.


Besked fra: scott
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 16:17
steen kehler skrev: <

- Denne anskuelse holder ikke, da du derved antager; at de fattige alene skulle købe en dyr fiskestang, fordi de gerne skulle ville tilhøre en højere klasse...
- Man køber en evt. dyr fiskestang, hvad enten man er rig eller fattig fordi, at man gerne vil have en god og lækker stang, som kaster godt og ligger godt i hånden, ikke fordi den er dyr men på trods af, at den er dyr - og sådan er det bare, for lystfiskeri er jo en lidenskab.


Hej Steen.

Hvis man lige læser og tolker Mortens indslag i hele sin sammenhæng rigtigt så mener jeg bestemt at hans redegørelse holder vand, i øvrigt er alene den sidste citering jo i sig selv nok til at understrege at hvis man som økonomisk underbemidlet alligevel køber en dyr stang uden at kunne værdsætte den ordentligt, jamen så er det vel et spørgsmål om at opnå anerkendelse bland medfiskere.

Mvh.
Jim.



Besked fra: Stone05
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 19:20
jim holm skrev: <

Hej Steen.

Hvis man lige læser og tolker Mortens indslag i hele sin sammenhæng rigtigt så mener jeg bestemt at hans redegørelse holder vand, i øvrigt er alene den sidste citering jo i sig selv nok til at understrege at hvis man som økonomisk underbemidlet alligevel køber en dyr stang uden at kunne værdsætte den ordentligt, jamen så er det vel et spørgsmål om at opnå anerkendelse bland medfiskere.

Mvh.
Jim.



Det giver ikke mening, når man taler om lystfiskeri at skulle forsøge at ´´øge´´ ens status ved at købe en dyr fiskestang for, der findes ikke noget der hedder status baseret på, hvor dyrt ens grej er og det netop fordi, at lystfiskeri er en lidenskab... Og hvis man netop skulle tale om status, så er der vel mere status i at have viden om- og iøvrigt fanger mange og store fisk -- dyrt fiskegrej er i sig selv ikke ensbetydende med gode fangster...


Besked fra: tackler
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 19:53
steen kehler skrev: <
Det giver ikke mening, når man taler om lystfiskeri at skulle forsøge at ´´øge´´ ens status ved at købe en dyr fiskestang for, der findes ikke noget der hedder status baseret på, hvor dyrt ens grej er og det netop fordi, at lystfiskeri er en lidenskab... Og hvis man netop skulle tale om status, så er der vel mere status i at have viden om- og iøvrigt fanger mange og store fisk -- dyrt fiskegrej er i sig selv ikke ensbetydende med gode fangster... ...


Steen - jeg havde ellers lige vænnet mig lidt til at vi kunne være enige - men den holder ikke her. En ting er hvad der er fornuftigt - en anden hvad der rent faktisk sker derude.

Du kan lige tro der er snobberi så det fløjter - og mange køber sig til ´´status´´ ved at komme med det nyeste nye. Jeg har selv fornøjelse af at have opholdt mig på Fly Festival i Kolding de sidste mange år. At se voksne mennesker stå og klæde om fra cowboybukser og sweater - til sidste skrig af fiskeveste, vadejakker osv - inden de går ind på messen - er da lidt morsomt - men med hvilket formål ? - tjah du ka' selv.

Så længe der har været dyrt og prestigefyldt grej til - så længe er det blevet brugt til at stive nogens ego af - og det giver jo pote. For mange falder jo på halen over manden med prestige-grej/tøj. Samme fænomen kan iagttages på jagt, sportsklubber - ja stort set overalt.

Så at klæder (og grej) skaber folk er vist cementeret utallige gange - og uden at ville forveksles med en anden ´´eventyr- og skrivelysten´´ på dette fora - så skrev H.C. Andersen altså ikke 'Kejserens nye klæder' bare for sjov !

mvh Heinz:-)


Besked fra: mosola2
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 20:01
Hej Steen

Jo, det holder lige præcis, og det er netop det, jeg argumenterer for.

En lavere social gruppering vil altid forsøge at holde den endnu lavere sociale gruppering 'væk fra sig', og denne distingvering gøres ved at stile mod de højere sociale grupper, og det gør den ved at forsøge at købe sig til det, selv om den ud fra sin æstetiske sans ikke er berettiget til det.

I sagen fiskegrej er der så lavt et udsving prismæssigt, at det i praksis ikke rigtig bliver det store tema. Med andre ord KAN de fleste betale sig fra hvilken som helst stykke grej, hvis de vil, men når diskussionen (som her) går på, hvornår man får tilstrækkelig kvalitet (hvordan det så end defineres) for pengene (hvor mange det så end er), er det et udtryk for folks prioritering. Og denne prioritering er formet af sans for det æstetiske og for den økonomiske formåen.

Enig, det kan være svært at se på fx fiskegrej, fordi priserne trods alt ikke er tårnhøje og at alle varer principielt er tilgængeligt for de fleste. Men når det fx handler om køb af langt dyrere ting, er det denne mekanisme, der kommer til udtryk.

/Morten


Besked fra: Stone05
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 20:33
Morten Larsen skrev: Hej Steen

Jo, det holder lige præcis, og det er netop det, jeg argumenterer for.

En lavere social gruppering vil altid forsøge at holde den endnu lavere sociale gruppering 'væk fra sig', og denne distingvering gøres ved at stile mod de højere sociale grupper, og det gør den ved at forsøge at købe sig til det, selv om den ud fra sin æstetiske sans ikke er berettiget til det.


/Morten


- Øh!, der er vist noget du har misforstået... indenfor lystfiskeri findes der ikke noget der hedder; ´´socialegrupperinger´´. Lystfiskeri er en lidenskab for stortset alle lystfiskere og dermed vil evt. grupperinger ske som følge af helt andre mekanismer end dyrt grej/penge/sociale vilkår.
At en ´´fattig´´ lystfisker gerne vil have en dyr stang, det er på ingen måde et udtryk for, at personen stiler efter en højere social gruppe - derimod, så er det et udtryk for, at den fattige lystfisker gerne vil have det fiskegrej, hvorved vedkomne han tror, at han kan opnå størst mulig nydelse ved udøvelsen af sin lidenskab.



Besked fra: mosola2
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 20:50
Igen, Steen, nej sådan fungerer det ikke set ud fra det sociologiske udgangspunkt, jeg antager.

Det er nærmere den omvendte mekanisme:
Vi er alle hver især i en social gruppering, og gennem vores tilhørsforhold i gruppen formes vores smag og præferencer.

Dette kommer så til udtryk i fx vores prioritering af behov (som Carsten så fint formulerede det længere oppe) - det er det, jeg her kalder vores æstetiske sans.

Som jeg ser det, argumenterer jeg ud fra en generel samfundsbetragtning og forsøger at zoome ind på grejkøb som et eksempel, og du argumenterer ud fra lystfiskeriet som lidenskab/passion/følelse uden at inddrage den sociologiske komponent. Derfor misforstår du mig.

Jeg håber, at du nu er med på, hvad jeg mener, og hvorfor jeg mener, som jeg gør.

VH
Morten


Besked fra: Stone05
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 22:40
Heinz Gerhard skrev: <

Steen - jeg havde ellers lige vænnet mig lidt til at vi kunne være enige - men den holder ikke her. En ting er hvad der er fornuftigt - en anden hvad der rent faktisk sker derude.

Du kan lige tro der er snobberi så det fløjter - og mange køber sig til ´´status´´ ved at komme med det nyeste nye. Jeg har selv fornøjelse af at have opholdt mig på Fly Festival i Kolding de sidste mange år. At se voksne mennesker stå og klæde om fra cowboybukser og sweater - til sidste skrig af fiskeveste, vadejakker osv - inden de går ind på messen - er da lidt morsomt - men med hvilket formål ? - tjah du ka' selv.

Så længe der har været dyrt og prestigefyldt grej til - så længe er det blevet brugt til at stive nogens ego af - og det giver jo pote. For mange falder jo på halen over manden med prestige-grej/tøj. Samme fænomen kan iagttages på jagt, sportsklubber - ja stort set overalt.

Så at klæder (og grej) skaber folk er vist cementeret utallige gange - og uden at ville forveksles med en anden ´´eventyr- og skrivelysten´´ på dette fora - så skrev H.C. Andersen altså ikke 'Kejserens nye klæder' bare for sjov !

mvh Heinz:-)



Tja!, jeg kender ikke så meget til de lystfiskere, som kun beskæftiger sig med fluefiskeri, men det lyder til, at mange af dem åbenbart ikke har lystfiskeriet som en lidenskab og at nogle af dem har problemer med deres selvværd.... I min verden, så får man som lystfisker altså ikke højere status bare fordi, at man ejer en dyr stang og der findes ikke noget fiskegrej, som kan kaldes for statussymboler - i den lystfiskerverden jeg færdes i, der er det trods alt selvoplevelsen og nydelsen ved udøvelsen af sin lidenskab, der giver een livskvalitet og ikke det at have noget dyrt grej - Hvis en ´´fattigt´´ lystfisker drømmer om en dyr stang, så drømmer han om den fordi, at han tror, at den vil give ham større nydelse ved udøvelsen af sin lidenskab og ikke fordi den er dyr eller fordi ´´nogen´´ kalder den for et statussymbol.


Besked fra: LasseK
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 22:48
Hej Steen

Du er heldig! Det er ikke kun blandt fluefiskerne at den slags florere, bare se på karpefiskerne hvor det giver max streetcred at have dee rigtige farver bidmeldere og det rigtige mærke stænger på den rigtige rodpod...Tvivler på at tingene har ændret sig siden jeg fiskede karper ;-)
Den er der hele vejen rundt, hos spinnefiskere, trollingfiskere, medefiskere, speciemenfiskere, ormebadere etc. selvom det burde være en lidenskab. Men på den anden side, hvis man er forhindret i at udfolde sin lidenskab i det omfang man ønsker, så kan man jo finde trøst i dyrt grej man kan drømme med...

Mvh
Lasse



Besked fra: scott
Posteringsdato: 16 Nov 2009 kl. 23:51
Her bliver jeg altså nødt til at komme med en lille historie fra det virkelige liv.

En af mine fiskekammerater som har forsøgt at fiske med flue gennem en årrække er til stadighed ikke oppe på et niveau som er til at holde ud at kikke på...at se ham kaste med en fluestang er som at se blinde slås.
Han enten gider ikke, eller evner ikke at sætte sig ind i principperne omkring dette at kaste.

I den kreds af fluefiskere som vi begge færdes i ses ofte en samling af grej som ville gøre Korsholm grøn af misundelse, og gennem mit kendskab til omtalte person VED jeg at hans grund til at købe stænger og hjul i de pebrede klasser, rent og skær udspringer af det uomtvistlige faktum at han ganske enkelt ønsker at blive ´´anerkendt i selskabet´´, ikke at han specielt værdsætter sit grejs kvaliteter.
Dog er det mit indtryk at han alligevel føler en vis ejerglæde, en glæde ved at fortælle om det som tydeligvis overstiger glæden ved at bruge det.

Jeg tror ikke at dette handler om snobberi men slet og ret udspringer af en bundløs uvidenhed.

Nogenlunde sådan tror jeg at en del har det med deres dyre grej, og at det derfor ikke behøver at være socialt relateret.

Mvh.
Jim.



Besked fra: Enken
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 09:56
Hej Kim og I andre

Egentlig spændende diskussion. For mit eget vedkommende går jeg efter hvad der ´´spiller´´, og ikke så meget hvad der står skrevet på stangen. Når det er sagt, vil jeg da gerne stå ved at jeg, når jeg skal have en ny stang/line/hjul, ofte søger hos de mærker som jeg kender i forvejen, og som for stængernes vedkommende, laver stænger med en aktion som passer mig.

Skal jeg udenfor mine vante ´´græsgange´´ trækker jeg på mit netværk for at finde ud af om nogen har et godt forslag til hvad jeg skal prøve /vælge.

At de dyre mærker ikke nødvendigvis er de mange 1000 kr ekstra på prissedlen værd skal jeg gerne medgive. Til gengæld vil de ofte have en bedre finish og service - både før og efter køb.

Når alt dette er sagt (og undskyld jeg måske kommer til at stjæle din tråd, Kim) så kan det være rigtigt forfriskende med en ´´pirat´´ på grejmarkedet. En der kan puste den etablerede grejbranche i nakken, og få dem der trænger, til at oppe sig lidt.
Hvad der derimod ikke er ok er, når man bliver taget på ordet og burde erkende at man måske havde lovet lidt for rigeligt i sine annoncer, at hænge hæderlige og seriøse personer ud ved at så tvivl om deres motiver og bevæggrunde.

Jeg ved ikke hvor mange af jer der har set følgende

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/tilbud_vistilbud.asp?mode=Grejbutik&menu=Tilbud&butik=Outdoorworld+Aps" Target=_blank>- se linket HER

men i min bog er det bare ikke i orden.

Mvh.

Lars


Besked fra: Christian P.
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 10:23
Hej Morten

Interessante sociologiske betragtninger.

Du skriver, at begrebet æstetisk sans dækker over prioritering af behov, hvorefter du i et senere indlæg anfægter berettigelsen af en lavere social grupperings æstetiske sans.
Hvornår er en æstetisk sans berettiget/uberettiget, og hvilke objektive/subjektive kriterier lægger du til grund for denne vurdering?

Mvh
Christian


Besked fra: hundestejlen
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 10:37
Hej Lars og I andre,
jeg gik ind i det her med åben pande - at give JSB liner - stænger og hjul for at de kunne blive testet af rigtige lystfiskere - og ja, Lars, jeg ved de facto, at der er mange, der købes til at komme med urigtige ´´statements´´ - f.eks. via aftale med en guru...med sådan er det jo i masser af brancher - tænk bare på sportsbranchen! Sidstnævnte gør det naturligvis ikke rigtigere - men at den slags florerer vildere end nogensinde takket være nettet og de mange fora er indiskutabelt.
Og så til mit ´´sure´´ og ubetænksomme brev til Jonas - nej, det er ikke i orden at skrive sådan, det er forkert - jeg beklager MEGET! Min eneste undskyldning var, at jeg havde lagt det stort op med Lars Ågaard - for at blive stoppet allerede den anden aften pga. MASSIVT pres fra de øvrige annoncører. Det kunne man måske forvente, men der var ingen opbakning at hente fra brugerne af dette forum, der to dage før havde sendt mere end tusind mails for at tage del i aktiviteten...det skuffede mig vældigt - og du ved, sårede dyr har det med at reagere lidt utilregneligt. Men at annoncørerne bestemte alt på 123nu.DK, det kunne jeg ikke bære.
Jeg sendte meget grej ud for at få lidt feed back i de dage, men indil videre er det kun Jonas og Lars, der har kommenteret, jo, det var unfair min frustration gik ud over dem.

PS. Jeg kommer gerne ned i jeres kasteklub med vores fluestænger, liner og hjul så folk kan drøfte dyrt og billigt grej - og måske få et indblik i en verden de gerne ville kende, men måske ikke helt kender. Da jeg kender dig ganske godt Lars, håber jeg du vil være tovholder på et sådant arrangement.

Med venlig hilsen,
og tak for kurs-korrektionen :o)


Besked fra: Enken
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 10:59
Kære Svend Erik

Tak for din hurtige tilbagemelding. Din undskyldning/forkalring er taget til efterretning. Jeg har ingen baggrund for at vurdere behandligen af dig og dit firma i relation til nærværende side.

Når jeg gik ind i debatten, skyldtes det udelukkende at jeg fik opfattelsen af. at du direkte gik efter manden (mændene) i stedet for efter bolden.

Og for lige at tydeliggøre, så har jeg, Lars, ikke kommenteret dit grej, da jeg ikke har haft noget af det i hånden/prøvet det imodsætning til Lasse(som prøvede en af jeres liner).

Mht. arrangement med kasteklub er du desværre nødt til at snakke med en fra bestyrelsen (du kan finde dem på http://www.CFCC.dk" Target=_blank>- se linket HER ). Jeg er kun menigt medlem. Om de vil deltage kan jeg ikke garantere dig, men jeg ved en ting, at du kan få en masse brugbar feedback på dine produkter, hvis det lykkes at stable et arrangement på benene.

Mvh.

Lars


Besked fra: Nielsen
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 12:32
Der var en længere oppe i tråden som havde en fornemmelse af hvad råvarene til en fluestang koster og kunne således godt undre sig over hvorfor nogle fluestænger skulle koste på den forkerte side af 5000 kr.
Det har jeg egentlig også ofte undret mig over. Specielt efter at have prøvet stort set hvad som helst inden fra rimeligt over mellemdyrt til urimeligt. Så stor forskel i kvalitet er der ganske enkelt ikke på stængerne. Et godt markedsføringsbudget kan gøre undeværker. Et af de ypperste eksempler herpå er f.eks Loop (Du læste rigtig: jeg sagde loop. Lad religionskrigen begynde!)

Noget jeg har en lidt særlig indsigt i er flueliner og materiale og proces omkostninger for sådanne produkter. Når du betaler på den forkerte side af 5-600 kr for sådan en har du betalt en himmelråbende uhyrlig overpris set ift. produktions kost (lad nu ikke din uvidenhed tilføje nogle store udviklingsomkostninger). Forholder det sig væsentlig anderledes med fluestænger - næppe.

Naturligvis koster stænger og andet grej det det gør fordi der er et købedygtigt publikum til produkterne og føler disse mennesker sig ikke snydt, så hænger tingene jo egentlig meget godt sammen.


Besked fra: hundestejlen
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 12:57
Gode Bjarne,
du har ganske ret: efter at have været i branchen i 40 år - og rejst Fjernøsten tynd de sidste par år, kan jeg fortælle dig eksakt, hvordan tingene er i dag (anno 2009):

På et ´´topfluestang´´ til 5.000,- tjenes der minimum en faktor 10 på - fra køb på fabrikken til forbrugeren står med den.

På et ´´topfluehjul´´ til 2.000,- tjenes der minimum en faktor
5 på - fra køb på fabrikken til forbrugeren står med det.

På et ´´topflueline´´ til 1.000,- tjenes der minimum en faktor 10 på - fra køb på fabrikken til forbrugeren står med den.

Det er nu lidt interessant - og måske lidt synd for de små detailister, for det er ikke dem, der skummer fløden.

Med venlig hilsen,
Svend Erik Vardrup


Besked fra: mosola2
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 13:21
Hej Christian

Det, jeg skriver er, at en social gruppering vil forsøge at holde lavere sociale grupperinger væk fra sig (= de ønsker ikke at blive associeret med de lavere grupper), og måden det gøres på er ved at købe sig til en stil, som sociologisk betragtet tilhører en højere gruppering. Men hvis den selvsamme lavere gruppe forsøger at tale om æstetik med den højere gruppe, vil den komme til kort på et manglende begrebsapparat (mangel på kulturel kapital). Og gennem denne kulturelle kapital er vores behov oftest formet (jf. Bourdieu).

Du stiller et godt spørgsmål - hvornår er en æstetisk sans berettiget/uberettiget - og et forsøg på svar er, at den æstetiske sans er berettiget, når den er i overensstemmelse med den sociale indplacering. Som jeg tidligere nævner, er der i sagen fiskegrej ikke den store praktiske betydning (fordi stort set alle kan købe sig til det, de ønsker), men hvis vi ser på større investeringer, vil du kunne se mekanismen.

VH
Morten


Besked fra: hundestejlen
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 13:30
Tak for gode og interessante svar - hvad er efter din opfattelse grunden til, at en række mennesker vælger at gøre det præcis modsatte - nemlig ´´snoppe nedad?´´

Mvh.,
Svend Erik Vardrup


Besked fra: hundestejlen
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 13:46
Tak for gode og interessante svar - hvad er efter din opfattelse grunden til, at en række mennesker vælger at gøre det præcis modsatte - nemlig ´´snoppe nedad?´´

Mvh.,
Svend Erik Vardrup


Besked fra: Martin Nørgaard
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 15:44
For at sætte det i relation til andre kulfiberprodukter f.eks racercykler og mountainbikes, kan disse erhverves for ca. 10.000-150000. Faktisk kan man få dem for under 10000 kr.

Der bruges meget mere kulfiber og andre komponenter, plus væsentlig flere mandetimer i forbindelse med produktionen af cykler.

Kulfibermåtter koster max ca. 500 kr. og Epoxyen der anvendes koster vel ca. 50 kr. kg.

Ved ikke hvad de andre komponenter koster i forbindelse med at bygge en fluestang. Tror bare ikke at titanium øjer, kork, lak og hjulholder koster noget særligt.

Flueklinger vejer max 100g. Heraf er ca 70% kulfiber og resten epoxy. så 0,7X100 + 0,3X50 = 85kr for en kling.

Jeg siger kun vi betaler klart overpris. Hvordan kan TFO feks tilbyde livsgaranti på en stang til 1500 kr.

Derfor kan dyrere stænger selvfølgelig sagtens være bedre.


Besked fra: Chr
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 16:06
Jeg tror man køber lykke !
Hvis man kan det ?

chr

PS: Måske skulle jeg være mindre egoistisk, men på den anden side hvad får jeg ud af det?


Besked fra: Christian P.
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 17:13
Hej Morten

Mere præcist ville jeg gerne vide, efter hvilke kriterier du ranginddeler de sociale undergrupperinger indenfor lystfiskeri?

Mvh
Christian



Besked fra: kludder
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 17:45
Hej Kim Jensen.
Mit sammenligningsbillede i dyrt kontra billigt debatten, er musik.
Jeg har musik i tonsvis både på mp3, og som audio cd.
Mine klare favoritter kunne vel egentlig ligeså godt være brændte kopier istedet for originalen--man kan jo ikke høre forskel
Ligesom med alt muligt andet .
I min sammenligning tænker jeg ikke på det ulovlige, i kopier
blot at det der swinger allerbedst vil jeg kunne tage ned fra reolen og røre/læse fra original coveret.
mvh Klaus.


Besked fra: mosola2
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 23:33
Hej Christian

Jamen, det kan jeg ikke (ud fra denne teori her). Teorien er et generelt samfundsbillede, og den mekanisme, jeg har beskrevet, kommer til udtryk i vores valg af smag (smag = æstetisk sans), og vores smag er formet af vores sociale gruppering.

Det gælder indenfor alle områder af livet, hvor vi vælger - det være sig lystfiskergrej, kunst, biler, bolig, sportsgrene, uddannelse m.m.

Mine indlæg skal udelukkende ses som et forsøg på at forklare, hvorfor vi ser forskelligt på pris og kvalitet og hvorfor vi prioriterer dette forskelligt.

VH
Morten


Besked fra: mosola2
Posteringsdato: 17 Nov 2009 kl. 23:53
Hej Svend Erik

Du nævner ´´en række mennesker´´ - kan du præcisere målgruppen lidt nærmere?

Jeg har ikke en præcis opfattelse af fænomenet ´´at snobbe nedad´´, men mit bud er, at fx Janteloven kunne spille ind; man ønsker ikke at blive stemplet som én, som forsøger at udgive sig for mere end man er.
Et andet bud kunne være, at man helst undgår at være genstand for misundelse og opmærksomhed og derfor ikke ønsker at skille sig ud.
Et tredje bud er, at man er kommet til en erkendelse af, at grejet spiller en mindre rolle i lystfiskeroplevelsen og derfor vælger at lægge større fokus på andre elementer end grejet.

Jeg har fundet en kort artikel, som beskriver fænomenet lidt nærmere:
http://www.information.dk/201121" Target=_blank>- se linket HER

VH
Morten


Besked fra: LasseK
Posteringsdato: 19 Nov 2009 kl. 21:40
Hej Svend Erik

Jeg går udfra at det er mig du mener når du skriver Lars..

Tomme ord! Hvis din bagvaskelse af Jonas udelukkende var skrevet i frustration, hvorfor pokker er den så ikke blevet slettet igen? Efter adskillige dage toner den stadigvæk frem dernede til venstre....

Det samme gælder dine skriblerier under min anmeldelse af din line, en anmeldelse der er skrevet udfra dine egne lovprisninger:

http://www.123nu.dk/lystfiskeri/forum_display.asp?place=begynder&mode=uden_menu&menu=Forum&messageNo=9&threadID=33455&Id=289350&fv=Dette" Target=_blank>- se linket HER

Man skal ikke spørge mig om min ærlige mening, hvis ikke man kan klare at få den!

Med venlig hilsen trods alt!
Lasse


Besked fra: fiskejonas
Posteringsdato: 20 Nov 2009 kl. 01:52
Hej Lasse

Jeg er også ret forundret, og var ved at gabe op over det i går, men fandt at det ikke var det værd.
Hvis Hr Vardrup fortsat ønsker at blive ved med at betvivle oprigtigheden bag vores anmeldelser og annoncere med at jeg er en lalleglad idiot uden begreb om fluefiskeri, så er det ikke noget jeg orker at bruge flere kræfter på.

Jeg tror iøvrigt hele miseren såvel som den reelle kvalitet af det anmeldte produkt, efterhånden er ret transparent for tænkende brugere af dette forum. Ikke mindst i kræft af din glimrende anmeldelse.

Sov rigtig godt
Mvh
Jonas

There is no greater fan of fly fishing than the worm.



Print side | Luk vindue