Print side | Luk vindue

Epoxy = farlig giftigt? Alternativ?

Udskrevet fra: 123nu.dk
Kategori: Fluefiskeri
Forum navn: Fluebinding
Forum beskrivelse: Fluebinding spørgsmål og svar
Web-adresse: http://www.123nu.dk/lystfiskeri/forum/forum_posts.asp?TID=51599
Udskrevet den: 26 Apr 2024 kl. 01:17


Emne: Epoxy = farlig giftigt? Alternativ?
Besked fra: Vilhelmw
Emne: Epoxy = farlig giftigt? Alternativ?
Posteringsdato: 10 Nov 2018 kl. 20:40
Hejsa garvede fluebindere
Jeg har altid brugt UV lim, men har set er par video med brugen af epoxy, og er egentlig meget nysgerrig på at prøve det, men... har hørt det udleder meget giftige dampe. Er det noget specielt epoxy man skal bruge til fluebinding, og hvis ikke, er der så andre alternativer end færdige fiskehoveder eller UV lim?
Mvh Vilhelm



Svar:
Besked fra: mikl
Posteringsdato: 11 Nov 2018 kl. 12:49
Hej Vilhelm

Mig bekendt er det meste Uv-lim baseret på isocyanater som er mindst lige så problematiske med hensyn til "arbejdsmiljøet" begge typer kan udvikle allergier. Så undgå hudkontakt og god ventilation er nok en god idé når du arbejder med det. Det er godt nok mange år siden jeg har arbejdet med emnet, men mener at mange af de problematiske produkter som disse limtyper ikke faremærkes fordi de sælges i så små beholdere at de er undtaget for mærkning. 

Mvh  Mikkel 


Besked fra: Vilhelmw
Posteringsdato: 11 Nov 2018 kl. 15:00
Hej Mikkel
Tak for svaret! :) 
Anede jeg ikke, godt at vide. Vil i fremtiden lave hovederne på mine fluer ude i skuret;) Hvor køber jeg epoxy som kan bruges til fluebinding? Synes typisk forretningerne tager en lidt for god pris, når noget ofte kan købes i andre buttikker, som er akkurat det samme. 
Mvh Vilhelm


Besked fra: Skarvbassen
Posteringsdato: 11 Nov 2018 kl. 20:28
Der kommer sikker dampe fra UV lim, som ikke er sunde. Den korte hærdningstid må dog - alt andet lige - mindske tiden og mængden af eksponering.
Det er i hvert fald min oplevelse og en af grundene til, at jeg gik fra to-komponent over til UV.


Besked fra: mikl
Posteringsdato: 13 Nov 2018 kl. 23:38
Jeg mente selvfølgelig akrylater i stedet for isocyanater. Akrylater anvendes også til f. eks. plastfyldninger ved tandlægen og til pålimning af kunstige negle eller lignende. En hurtig Google søgning viser at der er adskillige allergitilfælde både ved hudkontakt men også ved indånding. Mig bekendt er den største fare ved hudkontakt, men det skader nok ikke at være lidt forsigtig.



Print side | Luk vindue