16 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25618 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

kilde :Sea-River News
Også Spanien har ´´Tange-værker´´ 
Torsdag d. 22 august 2002 - af  Steen Lindkvist Nielsen  Læst 926 gange.
De regionale myndigheder i Galicien, en spansk region nord for Portugal, har for nylig udarbejdet to store planer: ´´Hydrologisk Plan for Galicien´´ og ´´Vandkraftplan for Galicien´´.

Begge disse planer indeholder komplet vanvittige og dybt forældede måder at forvalte vandløbene på: 24 store opdæmmede vandreservoirer, 100 vandkraftværker (der er yderligere 200 licenser udstedet til private investorer), og hundreder af kilometer vandløb og vådområder forvandlet til kunstige kanaler. Elproduktionen forventes på denne måde at stige med over 45% over de næste 10 år.

Galicien betegnes i Spanien som ´´De tusinde floders land´´ på trods af det faktum, at flodernes naturkvalitet er særdeles dårlig, primært på grund af en vandkraftmæssig overudnyttelse. Som følge deraf er floderne og vandløbene langt fra deres oprindelige tilstand. For eksempel er støren uddød og fangsten af laks er på 60 år faldet fra 10.000 til ca. 100. De magtfulde lobbyister fra vandkraftsektoren og byggesektoren har tænkt sig at se stort på både EU´s Vandrammedirektiv og Habitatdirektivet, som selvfølgelig gælder i Spanien såvel som i Danmark.

Det spanske Miljøministerium har forlængst fastslået, at vandkraftværkerne udgør en alvorlig trussel mod biodiversiteten og vådområderne ved de store floder på den Iberiske halvø. På trods af dette har de regionale myndigheder ikke analyseret de overordnede effekter af anlæggenes og selve anlægsarbejdets påvirkning på de naturlige omgivelser for slet ikke at nævne de ødelæggelser, de allerede eksisterende anlæg og opstemninger har forårsaget. Ovenikøbet udpeger myndighederne de mest velegnede lokaliteter til dæmningsbyggerierne for elektricitetsbranchen, istedet for at udpege dem som ´´naturlige og bevaringsværdige floder´´ som lovgivningen forlanger.

Halvtres forskere fra universitetet i Santiago de Compostela har udsendt en protestskrivelse mod planerne, hvori de erklærer, at overudnyttelsen af vandkraftreserverne ´´smadrer en meget væsentlig del af vores naturlige arv´´.

Ud over de store effekter på miljøet er der også store sociale og økonomiske omkostninger. Ifølge planerne vil 1.600 byer og landsbyer blive berørt af højspændingsledninger, vejbyggerier og dæmninger. Skatteydernes penge vil også komme i anvendelse: Vandkraftværker får en støtte, der er mere end dobbelt så høj som andre energikilder. De nye kraftværker er fuldstændig automatiske og skaber ikke nye varige arbejdspladser, og derfor ikke en stabil beskæftigelse og social udvikling.

Miljøorganisationen AEMS-RIOS CON VIDA har udgivet en løbeseddel i 100.000 eksemplarer, som i underskreven stand skal sendes til den regionale ´´miljøminister´´. Den er udformet som en elektricitetsregning, hvor de miljømæssige, sociale og økonomiske omkostninger vil fremgå, i stedet for de normale regningsbeløb. Løbesedlerne bliver fordelt til alle spanske miljøorganisationer og andre organisationer.

AEMS-RIOS CON VIDA er en spansk NGO oprindeligt stiftet af miljø-interesserede lystfiskere i 1979. Deres arbejde har resulteret i, at vandløbsrestaurering er blevet et kendt og accepteret begreb i den spanske miljøforvaltning. I 1998 blev de belønnet med den spanske nationale miljøpris for to årtiers indsats. De samarbejder som regel med andre organisationer, f.eks. den spanske del af Verdensnaturfonden (WWF). De har i dag 4 000 medlemmer.
Er du til spansk, er adressen på deres hjemmeside http://www.arrakis.es/~aems.



<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard