Print side | Luk vindue

Keramiske lejer

Udskrevet fra: 123nu.dk
Kategori: Spinnefiskeri
Forum navn: Grej og udstyr
Forum beskrivelse: Spinnefiskerens udstyr
Web-adresse: http://www.123nu.dk/lystfiskeri/forum/forum_posts.asp?TID=52106
Udskrevet den: 27 Apr 2024 kl. 11:46


Emne: Keramiske lejer
Besked fra: Henrikandersen
Emne: Keramiske lejer
Posteringsdato: 14 Okt 2021 kl. 16:55
Hej
Er der nogen der ved hvor man kan købe keramiske eller retter "keramhybrid-lejer" i EU.
hjulet er et shimano.

Mvh. Henrik



Svar:
Besked fra: fluemand
Posteringsdato: 14 Okt 2021 kl. 18:20
Hej

Hvis det er til et Shimano Multihjul, så prøv den svenske webshop Sportsfiskeboden. Ved ikke, om de også har til Fastspolehejul, men det er værd, at spørge dem. Håber det hjælper dig videre.


Besked fra: Henrikandersen
Posteringsdato: 14 Okt 2021 kl. 18:41
Takker
Det er Shimano multihjul.

Som jeg ser det er det til ABU og kun til spole, desværre.


Besked fra: peterAlarsen
Posteringsdato: 15 Okt 2021 kl. 22:45
De kuglelejer som sidder i fiskehjul er ikke lavet til formålet, fabrikanten indkøber lejer i passende kvalitet fra en producent. Lejernes størrelse er identificeret ved indre diameter x ydre diameter x bredde, eksempelvis 3x10x4 til nyere Ambassadeur, 4x10x4 til ældre og 5x11x4 til nogle Shimano og Daiwa. Du kan altså tage et leje ud og måle det med en skydelære, og derefter købe et nyt leje i korrekt størrelse.

Derefter kan du gå til denne hjemmeside for at finde størrelsen på lejerne til dit hjul:  https://www.bocabearings.com/products/bearing-applications/fishing-reel-bearings?ProductType=2 - https://www.bocabearings.com/products/bearing-applications/fishing-reel-bearings?ProductType=2

Så er det bare at finde en sælger af lejer i den rette størrelse og kvalitet. ABEC 3 eller 5 plejer at være tilstrækkeligt. Høje ABEC numre betyder finere tolerancer, men ikke nødvendigvis bedre kvalitet. Helst inden for EU for at undgå moms og importgebyr.

Om et leje sælges til ABU og du har et Shimano er ligegyldigt, bare størrelsen passer.

Materialet kan være rustfast stål, hybridkeramisk med keramiske kugler og ramme af stål eller fuldt keramisk. Det sidste er det eneste som er absolut rustfrit, de andre ruster før eller siden ved kontakt med saltvand. Men også det dyreste. Jeg bruger selv fuldt keramiske i nogle hjul, men kun i lette hjul - de kan krakelere ved høj belastning.

Nogle rustfaste lejer har en overfladebehandling som gør dem mere modstandsdygtige mod korresion. Men jeg har set Shimano lejer af typen rustet synder og sammen alligevel.

Mvh. Peter


Besked fra: Henrik Andersen
Posteringsdato: 20 Jan 2022 kl. 07:27
Tak for hjælpen, undskyld det kommer lidt sendt.



Print side | Luk vindue